Jakie wymogi trzeba spełnić co do Funduszu Alimentacyjnego?

Jakie wymogi trzeba spełnić co do Funduszu Alimentacyjnego?
anonim cytuj
31-08-2023
Dochód nie przekraczający kryterium od października 1206 zloty na osobę.
czy w ten dochód jest wliczany 1000+ do 24 miesiąca dziecka ? I czy trzeba być zarejestrowanym w UP?

Nie trzeba być zarejestrowanym w UP? Wlicza się pensja, 1000 złoty w pierwszym roku dziecka, ten dodatkowy zasiłek do 3lat tez się wlicza, stypendium szkolne, renta, zasiłek pielęgnacyjnych. W zasadzie nie wlicza się tylko 500 plus.

anonim cytuj
31-08-2023
-wniosek o ustalenie prawa do świadczeń z -funduszu alimentacyjnego (FA-1),
-odpis orzeczenia sądu o zarządzeniu alimentów i ich wysokości,
-oświadczenie o bezskuteczności egzekucji – zaświadczenie od komornika za ostatnie 2 miesiące przed złożeniem wniosku,
-zaświadczenie o dochodach – w przypadku okresu świadczeniowego 2023/2024 należy okazać dochody za rok 2022, z uwzględnieniem zmian, jeżeli takie zaszły,
-zaświadczenie o uczęszczaniu do szkoły – tylko, jeśli osoba ukończyła 18. r.ż. i nadal się uczy,
inne, potrzebne dokumenty, które potwierdzają, że dana osoba spełnia warunki przyznania świadczenia.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy należy uregulować zaległości OC poprzedniego właściciela auta?
Mama kupiła auto i przyszło jej przed sądowne wezwanie do zapłaty, za polisę od poprzedniego właściciela. Mama dostała z dowodem rejestracyjnym numer polisy, że auto jest ubezpieczone, nic nie było mowy o tym, że trzeba zrobić jakąś wpłatę. Mamie też nie przychodziło żadne ponaglenie z ubezpieczalni, tylko od razu przed sądowe wezwanie do zapłaty, co można dalej z tym robić? Ma to płacić mama czy poprzedni właściciel?...
Sprzedający na allegro.
Witam, pytanie jest następujące . Półtora roku sprzedałem przedmiot na allegro, który miał w opisie gwarancja 24 miesiące (chodziło o gwarancję od producenta okazało się że ma nawet 5 lat od producenta ) . 1.11.2020 przedmiot się popsuł i kupujący żąda ode mnie gwarancji chociaż kupił towar bez paragonu i o tym wiedział, ale dopiero teraz dowiedział się aby zgłosić u producenta towar musi posiadać dowód zakupu . Allegro twierdzi, że kupujący moż...
PIT. Przekazanie 1%
Mam pytanie, odnoście przekazywania 1% na fundację w podatku w zeznaniu rocznym np. PIT36. Czy będzie on miał wpływ na zmniejszenia zwrotu otrzymanych pieniędzy już po rozliczeniu podatku i przekazaniu tego 1%? Czy przekazując im ten 1% mój zwrot się zmniejszy o ten 1%? Zawsze mnie to zastanawiało. Z góry dziękuję za odpowiedź....
Przepisanie domu
W tym tygodniu ojciec mojego partnera przypisuje mu dom z dożywotnią opieką. Mam dwa pytania. 1. W domu zameldowana jest siostra partnera, która wyprowadzila się z początkiem grudnia zostawiając chorego ojca. Nie wie o przepisaniu domu, dotąd była przekonana że dom jej się ostanie. Jeśli dowie się o próbie wymeldowania wróci mieszkać spowrotem. Jak ugryzc tą sprawę? 2. Ja wykladam pieniądze na notariusza i pozniejszy remont, nie mamy ślubu i ...

Wyszukiwarka