Zgoda na odrzucenie spadku przez małoletniego

Co napisać w uzasadnieniu o zgodę na odrzucenie spadku przez małoletniego? Dziadek zmarł ale nie mieliśmy z nim kontaktu. Miał bardzo dużo długów ale nie mamy na to dowodów.
anonim cytuj
20-07-2022
Skoro ktoś wie, że dziadek miał długi to powołać te osoby na świadków, podnieść, że pozostali spadkobiercy spadek odrzucili, że nie utrzymywaliście kontaktu z dziadkiem, a najlepiej jeśli samemu nie jest sie w stanie uzasadnić prawidłowo takiego wniosku to udać sie po pomoc do rady prawnego.

anonim cytuj
20-07-2022
Co napisać w uzasadnieniu o zgodę na odrzucenie spadku przez małoletniego? Dziadek zmarł ale nie mieliśmy z nim kontaktu. Miał bardzo dużo długów ale nie mamy na to dowodów.

W przypadku ubiegania się o zgodę sądu na odrzucenie spadku przez małoletniego, uzasadnienie powinno zawierać merytoryczne argumenty. Oto jak można by je sformułować:

Brak kontaktu z dziadkiem: Uzyskanie spadku od osoby, z którą małoletni nie miał kontaktu, może być obciążające dla małoletniego, zwłaszcza gdy brakuje pewności co do wartości i składników spadku.

Ryzyko przewagi długów nad aktywami: Nawet jeśli nie posiadasz konkretnych dowodów na to, że zmarły dziadek miał długi, to sama obawa i niepewność co do zobowiązań przewyższających wartość majątku może stanowić uzasadnienie. Pamiętaj, że jeżeli spadkobierca przyjmie spadek, to odpowiedzialny jest za długi spadkodawcy do wysokości wartości dziedziczonego majątku (art. 1000 § 1 Kodeksu cywilnego).

Odrzucenie spadku przez innych spadkobierców: Jeśli inni spadkobiercy odrzucili spadek, może to być dodatkowym argumentem sugerującym, że przyjęcie spadku nie jest korzystne.

Działanie w najlepszym interesie małoletniego: Odrzucenie spadku może być uzasadnione troską o dobro małoletniego, tak by nie był obciążony ewentualnymi długami zmarłego.

Warto również zaznaczyć, że zgodnie z art. 1014 Kodeksu cywilnego, oświadczenie o przyjęciu lub odrzuceniu spadku w imieniu małoletniego, który nie ukończył lat 13, składa jego przedstawiciel ustawowy. Jeśli małoletni ukończył 13 lat, do skutecznego odrzucenia spadku wymagana jest zgoda opiekuna sądowego.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Zaległy urlop.
Z końcem kwietnia kończy mi się UOP na czas określony. Nie będę przedłużał umowy i tu moje pytanie: czy pracodawca ma obowiązek udzielenia mi zaległego urlopu?...
Wynagrodzenie 2024
Witam. Jestem zatrudniony na umowę o pracę. Pracodawcą na styczeń ustanowił stawkę godzinową w kwocie 19.41. Stawka ta będzie ruchoma w zależności od godzin pracy w danym miesiącu. Czyli kwota netto z umowy o pracę wynosi 3261zl ta kwota jest dzielona na godziny w danym miesiącu. Dodam że pracuje w systemie zmianowym. Zmiana liczy 6 godzin. Średnio w miesiącu mam ok 32 zmian. W sobotę oty i niedzielę również pracuje z czego za niedzielę jest do...
Wezwanie z prokuratury a pobyt za granicą.
Mój bliski kuzyn dostał na adres zameldowania w Polsce ( zapomniał o wymeldowaniu) wezwanie do prokuratury w charakterze podejrzanego. Chodzi o art. 224 kk. Problem polega na tym, że on od wielu lat mieszka daleko poza granicami Polski i nie bardzo ma możliwość, by specjalnie przylecieć do Polski na takie przesłuchanie. Pytanie co w tej sytuacji można zrobić?...
Prawa autorskie.
Chciałbym opublikować wiersz/piosenkę na spotter fb publicznie, skierowana do bliskiej osoby ze względu na miłe dla niej zaskoczenie. Piosenko/wiersz jest na tyle genialna i ładnie ułożona, że boję się, że może zostać skradzione i wykorzystane przez jakiś zespół lub osobę. W jaki sposób mogę to zabezpieczyć i udowodnić, że należy do mnie w razie gdybym gdzieś ja usłyszał? Jaka adnotację napisać pod publikowana piosenka?. Proszę o wskazówki jak si...

Wyszukiwarka