Umowa kończy się 31 lipca, jestem na L4 które kończy się 3 sierpnia. Kto pokrywa te 3 dni?

Umowa trwa do 31 lipca, zostało podpisane na kartce że umowa tego dnia wygaśnie i nie będzie przedłużona. Rozchorowałam się i dostałam l4 na tydzień czyli do 3 sierpnia. Czy te 3 dni pokrywa ZUS czy pracodawca? Czy ja musze składać pracodawcy bądź ZUS jakieś papiery druki etc skoro nie będzie już umowy?
anonim cytuj
31-07-2022
ZUS sam z siebie nic nie pokrywa, trzeba złożyć wnioski o wypłatę zasiłku do Zusu.
Z-10 i zas-53

anonim cytuj
31-07-2022
Czy mogę nie składać wniosków jeśli np nie chce?

anonim cytuj
31-07-2022
Możesz, ale zawsze to jakieś pieniądze.

anonim cytuj
31-07-2022
Umowa trwa do 31 lipca, zostało podpisane na kartce że umowa tego dnia wygaśnie i nie będzie przedłużona. Rozchorowałam się i dostałam l4 na tydzień czyli do 3 sierpnia. Czy te 3 dni pokrywa ZUS czy pracodawca? Czy ja musze składać pracodawcy bądź ZUS jakieś papiery druki etc skoro nie będzie już umowy?

Zgodnie z art. 92 Kodeksu pracy, jeżeli umowa o pracę wygaśnie w czasie trwania niezdolności pracownika do pracy, zasiłek chorobowy przysługuje pracownikowi do dnia ustania przyczyny niezdolności do pracy, ale nie dłużej niż przez 90 dni od dnia, w którym wygasła umowa o pracę. Dlatego te trzy dni będą pokryte przez ZUS w formie zasiłku chorobowego.

W kwestii formalności, należy dostarczyć pracodawcy zaświadczenie o niezdolności do pracy (L4). Jeżeli pracownik chce uzyskać zasiłek chorobowy za okres po zakończeniu umowy o pracę, musi złożyć odpowiednie wnioski w ZUS.

ZUS sam z siebie nic nie pokrywa, trzeba złożyć wnioski o wypłatę zasiłku do Zusu.

Z-10 i zas-53

Dokładnie, wnioski Z-10 oraz ZAS-53 są niezbędne do uzyskania zasiłku chorobowego z ZUS po zakończeniu stosunku pracy.

Czy mogę nie składać wniosków jeśli np nie chce?

Nie jesteś zobowiązana do składania wniosków. Jednak rezygnując z ich złożenia, rezygnujesz jednocześnie z prawa do otrzymania zasiłku chorobowego za te dni. Jeżeli nie jesteś zainteresowana otrzymaniem zasiłku, możesz pominąć ten krok.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...
Zajęcie rachunku bankowego.
Witam z dniem dzisiejszym otrzymałem pismo o zajęciu rachunku bankowego przez naczelnika urzędu skarbowego w Opolu. Jest tam zwrot, którego nie rozumiem "grzywna nałożona w drodze mandatu karnego?" Zawsze byłem usilnie przekonany, że grzywnę może zasadzić sąd. Co mam robić, jak ugryźć? Kwota jest dość spora. Czy dostanę pismo z sądu w w/w pisma?...
Czy jest kara za brak wymiany prawa jazdy po zmianie nazwiska?
Znajoma po ślubie zmieniła nazwisko, wymieniła dowód osobisty, zgłosiła wszędzie, ale zapomniała wymienić prawo jazdy. Od tego czasu minęło prawie 3 lata. Czy idąc do urzędu i składając wniosek może otworzyć karę? Czy mandat może nałożyć tylko policja? Znajoma teraz boi się iść i składać wniosek....
Spadek z zadłużeniem.
Otrzymałam spadek wraz zadłużeniem. W skład masy spadkowej wchodzą: mieszkanie i 80 tys dlugu wynikającego z pożyczek w bankach. Kto w pierwszej kolejności upomni się o ten dług? Urząd skarbowy czy bank? I co jeśli nie jestem w stanie w chwili obecnej spłacać tego zadłużenia? Czy od spadku muszę odprowadzić podatek?...

Wyszukiwarka