Tłumaczenie pełnomocnictwa notarialnego w celu sprzedaży nieruchomości

Witam wszystkich,
czy pełnomocnictwo notarialne w celu sprzedaży nieruchomości opatrzone klauzulą apostille musi być drugi raz tłumaczone za pomocą tłumacza przysięgłego, jeżeli zostało sporządzone w 2 językach przez notariusza w Niemczech (Niemiecki i Polski) ?
anonim cytuj
21-07-2022
Proszę spytać notariusza u którego dokona pan czynności, ja nigdy z dwujęzycznymi dokumentami nie miałem problemu

anonim cytuj
21-07-2022
czy pełnomocnictwo notarialne w celu sprzedaży nieruchomości opatrzone klauzulą apostille musi być drugi raz tłumaczone za pomocą tłumacza przysięgłego, jeżeli zostało sporządzone w 2 językach przez notariusza w Niemczech (Niemiecki i Polski) ?

Pełnomocnictwo notarialne w celu sprzedaży nieruchomości, jeżeli ma być używane w Polsce i jest opatrzone klauzulą apostille, powinno być sporządzone w języku polskim lub przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego. Jednakże, jeśli dokument jest już dwujęzyczny i zawiera treść w języku polskim, teoretycznie nie powinno być potrzeby tłumaczenia go jeszcze raz przez tłumacza przysięgłego, o ile treść w języku polskim jest kompletna i zgodna z treścią w języku niemieckim.

Chociaż prawo nie wyznacza jednoznacznie, czy dwujęzyczne dokumenty muszą być ponownie tłumaczone przez tłumacza przysięgłego, warto pamiętać, że praktyki notarialne mogą się różnić i zależeć od indywidualnych preferencji notariusza. Jeśli notariusz w Polsce zażąda tłumaczenia dokumentu przez tłumacza przysięgłego, nie będzie wyjścia poza spełnienie tego wymogu.

Proszę spytać notariusza u którego dokona pan czynności, ja nigdy z dwujęzycznymi dokumentami nie miałem problemu

Zgadza się, ostateczna decyzja leży po stronie notariusza, który przyjmuje dokument do realizacji. Jeżeli ma jakiekolwiek wątpliwości co do czytelności lub zrozumiałości dwujęzycznego dokumentu, może zażądać tłumaczenia przez tłumacza przysięgłego. Dlatego w sytuacjach, kiedy istnieją wątpliwości co do akceptacji takiego dokumentu, zawsze warto skonsultować się z notariuszem przed podjęciem dalszych kroków.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Użytkowanie auta po rozwodzie.
Witam, mój były mąż domaga się abym umożliwiła mu korzystanie z auta które zakupiłam w trakcie trwania małżeństwa. Pierwsza sprawa o podział majątku miała miejsce w lutym tego roku i we wniosku zostało wskazane ze auto zostaje u mnie zwłaszcza że ja za nie zapłaciłam i od samego początku sama ponosiłam wszelkie koszty utrzymania tego auta. Były na naszej wspólnej działce budowlanej chce zrobić przyłącze kanalizacyjne i ja miałam mu napisać oświad...
Służebność osobista mieszkania.
Mam zapytanie: Czy jeśli w umowie darowizny jest zapis na życzenie darczyńców o dożywotniej i bezpłatnej oraz niepodzielna służebność osobista mieszkania- czy to trzeba zgłosić do ksiąg wieczystych? Czy bez tego wpisu Umowa darowizny ma moc prawną? Drugie zapytanie: Mój ojciec wydziedziczył przy Umowie darowizny syna z I małżeństwa. Moja matka z kolei miała syna z I małżeństwa, który zmarł, ma 2 dzieci. Nie wydziedziczyła swojego syna. Jakie p...
Czy można odmówić stażu z urzędu pracy? jak to wygląda?
Dzień dobry mam pytanie koleżanka jest zarejestrowana w urzędzie pracy bez prawa do zasiłku i dziś dostała z bezrobocia ofertę pracy jako staż w szpitalu jako pomoc kuchenna i teraz mam pytanie ile wynosi staż i czy może odmówić przyjęcia stażu i jak to wygląda i czy odmawiając może być wyrejestrowana z urzędu pracy bo chodzi też o ubezpieczenie co w tym wypadku można zrobić pozdrawiam serdecznie...
Rękojmia na mieszkanie z rynku wtórnego
Dzień dobry, Rok temu w czerwcu, czyli około 14 miesięcy temu zakupiłem mieszkanie w starej kamienicy. Mieszkanie było świeżo wyremontowane, domyślam się że wcześniej było w nienajlepszym stanie, ale przy zakupie dostałem informację że wszystko jest nowe, wyremontowane i działa. Chwile po wprowadzeniu zauważyłem, że podłoga na której są panele a pod nimi płyty osb mocno się ugina. zgłosiłem to sprzedającemu i zobowiązał się poprawić podłogę, ...

Wyszukiwarka