Jak bronić się przed obniżeniem alimentów?

Potrzebuję pomocy, jestem osobą dorosłą, studentką, ojciec pozwał mnie o zmniejszenie alimentów, które na mnie płaci. Właśnie piszę odpowiedź dla sądu, uwzględniającą moje koszta miesięczne, potrzeby etc.
Wynajmuję mieszkanie z partnerką, jesteśmy oby dwie uwzględnione na umowie najmu. Sąd może zapytać z kim wynajmuje mieszkanie, jesteśmy w związku homoseksualnym, boję się, że może to wpłynąć jakkolwiek na stronniczość i ogólnie na moją niekorzyść.
Chciałabym jednak aby jakoś zawrzeć, że to, że wynajmujemy razem mieszkanie, jesteśmy ze sobą nie oznacza, że dzielimy wszystkie koszta na pół typu zakupy. Czy mogę mówić o tym, że każda z nas mimo wynajmu lokalu mieszkalnego wynajmuje pokój w mieszkaniu dwupokojowym? Koszta wynajmu dla sądu przedstawiam po połowie np. Koszt 2300:2=1150
Ojciec wie, że to moja partnerka i mieszkamy razem.
Bardzo proszę o wskazówki jak ugryźć ten temat z korzyścią dla mnie.
anonim cytuj
25-01-2024
1. studiujesz dziennie czy zaocznie?
2. niezależnie od trybu powiedz w jakich godzinach i w jakie dni masz zajęcia?
3. Czy gdziekolwiek pracujesz? Jeśli tak to jakie masz dochody?

anonim cytuj
25-01-2024
Powiedzieć zgodnie z prawdą nie próbuj kombinować.

anonim cytuj
25-01-2024
W Polsce nie ma uregulowań odnośnie związków jednopłciowych. Nawet jak ojciec powie, że sypiasz ze znajomą sąd nie odbierze Ci z tego powodu alimentów.

anonim cytuj
25-01-2024
Koszta mieszkaniowe skoro mieszkacie we 2 dzielisz na pół. Zaliczasz wyżywienie i inne koszta. Uzasadniasz że nie masz możliwości zarobkowych, majątkowych oraz jaki wkład w utrzymanie ma drugi rodzic.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Pytania dotyczące ulgi podatkowej. Pracodawca zmniejszył wypłatę, czy można odzyskać te pieniądze?
Witajcie, problem dotyczy mojego chłopaka. Pracuje w jednej firmie na dwie umowy, jedna jest to umowa o pracę a druga umowa zlecenie żeby sobie dorobić, dostaje 2 wypłaty za dwie umowy, najniższa krajowa a zlecenie ma płatne od godziny. Z końcem sierpnia skończyła mu się umowa o pracę i dostał nawet świadectwo pracy, aneks dostał dopiero kilka dni później z datą od 1 września, wypłata to najniższa krajowa. We wrześniu wypłata za sierpień z umo...
Sprzedaż mieszkania ze spadku.
Mieszkałem z mamą całe życie w jednym mieszkaniu w bloku. W międzyczasie mama kupiła i wyremontowała drugie mieszkanie również w bloku na jej własność,nikt tam nie mieszka obecnie. Niestety dziś zmarła w szpitalu. I mam pytanie. Czy mam prawo razem z bratem sprzedać to mieszkanie po jej śmierci? Pytam bo mam kiepską sytuacje finansową i trochę kredytów a nową prace zacząłem. Dziękuje. Jestem załamany....
Zasiedzenie
Chcielibyśmy złożyć do Sądu wniosek o nabycie posiadłości przez zasiedzenie. Wg. wzoru pisma, który otrzymaliśmy w Sądzie - do wniosku należy załączyć m.in.: mapkę nieruchomości, odpis z księgi wieczystej, wypis z rejestru gruntów itp. Niestety tak w Starostwie Powiatowym jak i w Urzędzie Gminy przekazano Nam, że jako osoby nie będące właścicielami posiadłości na papierze, nie możemy uzyskać takich dokumentów. Co w takiej sytuacji? Jak uzyskać w...
Zwolnienie z pracy w dobie pandemii
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie zwolnienia się z pracy mailowo w dobie pandemii (umowa o pracę). Obecnie cała firma pracuje zdalnie i aktualnie nie mam możliwości dać wypowiedzenia bezpośrednio swojemu szefowi. Z tego co zdążyłam dowiedzieć się z internetu, forma taka jest poprawna tylko w przypadku, gdy dokument wypowiedzenia zawarty w mailu posiada kwalifikowany podpis elektroniczny. Jakie są ewentualne konsekwencje przesłania wypowiedzenia p...

Wyszukiwarka