Jakie wymogi trzeba spełnić co do Funduszu Alimentacyjnego?

Jakie wymogi trzeba spełnić co do Funduszu Alimentacyjnego?
anonim cytuj
31-08-2023
Dochód nie przekraczający kryterium od października 1206 zloty na osobę.
czy w ten dochód jest wliczany 1000+ do 24 miesiąca dziecka ? I czy trzeba być zarejestrowanym w UP?

Nie trzeba być zarejestrowanym w UP? Wlicza się pensja, 1000 złoty w pierwszym roku dziecka, ten dodatkowy zasiłek do 3lat tez się wlicza, stypendium szkolne, renta, zasiłek pielęgnacyjnych. W zasadzie nie wlicza się tylko 500 plus.

anonim cytuj
31-08-2023
-wniosek o ustalenie prawa do świadczeń z -funduszu alimentacyjnego (FA-1),
-odpis orzeczenia sądu o zarządzeniu alimentów i ich wysokości,
-oświadczenie o bezskuteczności egzekucji – zaświadczenie od komornika za ostatnie 2 miesiące przed złożeniem wniosku,
-zaświadczenie o dochodach – w przypadku okresu świadczeniowego 2023/2024 należy okazać dochody za rok 2022, z uwzględnieniem zmian, jeżeli takie zaszły,
-zaświadczenie o uczęszczaniu do szkoły – tylko, jeśli osoba ukończyła 18. r.ż. i nadal się uczy,
inne, potrzebne dokumenty, które potwierdzają, że dana osoba spełnia warunki przyznania świadczenia.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Zadłużenie alimentacyjne.
Otóż jestem dłużnikiem alimentacyjnym mój dług obecnie wynosi około 22.000 tys, obecnie zaczynam spłatę tego długu tj. spłaciłem łącznie 5700zl ale zostałem wezwany na jutro na policje w celu postawienia zarzutów. -W tej sytuacji chciałbym zapytać czy od jutrzejszego przesłuchania grozi mi więzienie? -czy po postawieniu zarzutów będę musiał stawić się na rozprawę? -czy to ze alimenty zacząłem płacić jest jakimś plusem i mogę nie dostać wyrok...
Czy można spłacić alimenty z odsetkami pomijając komornika
Witam! Czy ktoś może mi wyjaśnić jak to jest z odsetkami? Dłużnik chce spłacić mi dług bezpośrednio na konto, czy odsetki które są od alimentów też powinien mi spłacić czy one należą się komornikowi?...
Jak uzyskać zwrot kosztów za szkodę w moim mieszkaniu, jeśli nie mam ubezpieczenia?
Mam pewien problem związany z uszkodzeniem mojego mieszkania, a nie mam pewności, jak sobie z tym poradzić. Otóż, jakiś czas temu miałam awarię wodociągową w łazience, która spowodowała poważne zniszczenia w moim mieszkaniu. Podłoga, ściany i niektóre meble zostały zalane wodą, a teraz muszę je naprawić, co wiąże się z kosztami, których nie jestem w stanie pokryć w tej chwili. Niestety, nie mam ubezpieczenia mieszkania, co jest teraz dla mnie ...
Postępowanie spadkowe
Dzień dobry, Sytuacja wygląda następująco: Babcia zostawiła spisany u notariusza testament. Przepisała wszystko na jedno dziecko. Testament został odczytany u notariusza. Jeden z członków rodziny się z nim nie zgadza. Testament był odczytany już miesiąc temu. Czy jest jakiś termin kiedy ta niezgadzajaca się osoba może się odwołać? Czy jest coś takiego jak uprawomocnienie się testamenu? Co robić dalej, żeby wszystko było zgodne z prawem? (c...

Wyszukiwarka