Jak bronić się przed obniżeniem alimentów?

Potrzebuję pomocy, jestem osobą dorosłą, studentką, ojciec pozwał mnie o zmniejszenie alimentów, które na mnie płaci. Właśnie piszę odpowiedź dla sądu, uwzględniającą moje koszta miesięczne, potrzeby etc.
Wynajmuję mieszkanie z partnerką, jesteśmy oby dwie uwzględnione na umowie najmu. Sąd może zapytać z kim wynajmuje mieszkanie, jesteśmy w związku homoseksualnym, boję się, że może to wpłynąć jakkolwiek na stronniczość i ogólnie na moją niekorzyść.
Chciałabym jednak aby jakoś zawrzeć, że to, że wynajmujemy razem mieszkanie, jesteśmy ze sobą nie oznacza, że dzielimy wszystkie koszta na pół typu zakupy. Czy mogę mówić o tym, że każda z nas mimo wynajmu lokalu mieszkalnego wynajmuje pokój w mieszkaniu dwupokojowym? Koszta wynajmu dla sądu przedstawiam po połowie np. Koszt 2300:2=1150
Ojciec wie, że to moja partnerka i mieszkamy razem.
Bardzo proszę o wskazówki jak ugryźć ten temat z korzyścią dla mnie.
anonim cytuj
25-01-2024
1. studiujesz dziennie czy zaocznie?
2. niezależnie od trybu powiedz w jakich godzinach i w jakie dni masz zajęcia?
3. Czy gdziekolwiek pracujesz? Jeśli tak to jakie masz dochody?

anonim cytuj
25-01-2024
Powiedzieć zgodnie z prawdą nie próbuj kombinować.

anonim cytuj
25-01-2024
W Polsce nie ma uregulowań odnośnie związków jednopłciowych. Nawet jak ojciec powie, że sypiasz ze znajomą sąd nie odbierze Ci z tego powodu alimentów.

anonim cytuj
25-01-2024
Koszta mieszkaniowe skoro mieszkacie we 2 dzielisz na pół. Zaliczasz wyżywienie i inne koszta. Uzasadniasz że nie masz możliwości zarobkowych, majątkowych oraz jaki wkład w utrzymanie ma drugi rodzic.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Wniosek o zmianę kontaktów z dzieckiem
Dzień dobry, proszę o poradę jak skutecznie argumentować wniosek o zmianę kontaktów. Kontakty zostały zasądzone 4 lata temu, pracowałem w innym miejscu. W tym momencie nie mam możliwości na kontakty w tygodniu przez pracę - matka wniosła o ukaranie do sądu. Mam zasądzone weekendy a wtedy matka zapisuje dzieci na dodatkowe zajęcia bez konsultacji ze mną i wymaga "dostosowania się". Nie chcę walczyć z tą kobietą dlatego wnoszę o zmian...
Jak uniknąć zachowku?
Dzień dobry. Kompletnie nie znam się w temacie i od każdego słyszę co innego, proszę o poradę. Mianowicie w 2017 roku ojciec - właściciel nieruchomości poprzez darowiznę przekazał mi dom z działką. Jest zapis "..oświadcza, że na nabytej tym aktem nieruchomości ustanawia na rzecz ojca i matki dożywotnią, bezpłatną służebność osobistą polegającą na prawie do korzystania z całego parteru budynku mieszkalnego, z zapewnionym ogrzewaniem, oświet...
Podwyższenie alimentów.
Zostałem wezwany w sprawie o podwyższenie alimentów. Jeśli w pełni zgadzam się z racją powódki i i chcę płacić dokładnie taką kwotę jak ona żąda na dziecko, to czy muszę poza wyrażeniem zgody na podwyższenie alimentów załączać zaświadczenie o zarobkach za ostatnie 6 miesięcy i składniki wynagrodzenia ? Zarabiam za granica i otrzymuję wypłaty tygodniowo, pracodawca nie umie wystawiać zaświadczeń lub nie chce. Ale skoro zgadzam się w 100% z powódk...
Całkowity zwrot kosztów imprezy turystycznej.
Dzień Dobry. Bardzo proszę o poradę czy istnieje szansa o wywalczenie całkowitego zwrotu za imprezę turystyczną zakupioną u tour operatora. Na wczasy pojechaliśmy w osiem osób w tym dzieci w wieku 6 m-cy i 8 lat, od pierwszego dnia zaczął się nasz koszmar. Pokoje jakie otrzymaliśmy wołały o pomstę do nieba, wilgoć kapiąca woda z sufitu smród. Po interwencji zmieniono nam pokoje , ale było jeszcze gorzej w pokojach były wszechobecne pluskwy, wil...

Wyszukiwarka