Jak ustalić masę spadkową?

Witam proszę o informację jak mogę namierzyć masę spadkową lub inaczej inwentarz spadkowy ? W styczniu mam termin rozprawy o dział spadku ale nie wiem co wujek miał co było wspólne z ciotką (też nie żyje) wiem tylko o jednym długu jak mogę się dowiedzieć czy nie było więcej długów pożyczek czy mieszkanie w którym mieszkali całe życie było jej, jego ich a może spółdzielni ? Czy nie jest zadłużone ? Potrzebuje wiedzieć co miał czy przyjmować czy się zrzec. Proszę o pomoc krok po kroku jak dziecku. Jest 5 spadkobierców 3 ze strony zmarłej cioci (rodzeństwo) i 2 (dzieci brata zmarłego).
anonim cytuj
22-11-2023
To już chyba trochę późno na odrzucenie, skoro dochodzi już do działu. To oznacza, że spadkobiercy którzy nabyli spadek, zostali już ustaleni.

anonim cytuj
22-11-2023
Przepraszam źle napisałem będzie rozprawa o nadanie spadku dopiero.

anonim cytuj
22-11-2023
O stwierdzenie nabycia spadku. Jeśli od dnia otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy) nie upłynęło więcej niż 6 m-cy, to masz jeszcze czas by go odrzucić (masz czas 6 -m-cy na tą czynność od dnia kiedy dowiedziałeś się o powołaniu do dziedziczenia). Jak upłynęło więcej, to już go przyjąłeś z mocy ustawy, albo wprost albo z dobrodziejstwem inwentarza (zależy kiedy spadkodawca zmarł). Obecnie spadki przyjmuje się z dobrodziejstwem inwentarza, a to oznacza że za długi odpowiadasz jedynie do wysokości nabytych w spadku aktywów. Co wchodzi w skład spadku, dowiesz się zlecając komornikowi wykonanie spisu inwentarza.

anonim cytuj
22-11-2023
Dowiedziałem się 14.11.23 z wezwania do sądu a śmierć była 02.2022. A możesz napisać coś więcej o tym komorniku ? Jakie są koszty ? Czy on to zrobi dla mnie skoro ja zapłacę czy dla wszystkich ? Czy wyrobi się z czymś takim do stycznia 24 bo wtedy jest termin. Czy komornik to pierwszy lepszy z ulicy ? Jakie dokumenty do komornika są mi potrzebne ? Czy on sprawdzi czy są inne zadłużenia również ? Czy sprawdzi zadłużenie mieszkania ?

anonim cytuj
22-11-2023
Co mam zrobić że spadkiem? Komornik mi powiedział, że inwentarz spadkowy może zrobić ale po dniu nadania spadku i jest to duży koszt, a ja chcę poznać długi przed przyjęciem spadku.

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Wynajęte mieszkanie a egzekucja komornicza.
Moja dziewczyna, która mieszka w wynajętym ze mną mieszkaniu dostała wezwanie egzekucyjne od komornika. Praktycznie wszystkie urządzenia w mieszkaniu są moje czy komornik może w ogóle wejść do tego mieszkania ?...
Czy w obecnej sytuacji mogę bezpiecznie kupić samochód od Ukraińca / albo uchodzcy ?
Kiedyś słyszałam że nie można żądać od nich pieniędzy za udzielanie pomocy więc może w innych sytuacjach podobnie? Czy jeśli kupie ten samochód to nie będę musiała go oddać że niby wykorzystałam trudna sytuację albo pozbawiłam narzędzia zarobku? I będę miała problem z odzyskaniem zapłaconej kwoty? Jest to normalna transakcja, ogłoszenie znalazłam na fb, samochód za 10 tyś....
Brak OC na samochód.
Witam, W zeszłym roku kupiłem swój pierwszy samochód. Ubezpieczenie było opłacone do 20.11.2023. Zbliżał się koniec terminu ubezpieczenia, więc 03.11 kupiłem OC u innego ubezpieczyciela, z datą ochrony od 20.11.2023. Dostałem od razu przypominajkę, żebym czasem nie zapomniał wypowiedzieć u obecnego ubezpieczyciela OC, bo mi się zdublują. Nie chciałem czekać do 19.11 z wypowiedzeniem, bo nie wiedziałem ile trwa proces i nie chciałem mieć zdublowa...
Pożyczki zaciągnięte przez internet.
Czy jeśli wzięłam pożyczki przez internet to mogę mieć komornika jeśli ich nie spłacę bo straciłam pracę i nie mam z czego i czy mężowi mogą wejść na pensje?...

Wyszukiwarka