Czynsz od współlokatorów na moje konto.

Wynajmuje wraz z dziewczyną oraz znajomym mieszkanie. Najemca chce otrzymywać pełną kwotę ustaloną w umowie, zamiast trzech przelewów.
Wspólnie ustaliliśmy, że ja będę wykonywał przelew za mieszkanie najemcy, a moi współlokatorzy będą przelewać swoją część mnie.
Jak to wygląda w kwestii US, przelewy, które trafiają do mnie potraktują jako darowiznę? Jak najlepiej rozwiązać sytuację, przelewania należnej części przez każde z nas?
anonim cytuj
06-01-2024
Kto jest stroną umowy? Ty czy Wy w trójkę?

anonim cytuj
06-01-2024
Nasza trójka.

anonim cytuj
06-01-2024
Zatem Każdy z Was solidarnie odpowiada za spełnienie zobowiązania.
Druga strona ma prawo domagać się wpłaty całości.
W razie kontroli z US okażesz się umową i przelewami za najem lokalu.

anonim cytuj
06-01-2024
Dziękuję za informację.

anonim cytuj
06-01-2024
Skoro jesteście trójką stroną umowy najmu, każdy z Was solidarnie odpowiada za całość czynszu wobec wynajmującego. Oznacza to, że wynajmujący ma prawo wymagać zapłaty pełnej kwoty czynszu od dowolnego z najemców, a nie trzech oddzielnych płatności.

Jeśli chodzi o przelewy od Twoich współlokatorów na Twoje konto, istotne jest, aby te transakcje były odpowiednio udokumentowane i wyjaśnione w przypadku ewentualnej kontroli podatkowej. W polskim prawie, zgodnie z Ustawą o podatku od spadków i darowizn (t.j. Dz.U. z 2016 r. poz. 205), przelewy od współlokatorów na Twoje konto nie będą traktowane jako darowizny, pod warunkiem, że są one związane z uregulowaniem czynszu za mieszkanie, za które wspólnie odpowiadacie.

Warto jednak pamiętać o kilku kwestiach:

Dokumentowanie transakcji: Dobre praktyki to zachowanie dowodów przelewów oraz ewentualnie sporządzenie pisemnej umowy pomiędzy współlokatorami, która wyjaśnia, że te przelewy są przeznaczone na pokrycie części czynszu.
Udokumentowanie przelewów: Przy przelewach do wynajmującego, w tytule przelewu powinno być jasno wskazane, że dotyczą one opłaty czynszu za dane mieszkanie.
Uregulowanie podatków: Upewnijcie się, że wszelkie podatki związane z najmem są odpowiednio uregulowane.
Podsumowując, w opisanej sytuacji przelewy od Twoich współlokatorów nie będą traktowane jako darowizny, o ile będą one jednoznacznie związane z uregulowaniem czynszu. Ważne jest, aby wszystkie transakcje były właściwie udokumentowane i wyjaśnione.

anonim cytuj
06-01-2024

Sugerowane Tematy

Podwyższenie alimentów.
Mam takie pytanie na dniach czeka mnie mediacja o podwyższenie alimentów przez mojego byłego męża który zamieszkuje z naszym synem i żąda 1.000zł alimentów miesięcznie na niego. Ile może wywalczyć ? Dodam ze jestem osobą bezrobotną bez prawa do zasiłku i wychowuje sama młodszego syna z innego związku....
Telefon od pracodawcy na zwolnieniu lekarskim
Hej, Mam taką sytuację, nie wiem co robić... Przez ostatnie 2 tygodnie byłem na zwolnieniu lekarskim, z powodu wypadku. Niestety, mimo że jestem oficjalnie na zwolnieniu, mój szef dzwoni do mnie co chwile, zawsze coś chce, zadaje pytania o robotę, kiedy wrócę itd. Czy to jest w ogóle legalne? Przecież jestem na zwolnieniu, powinienem mieć spokój. Czy mogę coś z tym zrobić? Jakie są moje prawa w tej sytuacji? Może ktoś z was, użytkowników f...
Spadek a zachowek.
Sprawa jest następująca. Babcia umarła w styczniu zostawiając testament. Miała 4 dzieci(3synow, gdzie dwóch nie żyje i 1 córkę, całość przepisała na córkę). Wiadomo o zachowek w tym przypadku należy się synom pominiętym w testamencie. I tu pojawia się pytanie. Jeden z nieżyjących synów miał długu. Jego dzieci notarialnie zrzekły się spadku po nim. Czy w tym przypadku należy im się zachowek po zmarłej babci?...
Polisa na życie a darowizna.
Dzień dobry. Po śmierci mamy ,mój brat dostał po niej polisę, która opłacała w TU. Czy taka polisa to jest darowizna? Jeśli tak, to Czy mogę ubiegać się o zachowek od tej polisy ?Tym bardziej ,ze mama nie zostawiła innego majątku, a ja w całości pokryłem koszty pogrzebu....

Wyszukiwarka