Sprawa alimentacyja.

Kolega twierdzi, że jego była małżonka (są od 5 lat rozwiedzeni) na pozwie o alimenty na dziecko zażądala pitu z urzędu skarbowego i wyciągów z konta.
O ile pit z US jest oczywisty o tyle wyciągi z konta nie jestem pewien.
Przecież na tych wyciągach jest wszystko, włącznie z wydatkami, które jednak kolega nie chce aby była małżonka je widziała.
Może o takie wyciągi wnioskować? A jeśli może to kolega może się nie zgodzić?
Dla jasności - kolega cały czas płacił umówione alimenty między nimi, teraz jednak nie zgodził się na płacenie 500 PLN więcej, bo tyle zażądała matka dziecka. No i poszło do sądu.
anonim cytuj
05-12-2023
Wnioskować można o wszystko.
Sąd może wniosku nie uwzględnić.
Proponuję złożyć identyczny wniosek za analogiczny okres.
Podniesienie alimentów jest zasadne w 2 przypadkach: wzrost możliwości zarobkowych / majątku zobowiązanego lub/i potrzeb uprawnionego.
Czy wg wnioskującej miała miejsce taka sytuacja?
Od kiedy wysokość alimentów była niezmienna?
Jaki to procent kwoty wyjściowej te 500 PLN?

anonim cytuj
05-12-2023
Wzrostu spektakularnego pensji w ciągu ostatniego roku nie miał, w sumie 900 brutto podwyżki. Obecnie zarabia 9000 brutto.
Dziecko normalnie rośnie, ciągle jest w podstawówce, nie wiem nic aby jego potrzeby wzrosły.
Do tej pory kolega płacił 1600 na dziecko, teraz "ma to być" 2100.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Jak uchronić się przed kradzieżą tożsamości?
Witam, mam takie nietypowe pytanie. Jak uchronić się przed kradzieżą tożsamości? Mój brat jest do mnie bardzo podobny (tylko nieco grubszy.) I sytuacja wygląda tak, że już od jakiegoś dłuższego czasu wiem, że zadłuża siebie jak tylko może. Wiem na pewno, że ma kredyt na 50 tysięcy, ale podejrzewam, że jest tego dużo więcej. Ostatnio na wspólnej rodzinnej poczcie zauważyłem tak samo, ze przychodzą same emaile od jakiś pożyczkodawców gdzie padają k...
Odszkodowanie za odwołany lot.
Witam serdecznie, czy jeżeli mój lot został odwołany, planowo 21:20 zaproponowali mi lot o 7:40 następnego dnia z przesiadką w innym kraju, złożyłem reklamacje, w odpowiedzi dostałem przeprosiny i zaoferowali mi zniżkę 30 % na następny lot w ciągu roku. Czy mogę odrzucić ich ofertę i zażądać odszkodowania pieniężnego ?...
sprzedałam samochód, kupujący chce zwrotu kosztów.
Dzień dobry, Przedwczoraj sprzedałam samochód. Auto zostało sprawdzone przez kupującego. Dziś osoba, która kupiła auto informuje mnie, że PRAWIE nie działa katalizator. Co potwierdził jej znojmy mechanik. Nie widziałam o jakichkolwiek usterkach . Żąda zwrotu kosztów, grozi policją i sądem. Co zrobić w tej sytuacji, przecież nie wiem co ten mechanik robił z moim autem, czy czegoś nie wymienił skoro to znajomy. Osobiście jestem przekonana, ż...
Zakaz zbliżania.
Witam, zostałem skazany na 7 miesięcy w zawieszeniu na 2 lata za przemoc wobec narzeczonej. Poszedłem na ugodę okazałem skruchę i do wszystkiego się przyznałem i jeszcze na etapie postępowania pogodziłem się z narzeczoną, wróciłem do mojego mieszkania gdzie mieszka również ona i dzieci i zaczęliśmy normalnie funkcjonować jako rodzina. Ze względu na to że poszedłem na ugodę, nic nie wycofywaliśmy zwłaszcza, że ja do winy jak najbardziej się poczuw...

Wyszukiwarka