Umowa kończy się 31 lipca, jestem na L4 które kończy się 3 sierpnia. Kto pokrywa te 3 dni?

Umowa trwa do 31 lipca, zostało podpisane na kartce że umowa tego dnia wygaśnie i nie będzie przedłużona. Rozchorowałam się i dostałam l4 na tydzień czyli do 3 sierpnia. Czy te 3 dni pokrywa ZUS czy pracodawca? Czy ja musze składać pracodawcy bądź ZUS jakieś papiery druki etc skoro nie będzie już umowy?
anonim cytuj
31-07-2022
ZUS sam z siebie nic nie pokrywa, trzeba złożyć wnioski o wypłatę zasiłku do Zusu.
Z-10 i zas-53

anonim cytuj
31-07-2022
Czy mogę nie składać wniosków jeśli np nie chce?

anonim cytuj
31-07-2022
Możesz, ale zawsze to jakieś pieniądze.

anonim cytuj
31-07-2022
Umowa trwa do 31 lipca, zostało podpisane na kartce że umowa tego dnia wygaśnie i nie będzie przedłużona. Rozchorowałam się i dostałam l4 na tydzień czyli do 3 sierpnia. Czy te 3 dni pokrywa ZUS czy pracodawca? Czy ja musze składać pracodawcy bądź ZUS jakieś papiery druki etc skoro nie będzie już umowy?

Zgodnie z art. 92 Kodeksu pracy, jeżeli umowa o pracę wygaśnie w czasie trwania niezdolności pracownika do pracy, zasiłek chorobowy przysługuje pracownikowi do dnia ustania przyczyny niezdolności do pracy, ale nie dłużej niż przez 90 dni od dnia, w którym wygasła umowa o pracę. Dlatego te trzy dni będą pokryte przez ZUS w formie zasiłku chorobowego.

W kwestii formalności, należy dostarczyć pracodawcy zaświadczenie o niezdolności do pracy (L4). Jeżeli pracownik chce uzyskać zasiłek chorobowy za okres po zakończeniu umowy o pracę, musi złożyć odpowiednie wnioski w ZUS.

ZUS sam z siebie nic nie pokrywa, trzeba złożyć wnioski o wypłatę zasiłku do Zusu.

Z-10 i zas-53

Dokładnie, wnioski Z-10 oraz ZAS-53 są niezbędne do uzyskania zasiłku chorobowego z ZUS po zakończeniu stosunku pracy.

Czy mogę nie składać wniosków jeśli np nie chce?

Nie jesteś zobowiązana do składania wniosków. Jednak rezygnując z ich złożenia, rezygnujesz jednocześnie z prawa do otrzymania zasiłku chorobowego za te dni. Jeżeli nie jesteś zainteresowana otrzymaniem zasiłku, możesz pominąć ten krok.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Kradzież w sklepie.
Wraz z chłopakiem dokonaliśmy kradzieży w sklepie… wiem to głupie pierwszy raz wpadliśmy na tak głupi pomysł, nigdy nie byliśmy karani. Sprawa wygląda tak że na monitoringu widać jak chodzimy po sklepie pakujemy różne rzeczy wspólnie do koszyka i pod koniec chłopak chowa jedna rzecz pod koszulkę, ja nigdy nic nie ukradłam i wtedy teoretycznie też nic ze sklepu nie wyniosłam nic nie płacąc, policja twierdzi ze stawia mi takie same zarzuty jak chło...
Czy testament napisany własnoręcznie jest ważny?
Cześć. Moja babcia sama spisała w domu testament, przepisując cały spadek na mnie. Nie wie tylko, czy musi go zanieść do notariusza? Musi być on jakoś formalnie sporządzony, mieć jakąś pieczątkę aby być po jej śmierci ważnym?...
Czy mogę się wyprowadzić z dziećmi?
Witam. Od pewnego czasu mam problem z partnerem. Mam dwóch synów starszy z pierwszego związku ma 14 lat a młodszy ma niecały rok z tego związku. Starszy syn ma zespół aspergera. Głównym problemem jest to że partner zaczął źle traktować starszego. Ubliża mu i za niekiedy bzdury wyznacza mu kary np. zakaz używania laptopa na kilka dni bo dostał minus za aktywność na wf. Syn że względu na aspergera ma swoje nawyki i nie da się ich zmienić. Trwam w t...
Zakupy przez internet.
Mąż kilka dni temu zrobił zakupy przez internet na stronie sklepu. Z niewiadomych przyczyn sklep naliczył bardzo duże rabaty. Mąż przed dokonaniem zakupu zadzwonił do sklepu, oni jednak nie widzieli u siebie problemu i byli zdziwieni sytuacją. Mąż dokonał zakupu za ponad 500 zł, został mu naliczony rabat na całą kwotę, z czego musiał jedynie zapłacić za przesyłkę. Teraz pytanie, bo w cuda nie wierzę. Czy mamy farta i przez dziwny błąd na stroni...

Wyszukiwarka