Tłumaczenie pełnomocnictwa notarialnego w celu sprzedaży nieruchomości

Witam wszystkich,
czy pełnomocnictwo notarialne w celu sprzedaży nieruchomości opatrzone klauzulą apostille musi być drugi raz tłumaczone za pomocą tłumacza przysięgłego, jeżeli zostało sporządzone w 2 językach przez notariusza w Niemczech (Niemiecki i Polski) ?
anonim cytuj
21-07-2022
Proszę spytać notariusza u którego dokona pan czynności, ja nigdy z dwujęzycznymi dokumentami nie miałem problemu

anonim cytuj
21-07-2022
czy pełnomocnictwo notarialne w celu sprzedaży nieruchomości opatrzone klauzulą apostille musi być drugi raz tłumaczone za pomocą tłumacza przysięgłego, jeżeli zostało sporządzone w 2 językach przez notariusza w Niemczech (Niemiecki i Polski) ?

Pełnomocnictwo notarialne w celu sprzedaży nieruchomości, jeżeli ma być używane w Polsce i jest opatrzone klauzulą apostille, powinno być sporządzone w języku polskim lub przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego. Jednakże, jeśli dokument jest już dwujęzyczny i zawiera treść w języku polskim, teoretycznie nie powinno być potrzeby tłumaczenia go jeszcze raz przez tłumacza przysięgłego, o ile treść w języku polskim jest kompletna i zgodna z treścią w języku niemieckim.

Chociaż prawo nie wyznacza jednoznacznie, czy dwujęzyczne dokumenty muszą być ponownie tłumaczone przez tłumacza przysięgłego, warto pamiętać, że praktyki notarialne mogą się różnić i zależeć od indywidualnych preferencji notariusza. Jeśli notariusz w Polsce zażąda tłumaczenia dokumentu przez tłumacza przysięgłego, nie będzie wyjścia poza spełnienie tego wymogu.

Proszę spytać notariusza u którego dokona pan czynności, ja nigdy z dwujęzycznymi dokumentami nie miałem problemu

Zgadza się, ostateczna decyzja leży po stronie notariusza, który przyjmuje dokument do realizacji. Jeżeli ma jakiekolwiek wątpliwości co do czytelności lub zrozumiałości dwujęzycznego dokumentu, może zażądać tłumaczenia przez tłumacza przysięgłego. Dlatego w sytuacjach, kiedy istnieją wątpliwości co do akceptacji takiego dokumentu, zawsze warto skonsultować się z notariuszem przed podjęciem dalszych kroków.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Nie może naliczać mi stawki wg nowych wyliczeń bo nie podpisałam aneksu, Jestem na L4
Zrezygnowałam z urlopu wychowawczego ponieważ jestem w ciąży. Z dniem powrotu do pracy mam wystawione L4, od dziś do 30 grudnia. Księgowa najpierw mówiła, że nie muszę składać wniosku o rezygnację z urlopu.. a kiedy już ten wniosek złożyłam zadzwoniła do mnie z pretensjami, że nie może naliczać mi stawki wg nowych wyliczeń bo nie podpisałam aneksu (nie było mnie ani jeden dzień w pracy, z dniem powrotu l4) Czy jeśli po tych 30 dniach grudnia wr...
Alimenty na dziecko.
Witam, proszę o poradę. Urodziłam parę dni dziecko, ojciec ma firmy (które nie są na niego). Jaka kwotę alimentów można uzyskać ? Ojciec chce płacić 500 zł ja się z tym nie zgadzam gdyż koszty są dużo większe chociażby ze względu na to ze 90% mojego wynagrodzenia teraz pójdzie na opłatę mieszkania....
Testament.
Mój wujek (jestem jego bratanicą), chce zapisać mi w testamencie całe mieszkanie, jestem jedynym żyjącym członkiem jego rodziny. Jego żona zmarła kilka lat temu i ma dwójkę żyjącego rodzeństwa, które mają dzieci. Wujek i ciocia nie mieli dzieci. Czy wujek może mi w całości zapisać w testamencie całe mieszkanie czy będzie on nie ważny ze względu na rodzinę cioci, czy jej rodzina pomimo spisanego testamentu przez wujka po jej śmierci ma prawa do te...
starszy syn odziedziczył mieszkanie po moich rodzicach testament notarialny
Witam, starszy syn odziedziczył mieszkanie po moich rodzicach testament notarialny bez wydziedziczenia mnie jako jedynego spadkobiorcy ustawowego. Rodzice zawsze chcieli żeby podzielić wnuków , niestety mlodszy jest niepełnoletni. Starszy syn stwierdził że nie sprzeda mieszkania i nie podzieli się " wywlekając" state rodzinne spory. Wiem że mam prawo do zachowku , gdy starszy syn się o tym dowiedział wściekł się że oczekuje sprzedaży mi...

Wyszukiwarka