Jak ustalić masę spadkową?

Witam proszę o informację jak mogę namierzyć masę spadkową lub inaczej inwentarz spadkowy ? W styczniu mam termin rozprawy o dział spadku ale nie wiem co wujek miał co było wspólne z ciotką (też nie żyje) wiem tylko o jednym długu jak mogę się dowiedzieć czy nie było więcej długów pożyczek czy mieszkanie w którym mieszkali całe życie było jej, jego ich a może spółdzielni ? Czy nie jest zadłużone ? Potrzebuje wiedzieć co miał czy przyjmować czy się zrzec. Proszę o pomoc krok po kroku jak dziecku. Jest 5 spadkobierców 3 ze strony zmarłej cioci (rodzeństwo) i 2 (dzieci brata zmarłego).
anonim cytuj
22-11-2023
To już chyba trochę późno na odrzucenie, skoro dochodzi już do działu. To oznacza, że spadkobiercy którzy nabyli spadek, zostali już ustaleni.

anonim cytuj
22-11-2023
Przepraszam źle napisałem będzie rozprawa o nadanie spadku dopiero.

anonim cytuj
22-11-2023
O stwierdzenie nabycia spadku. Jeśli od dnia otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy) nie upłynęło więcej niż 6 m-cy, to masz jeszcze czas by go odrzucić (masz czas 6 -m-cy na tą czynność od dnia kiedy dowiedziałeś się o powołaniu do dziedziczenia). Jak upłynęło więcej, to już go przyjąłeś z mocy ustawy, albo wprost albo z dobrodziejstwem inwentarza (zależy kiedy spadkodawca zmarł). Obecnie spadki przyjmuje się z dobrodziejstwem inwentarza, a to oznacza że za długi odpowiadasz jedynie do wysokości nabytych w spadku aktywów. Co wchodzi w skład spadku, dowiesz się zlecając komornikowi wykonanie spisu inwentarza.

anonim cytuj
22-11-2023
Dowiedziałem się 14.11.23 z wezwania do sądu a śmierć była 02.2022. A możesz napisać coś więcej o tym komorniku ? Jakie są koszty ? Czy on to zrobi dla mnie skoro ja zapłacę czy dla wszystkich ? Czy wyrobi się z czymś takim do stycznia 24 bo wtedy jest termin. Czy komornik to pierwszy lepszy z ulicy ? Jakie dokumenty do komornika są mi potrzebne ? Czy on sprawdzi czy są inne zadłużenia również ? Czy sprawdzi zadłużenie mieszkania ?

anonim cytuj
22-11-2023
Co mam zrobić że spadkiem? Komornik mi powiedział, że inwentarz spadkowy może zrobić ale po dniu nadania spadku i jest to duży koszt, a ja chcę poznać długi przed przyjęciem spadku.

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

brak wypowiedzenia umowy najmu przez najemce
Witam, Córka chce wynająć mieszkanie. Właściciel przedstawił jej umowę z takimi zapisami - brak możliwości wypowiedzenia umowy przez Najemcę. Zdjęcie w załączeniu. Czy jest to zgodne z prawem? Z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi....
Co to jest i jak działa zawieszenie wykonania kary?
Cześć wszystkim, Mój brat został skazany za drobne przestępstwo i sąd orzekł "zawieszenie wykonania kary". Jestem trochę zdezorientowany i nie do końca rozumiem, co to oznacza. Czy to znaczy, że nie musi odsiadywać wyznaczonego czasu w więzieniu? Dodatkowo, czy ktoś może mi wyjaśnić, jakie są zasady zawieszenia wykonania kary? Czy są jakiekolwiek warunki, które musi spełniać podczas okresu zawieszenia? I co się stanie, jeżeli złam...
czy Dziecko dziedziczy dlug z FA po rodzicu
czy Dziecko dziedziczy dlug z FA po rodzicu ktory nie placil i zaleglosc za koszty komornicze wygenerowane przez wczesniejsze czynnosci ów niezaleznie od alimentow? ...
Emerytura po zmarłym, oddać czy nie ?
Witam, czy ktoś się orientuje jak to jest z emeryturą po zmarłym rodzicu? Moja mama zmarła 21 stycznia, a 24 stycznia przyszła cała emerytura, która zaraz przelałam na moje konto z powodu wydatku na pogrzeb, bo niestety te 4 tys. z ZUS nie wystarczyło. Czy tak może być czy będę musiała zwrócić tą emeryturę ?...

Wyszukiwarka