Zgoda na odrzucenie spadku przez małoletniego

Co napisać w uzasadnieniu o zgodę na odrzucenie spadku przez małoletniego? Dziadek zmarł ale nie mieliśmy z nim kontaktu. Miał bardzo dużo długów ale nie mamy na to dowodów.
anonim cytuj
20-07-2022
Skoro ktoś wie, że dziadek miał długi to powołać te osoby na świadków, podnieść, że pozostali spadkobiercy spadek odrzucili, że nie utrzymywaliście kontaktu z dziadkiem, a najlepiej jeśli samemu nie jest sie w stanie uzasadnić prawidłowo takiego wniosku to udać sie po pomoc do rady prawnego.

anonim cytuj
20-07-2022
Co napisać w uzasadnieniu o zgodę na odrzucenie spadku przez małoletniego? Dziadek zmarł ale nie mieliśmy z nim kontaktu. Miał bardzo dużo długów ale nie mamy na to dowodów.

W przypadku ubiegania się o zgodę sądu na odrzucenie spadku przez małoletniego, uzasadnienie powinno zawierać merytoryczne argumenty. Oto jak można by je sformułować:

Brak kontaktu z dziadkiem: Uzyskanie spadku od osoby, z którą małoletni nie miał kontaktu, może być obciążające dla małoletniego, zwłaszcza gdy brakuje pewności co do wartości i składników spadku.

Ryzyko przewagi długów nad aktywami: Nawet jeśli nie posiadasz konkretnych dowodów na to, że zmarły dziadek miał długi, to sama obawa i niepewność co do zobowiązań przewyższających wartość majątku może stanowić uzasadnienie. Pamiętaj, że jeżeli spadkobierca przyjmie spadek, to odpowiedzialny jest za długi spadkodawcy do wysokości wartości dziedziczonego majątku (art. 1000 § 1 Kodeksu cywilnego).

Odrzucenie spadku przez innych spadkobierców: Jeśli inni spadkobiercy odrzucili spadek, może to być dodatkowym argumentem sugerującym, że przyjęcie spadku nie jest korzystne.

Działanie w najlepszym interesie małoletniego: Odrzucenie spadku może być uzasadnione troską o dobro małoletniego, tak by nie był obciążony ewentualnymi długami zmarłego.

Warto również zaznaczyć, że zgodnie z art. 1014 Kodeksu cywilnego, oświadczenie o przyjęciu lub odrzuceniu spadku w imieniu małoletniego, który nie ukończył lat 13, składa jego przedstawiciel ustawowy. Jeśli małoletni ukończył 13 lat, do skutecznego odrzucenia spadku wymagana jest zgoda opiekuna sądowego.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

scalenie działek
Witam serdecznie. Otrzymałem w darowiźnie działkę rolno-budowlaną, która niestety jest dość wąska. Właścicielem przyegajacej obok działki równie wąskiej jest mój brat. Mamy plan aby scalić je razem tak żeby można było coś sensownego wybudować lub sprzedać jako całość. Jeśli ja kupię od brata to współwłaścicielką będzie moja żona. Czy to nie będzie problem przy wniosku o scalenie działek? Może formą darowizny... Tylko jak to można zrobić w pros...
Urlop (do kiedy wykorzystać?)
Dobry wieczór. Proszę o informację czy zaległy urlop wypoczynkowy (za ten i poprzedni rok) muszę wykorzystać w jakimś określonym terminie, jeżeli będę wracać teraz do pracy po rocznym urlopie macierzyńskim? Jeżeli nie to ile mam czasu na skorzystanie z niego?...
pieniądze na życie
Szukam ratunku. Od 9lat po ślubie dziecko mamy 1 w wieku 4lat leczone onkologicznie. Maz pijący alkoholik z orzeczeniem na piśmie od biegłego psychiatry i psychologa. Pracuje na tzw. "czarno" zarabia, ale nie daje nam na życie, nie płacić na dziekco nie dokłada się do rachunków do raty kredytu za dom,samej na prawdę jest mi ciężko utrzymac dom rachunki i leczenie dziecka. Jak mogę zmusić męża do dokladania się do budżetu i płacenia na d...
Pozew o uchylenie kary porządkowej.
Po wyczerpaniu procedur (decyzja o nałożeniu kary , sprzeciw ) pracownik otrzymał decyzje o odrzuceniu sprzeciwu bez zachowania terminu przewidzianego w procedurze ( 14dni ) wraz z pouczeniem o możliwości odwołania się do Sądu Pracy. Czy zasadne jest złożenie pozwu ? Pracodawca pomimo przekroczenia terminu nie wydał decyzji o uchyleniu kary. Czy zasadne jest w tej sytuacji żądanie pisemnej decyzji o uchyleniu kary i na jakiej podstawie prawnej...

Wyszukiwarka