Jak bronić się przed obniżeniem alimentów?

Potrzebuję pomocy, jestem osobą dorosłą, studentką, ojciec pozwał mnie o zmniejszenie alimentów, które na mnie płaci. Właśnie piszę odpowiedź dla sądu, uwzględniającą moje koszta miesięczne, potrzeby etc.
Wynajmuję mieszkanie z partnerką, jesteśmy oby dwie uwzględnione na umowie najmu. Sąd może zapytać z kim wynajmuje mieszkanie, jesteśmy w związku homoseksualnym, boję się, że może to wpłynąć jakkolwiek na stronniczość i ogólnie na moją niekorzyść.
Chciałabym jednak aby jakoś zawrzeć, że to, że wynajmujemy razem mieszkanie, jesteśmy ze sobą nie oznacza, że dzielimy wszystkie koszta na pół typu zakupy. Czy mogę mówić o tym, że każda z nas mimo wynajmu lokalu mieszkalnego wynajmuje pokój w mieszkaniu dwupokojowym? Koszta wynajmu dla sądu przedstawiam po połowie np. Koszt 2300:2=1150
Ojciec wie, że to moja partnerka i mieszkamy razem.
Bardzo proszę o wskazówki jak ugryźć ten temat z korzyścią dla mnie.
anonim cytuj
25-01-2024
1. studiujesz dziennie czy zaocznie?
2. niezależnie od trybu powiedz w jakich godzinach i w jakie dni masz zajęcia?
3. Czy gdziekolwiek pracujesz? Jeśli tak to jakie masz dochody?

anonim cytuj
25-01-2024
Powiedzieć zgodnie z prawdą nie próbuj kombinować.

anonim cytuj
25-01-2024
W Polsce nie ma uregulowań odnośnie związków jednopłciowych. Nawet jak ojciec powie, że sypiasz ze znajomą sąd nie odbierze Ci z tego powodu alimentów.

anonim cytuj
25-01-2024
Koszta mieszkaniowe skoro mieszkacie we 2 dzielisz na pół. Zaliczasz wyżywienie i inne koszta. Uzasadniasz że nie masz możliwości zarobkowych, majątkowych oraz jaki wkład w utrzymanie ma drugi rodzic.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie.
Proszę o poradę, sprawa spadkowa po ojcu, zostawił testament holograficzny wskazał spadkobierców, drugą żonę ich wspólnego syna i jej córkę z pierwszego małżeństwa, mnie jako córkę pominął, ale do rzeczy ,sąd wskazuje ze osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie i była kuzynką spadkodawcy (de facto nie jest bo to córka żony z innego małżeństwa więc żadna rodzina) dalej sąd wskazuje na mnie jako spadkobiorcę ustawowego ...
rozwiązanie umowy
Witam Chciałam zapytać czy firma ochroniarska ktora ochrania mi obiekt od 6 lat może nie zgodzic się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron w sytuacji gdy sprzedam nieruchomość? Wg umowy obowiązuje mnie 3 miesięczny okres wypowiedzenia. I nie zgodzili się na rozwiązanie umowy wcześniej. Wydaje mi się to trochę nie w porządku bo obiekt juz nie jest mój i nie będę wiedziała czy alarmy są przypadkowe czy związane z włamaniem. Polecili mi ...
Ustanie stosunku pracy.
Czy będąc na L4 od 08.10 i nadal jestem. Z Informacji od Pani z ZUS wiem, że z moim pracodawcą ustał stosunek pracy z dniem 4.11, a ja nadal nie mam świadectwa pracy dodam, że wcześniej sprawa była zgłoszona do PIP z powodu niewypłacenia wynagrodzenia za miesiąc wrzesień i październik oraz nie dostałam ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Moje pytanie brzmi czy pracodawca może wysłać owe świadectwo pracy listownie ?? A jeżeli tak to czy w ogóle ...
Alimenty na rodziców, jak tego uniknąć?
Moja matka rozwodzi się z ojcem. Sąd zasądził jej 600 zł alimentów na moją niepełnoletnia siostrę. Dowiedziałam się, że ojciec ma w planach leczyć się psychiatrycznie, żeby uznano go za niezdolnego do pracy i pozwać mnie i moją drugą (pełnoletnią) siostrę o alimenty na niego. Nie wyobrażam sobie cokolwiek mu płacić, mam męża i 2 dzieci mam na kogo pracować. W dzieciństwie w domu miałam przez niego piekło. Wiecznie nie pracował, robił awantury znę...

Wyszukiwarka