UMOWA ZLECENIE I UMOWA NAJMU

Czy skan podpisanej umowy zlecenia zawartej między firmą zleceniodawcą a osobą fizyczną zleceniobiorcą jest ważny? To samo pytanie dotyczy umowy najmu lokalu na biuro zawartej między firmą najemcą a osobą fizyczną wynajmującą.
Czy również skany podpisanych rachunków wystawionych odpowiednio przez zleceniobiorcę i wynajmującego w takiej formie też są ważne?
anonim cytuj
29-10-2021
Przepisy prawne, które regulują ważność skanów podpisanych umów i rachunków w Polsce, to przede wszystkim Kodeks cywilny oraz ustawy dotyczące elektronicznej dokumentacji i podpisu elektronicznego, takie jak ustawa o podpisie elektronicznym i ustawa o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne. Te przepisy określają wymagania dotyczące ważności podpisu elektronicznego i elektronicznej dokumentacji, a także ustanawiają środki bezpieczeństwa, które muszą być spełnione, aby elektroniczne dokumenty i podpisy były uznawane za ważne.

Ustawa o podpisie elektronicznym i ustawa o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne określają, że podpis elektroniczny jest tak samo ważny jak tradycyjny, odręczny podpis i może być użyty do potwierdzenia autentyczności i integralności elektronicznej dokumentacji. Wymagania dotyczące ważności podpisu elektronicznego zostały określone w Rozporządzeniu Ministra Informatyzacji w sprawie bezpieczeństwa usług elektronicznych.

W przypadku umów i rachunków, ważność skanów podpisanych elektronicznie jest uzależniona od spełnienia wymogów dotyczących autentyczności i integralności tych dokumentów, a także od zachowania poufności i bezpieczeństwa informacji zawartych w tych dokumentach.

anonim cytuj
02-02-2023

Sugerowane Tematy

Miałam wypadek przy pracy i trzy dni urlopu.
Witam. Ogólnie sytuacja wygląda w ten sposób. Miałam wypadek przy pracy i trzy dni urlopu. Dzisiaj po zwolnienieniu lekarskim wróciłam do pracy i kierowniczka dala mi oto takie pismo. W pracy uderzyłam głowa w metalowa szafkę i zwolnienie było od chirurga. Majster napisał notatkę, że był wypadek przy pracy i sam kazał mi do szpitala jechać. Ogólnie moja kierowniczka to straszna baba. Ma ewidentnie od samego początku jakiś problem do mn...
Zmiana spółki a wypowiedzenie umowy.
Dzień dobry Pracuję w odzieżowym sklepie sieciowym. Dotychczas moim pracodawcą była spółka x, a z dniem 1.09.23 otrzymałam nową umowę na czas określony 1 rok z pracodawcą spółką y (spółka ma inny NIP). Pracuję nadal w tym samym sklepie w tym samym miejscu, zmieniła się tylko spółka zatrudniająca oraz okres i daty umowy. Poprzednią umowę miałam na rok. Czy w związku z tym jest to zupełnie nowa umowa i okres wypowiedzenia jaki mi przysługuje to 2 ...
Budowa domu bez ślubu.
Mam pytanie czy uważacie, że warto budować dom bez ślubu ? Czy ktoś z Państwa miał takie doświadczenia. Mam partnera jesteśmy ze sobą od prawie 7 lat. Spodziewamy się dziecka. Mamy kupiona działkę przez akt notarialny : 30% moja własność 70% jego. Jeśli zaczniemy budować dom i moja wartość na pewno przekroczy wkład własny na budowę domu to czy jest szansa , że przy rozstaniu odzyskam te pieniądze jeśli ten dom i tak nie będzie mój i będę musia...
Wszczęcie egzekucji po latach.
W 2018 roku sąd wydał nakaz zapłaty z zasądzonymi odsetkami od dnia wymagalności faktury do dnia zapłaty. W tym samym roku sprawa poszła do komornika, który wobec bezskuteczności egzekucji ją umorzył w 2020 roku. W przyszłym roku planuję ponownie złożyć wniosek o egzekucję aby sprawa się nie przedawniła. I tutaj mam pytanie o odsetki za opóźnienie. Proszę o informację czy dobrze rozumuję: 1. Odsetki zasądzone przez sąd do dnia uprawomocnienia...

Wyszukiwarka