Czy ktoś krok po kroku może wytłumaczyć mi, jak zostać rodziną zastępczą? Są to dzieci z rodziny, w wieku 8 i 6 lat. Jakie kroki podjąć? Na jaką pomoc państwową mogę liczyć? Ich matka przebywa w ZK.
Zgłoszenie się do MOPR/PCPR: Jak już zostało wspomniane, pierwszym krokiem jest zgłoszenie się do Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie (MOPR) lub Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie (PCPR). Tam zostaniesz poinformowany/a o konkretnych krokach i wymaganiach.
Kwalifikacja i szkolenie: Zanim zostaniesz rodziną zastępczą, musisz przejść przez proces kwalifikacji, który obejmuje rozmowę z pracownikami socjalnymi oraz udział w szkoleniu dla rodzin zastępczych.
Weryfikacja warunków mieszkaniowych: Przed przyjęciem dzieci do rodziny zastępczej, pracownicy socjalni przeprowadzą wizytę w miejscu zamieszkania w celu oceny, czy spełnia ono wymogi bezpieczeństwa i komfortu dla dzieci.
Umowa o powierzenie dziecka do rodziny zastępczej: Po pozytywnym przejściu wszystkich etapów kwalifikacji, zawierasz z organem opieki społecznej umowę o powierzenie dziecka do opieki w rodzinie zastępczej.
Co do pomocy państwowej:
Zasiłek rodziny zastępczej: Rodzina zastępcza otrzymuje miesięczny zasiłek na utrzymanie dziecka oraz dodatkowe świadczenia, takie jak zasiłek na wyprawkę szkolną czy świadczenia związane z opieką zdrowotną.
Wsparcie psychologiczne i pedagogiczne: Rodziny zastępcze mają również prawo do wsparcia ze strony specjalistów, takich jak psychologowie czy pedagodzy, w celu zapewnienia prawidłowego rozwoju dziecka.
Mam nadzieję, że te informacje pomogą Ci w zrozumieniu procesu stawania się rodziną zastępczą.