Jakie wymogi trzeba spełnić co do Funduszu Alimentacyjnego?

Jakie wymogi trzeba spełnić co do Funduszu Alimentacyjnego?
anonim cytuj
31-08-2023
Dochód nie przekraczający kryterium od października 1206 zloty na osobę.
czy w ten dochód jest wliczany 1000+ do 24 miesiąca dziecka ? I czy trzeba być zarejestrowanym w UP?

Nie trzeba być zarejestrowanym w UP? Wlicza się pensja, 1000 złoty w pierwszym roku dziecka, ten dodatkowy zasiłek do 3lat tez się wlicza, stypendium szkolne, renta, zasiłek pielęgnacyjnych. W zasadzie nie wlicza się tylko 500 plus.

anonim cytuj
31-08-2023
-wniosek o ustalenie prawa do świadczeń z -funduszu alimentacyjnego (FA-1),
-odpis orzeczenia sądu o zarządzeniu alimentów i ich wysokości,
-oświadczenie o bezskuteczności egzekucji – zaświadczenie od komornika za ostatnie 2 miesiące przed złożeniem wniosku,
-zaświadczenie o dochodach – w przypadku okresu świadczeniowego 2023/2024 należy okazać dochody za rok 2022, z uwzględnieniem zmian, jeżeli takie zaszły,
-zaświadczenie o uczęszczaniu do szkoły – tylko, jeśli osoba ukończyła 18. r.ż. i nadal się uczy,
inne, potrzebne dokumenty, które potwierdzają, że dana osoba spełnia warunki przyznania świadczenia.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy testament w formie ustnej też się liczy?
Wuja chorowal na serce, mial slabszy dzien bal sie ze moze umrzec wiec zawolal do siebie trzech znajomych i powiedzial im swoja wole po śmierci. Jego stan zdrowia sie poprawil jednak nie na dlugo bo w zeszlym tygodniu wuja zmarl nie spisujac swojego innego testamentu. Co w takiej sytuacji? Czy liczy sie taka. Sytuacja jako testament ustny czy nie?...
Ile należy mi się urlopu?
Umowa na czas nieokreślony zawarta w dn 02.11.2016r. Od 26.04.2017 do 28.11.2017r urlop macierzyński, od 29.11.2017r do 24.07.2018r urlop rodzicielski, od 25.07.2018r do 13.08.2018r urlop wypoczynkowy, od 14.08.2018r do 17.07.2021r. Urlop wychowawczy ile urlopu obecnie się należy po takim stażu i jak ekwiwalent?...
Dom jednorodzinny i mieszkanie które też ogrzewam. Czy przysługuje mi dodatek osłonowy?
Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć, czy przysługuje mi dodatek osłonowy. Mieszkam w domu jednorodzinnym razem z mężem, ale mam jeszcze mieszkanie które też ogrzewam. Mieszkanie jest moje, a nie wspólne z mężem....
Windykacja długu już raz spłaconego.
Miałem dług. Komornik ściągnął z poborów całość zadłużenia co do złotówki. Po otrzymaniu od komornika potwierdzenia zamknięcia sprawy (bo wszystko uregulowane) firma windykacyjna, która wszczęła sprawę - wydzwania do mnie "bo jeszcze zostało do dopłacenia" kilka setek. W tej samej sprawie, ten sam wierzyciel - i mam na podstawie telefonicznej informacji przelać kasę na ich konto. Pytanie: reagować? Czego się domagać? Co taka firma musi ...

Wyszukiwarka