Jak bronić się przed obniżeniem alimentów?

Potrzebuję pomocy, jestem osobą dorosłą, studentką, ojciec pozwał mnie o zmniejszenie alimentów, które na mnie płaci. Właśnie piszę odpowiedź dla sądu, uwzględniającą moje koszta miesięczne, potrzeby etc.
Wynajmuję mieszkanie z partnerką, jesteśmy oby dwie uwzględnione na umowie najmu. Sąd może zapytać z kim wynajmuje mieszkanie, jesteśmy w związku homoseksualnym, boję się, że może to wpłynąć jakkolwiek na stronniczość i ogólnie na moją niekorzyść.
Chciałabym jednak aby jakoś zawrzeć, że to, że wynajmujemy razem mieszkanie, jesteśmy ze sobą nie oznacza, że dzielimy wszystkie koszta na pół typu zakupy. Czy mogę mówić o tym, że każda z nas mimo wynajmu lokalu mieszkalnego wynajmuje pokój w mieszkaniu dwupokojowym? Koszta wynajmu dla sądu przedstawiam po połowie np. Koszt 2300:2=1150
Ojciec wie, że to moja partnerka i mieszkamy razem.
Bardzo proszę o wskazówki jak ugryźć ten temat z korzyścią dla mnie.
anonim cytuj
25-01-2024
1. studiujesz dziennie czy zaocznie?
2. niezależnie od trybu powiedz w jakich godzinach i w jakie dni masz zajęcia?
3. Czy gdziekolwiek pracujesz? Jeśli tak to jakie masz dochody?

anonim cytuj
25-01-2024
Powiedzieć zgodnie z prawdą nie próbuj kombinować.

anonim cytuj
25-01-2024
W Polsce nie ma uregulowań odnośnie związków jednopłciowych. Nawet jak ojciec powie, że sypiasz ze znajomą sąd nie odbierze Ci z tego powodu alimentów.

anonim cytuj
25-01-2024
Koszta mieszkaniowe skoro mieszkacie we 2 dzielisz na pół. Zaliczasz wyżywienie i inne koszta. Uzasadniasz że nie masz możliwości zarobkowych, majątkowych oraz jaki wkład w utrzymanie ma drugi rodzic.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Jak dodać współwłaściciela samochodu?
Witam, jak to jest z tym dodawaniem współwłaściciela samochodu. Przeczytałem, że trzeba w tym celu wypełnić umowę darowizny i niby artykuły w internecie dość szczegółowo opisują temat, ale jednak pojawia się kilka niedopowiedzeń. Najważniejsze pytania jakie mi się nasuwają to: 1) Jak z tym podatkiem od darowizny? Osoba, którą chciałbym prosić o bycie współwłaścicielem jest w drugiej grupie podatkowej (jest to wujek), a wartość samochodu określił...
Czy mogę pracować jeśli pobieram rentę rodzinną?
Witam. Potrzebuje porady. Pobieram rentę rodzina po zmarłym tacie. Mam 24 lata ale ta renta jest do 25 roku życia. Mam możliwość w pracy zarejestrowania ale chciała bym jeszcze przez ten rok pobierać ta rentę. Na jakich warunkach powinna być zawarta umowa aby jej nie stracić ? Na 1/4 ?...
Problem ze spółdzielnia mieszkaniową. Starsza osoba chce przekazać swoje mieszkanie i garaż, który posiada, umowa o dożywocie.
Dzień dobry. Mamy problem ze spółdzielnia mieszkaniową. Starsza osoba chce przekazać swoje mieszkanie i garaż, który posiada, umowa o dożywocie. Żadna z nieruchomości nie ma kw, nie jest wyodrębniona własność, wykupiony grunt. Mieszkanie nabyte w latach 60, na zasadach jakie wówczas obowiązywały przy nabywaniu lokali ze spółdzielni. O ile z mieszkaniem spółdzielnia nie robi problemów i przyjęła wniosek o wyodrębnienie i założenie kw, o tyle z...
Mieszkanie komunalne.
Od stycznia jest możliwość złożenia wniosku o mieszkanie komunalne bądź socjalne w tym problem że mam tytuł prawny bo wynajmuje.. Jestem rodzina 6osobowa nie stać mnie na kredyt na mieszkanie.. Czy da się to jakoś ugryź żeby dostać chociaż komunalne? Od 2 lat płynnie przelewam 2.500tys za mieszkanie czy nie ma jakiegoś programu dla rodzin wielodzietnych ? Myślę na przyszłość żeby nie bać się o to że któregoś dnia właściciel nam podziękuje i nie b...

Wyszukiwarka