co zrobić w sytuacji kiedy nie mogę od byłej żony uzyskać informacji na temat miejsca nauki naszej nieletniej córki .

Witam serdecznie, chciał bym prosić o poradę ,co zrobić w sytuacji kiedy nie mogę od byłej żony uzyskać informacji na temat miejsca nauki naszej nieletniej córki .
Nie mam z byłą żoną najlepszych relacji ,córka jest nastawiona przez nią przeciwko mnie , nie widujemy się .Była żona zmieniła numer telefonu,którego nie chce mi podać. Napisalem do niej list z prośbą o podanie adresu szkoły córki i podania aktualnego numeru telefonu, jednak odpowiedzi nie uzyskałem .
Ostatnio spotkałem się z nią leć otrzymałem wymijającą odpowiedź "że ona nie ma takiego obowiązku mnie informować o tym".Dodam że nie mam odebranych praw rodzicielskich. Córka jest całkiem zmanipulowana przez matkę jeszcze od czasu rozwodu.
Jak rozwiązać tą sprawę?
anonim cytuj
18-11-2021
Jesli nie masz odebranych to oboje decydujecie o dziecku i matka dziecka powinna cie poinformowac gdzie uczęszcza do szkoly itd. Musisz isc z tym do Sadu

anonim cytuj
18-11-2021
szkoły zawsze chcą dane obojga rodzicow, a jeżeli rodzic twierdzi, że drugi jest pozbawiony praw, to ten rodzic musi przedstawic postanowienie sądowe o takiej okolicznosci. Jakos dziwnie Pan został potraktowany przez szkole, to raz, druga sprawa to taka, że może Pan szukać przez Kuratorium, do wyboru ma Pan tylko dwie miejscowosci czyli złozyć pismo w jednej i drugiej, i otrzyma Pan informacje, dodatkowo będzie slad, że interesował się Pan dzieckiem, a ex zona lamie Pana prawa rodzicielskie.

anonim cytuj
18-11-2021
chciał bym prosić o poradę, co zrobić w sytuacji kiedy nie mogę od byłej żony uzyskać informacji na temat miejsca nauki naszej nieletniej córki

Oto kluczowe kroki i informacje prawne:

W sytuacji, gdy rodzic nie otrzymuje informacji dotyczących miejsca nauki swojego dziecka od drugiego rodzica, pomimo tego, że nie został pozbawiony praw rodzicielskich, ma prawo do wglądu w te informacje.

Po pierwsze, zgodnie z Kodeksem Rodzinnym i Opiekuńczym, rodzice mają równe prawa i obowiązki wobec swojego dziecka. Nawet jeśli jeden z rodziców ma wyłączne prawo do sprawowania opieki nad dzieckiem po rozwodzie, drugi rodzic nie traci praw rodzicielskich i ma prawo do kontaktu z dzieckiem oraz do informacji o nim.

Po drugie, można zwrócić się do sądu rodzinnego z wnioskiem o uregulowanie kontaktów z dzieckiem i o dostarczenie informacji dotyczących jego miejsca nauki oraz innych istotnych kwestii.

Jeśli chodzi o kwestie edukacyjne, szkoły z reguły mają obowiązek zbierania danych obojga rodziców. Jeżeli jedno z rodziców utrzymuje, że drugie zostało pozbawione praw rodzicielskich, powinno dostarczyć odpowiednie postanowienie sądowe potwierdzające to.

Ponadto, zwrócenie się z oficjalnym zapytaniem do Kuratorium Oświaty w poszukiwaniu informacji o miejscu nauki dziecka może być również skuteczną drogą postępowania. Ustalenie miejscowego zasięgu kuratorium, które jest właściwe dla obszaru, na którym prawdopodobnie uczęszcza do szkoły córka, pozwoli na uzyskanie wymaganych informacji. Dodatkowo, taka próba zwrócenia się do instytucji edukacyjnej zostawi ślad, że rodzic interesuje się swoim dzieckiem, a odmowa dostępu do informacji przez drugiego rodzica może być traktowana jako naruszenie praw rodzicielskich.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Pożyczka od znajomego
Witam. Pisze ten post, ze względu na koleżankę, która ma problem i szukamy... " Odpowiedzi " . Otóż, dwa lata temu pewien facet dawał jej pieniędze. Przelewem na konto. Mówił jej ciągle, że jak będzie miała to odda. Później okazało się, że facet liczył na coś więcej, a gdy ona go porzuciła, mówiąc mu kategoryczne " NIE" Facet powiedział, że ma oddać jej wszystkie pieniądze. No i nadszedł czas, straszeniem sądem, że pójdzie zał...
Spis inwentarza.
Zmarła moja mama. Okazało się że spłacała karty kredytowe. Generalnie dużo rzeczy zatajała. Ciężko teraz powiedzieć czy miała jakieś ubezpieczenie prywatne. Czy my jakoś dzieci możemy się dowiedzieć gdzieś co mama posiadała? Czy bank może nam udzielić jakieś informacji ?...
Kontrole ze Spółdzielni Mieszkaniowej.
Lokal nie został udostępniony do kontroli przez lokatora (były dwa terminy) SM wskazuje że zawiadomienie było na drzwiach wejściowych. Czy to skuteczne zawiadomienie lokatora? Wskazałem w spółdzielni, że moim adresem korespondencyjnym jest inny adres. Spółdzielnia wysyła mi powiadomienia na maila w innych sprawach typu wysokość czynisz rozliczenia i teraz na maila wysłała wezwanie że mam we własnym zakresie wykonać przegląd wyznaczając dodatkow...
Czy o nowe prawo jazdy można się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ?
Witam, mam takie pytanie. Osoba została zatrzymana do kontroli policji, okazało się, że prawo jazdy straciło ważność, wiadomo mandat i sprawa do sądu. Pytanie jest czy o nowe prawo jazdy ma się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ? ...

Wyszukiwarka