Jak ustalić masę spadkową?

Witam proszę o informację jak mogę namierzyć masę spadkową lub inaczej inwentarz spadkowy ? W styczniu mam termin rozprawy o dział spadku ale nie wiem co wujek miał co było wspólne z ciotką (też nie żyje) wiem tylko o jednym długu jak mogę się dowiedzieć czy nie było więcej długów pożyczek czy mieszkanie w którym mieszkali całe życie było jej, jego ich a może spółdzielni ? Czy nie jest zadłużone ? Potrzebuje wiedzieć co miał czy przyjmować czy się zrzec. Proszę o pomoc krok po kroku jak dziecku. Jest 5 spadkobierców 3 ze strony zmarłej cioci (rodzeństwo) i 2 (dzieci brata zmarłego).
anonim cytuj
22-11-2023
To już chyba trochę późno na odrzucenie, skoro dochodzi już do działu. To oznacza, że spadkobiercy którzy nabyli spadek, zostali już ustaleni.

anonim cytuj
22-11-2023
Przepraszam źle napisałem będzie rozprawa o nadanie spadku dopiero.

anonim cytuj
22-11-2023
O stwierdzenie nabycia spadku. Jeśli od dnia otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy) nie upłynęło więcej niż 6 m-cy, to masz jeszcze czas by go odrzucić (masz czas 6 -m-cy na tą czynność od dnia kiedy dowiedziałeś się o powołaniu do dziedziczenia). Jak upłynęło więcej, to już go przyjąłeś z mocy ustawy, albo wprost albo z dobrodziejstwem inwentarza (zależy kiedy spadkodawca zmarł). Obecnie spadki przyjmuje się z dobrodziejstwem inwentarza, a to oznacza że za długi odpowiadasz jedynie do wysokości nabytych w spadku aktywów. Co wchodzi w skład spadku, dowiesz się zlecając komornikowi wykonanie spisu inwentarza.

anonim cytuj
22-11-2023
Dowiedziałem się 14.11.23 z wezwania do sądu a śmierć była 02.2022. A możesz napisać coś więcej o tym komorniku ? Jakie są koszty ? Czy on to zrobi dla mnie skoro ja zapłacę czy dla wszystkich ? Czy wyrobi się z czymś takim do stycznia 24 bo wtedy jest termin. Czy komornik to pierwszy lepszy z ulicy ? Jakie dokumenty do komornika są mi potrzebne ? Czy on sprawdzi czy są inne zadłużenia również ? Czy sprawdzi zadłużenie mieszkania ?

anonim cytuj
22-11-2023
Co mam zrobić że spadkiem? Komornik mi powiedział, że inwentarz spadkowy może zrobić ale po dniu nadania spadku i jest to duży koszt, a ja chcę poznać długi przed przyjęciem spadku.

anonim cytuj
22-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca może mnie zmusić do nadgodzin?
Dobry wieczór mam jedno pytanie. Otóż u mnie w pracy non stop brakuje ludzi, sytuacja ciągnie się od jakiegoś roku, cały czas robimy za dwóch robotę. Czy jeśli muszę odebrać dziecko ze szkoły do 16:30 czy pracodawca może mnie zmusić do nadgodzin? Dodam że to nie jest cały czas tylko np. 1 tydzień w miesiącu kiedy mąż ma popołudniówki....
Problem dot. aktu notarialnego.
Dzień dobry, Jakiś czas temu został zawarty akt notarialny o pożyczkę od osoby prywatnej. Teraz pożyczkodawca twierdzi, że akt ten jest unieważniony, sam pojechał do notariusza bez udziału pożyczkobiorcy i unieważnił akt. Problem w tym, że nie ukazał żadnego dowodu unieważnienia aktu, żadnego dokumentu. Moje pytanie brzmi, czy można w jakiś sposób, u prawnika lub notariusza, dowiedzieć się jaki jest aktualny stan tego aktu, czy jest on unieważni...
Służebność.
Witam, bardzo proszę o wytłumaczenie mi co może a co nie. Ciocia ma ustanowioną służebność mieszkalną w domu murowanym bez wyszczególnionych pomieszczeń. Co w takim razie jeśli upiera się przy prowadzeniu ogródka warzywnego i we wszystkich pomieszczeniach gospodarczych chce wprowadzać swoje rządy. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam...
Czy komornik może rozłożyć zadłużenie na raty?
Mam komornika za faktury za tel ( 5 lat temu wziąłem znajomemu i się okazuje teraz, że nic nie spłacał) tak wiem źle zrobiłem.... Jednak dług narósł z kosztami itd do ponad 5 tysięcy ... Jak napisać do komornika albo co napisać do komornika, żebym mógł wpłacać dobrowolne wpłaty aby nie zajął mi wynagrodzenia..... Zarabiam najniższą krajową, żona aktualnie nie ma pracy , jest w trakcie szukania ( jednak nasz teren jest straszny do znalezienia pr...

Wyszukiwarka