Czy taka odpowiedź szefa jest dyskryminacją? Czy mogę coś z tym zrobić? Np. Sąd pracy?
Odpowiedź brzmi tak, odpowiedź szefa może być uważana za formę dyskryminacji ze względu na płeć, jeżeli jedynym powodem nieprzyznania Pani podwyżki była absencja związana z urlopem macierzyńskim. Zgodnie z art. 183[2] Kodeksu Pracy, pracodawca jest zobowiązany traktować wszystkich pracowników równo w zakresie nawiązania i rozwiązania stosunku pracy, warunków zatrudnienia, awansowania oraz dostępu do szkoleń w celu podnoszenia kwalifikacji zawodowych, chyba że różne traktowanie pracowników jest usprawiedliwione obiektywnymi przyczynami.
Jeśli uważa Pani, że była dyskryminowana, ma Pani prawo skierować sprawę do sądu pracy.
Stwierdził to Sąd Najwyższy w wyroku I PK 231/10: "...Z orzecznictwa tego wynika jednoznacznie, że nie każde odmienne ukształtowanie uprawnień pracowniczych zawsze stanowi naruszenie równego traktowania i dyskryminację.
Masz absolutnie rację. Kluczowe jest ustalenie, czy różnica w traktowaniu wynikała wyłącznie z powodu korzystania z urlopu macierzyńskiego czy też były inne obiektywne przyczyny. Wspomniane orzeczenia Sądu Najwyższego podkreślają, że nie każde różnicowanie uprawnień pracowniczych jest dyskryminujące, ale musi istnieć obiektywna przyczyna dla takiego działania.
W oparciu o art. 183[2] kodeksu pracy, jeśli podwyżki były przyznawane w sposób ogólny i objęły pracowników o podobnym stażu, doświadczeniu oraz wykonujących porównywalną pracę, a Pani nie uzyskała podwyżki wyłącznie z powodu korzystania z urlopu macierzyńskiego, możemy mówić o niekorzystnym traktowaniu ze względu na płeć.
Dokładnie. Kluczowe jest ustalenie, na jakich podstawach przyznawane były podwyżki. Jeżeli jedynym powodem nieprzyznania Pani podwyżki było korzystanie z urlopu macierzyńskiego, może to być uznane za dyskryminację.
Czy mogę od pracodawcy zażądać pisemnego uzasadnienia, dlaczego nie otrzymałam podwyżki? Czy też ewentualne świadectwo pracy, które by potwierdzało moje kwalifikacje, doświadczenie i ocenę pracy?
Możesz zażądać od pracodawcy pisemnego uzasadnienia decyzji o nieprzyznaniu podwyżki. Chociaż Kodeks Pracy nie przewiduje wyraźnego obowiązku dostarczenia takiego uzasadnienia, może ono być pomocne w ewentualnym postępowaniu sądowym. Co do świadectwa pracy, pracodawca jest zobowiązany wydać je na żądanie pracownika przy zakończeniu stosunku pracy. Świadectwo to potwierdza okres zatrudnienia, rodzaj wykonywanej pracy oraz zarobki. Jeśli zdecydujesz się zmienić pracę, to świadectwo pracy może być dowodem Twojego doświadczenia i kwalifikacji.