Jakie wymogi trzeba spełnić co do Funduszu Alimentacyjnego?

Jakie wymogi trzeba spełnić co do Funduszu Alimentacyjnego?
anonim cytuj
31-08-2023
Dochód nie przekraczający kryterium od października 1206 zloty na osobę.
czy w ten dochód jest wliczany 1000+ do 24 miesiąca dziecka ? I czy trzeba być zarejestrowanym w UP?

Nie trzeba być zarejestrowanym w UP? Wlicza się pensja, 1000 złoty w pierwszym roku dziecka, ten dodatkowy zasiłek do 3lat tez się wlicza, stypendium szkolne, renta, zasiłek pielęgnacyjnych. W zasadzie nie wlicza się tylko 500 plus.

anonim cytuj
31-08-2023
-wniosek o ustalenie prawa do świadczeń z -funduszu alimentacyjnego (FA-1),
-odpis orzeczenia sądu o zarządzeniu alimentów i ich wysokości,
-oświadczenie o bezskuteczności egzekucji – zaświadczenie od komornika za ostatnie 2 miesiące przed złożeniem wniosku,
-zaświadczenie o dochodach – w przypadku okresu świadczeniowego 2023/2024 należy okazać dochody za rok 2022, z uwzględnieniem zmian, jeżeli takie zaszły,
-zaświadczenie o uczęszczaniu do szkoły – tylko, jeśli osoba ukończyła 18. r.ż. i nadal się uczy,
inne, potrzebne dokumenty, które potwierdzają, że dana osoba spełnia warunki przyznania świadczenia.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Łamanie regulaminu wspólnoty.
Blokiem, w którym mieszkam zarządza wspólnota mieszkaniowa. Mamy regulamin. Niestety mieszkańcy łamią wszystkie punkty a wspólnota twierdzi, że nic nie może zrobić i można ich skarżyć ze swojego powództwa. Przytoczę może 2 przykłady, jeden z nich to parkowanie motocykla na moim wjeździe na moje miejsce postojowe, właściciel pojazdu ignoruje nasze prośby/żądania, a druga sprawa, sąsiedzi postawili ogromną szafę na naszym piętrze, gdzie mamy 3 mies...
Rozwiązanie umowy za wypowiedzeniem
Witam mam pytanie. Pracuje w firmie np. KFC w Bochni już 1,5 roku na umowie o pracę. Tydzień temu pracodawca chce rozwiązać umowę za wypowiedzeniem bez ujawniania czy przyczyny. Okres trwania umowy miesiąc czasu czyli do końca Maja. Podpisałem bo atmosfera mi już nie odpowiada jestem załamany. Ale mam do was jedno pytanie czy po rozwiązaniu umowy za wypowiedzeniem przez pracodawcę, jest możliwość żebym mógł wrócić pracować ale już na innym obi...
Zmiana danych osobowych.
Witam, narzeczona po urodzeniu została zostawiona przez biologiczną mamę, bo zabrali jej prawa. Po 2 tygodniach została wzięta do rodziny zastępczej gdzie zmieniono jej imię i nazwisko, w późniejszym terminie została zaadoptowana przez te same osoby co ją wzięły pod rodzinę zastępczą. Czy w tym momencie, gdy narzeczona ma już 22 lata będzie mogła powrócić do starego imienia i nazwiska, czy będzie z tym problem?...
Zmiana danych i adnotacje w dowodzie rejestracyjnym.
Witam, jakieś 2 lata temu zmieniłem adres zameldowania. Dziś się zorientowałem, że w dowodzie rejestracyjnym auta widnieje stary adres. Nie wiedziałem o tym, że trzeba to zgłosić w ciągu 30 dni. Co teraz? Auto zamierzam sprzedać w przeciągu kilku miesięcy. Nie będzie z tym problemu w takim wypadku? Czy muszę to teraz jeszcze gdzieś zgłaszać? Na nowym dowodzie osobistym nie ma miejsca zamieszkania/zameldowania. Jeśli tak, to gdzie się udać z w...

Wyszukiwarka