UMOWA ZLECENIE I UMOWA NAJMU

Czy skan podpisanej umowy zlecenia zawartej między firmą zleceniodawcą a osobą fizyczną zleceniobiorcą jest ważny? To samo pytanie dotyczy umowy najmu lokalu na biuro zawartej między firmą najemcą a osobą fizyczną wynajmującą.
Czy również skany podpisanych rachunków wystawionych odpowiednio przez zleceniobiorcę i wynajmującego w takiej formie też są ważne?
anonim cytuj
29-10-2021
Przepisy prawne, które regulują ważność skanów podpisanych umów i rachunków w Polsce, to przede wszystkim Kodeks cywilny oraz ustawy dotyczące elektronicznej dokumentacji i podpisu elektronicznego, takie jak ustawa o podpisie elektronicznym i ustawa o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne. Te przepisy określają wymagania dotyczące ważności podpisu elektronicznego i elektronicznej dokumentacji, a także ustanawiają środki bezpieczeństwa, które muszą być spełnione, aby elektroniczne dokumenty i podpisy były uznawane za ważne.

Ustawa o podpisie elektronicznym i ustawa o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne określają, że podpis elektroniczny jest tak samo ważny jak tradycyjny, odręczny podpis i może być użyty do potwierdzenia autentyczności i integralności elektronicznej dokumentacji. Wymagania dotyczące ważności podpisu elektronicznego zostały określone w Rozporządzeniu Ministra Informatyzacji w sprawie bezpieczeństwa usług elektronicznych.

W przypadku umów i rachunków, ważność skanów podpisanych elektronicznie jest uzależniona od spełnienia wymogów dotyczących autentyczności i integralności tych dokumentów, a także od zachowania poufności i bezpieczeństwa informacji zawartych w tych dokumentach.

anonim cytuj
02-02-2023

Sugerowane Tematy

Podatek dochodowy ze sprzedaży nieruchomości
Czy sprzedając nieruchomość przed upływem 5 lat mogę bez opodatkowania przeznaczyć pieniądze ze sprzedaży na wykup udziału w innej nieruchomości od drugiego współwłaściciela?...
Pożyczyłem pieniądze jak je odzyskać ?
Pożyczyłem pieniądze na słowo czy jest szansa żeby je odzyskać ? Omamiła mnie mama kolegi (bardzo dobrego kolegi) która zaproponowała współpracę w otwarciu baru. Przyszła do mnie do pracy i powiedziała, że potrzebuje pracownika a nawet "wspólnika" do otworzenia i prowadzenia baru więc niewiele myśląc zgodziłem się i już tydzień później zrezygnowałem z pracy i zacząłem remontować bar w którym później miałem zacząć pracować a nawet mieć ...
Jak odzyskać prawo jazdy wcześniej ?
Po dziwnej sytuacji z policją mimo że nie kierowałem autem w momencie zatrzymania, zatrzymano mi prawo jazdy. Zabrano na badania krwi, z których wyszło, że w krwi w miałem środki odurzające podobno do alkoholu. Posiadam adwokata z Urzędu, który na rozprawie wniósł wniosek o powołanie biegłego toksykologa, który najprawdopodobniej przechyliłby sprawę na moją korzyść. Wniosek został odrzucony z ja prawo jazdy zostało mi zatrzymane na jeszcze kilka...
pomoc spadek
Moja matka mieszka na wsi w domu jednorodzinnym, który jest jej własnością. Z racji, że jest alkoholiczką i nie radzi sobie z odpowiednim utrzymaniem nieruchomości, muszę wziąć kredyt na kawalerke, żeby ją przenieść do miasta. Dom chcemy sprzedać i spłącić ów kawalerke. Dodatkowym problem jest zadłużenie rodzicielki w postaci kredytów gotówkowych na kwote 190 000. Z raccji podeszłego wieku do kredytów było wysokie ubezieczenie lecz bank nie chce ...

Wyszukiwarka