Jakie wymogi trzeba spełnić co do Funduszu Alimentacyjnego?

Jakie wymogi trzeba spełnić co do Funduszu Alimentacyjnego?
anonim cytuj
31-08-2023
Dochód nie przekraczający kryterium od października 1206 zloty na osobę.
czy w ten dochód jest wliczany 1000+ do 24 miesiąca dziecka ? I czy trzeba być zarejestrowanym w UP?

Nie trzeba być zarejestrowanym w UP? Wlicza się pensja, 1000 złoty w pierwszym roku dziecka, ten dodatkowy zasiłek do 3lat tez się wlicza, stypendium szkolne, renta, zasiłek pielęgnacyjnych. W zasadzie nie wlicza się tylko 500 plus.

anonim cytuj
31-08-2023
-wniosek o ustalenie prawa do świadczeń z -funduszu alimentacyjnego (FA-1),
-odpis orzeczenia sądu o zarządzeniu alimentów i ich wysokości,
-oświadczenie o bezskuteczności egzekucji – zaświadczenie od komornika za ostatnie 2 miesiące przed złożeniem wniosku,
-zaświadczenie o dochodach – w przypadku okresu świadczeniowego 2023/2024 należy okazać dochody za rok 2022, z uwzględnieniem zmian, jeżeli takie zaszły,
-zaświadczenie o uczęszczaniu do szkoły – tylko, jeśli osoba ukończyła 18. r.ż. i nadal się uczy,
inne, potrzebne dokumenty, które potwierdzają, że dana osoba spełnia warunki przyznania świadczenia.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty
Dzień dobry od pewnego czasu były mąż nie płacił mi alimentów. Sprawa trafila do komornika, który również nie potrafił wegzekwować należności. Od czerwca tego roku pobieram alimenty z funduszu. Od tego też miesiąca jego babcia zaczęła robić mi przelewy w wysokości 400-500zl na konto tytułując je Alimenty i imiona dzieci. Przyjmowałam je jako zaległe bo mąż ma kilkanaście tysięcy długo. Zgłosiłam te wpłaty niedawno do komornika bo potrzebuje nowe ...
Spłata długu po licytacji/przetargu.
Dokonałem spłaty długu już po przetargu/licytacji, komornik oświadczył, że niestety wiąże go art. 781 kpc i mógł umorzyć egzekucję gdybym okazał potwierdzenie wpłaty zaksięgowane do czasu zakończenia licytacji, a czas na spłatę miałem do końca przetargu. Mimo wszystko po około tygodniu skontaktowałem się z wierzycielami (3 wierzycieli) i wpłaciłem im wszystko to co z nakazów i odsetki (bez kosztów komorniczych) z prośbą o cofnięcie wniosków o egz...
Wypowiedzenie umowy
Dzień dobry. Moje okresy zatrudnienia w obecnej pracy: 21.08.2021 - 30.09.2021 - umowa zlecenie 01.10.2021 - 31.12.2021 - umowa o pracę, okres próbny, pełny wymiar czasu pracy - 2 tygodniowy okres wypowiedzenia 31.12.2021 - obecnie - umowa o pracę, pełny wymiar pracy, czas nieokreślony - 2 tygodniowy okres wypowiedzenia Moje pytania: 1. Wg. umowy na papierze mój okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie a wg. ustawy z tego co przeczytałam w...
Nękanie przez sąsiadów.
Witam, proszę o pomoc. Lokatorów w wynajmowanym mieszkaniu od kilku dni notorycznie nachodzi sąsiadka z dołu strasząc policja bo ZA GŁOŚNO CHODZĄ, tłumaczy że to wina podłogi, która nie ma odpowiedniego wyciszenia( podłoga od 15 lat ta sama). Najemcy mają już dość wizyt sąsiadki i chcą się wyprowadzić. Co można zrobić aby sąsiadka przestała ich nachodzi. Rozmowa nie pomogła....

Wyszukiwarka