Czynsz od współlokatorów na moje konto.

Wynajmuje wraz z dziewczyną oraz znajomym mieszkanie. Najemca chce otrzymywać pełną kwotę ustaloną w umowie, zamiast trzech przelewów.
Wspólnie ustaliliśmy, że ja będę wykonywał przelew za mieszkanie najemcy, a moi współlokatorzy będą przelewać swoją część mnie.
Jak to wygląda w kwestii US, przelewy, które trafiają do mnie potraktują jako darowiznę? Jak najlepiej rozwiązać sytuację, przelewania należnej części przez każde z nas?
anonim cytuj
06-01-2024
Kto jest stroną umowy? Ty czy Wy w trójkę?

anonim cytuj
06-01-2024
Nasza trójka.

anonim cytuj
06-01-2024
Zatem Każdy z Was solidarnie odpowiada za spełnienie zobowiązania.
Druga strona ma prawo domagać się wpłaty całości.
W razie kontroli z US okażesz się umową i przelewami za najem lokalu.

anonim cytuj
06-01-2024
Dziękuję za informację.

anonim cytuj
06-01-2024
Skoro jesteście trójką stroną umowy najmu, każdy z Was solidarnie odpowiada za całość czynszu wobec wynajmującego. Oznacza to, że wynajmujący ma prawo wymagać zapłaty pełnej kwoty czynszu od dowolnego z najemców, a nie trzech oddzielnych płatności.

Jeśli chodzi o przelewy od Twoich współlokatorów na Twoje konto, istotne jest, aby te transakcje były odpowiednio udokumentowane i wyjaśnione w przypadku ewentualnej kontroli podatkowej. W polskim prawie, zgodnie z Ustawą o podatku od spadków i darowizn (t.j. Dz.U. z 2016 r. poz. 205), przelewy od współlokatorów na Twoje konto nie będą traktowane jako darowizny, pod warunkiem, że są one związane z uregulowaniem czynszu za mieszkanie, za które wspólnie odpowiadacie.

Warto jednak pamiętać o kilku kwestiach:

Dokumentowanie transakcji: Dobre praktyki to zachowanie dowodów przelewów oraz ewentualnie sporządzenie pisemnej umowy pomiędzy współlokatorami, która wyjaśnia, że te przelewy są przeznaczone na pokrycie części czynszu.
Udokumentowanie przelewów: Przy przelewach do wynajmującego, w tytule przelewu powinno być jasno wskazane, że dotyczą one opłaty czynszu za dane mieszkanie.
Uregulowanie podatków: Upewnijcie się, że wszelkie podatki związane z najmem są odpowiednio uregulowane.
Podsumowując, w opisanej sytuacji przelewy od Twoich współlokatorów nie będą traktowane jako darowizny, o ile będą one jednoznacznie związane z uregulowaniem czynszu. Ważne jest, aby wszystkie transakcje były właściwie udokumentowane i wyjaśnione.

anonim cytuj
06-01-2024
Wspólnie ustaliliśmy, że ja będę wykonywał przelew za mieszkanie najemcy, a moi współlokatorzy będą przelewać swoją część mnie.

Umowa najmu zawarta przez trzy osoby tworzy solidarną odpowiedzialność dłużników (art. 369 i 370 k.c.). Wynajmujący może żądać całości czynszu od dowolnego z Was, a zapłata jednej osoby zwalnia pozostałych; między dłużnikami powstaje wtedy roszczenie regresowe w częściach równych, chyba że co innego wynika z umowy (art. 376 § 1 k.c.).

Przelewy współlokatorów na Twoje konto nie są darowizną w rozumieniu art. 1 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn, ponieważ nie występuje nieodpłatne przysporzenie – środki jedynie pokrywają ich część wspólnego zobowiązania. Nie powstaje też przychód w rozumieniu art. 11 ust. 1 ustawy o PIT; zwrot wydatku uprzednio poniesionego we wspólnym interesie nie zwiększa majątku podatnika.

Aby uniknąć wątpliwości:
– w tytule przelewu zaznacz „zwrot części czynszu – adres, miesiąc”;
– przechowuj potwierdzenia własnych płatności czynszu oraz kopię umowy najmu;
– jeśli kwoty udziałów są inne niż równe, sporządź krótkie pisemne porozumienie określające wysokość udziału każdego najemcy (podstawa regresu zgodnie z art. 376 § 2 k.c.).

Tak udokumentowane przepływy nie podlegają ani podatkowi od darowizn, ani opodatkowaniu PIT, a ewentualna kontrola skarbowa otrzyma pełne wyjaśnienie charakteru transakcji.

anonim cytuj
11-06-2025

Sugerowane Tematy

Pobicie brak ubezpieczenia.
Dobry wieczór, zdarzenie miało miejsce w czwartek. Zostałem pobity, policja zrobiła notatkę, zabrała mnie karetka, byłem w 2 szpitalach. Mówiłem że nie jestem ubezpieczony bo pracuje w innym kraju. Zarówno policjant jak i lekarka z uśmiechem powiedzieli że dostanę rachunek a sprawca na koniec zapłaci-czy faktycznie tak jest? Co należy robić krok po kroku aby sprawca został obciążony za przyjazd karetki itd? Druga sprawa-boli mnie ząb, jedynka. J...
Jak napisać testament ?
Jak napisać testament na małe dziecko niepełnoletnie ? Jak je zabezpieczyć? W razie śmierci rodzica....
Jaka jest minimalna kwota dla komornika, żeby nie zajął konta bankowego?
Jaka jest minimalna kwota dla komornika, żeby nie zajął konta bankowego?...
Ugoda z PZU.
Chciałbym podpytać osób którym udało się dojść do w miarę korzystnej ugody z PZU. Nie wchodząc za mocno w szczegóły mam ponad 100 tysięcy do oddania ubezpieczalni. Jestem załamany ale trudno, jakoś trzeba to przełknąć. Czy jest szansa że PZU pójdzie na rękę i pozwoli płacić powiedzmy 1000zł miesięcznie? Dla mnie to nie jest mało, ale więcej po prostu nie dam rady spłacać. Co ewentualnie grozi za nie spłacenie, tylko że to nie jest tak że ja nie...

Wyszukiwarka