Jak bronić się przed obniżeniem alimentów?

Potrzebuję pomocy, jestem osobą dorosłą, studentką, ojciec pozwał mnie o zmniejszenie alimentów, które na mnie płaci. Właśnie piszę odpowiedź dla sądu, uwzględniającą moje koszta miesięczne, potrzeby etc.
Wynajmuję mieszkanie z partnerką, jesteśmy oby dwie uwzględnione na umowie najmu. Sąd może zapytać z kim wynajmuje mieszkanie, jesteśmy w związku homoseksualnym, boję się, że może to wpłynąć jakkolwiek na stronniczość i ogólnie na moją niekorzyść.
Chciałabym jednak aby jakoś zawrzeć, że to, że wynajmujemy razem mieszkanie, jesteśmy ze sobą nie oznacza, że dzielimy wszystkie koszta na pół typu zakupy. Czy mogę mówić o tym, że każda z nas mimo wynajmu lokalu mieszkalnego wynajmuje pokój w mieszkaniu dwupokojowym? Koszta wynajmu dla sądu przedstawiam po połowie np. Koszt 2300:2=1150
Ojciec wie, że to moja partnerka i mieszkamy razem.
Bardzo proszę o wskazówki jak ugryźć ten temat z korzyścią dla mnie.
anonim cytuj
25-01-2024
1. studiujesz dziennie czy zaocznie?
2. niezależnie od trybu powiedz w jakich godzinach i w jakie dni masz zajęcia?
3. Czy gdziekolwiek pracujesz? Jeśli tak to jakie masz dochody?

anonim cytuj
25-01-2024
Powiedzieć zgodnie z prawdą nie próbuj kombinować.

anonim cytuj
25-01-2024
W Polsce nie ma uregulowań odnośnie związków jednopłciowych. Nawet jak ojciec powie, że sypiasz ze znajomą sąd nie odbierze Ci z tego powodu alimentów.

anonim cytuj
25-01-2024
Koszta mieszkaniowe skoro mieszkacie we 2 dzielisz na pół. Zaliczasz wyżywienie i inne koszta. Uzasadniasz że nie masz możliwości zarobkowych, majątkowych oraz jaki wkład w utrzymanie ma drugi rodzic.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy mogę założyć stowarzyszenie, fundację jako sołtys?
Moi drodzy, mam pytanie. Zostałam wybrana sołtysem Postanowiliśmy w ramach sołeckiego funduszu zakupić „coś”, co postawimy na wydzierżawionym przez gminę gruncie. Coś – bo to ma być drewniany domek albo garaż ocieplony. Wyjaśnienie – grunt jest oczywiście u nas na wsi, należy do jednego z mieszkańców. Umowa dzierżawy zostala podpisana między właścicielem tego gruntu a gminą). Podobno – choć nie do końca wierzę w tę teorię – nie możemy kupić teg...
Sprecyzowanie wniosku a pismo przygotowawcze.
Witam Ponieważ otrzymuję sprzeczne informacje, uprzejmie proszę (zdezorientowana i sfrustrowana) o pomoc przez udzielenie odpowiedzi na pytania: Czy zobowiązanie wobec sądu do ustosunkowania się do wniosku (z określonego dnia) jest jednoznaczne z zarządzeniem sędzi do złożenia pisma przygotowawczego? i w odpowiedzi ustosunkowanie się może zostać określone jako "Pismo Przygotowawcze"? Czy sędzia zarządzający złożenie pisma przygotowaw...
Jak sprawdzić czy babcia podpisała umowę dożywocia?
Babcia mojej narzeczonej kilkanaście lat temu przepisała mieszkanie swojej synowej, niestety nie mam dokładniejszych informacji czy było to w formie darowizny, sprzedaży czy umowy o dożywocie. Tydzień temu babcia złamała biodro, jest już po operacji i wymaga opieki w domu. Synowa oczywiście natychmiast się odcięła i usilnie próbuje babcie umieścić w dps. Babcia nie jest w stanie znaleźć aktu notarialnego, ja podejrzewam ze synowa go po prostu zab...
Praca i studia.
Mam małe pytanie co do paragrafu 17 KP. W październiku rozpocząłem studia zaoczne w mieście, w którym pracuje i mieszkam. Praca jest dwuzmianowa (6:15-14:15 i 12-20) i już zaczynają się problemy. Zgłosiłem swojemu kierownikowi, że podjąłem studia, na jego prośbę wydrukowałem mu plan zajęć na semestr zimowy żeby wiedział jak ma mi ustawiać godziny pracy. I jak na złość znowu ustawił mi tak godziny pracy, że w piątek nie mogę pojawić się na zajęci...

Wyszukiwarka