UMOWA ZLECENIE I UMOWA NAJMU

Czy skan podpisanej umowy zlecenia zawartej między firmą zleceniodawcą a osobą fizyczną zleceniobiorcą jest ważny? To samo pytanie dotyczy umowy najmu lokalu na biuro zawartej między firmą najemcą a osobą fizyczną wynajmującą.
Czy również skany podpisanych rachunków wystawionych odpowiednio przez zleceniobiorcę i wynajmującego w takiej formie też są ważne?
anonim cytuj
29-10-2021
Przepisy prawne, które regulują ważność skanów podpisanych umów i rachunków w Polsce, to przede wszystkim Kodeks cywilny oraz ustawy dotyczące elektronicznej dokumentacji i podpisu elektronicznego, takie jak ustawa o podpisie elektronicznym i ustawa o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne. Te przepisy określają wymagania dotyczące ważności podpisu elektronicznego i elektronicznej dokumentacji, a także ustanawiają środki bezpieczeństwa, które muszą być spełnione, aby elektroniczne dokumenty i podpisy były uznawane za ważne.

Ustawa o podpisie elektronicznym i ustawa o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne określają, że podpis elektroniczny jest tak samo ważny jak tradycyjny, odręczny podpis i może być użyty do potwierdzenia autentyczności i integralności elektronicznej dokumentacji. Wymagania dotyczące ważności podpisu elektronicznego zostały określone w Rozporządzeniu Ministra Informatyzacji w sprawie bezpieczeństwa usług elektronicznych.

W przypadku umów i rachunków, ważność skanów podpisanych elektronicznie jest uzależniona od spełnienia wymogów dotyczących autentyczności i integralności tych dokumentów, a także od zachowania poufności i bezpieczeństwa informacji zawartych w tych dokumentach.

anonim cytuj
02-02-2023

Sugerowane Tematy

Groźby karalne pomocy.
Witam bardzo serdecznie mam pewien problem ponieważ kupiłem kurs u pewnej pani w szkole jazdy na kategorię C plus E po czym ta pani rozwiązała firmę i nie oddała mi kasy mało tego nie dostałem paragonu ani żadnego kwitka więc odsyła mnie cały czas właściwie odsyłała pisałem maile cały czas byłem zbywany któregoś dnia Nie wytrzymałem i jakiś miałem zły dzień i napisałem jej że wiem gdzie mieszka wiem gdzie do jakiej szkoły chodzę mniej dzieci i że...
Zniszczenie mienia.
Witam, mam problem z facetem, który zniszczył mi ogrodzenie ciągnikiem rolniczym. Niby chce mi zwrócić pieniądze, ale stawia mi warunek żeby mu oddać uszkodzone przęsła ( to jest moje mienie więc nie bardzo mi się to uśmiecha mimo, że to jest uszkodzone), a pieniądze to zadośćuczynienie za wyrządzone straty. Czy on w tym przypadku może żądać zwrotu starych przęseł?...
Brak księgi przychodów.
W ubiegłym roku prowadziłem niezarejestrowaną działalność gospodarczą. Nie zapisałem dokładnie wszystkich płatności. Teraz muszę odprowadzić podatek i chciałem zapytać, czy brak księgi przychodów jest jakoś karany? I czy jeśli złożona przeze mnie kwota podatku nie będzie dokładna mogę być za to ukarany przy działalności o tak małym zakresie? A jeśli, to jakie jest tego prawdopodobieństwo? Mogę zliczyć wszystkie transakcje, ale było ich bardzo duż...
Śmierć dłużnika - co dalej z egzekucją?
Dowiedziałem się, że mój dłużnik zmarł. Ostatnia egzekucja komornicza była bezskuteczna ok. 2 lata temu. Oprócz mnie miał jeszcze długi u innych osób. Dłużnik miał intercyzę z żoną i nie był ściągalny. Miał dwoje dzieci pełnoletnich. Nie wiem czy zostawił testament, czy dzieci były świadome długów ojca. Czy mogę coś w tej sprawie nadal zrobić aby odzyskać swoje pieniądze?...

Wyszukiwarka