Tłumaczenie pełnomocnictwa notarialnego w celu sprzedaży nieruchomości

Witam wszystkich,
czy pełnomocnictwo notarialne w celu sprzedaży nieruchomości opatrzone klauzulą apostille musi być drugi raz tłumaczone za pomocą tłumacza przysięgłego, jeżeli zostało sporządzone w 2 językach przez notariusza w Niemczech (Niemiecki i Polski) ?
anonim cytuj
21-07-2022
Proszę spytać notariusza u którego dokona pan czynności, ja nigdy z dwujęzycznymi dokumentami nie miałem problemu

anonim cytuj
21-07-2022
czy pełnomocnictwo notarialne w celu sprzedaży nieruchomości opatrzone klauzulą apostille musi być drugi raz tłumaczone za pomocą tłumacza przysięgłego, jeżeli zostało sporządzone w 2 językach przez notariusza w Niemczech (Niemiecki i Polski) ?

Pełnomocnictwo notarialne w celu sprzedaży nieruchomości, jeżeli ma być używane w Polsce i jest opatrzone klauzulą apostille, powinno być sporządzone w języku polskim lub przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego. Jednakże, jeśli dokument jest już dwujęzyczny i zawiera treść w języku polskim, teoretycznie nie powinno być potrzeby tłumaczenia go jeszcze raz przez tłumacza przysięgłego, o ile treść w języku polskim jest kompletna i zgodna z treścią w języku niemieckim.

Chociaż prawo nie wyznacza jednoznacznie, czy dwujęzyczne dokumenty muszą być ponownie tłumaczone przez tłumacza przysięgłego, warto pamiętać, że praktyki notarialne mogą się różnić i zależeć od indywidualnych preferencji notariusza. Jeśli notariusz w Polsce zażąda tłumaczenia dokumentu przez tłumacza przysięgłego, nie będzie wyjścia poza spełnienie tego wymogu.

Proszę spytać notariusza u którego dokona pan czynności, ja nigdy z dwujęzycznymi dokumentami nie miałem problemu

Zgadza się, ostateczna decyzja leży po stronie notariusza, który przyjmuje dokument do realizacji. Jeżeli ma jakiekolwiek wątpliwości co do czytelności lub zrozumiałości dwujęzycznego dokumentu, może zażądać tłumaczenia przez tłumacza przysięgłego. Dlatego w sytuacjach, kiedy istnieją wątpliwości co do akceptacji takiego dokumentu, zawsze warto skonsultować się z notariuszem przed podjęciem dalszych kroków.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak sprawdzić dewelopera?
Cześć, rozglądam się na rynku pierwotnym i mam parę mieszkań na oku. Nie mam natomiast zielonego pojęcia jak sprawdzić w jakiej kondycji finansowej jest deweloper. Gdzie mogę uzyskać takie informacje i czy w ogóle ktoś może mi takowych udzielić? I druga kwestia - jeśli rynek wtórny, jak sprawdzić czy mieszkanie nie ma jakiejś hipoteki czy innego zadłużenia? Księgi wieczyste itp. to dla mnie czarna magia....
darowizna samochodu grupa II na terenie niemiec czy Polski?
Witam was serdecznie :) Pisze do was z tego względu ponieważ moja żona ma dostać samochód w darowiźnie od siostry jej matki (cioci) która mieszka w Niemczech i samochód również jest na rejestracjach niemieckich . Nie do końca wiem jak to wyglada a ciocia poprosiła abym się tym pozajmował , byłem w urzędzie i pani cichym tonem mówiła że lepiej będzie jak umowa będzie podpisana na terenie Niemiec .. I teraz pytanie do was : Dlaczego lepiej będzie...
czy dodatkowe dwa dni wolnego w roku na zdrowe dziecko płaci ZUS czy pracodawca?
Witam. Piszę do Was z zapytanie czy dodatkowe dwa dni wolnego w roku na zdrowe dziecko płaci ZUS czy pracodawca. Ponieważ nie mogę znaleźć nigdzie. A Szef nie chce mi zapłacić za wykorzystany jeden dzień który wzięłam na dziecko. Wiem że na chore dziecko jak mam opiekę to płaci ZUS (jeśli nie ma zatrudnionych 20 osób). Z góry dziękuję....
Pozbycie się niechcianego lokatora.
Mój tata posiada działkę wraz z nieruchomością na której dożywotnio, wg. aktu notarialnego będą mieszkać jego rodzice. Dodatkowo mieszka tam siostra jego mamy. Jest to stara panna (ok 75 lat) posiadająca mieszkanie w innym mieście ale przesiaduje tam aby uniknąć płacenia rachunków. Ów ciotka jest pasożytem. Nie pomaga dziadkom, w żaden sposób nie można się z nią dogadać, zajmuje się tylko sobą a i z tym ma problem. Pokój który zamieszkuje jest to...

Wyszukiwarka