Jakie wymogi trzeba spełnić co do Funduszu Alimentacyjnego?

Jakie wymogi trzeba spełnić co do Funduszu Alimentacyjnego?
anonim cytuj
31-08-2023
Dochód nie przekraczający kryterium od października 1206 zloty na osobę.
czy w ten dochód jest wliczany 1000+ do 24 miesiąca dziecka ? I czy trzeba być zarejestrowanym w UP?

Nie trzeba być zarejestrowanym w UP? Wlicza się pensja, 1000 złoty w pierwszym roku dziecka, ten dodatkowy zasiłek do 3lat tez się wlicza, stypendium szkolne, renta, zasiłek pielęgnacyjnych. W zasadzie nie wlicza się tylko 500 plus.

anonim cytuj
31-08-2023
-wniosek o ustalenie prawa do świadczeń z -funduszu alimentacyjnego (FA-1),
-odpis orzeczenia sądu o zarządzeniu alimentów i ich wysokości,
-oświadczenie o bezskuteczności egzekucji – zaświadczenie od komornika za ostatnie 2 miesiące przed złożeniem wniosku,
-zaświadczenie o dochodach – w przypadku okresu świadczeniowego 2023/2024 należy okazać dochody za rok 2022, z uwzględnieniem zmian, jeżeli takie zaszły,
-zaświadczenie o uczęszczaniu do szkoły – tylko, jeśli osoba ukończyła 18. r.ż. i nadal się uczy,
inne, potrzebne dokumenty, które potwierdzają, że dana osoba spełnia warunki przyznania świadczenia.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy można przerwac L4?
Dzień dobry. Mam takie pytanie. Siostra przebywa tydzień na L4, ponieważ jej syn zachorował. Zwolnienie ma do jutra włącznie. Dziecko już jest zdrowe. I tu pytanie - czy może iść jutro do przedszkola, czy jednak nie bo nadal obowiązuje L4, czy może siostra powinna je przerwać (nie wiem czy coś takiego jest) Jak to wygląda prawnie, żeby nie bylo problemów? Dziękuję i pozdrawiam...
Spóźniłam się z opłatą najmu, dostałam wypowiedzenie umowy co teraz??
Mam podpisaną umowę najmu okazjonalnego do 31.08.2023r. Niestety z przyczyn zdrowotnych nie mogłam do końca uregulować płatności za 2 miesiące, które jutro właściwie będzie miał na koncie. Pozostałe rachunki są opłacone. Otrzymałam dwa dni temu na maila wypowiedzenie umowy, które chcą żebym podpisała. Czy mogą mi tak nagle z tego tytułu wypowiedzieć umowę? ...
Postępowanie spadkowe
Dzień dobry, Sytuacja wygląda następująco: Babcia zostawiła spisany u notariusza testament. Przepisała wszystko na jedno dziecko. Testament został odczytany u notariusza. Jeden z członków rodziny się z nim nie zgadza. Testament był odczytany już miesiąc temu. Czy jest jakiś termin kiedy ta niezgadzajaca się osoba może się odwołać? Czy jest coś takiego jak uprawomocnienie się testamenu? Co robić dalej, żeby wszystko było zgodne z prawem? (c...
Brak wypłaty odprawy emerytalnej.
Przed powzięciem decyzji o przejściu na emeryturę udałam się do oddziału ZUS-u w celu uzyskania niezbędnych informacji. Po uzyskaniu takowych złożyłam wypowiedzenie z pracy z zachowaniem okresu wypowiedzenia. W międzyczasie skończyłam 60 lat, po czym doszło do mojego zwolnienia się z pracy z tytułu wypowiedzenia (28 listopada). Wiem, że należy mi się odprawa od pracodawcy - Jak stanowi art. 92(1) § 1 Kodeksu pracy, jednak do dnia dzisiejszego nie...

Wyszukiwarka