Jakie wymogi trzeba spełnić co do Funduszu Alimentacyjnego?

Jakie wymogi trzeba spełnić co do Funduszu Alimentacyjnego?
anonim cytuj
31-08-2023
Dochód nie przekraczający kryterium od października 1206 zloty na osobę.
czy w ten dochód jest wliczany 1000+ do 24 miesiąca dziecka ? I czy trzeba być zarejestrowanym w UP?

Nie trzeba być zarejestrowanym w UP? Wlicza się pensja, 1000 złoty w pierwszym roku dziecka, ten dodatkowy zasiłek do 3lat tez się wlicza, stypendium szkolne, renta, zasiłek pielęgnacyjnych. W zasadzie nie wlicza się tylko 500 plus.

anonim cytuj
31-08-2023
-wniosek o ustalenie prawa do świadczeń z -funduszu alimentacyjnego (FA-1),
-odpis orzeczenia sądu o zarządzeniu alimentów i ich wysokości,
-oświadczenie o bezskuteczności egzekucji – zaświadczenie od komornika za ostatnie 2 miesiące przed złożeniem wniosku,
-zaświadczenie o dochodach – w przypadku okresu świadczeniowego 2023/2024 należy okazać dochody za rok 2022, z uwzględnieniem zmian, jeżeli takie zaszły,
-zaświadczenie o uczęszczaniu do szkoły – tylko, jeśli osoba ukończyła 18. r.ż. i nadal się uczy,
inne, potrzebne dokumenty, które potwierdzają, że dana osoba spełnia warunki przyznania świadczenia.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Skierowanie na badania okresowe, a termin odbycia.
Pracodawca wystawia pracownikowi skierowanie na badania okresowe. Wiadomo, że jest to traktowane jak polecenie pracodawcy i pracownik musi je wykonać. Ale czy pracodawca ma prawo wskazać konkretny termin, który wiąże pracownika? Czy też jedynym terminem jest data końca obowiązywania obecnego orzeczenia lekarskiego?...
Przerwany bieg przedawnienia.
Co jeśli został przerwany bieg przedawnienia, jakie dalsze kroki podjąć i co to w ogóle dla mnie oznacza ?...
Umowa najmu czy użyczenia.
Dzień dobry. W związku z rejestracją działalności gospodarczej potrzebuje tytułu prawnego do nieruchomości, w której będzie wykonywana działalność. Od kilku lat mieszkam z chłopakiem. Dwa lata temu kupowaliśmy mieszkanie, ale wszystko jest na niego. Jak w najłatwiejszy sposób bez ponoszenia kosztów uzyskać tytuł prawny do nieruchomości? W przypadku podpisania umowy najmu nawet na jakąś małą kwotę, to i tak on będzie musiał rozliczać podatek, a wi...
Podział majątku a intercyza.
Proszę o udzielenie pomocy w nurtującym mnie pytaniu. Jestem w trakcie sprawy rozwodowej z mężem. Nie mam zamiaru przedłużać tego postępowania i chce abyśmy ten etap zakończyli za porozumieniem obu stron. Natomiast problem na pewno pojawi się w przypadku podziału majątku otóż po zawarciu związku małżeńskiego moi rodzice przekazali nam działkę na której rozpoczęliśmy budowę domu. Gdy dom był w stanie surowym otwartym zawarliśmy intercyzę. Dom zost...

Wyszukiwarka