Zgoda na odrzucenie spadku przez małoletniego

Co napisać w uzasadnieniu o zgodę na odrzucenie spadku przez małoletniego? Dziadek zmarł ale nie mieliśmy z nim kontaktu. Miał bardzo dużo długów ale nie mamy na to dowodów.
anonim cytuj
20-07-2022
Skoro ktoś wie, że dziadek miał długi to powołać te osoby na świadków, podnieść, że pozostali spadkobiercy spadek odrzucili, że nie utrzymywaliście kontaktu z dziadkiem, a najlepiej jeśli samemu nie jest sie w stanie uzasadnić prawidłowo takiego wniosku to udać sie po pomoc do rady prawnego.

anonim cytuj
20-07-2022
Co napisać w uzasadnieniu o zgodę na odrzucenie spadku przez małoletniego? Dziadek zmarł ale nie mieliśmy z nim kontaktu. Miał bardzo dużo długów ale nie mamy na to dowodów.

W przypadku ubiegania się o zgodę sądu na odrzucenie spadku przez małoletniego, uzasadnienie powinno zawierać merytoryczne argumenty. Oto jak można by je sformułować:

Brak kontaktu z dziadkiem: Uzyskanie spadku od osoby, z którą małoletni nie miał kontaktu, może być obciążające dla małoletniego, zwłaszcza gdy brakuje pewności co do wartości i składników spadku.

Ryzyko przewagi długów nad aktywami: Nawet jeśli nie posiadasz konkretnych dowodów na to, że zmarły dziadek miał długi, to sama obawa i niepewność co do zobowiązań przewyższających wartość majątku może stanowić uzasadnienie. Pamiętaj, że jeżeli spadkobierca przyjmie spadek, to odpowiedzialny jest za długi spadkodawcy do wysokości wartości dziedziczonego majątku (art. 1000 § 1 Kodeksu cywilnego).

Odrzucenie spadku przez innych spadkobierców: Jeśli inni spadkobiercy odrzucili spadek, może to być dodatkowym argumentem sugerującym, że przyjęcie spadku nie jest korzystne.

Działanie w najlepszym interesie małoletniego: Odrzucenie spadku może być uzasadnione troską o dobro małoletniego, tak by nie był obciążony ewentualnymi długami zmarłego.

Warto również zaznaczyć, że zgodnie z art. 1014 Kodeksu cywilnego, oświadczenie o przyjęciu lub odrzuceniu spadku w imieniu małoletniego, który nie ukończył lat 13, składa jego przedstawiciel ustawowy. Jeśli małoletni ukończył 13 lat, do skutecznego odrzucenia spadku wymagana jest zgoda opiekuna sądowego.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

"Bezpieczny kredyt 2%"
Może uda mi się uzyskać odpowiedzi na pytanie dot. kupna mieszkania z narzeczonym. Rozeznajemy się właśnie w temacie programu "bezpieczny kredyt 2%". Narzeczony chciałby wziąć kredyt na siebie za który kupilibyśmy mieszkanie, spłacalibyśmy go wspólnie. W związku z tym, że nie musimy pokrywać kosztów wkładu własnego i nie podzielimy tego 50/50, to jak to uregulować prawnie, tak aby mieszkanie było przepisane również na mnie?...
Podwyższenie alimentów z zabezpieczenia alimentacyjnego.
Witam, dnia 26.01 sąd wydał rozwód i podwyższył alimenty z zabezpieczenia alimentacyjnego. Dziś dostałam przelew z alimentami ale z kwotą z zabezpieczenia. Domyślam się, że były mąż złożył apelacje. Stąd moje pytania: 1. Czy kwota na dzień dzisiejszy powinna być wysłana z zabezpieczenia czy już z wyroku sądu ? 2. Jeżeli złożył apelacje to ile (mniej więcej) trwa wydanie postanowienie sądu dotyczące alimentów ?...
Jak chronić się przed płaceniem alimentów na rodzica?
Dzień dobry. Czy mogę się odwołać do sądu, o to żeby nie płacić alimentów za ojca, którego przez całe moje życie nie widziałam, z którym nie utrzymywałam kontaktów. 32 lata nie interesował się czy żyje, czy mam co jeść....
Sprzedaż mieszkania.
Hej. Chciałam prosić o porady w kwestii sprzedaży mieszkania. Kupująca chce już umowę przedwstępną podpisywać u notariusza dla swojego bezpieczeństwa ale dla nas to również pierwsza sprzedaż nieruchomości więc też chcemy być bezpieczni. Na co zwrócić uwagę, co tam powinno być a na jakie zapisy lepiej uważać? Z góry dziękuję za każdą poradę....

Wyszukiwarka