Umowa kończy się 31 lipca, jestem na L4 które kończy się 3 sierpnia. Kto pokrywa te 3 dni?

Umowa trwa do 31 lipca, zostało podpisane na kartce że umowa tego dnia wygaśnie i nie będzie przedłużona. Rozchorowałam się i dostałam l4 na tydzień czyli do 3 sierpnia. Czy te 3 dni pokrywa ZUS czy pracodawca? Czy ja musze składać pracodawcy bądź ZUS jakieś papiery druki etc skoro nie będzie już umowy?
anonim cytuj
31-07-2022
ZUS sam z siebie nic nie pokrywa, trzeba złożyć wnioski o wypłatę zasiłku do Zusu.
Z-10 i zas-53

anonim cytuj
31-07-2022
Czy mogę nie składać wniosków jeśli np nie chce?

anonim cytuj
31-07-2022
Możesz, ale zawsze to jakieś pieniądze.

anonim cytuj
31-07-2022
Umowa trwa do 31 lipca, zostało podpisane na kartce że umowa tego dnia wygaśnie i nie będzie przedłużona. Rozchorowałam się i dostałam l4 na tydzień czyli do 3 sierpnia. Czy te 3 dni pokrywa ZUS czy pracodawca? Czy ja musze składać pracodawcy bądź ZUS jakieś papiery druki etc skoro nie będzie już umowy?

Zgodnie z art. 92 Kodeksu pracy, jeżeli umowa o pracę wygaśnie w czasie trwania niezdolności pracownika do pracy, zasiłek chorobowy przysługuje pracownikowi do dnia ustania przyczyny niezdolności do pracy, ale nie dłużej niż przez 90 dni od dnia, w którym wygasła umowa o pracę. Dlatego te trzy dni będą pokryte przez ZUS w formie zasiłku chorobowego.

W kwestii formalności, należy dostarczyć pracodawcy zaświadczenie o niezdolności do pracy (L4). Jeżeli pracownik chce uzyskać zasiłek chorobowy za okres po zakończeniu umowy o pracę, musi złożyć odpowiednie wnioski w ZUS.

ZUS sam z siebie nic nie pokrywa, trzeba złożyć wnioski o wypłatę zasiłku do Zusu.

Z-10 i zas-53

Dokładnie, wnioski Z-10 oraz ZAS-53 są niezbędne do uzyskania zasiłku chorobowego z ZUS po zakończeniu stosunku pracy.

Czy mogę nie składać wniosków jeśli np nie chce?

Nie jesteś zobowiązana do składania wniosków. Jednak rezygnując z ich złożenia, rezygnujesz jednocześnie z prawa do otrzymania zasiłku chorobowego za te dni. Jeżeli nie jesteś zainteresowana otrzymaniem zasiłku, możesz pominąć ten krok.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Skarga na komornika.
Mam takie pytanie, złożyłam skargę na komornika, ponieważ od kilku miesięcy po wpłacie przez dłużnika pieniędzy nie wypłaca mi ich. Czy ja w trakcie postępowania mogę wycofać egzekucję? Z góry dziękuję za odpowiedź. Edit. Zależy mi na informacji czy podczas trwania postępowania wobec komornika mogę wycofać egzekucję?...
Co robić, gdy drugi rodzic nie płaci alimentów?
Witam, składam wniosek o niealimentację. Jestem w trakcie kompletowania dokumentów. Komornik nie ma z czego ściągnąć, bo delikwent pracuje na czarno, ale mam dowody na to, że zarabia. Czy takie dowody (z portalu społecznościowego) mogą być wzięte pod uwagę? On śmieje mi się w twarz, że nie będzie płacił. Ma zaległość ponad 12 tys. Co jeśli nie mam jego adresu zamieszkania a jedynie kontakt do kuratora, pod którego jest nadzorem? Czy tez cos to po...
Ochrona przedemerytalna a rozwiązanie umowy o pracę.
Mam problem z pracownikiem, który ma ochronę przedemerytalna. Chciałbym zakończyć z nim współpracę ale nie wiem czy jest na to jakiś sposób. Owy pracownik przez swoje kłamstwa i wymysły powoduje koszmarna atmosferę w zespole. Proszę o jakąś pomoc, co mogę w tej sytuacji zrobić bo inni pracownicy chcą odejść....
Podział majątku po rozwodzie, a kredyt hipoteczny.
Mam wspólny kredyt na mieszkanie z byłym partnerem. Mieszkanie jest dwupokojowe. Mieszkanie kupiliśmy biorąc kredyt w banku za 165 tysięcy. Mam jeszcze do spłaty w banku około 63 tysiące. Jego mama na początku wpłaciła 79 tysięcy w formie darowizny na kredyt. Rata się nam zmniejszyła. Rozstaliśmy się z byłym partnerem. On twierdzi, że mi się należy 30 tysięcy. A ja jakbym go miała spłacić to on chce 150 tysięcy. Jak miałabym go s...

Wyszukiwarka