Jakie wymogi trzeba spełnić co do Funduszu Alimentacyjnego?

Jakie wymogi trzeba spełnić co do Funduszu Alimentacyjnego?
anonim cytuj
31-08-2023
Dochód nie przekraczający kryterium od października 1206 zloty na osobę.
czy w ten dochód jest wliczany 1000+ do 24 miesiąca dziecka ? I czy trzeba być zarejestrowanym w UP?

Nie trzeba być zarejestrowanym w UP? Wlicza się pensja, 1000 złoty w pierwszym roku dziecka, ten dodatkowy zasiłek do 3lat tez się wlicza, stypendium szkolne, renta, zasiłek pielęgnacyjnych. W zasadzie nie wlicza się tylko 500 plus.

anonim cytuj
31-08-2023
-wniosek o ustalenie prawa do świadczeń z -funduszu alimentacyjnego (FA-1),
-odpis orzeczenia sądu o zarządzeniu alimentów i ich wysokości,
-oświadczenie o bezskuteczności egzekucji – zaświadczenie od komornika za ostatnie 2 miesiące przed złożeniem wniosku,
-zaświadczenie o dochodach – w przypadku okresu świadczeniowego 2023/2024 należy okazać dochody za rok 2022, z uwzględnieniem zmian, jeżeli takie zaszły,
-zaświadczenie o uczęszczaniu do szkoły – tylko, jeśli osoba ukończyła 18. r.ż. i nadal się uczy,
inne, potrzebne dokumenty, które potwierdzają, że dana osoba spełnia warunki przyznania świadczenia.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Pozbawienie praw rodzicielskich.
Witam, potrzebuję pomocy. Samotnie wychowuję dziecko, ojciec dziecka w ogóle się nim nie interesuje, jednak przed rozstaniem wiele razy mi mówił, że zabierze mi dziecko i ucieknie z nim do znajomych zagranicę. Niestety dziecko ma jego nazwisko, co może mu znacznie to ułatwić. Jak wygląda kwestia odebrania praw rodzicielskich? Czy wystarczy do sądu złożyć wniosek o zmianę nazwiska?...
Czy właścicielka na koniec umowy może chcieć więcej pieniędzy?
Witam ja z takim pytanie czy właścicielka na koniec umowy może chcieć więcej pieniędzy za wodę i gaz jak niedopilnowania tego . Było zapłacone za czynsz najmu i czynsz spółdzielczy a teraz nagle okazuje się że jeszcze jak była za granicą niedopilnowania liczników i jest dużo do dopłaty. Co w takiej sytuacji?...
Długi za alimenty.
Dzień dobry, (FA - Fundusz Alimentacyjny) Kwota alimentów na 1 dziecko = 600 złotych Jestem zadłużony na kilka tysięcy złotych. Sprawę prowadzi komornik, który zajął dwa moje konta bankowe. Dodatkowo miałem dług wobec FA. Przyjmując, że mam 10 tys zaległych alimentów na dziecko + 5 tysięcy dla FA chciałbym się dowiedzieć: 1. Czy świadczenie z FA można pobierać przez cały czas aż do pełnej spłaty zadłużenia? Czyli była żona pobiera świadczeni...
Jak zmusić kogoś do zabrania swoich rzeczy?
Były partner nie chce zabrać swoich rzeczy z piwnicy i bezprawnie ją użytkuje, pomimo tego, że nie mieszka już ze mną od kilku miesięcy. Ponadto nie chce mi od niej oddać kluczy. Nie jest u mnie zameldowany. Co mogę zrobić w takiej sytuacji ?...

Wyszukiwarka