Czynsz od współlokatorów na moje konto.

Wynajmuje wraz z dziewczyną oraz znajomym mieszkanie. Najemca chce otrzymywać pełną kwotę ustaloną w umowie, zamiast trzech przelewów.
Wspólnie ustaliliśmy, że ja będę wykonywał przelew za mieszkanie najemcy, a moi współlokatorzy będą przelewać swoją część mnie.
Jak to wygląda w kwestii US, przelewy, które trafiają do mnie potraktują jako darowiznę? Jak najlepiej rozwiązać sytuację, przelewania należnej części przez każde z nas?
anonim cytuj
06-01-2024
Kto jest stroną umowy? Ty czy Wy w trójkę?

anonim cytuj
06-01-2024
Nasza trójka.

anonim cytuj
06-01-2024
Zatem Każdy z Was solidarnie odpowiada za spełnienie zobowiązania.
Druga strona ma prawo domagać się wpłaty całości.
W razie kontroli z US okażesz się umową i przelewami za najem lokalu.

anonim cytuj
06-01-2024
Dziękuję za informację.

anonim cytuj
06-01-2024
Skoro jesteście trójką stroną umowy najmu, każdy z Was solidarnie odpowiada za całość czynszu wobec wynajmującego. Oznacza to, że wynajmujący ma prawo wymagać zapłaty pełnej kwoty czynszu od dowolnego z najemców, a nie trzech oddzielnych płatności.

Jeśli chodzi o przelewy od Twoich współlokatorów na Twoje konto, istotne jest, aby te transakcje były odpowiednio udokumentowane i wyjaśnione w przypadku ewentualnej kontroli podatkowej. W polskim prawie, zgodnie z Ustawą o podatku od spadków i darowizn (t.j. Dz.U. z 2016 r. poz. 205), przelewy od współlokatorów na Twoje konto nie będą traktowane jako darowizny, pod warunkiem, że są one związane z uregulowaniem czynszu za mieszkanie, za które wspólnie odpowiadacie.

Warto jednak pamiętać o kilku kwestiach:

Dokumentowanie transakcji: Dobre praktyki to zachowanie dowodów przelewów oraz ewentualnie sporządzenie pisemnej umowy pomiędzy współlokatorami, która wyjaśnia, że te przelewy są przeznaczone na pokrycie części czynszu.
Udokumentowanie przelewów: Przy przelewach do wynajmującego, w tytule przelewu powinno być jasno wskazane, że dotyczą one opłaty czynszu za dane mieszkanie.
Uregulowanie podatków: Upewnijcie się, że wszelkie podatki związane z najmem są odpowiednio uregulowane.
Podsumowując, w opisanej sytuacji przelewy od Twoich współlokatorów nie będą traktowane jako darowizny, o ile będą one jednoznacznie związane z uregulowaniem czynszu. Ważne jest, aby wszystkie transakcje były właściwie udokumentowane i wyjaśnione.

anonim cytuj
06-01-2024

Sugerowane Tematy

L4 a koniec umowy.
23 października zachorowałem i poszedłem na L4 do 6 listopada. 31 października skończyła się moja umowa o pracę. Nowej nie chciałem podpisać, bo docelowo jak wyzdrowieję, wyjeżdżam za granicę, tam już mam inną pracę załatwioną. 6 listopada byłem nadal chory i dostałem l4 do 27 listopada. 1) Czy coś muszę zgłaszać do ZUS w takiej sytuacji żeby dostać chorobowe za okres choroby już po ustaniu umowy? Co dokładnie powinienem zrobić. 2) A co jeśli...
Jaka jest minimalna kwota dla komornika, żeby nie zajął konta bankowego?
Jaka jest minimalna kwota dla komornika, żeby nie zajął konta bankowego?...
Przedawnienie mandatu u komornika.
W 2013 r. Dostałam mandat za brak legitymacji studenckiej w MPK. W 2014 r. Ponoć został założony nr sprawy. W 2023 r. otrzymałam pismo od komornika, że mam zapłacić mandat. Czy to nie uległo przedawnieniu? ...
Obowiązek alimentacyjny.
Ojciec dzieci zarabia na umowie najniższą krajową, ale pod stołem dostaje drugie tyle. O jakiej kwocie alimentów można mówić w takiej sytuacji ? Dwójką dzieci w wieku szkolnym. Czy jest szansa żeby udowodnić że dostaje pieniądze pod stołem ?...

Wyszukiwarka