Umowa kończy się 31 lipca, jestem na L4 które kończy się 3 sierpnia. Kto pokrywa te 3 dni?

Umowa trwa do 31 lipca, zostało podpisane na kartce że umowa tego dnia wygaśnie i nie będzie przedłużona. Rozchorowałam się i dostałam l4 na tydzień czyli do 3 sierpnia. Czy te 3 dni pokrywa ZUS czy pracodawca? Czy ja musze składać pracodawcy bądź ZUS jakieś papiery druki etc skoro nie będzie już umowy?
anonim cytuj
31-07-2022
ZUS sam z siebie nic nie pokrywa, trzeba złożyć wnioski o wypłatę zasiłku do Zusu.
Z-10 i zas-53

anonim cytuj
31-07-2022
Czy mogę nie składać wniosków jeśli np nie chce?

anonim cytuj
31-07-2022
Możesz, ale zawsze to jakieś pieniądze.

anonim cytuj
31-07-2022
Umowa trwa do 31 lipca, zostało podpisane na kartce że umowa tego dnia wygaśnie i nie będzie przedłużona. Rozchorowałam się i dostałam l4 na tydzień czyli do 3 sierpnia. Czy te 3 dni pokrywa ZUS czy pracodawca? Czy ja musze składać pracodawcy bądź ZUS jakieś papiery druki etc skoro nie będzie już umowy?

Zgodnie z art. 92 Kodeksu pracy, jeżeli umowa o pracę wygaśnie w czasie trwania niezdolności pracownika do pracy, zasiłek chorobowy przysługuje pracownikowi do dnia ustania przyczyny niezdolności do pracy, ale nie dłużej niż przez 90 dni od dnia, w którym wygasła umowa o pracę. Dlatego te trzy dni będą pokryte przez ZUS w formie zasiłku chorobowego.

W kwestii formalności, należy dostarczyć pracodawcy zaświadczenie o niezdolności do pracy (L4). Jeżeli pracownik chce uzyskać zasiłek chorobowy za okres po zakończeniu umowy o pracę, musi złożyć odpowiednie wnioski w ZUS.

ZUS sam z siebie nic nie pokrywa, trzeba złożyć wnioski o wypłatę zasiłku do Zusu.

Z-10 i zas-53

Dokładnie, wnioski Z-10 oraz ZAS-53 są niezbędne do uzyskania zasiłku chorobowego z ZUS po zakończeniu stosunku pracy.

Czy mogę nie składać wniosków jeśli np nie chce?

Nie jesteś zobowiązana do składania wniosków. Jednak rezygnując z ich złożenia, rezygnujesz jednocześnie z prawa do otrzymania zasiłku chorobowego za te dni. Jeżeli nie jesteś zainteresowana otrzymaniem zasiłku, możesz pominąć ten krok.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Nabycie spadku.
Mąż w drodze dziedziczenia poprzez wpisanie aktu poświadczenia dziedziczenia u notariusza nabył spadek po ojcu. Spadek ten zgłosił do urzędu skarbowego zgodnie ze stanem faktycznym. W późniejszym terminie okazało się, że w tym samym akcie jest dziedziczenie po dziadku i babci w skład czego wchodzi dom - mąż nieświadomy tego wszystkiego nie wykazał tego w zeznaniu. Czy jedyne co pozostaje to złożyć zeznanie i liczyć się z koniecznością zapłaty? Kw...
Umowa barterowa.
Czy przy zawarciu umowy barterowej muszę podawać aż tyle danych osobowych pesel, nr dowodu ,imię, nazwisko ,adres zamieszkania . Osobiscie nie znam firmy/osoby z którą mam ją podpisać. Jest to osoba z internetu i obawiam się że za dużo tych danych jest....
Sprzedaż samochodu.
Witam nie wiem czy w odpowiednim miejscu ale próbuję. Mam takie pytanie ponad rok temu sprzedałem samochód na polskich tablicach w Niemczech i dwa tygodnie temu dostałem pismo z Policji że ktoś spowodował kolizję drogową tym samochodem a ja widnieje w Polsce jako ostatni właściciel. Mam umowę sprzedaży(co prawda w tym momencie mam wątpliwości co do prawdziwości danych kupującego).Mam wszystkie dokumenty potwierdzające wyrejestrowanie samochodu. A...
Ograniczenie władzy rodzicielskiej.
Witam jakie dokumenty powinnam dodać do wniosku o uregulowanie kontaktów z dzieckiem ? Co najlepiej ująć we wniosku o ograniczeniu praw? ( chce decydować o edukacji, miejscu pobytu i leczeniu dziecka- dziecko niepełnosprawne -z ojcem często brak kontaktu, wyniki , lekarze go też nie interesują). Czy mogę złożyć wniosek o pokrycie kosztów utrzymania pół na pół czy tylko o alimenty? Na adwokata mnie nie stać -syn potrzebuje kosztownego leczeni...

Wyszukiwarka