Pytania dotyczące zachowku (ewentualne uzupełnienie zachowku)

Witam
Proszę o poradę, 15 lat temu rodzice kupili mi małe używane mieszkanie w bloku 29,6 M2.
Brat dołożył do niego 90 tyś.
A w zamian dostał dom rodzinny z wielkim ogrodem i hektary pola.
W tym domu mieszkali rodzice, tata zmarł dawno, mama rok temu. Brat mieszka w kamienicy żony ulicę obok domu rodzinnego.
Jest jeszcze siostra, której wcześniej niż mi też kupili malutkie mieszkanko w innym mieście. Myślę, że nic więcej nie dostała.
Ja mieszkam też w innym mieście, w tym mieszkaniu co kupili, sama z córką, ze względów zdrowotnych nie pracuję. Mieszkanie wymaga remontu.
Brat nie utrzymuje ze mną kontaktu.
Mam pytanie, czy mogę ubiegać się o coś jeszcze, oprócz tego, że dał wtedy pieniądze na mieszkanie.
anonim cytuj
23-07-2022
Ewentualne uzupelnienie zachowku, jesli darowizna na twoją rzecz nie zaspakaja go. Jedynie od darowizny dokonanych przez mame skoro tato zmarł dawno. Roszczenie to przedawnia sie po 5 latach.

anonim cytuj
23-07-2022
Ewentualne uzupelnienie zachowku, jesli darowizna na twoją rzecz nie zaspakaja go. Jedynie od darowizny dokonanych przez mame skoro tato zmarł dawno. Roszczenie to przedawnia sie po 5 latach.

A brat może chcieć zachowku z jej mieszkania i drugiej siostry

anonim cytuj
23-07-2022

To co on dostał z pewnoscia zaspakaja roszczenie o zachowek.

anonim cytuj
23-07-2022
To co on dostał z pewnoscia zaspakaja roszczenie o zachowek.

Niekoniecznie. Jeżeli dostał jakaś ruderę do remontu ? To ze to dom to nie znaczy ze duża wartość, a na tamte czasy za 90 tys można było spokojnie dom kupić

anonim cytuj
23-07-2022
Niekoniecznie. Jeżeli dostał jakaś ruderę do remontu ? To ze to dom to nie znaczy ze duża wartość, a na tamte czasy za 90 tys można było spokojnie dom kupić

Tylko do wuliczania zachowku jest brana aktualna wartość. A teraz sama siemka jest sporo warta. Należy wszystko policzyć czy sie komus cos wogole należy bo zachowek to 1/2 wartości tego co odziedziczylby ustawowo. No jesli brat wyłożył te 90tys to i darowizna od rodzicow byla niewielka.

anonim cytuj
23-07-2022
Musisz zliczyć wszystkie darowizny dokonane przez mame. Następnie podzielić to na 3. Taka wartosc bys dziedziczyla ustawowo. Zachowek to 1/2 tej wartości. Jesli to co Ty dostalas nie zaspakaja tej kwoty mozesz sie starac o uzupełnienie zachowku.

anonim cytuj
23-07-2022
Ty dostałaś za darmo, on za to ze dostał dom musiał jeszcze 90 tys wydać. 15 lat temu była to ogromna suma. Zapisane dostaliście wszyscy za życia rodziców ? Pamiętaj ze brat tez może wystąpić o pieniądze od ciebie i drugiej siostry bo tez dostaliście, i bez wkładu finansowego, a on pieniądze wyłożyć musiał

anonim cytuj
23-07-2022
Mam pytanie, czy mogę ubiegać się o coś jeszcze, oprócz tego, że dał wtedy pieniądze na mieszkanie.

W świetle Kodeksu cywilnego, uprawniony do zachowku może żądać uzupełnienia zachowku, jeżeli darowizny dokonane przez spadkodawcę podważyły jego prawo do zachowku (art. 1000 K.c.). Kluczowe kwestie, które należy uwzględnić:

Określenie wartości majątku spadkodawcy na dzień jego śmierci.
Ustalenie, które dary były dokonane przez spadkodawcę i jakie miały wartość.
Sprawdzenie, czy wartość otrzymanych darów przez uprawnionego do zachowku przekracza połowę wartości udziału, jaki by przysługiwał uprawnionemu w drodze dziedziczenia ustawowego.

Dokładnie tak, roszczenie o uzupełnienie zachowku przedawnia się po 5 latach od dnia, w którym uprawniony dowiedział się o swoim prawie do zachowku i o osobie zobowiązanej do jego świadczenia, jednak nie później niż po 20 latach od śmierci spadkodawcy (art. 1001 § 2 K.c.).

Brat mógłby domagać się uzupełnienia zachowku, tylko jeśli wartość darowizny, której był beneficjentem, była mniejsza niż połowa wartości udziału, jaki by mu przysługiwał w drodze dziedziczenia ustawowego.

Tylko do wuliczania zachowku jest brana aktualna wartość. A teraz sama siemka jest sporo warta.

Tak, wartość nieruchomości, której dotyczy roszczenie o uzupełnienie zachowku, jest określana na dzień śmierci spadkodawcy (art. 1004 K.c.).

Musisz zliczyć wszystkie darowizny dokonane przez mame. Następnie podzielić to na 3. Taka wartosc bys dziedziczyla ustawowo. Zachowek to 1/2 tej wartości.

Tak, aby ustalić wartość roszczenia o uzupełnienie zachowku, należy porównać wartość otrzymanych przez uprawnionego darów z połową wartości udziału, który przysługiwałby mu w drodze dziedziczenia ustawowego.

Podsumowując, aby dokładnie ustalić prawo do zachowku i ewentualne uzupełnienie zachowku, konieczne jest dokładne określenie wartości majątku spadkodawcy, wartości darowizn dokonanych przez spadkodawcę oraz wartości udziału w majątku, który przysługiwałby uprawnionemu w drodze dziedziczenia ustawowego.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Hotel zmienił pokój za dopłatą, co robić?
Dzisiaj zadzwonili do nas z hotelu (tydzień przed wyjazdem) w którym zrobiliśmy rezerwację i wpłaciliśmy zaliczkę, że nie mają dla nas pokoju 4os który zarezerwowaliśmy, a w zamian mogą nam dać dwa pokoje dwu osobowe, do których musielibyśmy dużo dopłacić, jesteśmy 4os rodziną i chcieliśmy pokój na cztery osoby. Co mamy zrobić w tej sytuacji?...
Dzień wolny za oddawanie krwi.
Witam, mam pytanie. Pracodawca ustalił dzień odbioru wolnego na 22 grudnia za 11 listopada i wtedy byłem na zwolnieniu (21.22-12) z tytułu oddania krwi. Czy przysługuje mi inny termin odbioru tego wolnego?...
Jest asfalt . Został kompletnie ubłocony, co z tym zrobić.? Właściciel nie reaguje na rozmowy
Witam przy mojej posesji trwają prace budowlane . Jest asfalt . Został kompletnie ubłocony wszystko się brudzi co mogę w związku z tym zrobić.? Odpowiadając na pytanie nie których to byłem rozmawiałem a właściciel odwrócił głowę i poszedł dalej...
Przyjęcie spadku, a konto bankowe.
Witam. Przejęłam spadek po ojcu ma on konto w banku, na którym jest dwóch właścicieli. Jak mam odzyskać pieniądze z konta....

Wyszukiwarka