Umowa kończy się 31 lipca, jestem na L4 które kończy się 3 sierpnia. Kto pokrywa te 3 dni?

Umowa trwa do 31 lipca, zostało podpisane na kartce że umowa tego dnia wygaśnie i nie będzie przedłużona. Rozchorowałam się i dostałam l4 na tydzień czyli do 3 sierpnia. Czy te 3 dni pokrywa ZUS czy pracodawca? Czy ja musze składać pracodawcy bądź ZUS jakieś papiery druki etc skoro nie będzie już umowy?
anonim cytuj
31-07-2022
ZUS sam z siebie nic nie pokrywa, trzeba złożyć wnioski o wypłatę zasiłku do Zusu.
Z-10 i zas-53

anonim cytuj
31-07-2022
Czy mogę nie składać wniosków jeśli np nie chce?

anonim cytuj
31-07-2022
Możesz, ale zawsze to jakieś pieniądze.

anonim cytuj
31-07-2022
Umowa trwa do 31 lipca, zostało podpisane na kartce że umowa tego dnia wygaśnie i nie będzie przedłużona. Rozchorowałam się i dostałam l4 na tydzień czyli do 3 sierpnia. Czy te 3 dni pokrywa ZUS czy pracodawca? Czy ja musze składać pracodawcy bądź ZUS jakieś papiery druki etc skoro nie będzie już umowy?

Zgodnie z art. 92 Kodeksu pracy, jeżeli umowa o pracę wygaśnie w czasie trwania niezdolności pracownika do pracy, zasiłek chorobowy przysługuje pracownikowi do dnia ustania przyczyny niezdolności do pracy, ale nie dłużej niż przez 90 dni od dnia, w którym wygasła umowa o pracę. Dlatego te trzy dni będą pokryte przez ZUS w formie zasiłku chorobowego.

W kwestii formalności, należy dostarczyć pracodawcy zaświadczenie o niezdolności do pracy (L4). Jeżeli pracownik chce uzyskać zasiłek chorobowy za okres po zakończeniu umowy o pracę, musi złożyć odpowiednie wnioski w ZUS.

ZUS sam z siebie nic nie pokrywa, trzeba złożyć wnioski o wypłatę zasiłku do Zusu.

Z-10 i zas-53

Dokładnie, wnioski Z-10 oraz ZAS-53 są niezbędne do uzyskania zasiłku chorobowego z ZUS po zakończeniu stosunku pracy.

Czy mogę nie składać wniosków jeśli np nie chce?

Nie jesteś zobowiązana do składania wniosków. Jednak rezygnując z ich złożenia, rezygnujesz jednocześnie z prawa do otrzymania zasiłku chorobowego za te dni. Jeżeli nie jesteś zainteresowana otrzymaniem zasiłku, możesz pominąć ten krok.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy policjant mający dziecko poniżej 4 roku życia musi się zgadzać na wyjazd na szkolenie?
Witam. Czy policjant mający dziecko poniżej 4 roku życia musi się zgadzać na wyjazd na szkolenie, które trwa ponad miesiąc i jest ono oddalone o kilka set km od domu? Żona również pracuje na pełen etat....
Prace społeczne.
Witam. Co grozi osobie, która ma zasądzone prace społeczne, ale nie wykona pełnych godzin? Mam tu na myśli przypadek, gdzie dwa miesiące prace były odrobione po 25/h (taki wyrok), ale w trzecim będzie to już 10,15 albo tylko 20h. Czy w takim przypadku już można siedzieć na walizkach i czekać na eskortę do więzienia? Czytałem, że nawet najbardziej uzasadnione tłumaczenie takiego stanu rzeczy kończy się na zamianie z ograniczenia w pozbawienie woln...
nie udowodniona wada sprzętu / zwrot
Witam, Dwa dni temu sprzedałam Xboxa series s, kupujący testował sprzęt, oglądał, zatwierdził i kupił. Na następny dzień odezwał się z informacją, jako że sprzęt jest niesprawny. Wyłącza się podczas użytkowania i się przegrzewa. Na prośbę o załączenie dowodu tj. Filmiku na którym się rzekomo wyłącza, kupujący zareagował w stylu, nie będę nic nagrywał chce zwrot pieniędzy. Sprzęt był używany przez 4 miesiące, przez kilka osób i żadnej się takie...
Postępowanie spadkowe
Dzień dobry, Sytuacja wygląda następująco: Babcia zostawiła spisany u notariusza testament. Przepisała wszystko na jedno dziecko. Testament został odczytany u notariusza. Jeden z członków rodziny się z nim nie zgadza. Testament był odczytany już miesiąc temu. Czy jest jakiś termin kiedy ta niezgadzajaca się osoba może się odwołać? Czy jest coś takiego jak uprawomocnienie się testamenu? Co robić dalej, żeby wszystko było zgodne z prawem? (c...

Wyszukiwarka