UMOWA ZLECENIE I UMOWA NAJMU

Czy skan podpisanej umowy zlecenia zawartej między firmą zleceniodawcą a osobą fizyczną zleceniobiorcą jest ważny? To samo pytanie dotyczy umowy najmu lokalu na biuro zawartej między firmą najemcą a osobą fizyczną wynajmującą.
Czy również skany podpisanych rachunków wystawionych odpowiednio przez zleceniobiorcę i wynajmującego w takiej formie też są ważne?
anonim cytuj
29-10-2021
Przepisy prawne, które regulują ważność skanów podpisanych umów i rachunków w Polsce, to przede wszystkim Kodeks cywilny oraz ustawy dotyczące elektronicznej dokumentacji i podpisu elektronicznego, takie jak ustawa o podpisie elektronicznym i ustawa o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne. Te przepisy określają wymagania dotyczące ważności podpisu elektronicznego i elektronicznej dokumentacji, a także ustanawiają środki bezpieczeństwa, które muszą być spełnione, aby elektroniczne dokumenty i podpisy były uznawane za ważne.

Ustawa o podpisie elektronicznym i ustawa o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne określają, że podpis elektroniczny jest tak samo ważny jak tradycyjny, odręczny podpis i może być użyty do potwierdzenia autentyczności i integralności elektronicznej dokumentacji. Wymagania dotyczące ważności podpisu elektronicznego zostały określone w Rozporządzeniu Ministra Informatyzacji w sprawie bezpieczeństwa usług elektronicznych.

W przypadku umów i rachunków, ważność skanów podpisanych elektronicznie jest uzależniona od spełnienia wymogów dotyczących autentyczności i integralności tych dokumentów, a także od zachowania poufności i bezpieczeństwa informacji zawartych w tych dokumentach.

anonim cytuj
02-02-2023

Sugerowane Tematy

Podpisano umowę przedwstępna kupna sprzedaży mieszkania. Kontakt z kupującym urwał się, mijają kolejne miesiące, a z kupującym nie można się skontaktować
Witam. Bardzo proszę o radę Sytuacja wygląda następująco. Podpisano umowę przedwstępna kupna sprzedaży mieszkania (nie była to umowa notarialna) z zadatkiem bez podania terminu podpisania aktu notarialnego i kontakt z kupującym urwał się, po miesiącu kupujący wpłacił dodatkowa kwotę (zaliczkę) na prywatne konto w celu uspokojenie sprzedającego stosując wymówki (urlop wyjazd) ale mijają kolejne miesiące, płacony jest czynsz a z kupującym nie mo...
Najemca wypowiedział umowę.
Wynająłem mieszkanie na czas określony z miesięcznym wypowiedzeniem, niestety lokator po 4 miesiącach złożył wypowiedzenie tydzień temu. Umówiliśmy się wtedy że jeszcze tydzień zostanie w mieszkaniu i dopłaci brakującą kwotę czynszu (Czynsz wynosi 2000zł natomiast kaucja to 1500zł i tu umówiliśmy się że po prostu dopłaci 500zł jako czynsz za październik) lokator zniknął z dnia na dzień nie płacąc reszty należnego czynszu oraz nie oddając kluczy d...
Jaki jest termin na zrzeczenie sie spadku w imieniu małoletniego?
Witam wszystkich serdecznie! Proszę o pomoc w doliczeniu się terminu do kiedy mogę zrzec się spadku w imieniu małoletniego syna. 14 marca 2022 ja zrzeklam się spadku po dziadku. 9.08 złożony wniosek do sądu dla nieletnich o zgodę 23.11 Sąd wydał postanowienie o zgodzie na odrzucenie spadku. Postanowienie przyszło pocztą odebrane 30.11 Z góry dziękuję...
Zachowek.
Kilkanaście lat temu odbyło się postępowanie zakończone ugodą w sprawie działu spadku po zmarłym ojcu ustaleniu majątku wspólnego i zniesienia współwłasności gospodarstwa rolnego rodziców .W myśl wydanego postanowienia ja otrzymałem gospodarstwo mama i siostra zrzekły się swoich udziałów a brat otrzymał spłatę za dział spadku po ojcu i zniesienie współwłasności taką jaką żądał. Spłata została wykonana. Przez kilkanaście lat wykonywałem nieujętą w...

Wyszukiwarka