Zgoda na odrzucenie spadku przez małoletniego

Co napisać w uzasadnieniu o zgodę na odrzucenie spadku przez małoletniego? Dziadek zmarł ale nie mieliśmy z nim kontaktu. Miał bardzo dużo długów ale nie mamy na to dowodów.
anonim cytuj
20-07-2022
Skoro ktoś wie, że dziadek miał długi to powołać te osoby na świadków, podnieść, że pozostali spadkobiercy spadek odrzucili, że nie utrzymywaliście kontaktu z dziadkiem, a najlepiej jeśli samemu nie jest sie w stanie uzasadnić prawidłowo takiego wniosku to udać sie po pomoc do rady prawnego.

anonim cytuj
20-07-2022
Co napisać w uzasadnieniu o zgodę na odrzucenie spadku przez małoletniego? Dziadek zmarł ale nie mieliśmy z nim kontaktu. Miał bardzo dużo długów ale nie mamy na to dowodów.

W przypadku ubiegania się o zgodę sądu na odrzucenie spadku przez małoletniego, uzasadnienie powinno zawierać merytoryczne argumenty. Oto jak można by je sformułować:

Brak kontaktu z dziadkiem: Uzyskanie spadku od osoby, z którą małoletni nie miał kontaktu, może być obciążające dla małoletniego, zwłaszcza gdy brakuje pewności co do wartości i składników spadku.

Ryzyko przewagi długów nad aktywami: Nawet jeśli nie posiadasz konkretnych dowodów na to, że zmarły dziadek miał długi, to sama obawa i niepewność co do zobowiązań przewyższających wartość majątku może stanowić uzasadnienie. Pamiętaj, że jeżeli spadkobierca przyjmie spadek, to odpowiedzialny jest za długi spadkodawcy do wysokości wartości dziedziczonego majątku (art. 1000 § 1 Kodeksu cywilnego).

Odrzucenie spadku przez innych spadkobierców: Jeśli inni spadkobiercy odrzucili spadek, może to być dodatkowym argumentem sugerującym, że przyjęcie spadku nie jest korzystne.

Działanie w najlepszym interesie małoletniego: Odrzucenie spadku może być uzasadnione troską o dobro małoletniego, tak by nie był obciążony ewentualnymi długami zmarłego.

Warto również zaznaczyć, że zgodnie z art. 1014 Kodeksu cywilnego, oświadczenie o przyjęciu lub odrzuceniu spadku w imieniu małoletniego, który nie ukończył lat 13, składa jego przedstawiciel ustawowy. Jeśli małoletni ukończył 13 lat, do skutecznego odrzucenia spadku wymagana jest zgoda opiekuna sądowego.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Pracodawca zmusza mnie do założenia własnej działalności.
Czy pracodawca może nakazać pracownikowi zatrudnionemu na czas nieokreślony na umowę o pracę w transporcie na to by przeszedł na swoją działalność ? Podobno pracodawca przekształca firmę na spółkę. Czy pracodawca ma prawo zwolnić takiego pracownika bez okresu wypowiedzenia?...
Zbieg egzekucji komorniczej
Witam. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu mojej sprawy egzekucji komorniczej. Nastąpił zbieg egzekucji komorniczej 3 komorników. W aplikacji banku widnieją 3 blokady na kwotę 600,2700 i 5000 zł. Komornik za sprawę karna 5k wystosował pismo do pracodawcy o zajęcie wynagrodzenia(cały etat),kwota wolna od zajęcia wynosiła ok.2600 i taką kwotę otrzymałem od pracodawcy,kwota 900 została przekazana komornikowi. W międzyczasie doszły 2 kolejne blokady na 600 ...
Zakaz konkurencji przy umowie o pracę.
Pracowałem w pewnej firmie na UoP. W umowie nie miałem żadnego zakazu konkurencji. Skończyła mi się umowa, nie dostałem przedłużenia, a własne doświadczenie pozwoliło mi otworzyć własną działalność - branża IT - wykonuję usługi internetowe dla klientów indywidualnych i małych firm, bez względu na ich działalność. Pewnego dnia zgłosił się do mnie klient z poprzedniej firmy gdzie pracowałem o wykonanie usługi. Zgodziłem się, bo dlaczego nie? Tera...
Czy współwłaścicielka ma prawo przysłać rzeczoznawców bez zgody współwłaścicieli
Witam. Czy współwłaścicielka ma prawo przysłać rzeczoznawców bez zgody nieobecnych współwłaścicieli zamieszkujących posesję?...

Wyszukiwarka