UMOWA ZLECENIE I UMOWA NAJMU

Czy skan podpisanej umowy zlecenia zawartej między firmą zleceniodawcą a osobą fizyczną zleceniobiorcą jest ważny? To samo pytanie dotyczy umowy najmu lokalu na biuro zawartej między firmą najemcą a osobą fizyczną wynajmującą.
Czy również skany podpisanych rachunków wystawionych odpowiednio przez zleceniobiorcę i wynajmującego w takiej formie też są ważne?
anonim cytuj
29-10-2021
Przepisy prawne, które regulują ważność skanów podpisanych umów i rachunków w Polsce, to przede wszystkim Kodeks cywilny oraz ustawy dotyczące elektronicznej dokumentacji i podpisu elektronicznego, takie jak ustawa o podpisie elektronicznym i ustawa o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne. Te przepisy określają wymagania dotyczące ważności podpisu elektronicznego i elektronicznej dokumentacji, a także ustanawiają środki bezpieczeństwa, które muszą być spełnione, aby elektroniczne dokumenty i podpisy były uznawane za ważne.

Ustawa o podpisie elektronicznym i ustawa o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne określają, że podpis elektroniczny jest tak samo ważny jak tradycyjny, odręczny podpis i może być użyty do potwierdzenia autentyczności i integralności elektronicznej dokumentacji. Wymagania dotyczące ważności podpisu elektronicznego zostały określone w Rozporządzeniu Ministra Informatyzacji w sprawie bezpieczeństwa usług elektronicznych.

W przypadku umów i rachunków, ważność skanów podpisanych elektronicznie jest uzależniona od spełnienia wymogów dotyczących autentyczności i integralności tych dokumentów, a także od zachowania poufności i bezpieczeństwa informacji zawartych w tych dokumentach.

anonim cytuj
02-02-2023

Sugerowane Tematy

Podział majątku wspólnego.
Razem z partnerem wybudowaliśmy dom na moim gruncie. Kredyt na dom wzięliśmy razem i nadal go spłacamy. W KW widnieje tylko ja jako jedyny właściciel. Rozstaliśmy się i planujemy sprzedaż domu żeby spłacić zaciągnięty kredyt. Reszta pieniędzy chcemy podzielić się po równo a były partner swoją część przeznaczy na zakup mieszkania. Jak to zrobić prawnie by uniknąć opłat od spadków i darowizn....
Pracodawca żąda zaplanowania urlopu na cały następny rok.
Pracodawca żąda od pracownika zaplanowania urlopu na cały następny rok, zostawiając 4 dni urlopu na żądanie?, a potem i tak zmusza go do wybrania całego urlopu, także na żądanie do końca roku, czyli wzywa go do siebie i każe wypisywać wnioski urlopowe. Narzuca też ile dni urlopu można zaplanować, w danym kwartale. Czy to jest zgodne z przepisami prawa pracy?...
Ślub z nieletnią
Mam 26 lat dziewczyna jeszcze 17 lat. 18-nastkę kończy dopiero 15 lipca, matka dziewczyny nie zgadza się na ślub w sądzie co mamy robić bym miał nad nią opiekę, mamy wspólnego syna co, do którego mam pełne prawa rodzicielskie, zależy mi na tym bym miał nad nią opiekę, gdyż do urodzin siedzi w Placówce Opiekuńczo Wychowawczej. ...
Darowizna dla dziecka.
Moja córka 23 letnia za ok 1,5 roku chce wziąć ślub. Obecnie jej chłopak chce kupić mieszkanie, już podpisał umowę przedwstępną, dał zadatek i załatwia kredyt. Chciałabym dać je w darowiźnie kwotę na cel: zakup tego mieszkania. 1.)Proszę o rade kiedy, w jaki sposób prawny i jak to zrobić? Miał być to prezent ślubny ale tez chce, żeby to były pieniądze na mieszkanie nie np.na wczasy. 2)Co w razie jeśli nie dojdzie do ślubu? Chłopak bierze kredy...

Wyszukiwarka