spadek. jak sprawdzic co posiadal zmarly dziadek. co jesli mial długi?

zmarł mój dziadek który nie miał zemną kontaktu całe życie. Z tego co wiem nie spisał testamentu a ja jestem spadkobiercą ponieważ dzieci dziadka nie żyją. O jego śmierci zostałem poinformowany przez jego siostrę z półrocznym opóźnieniem. Z rozmowy z jego siostrą wynika że posiadał on same długi oraz nalega ona by odrzucić spadek ponieważ ona jest kolejną osobą po mnie do odziedziczenia spadku i mówi że również chce go podrzucić. Pozostały czas na zdecydowanie czy odrzucić spadek to 2 dni i moje pytania brzmią:
1. Wyczytałem że mam 6 miesięcy od jego śmierci na decyzję w prawie spadku. Co w sytuacji kiedy dowiedziałem się o jego śmierci kilka dni przed upływem terminu 6 miesięcy? Czy mogę termin o decyzji w jakiś sposób przedłużyć?
2. Czy mogę w ciągu 2 dni sprawdzić jakie dobra materialne i długi posiadał mój dziadek? Jeśli tak to jak?
3. Co się stanie jeśli nie odrzucę spadku a okazało by się że posiadał on same długi?
4. A jeśli bym odrzucił spadek i okazało by się że zostałem wprowadzony w błąd a następnie wyszło by że oprócz długów posiadał jakieś dobra materialne przewyższające długi?
anonim cytuj
14-03-2022
1. Masz 6 miesięcy nie od dnia śmierci dziadka, a od czasu, kiedy dowiedziałeś się o jego śmierci.
2. Formalnie nie masz takiej możliwości przed przyjęciem spadku. Pozostają kanały prywatne (rodzina).
3. Po przyjęciu spadku jesteś zobowiązany do spłaty długów do wysokości majątku. Tak więc jeżeli nie ma majątku, nie musisz spłacać długów. Wiąże się z tym jednak sporo biurokracji, dlatego w takiej sytuacji lepiej spadek odrzucić.
4. Odrzucasz spadek, a więc i potencjalny majątek.

anonim cytuj
14-03-2022
1. Masz 6 miesięcy nie od dnia śmierci dziadka, a od czasu, kiedy dowiedziałeś się o jego śmierci.
2. Formalnie nie masz takiej możliwości przed przyjęciem spadku. Pozostają kanały prywatne (rodzina).
3. Po przyjęciu spadku jesteś zobowiązany do spłaty długów do wysokości majątku. Tak więc jeżeli nie ma majątku, nie musisz spłacać długów. Wiąże się z tym jednak sporo biurokracji, dlatego w takiej sytuacji lepiej spadek odrzucić.
4. Odrzucasz spadek, a więc i potencjalny majątek.

3. Tylko w przypadku przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

anonim cytuj
14-03-2022
Masz 6 miesięcy od zapoznania się z dokumentem spadkowym.
Nawet jeśli przekroczysz ten termin zawsze do urzędu możesz napisać tzw. Czynny żal.
Ja tak robiłam w takim samym przypadku. Krótko opisujesz dlaczego się spóźniłeś i powinni to uznać.
Możesz zrzec się droga sądowa w sądzie spadkowym lub u Notariusza. Notariusz weźmie więcej ale na pewno będzie to szybciej.

anonim cytuj
14-03-2022
Proszę udać się do komornika sądu spadku z dokumentem potwierdzającym fakt bycia powołanym do dziedziczenia i poprosić o wykonanie spisu inwentarza. Osoba nastepna w kolejności do dziedziczenia może mieć w tym interes aby prosić o odrzucenie spadku. Długów może wcale nie być. Spis inwentarza to zdaje się koszt ok 400-500 zł. Pół roku jak pisali wyżej jest od powzięcia informacji o śmierci więc ze spisem inwentarza powinno się udać i wszystko będzie jasne...

anonim cytuj
14-03-2022

Sugerowane Tematy

Zakończenie najmu okazjonalnego lokalu.
Mam parę pytań dotyczących zakończenia najmu okazjonalnego lokalu. Zarówno wynajmujący, jak i najemca mogą wypowiedzieć najem w wypadkach określonych w umowie. Pytanie 1. Czy chęć wprowadzenia się któregokolwiek z członków rodziny wynajmującego do lokalu może być takim powodem ? Czy taki zapis jest skuteczny w przypadku wypowiedzenia powołującego się na ten punkt ? Pytanie 2: Jaki może być najkrótszy okres w tym wypadku ?...
Pracodawca nie wypłaca na czas wynagrodzenia.
Pracodawca nie wypłaca na czas wynagrodzenia. Zwłoka jest prawie miesięczna, nie zapowiada się, aby kolejne wypłaty były na czas. Sytuacja nie jest jednorazowa. Posiadam umowę zlecenie (z uwagi na koszty, ponieważ mam poniżej 26 lat), z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. 1.Czy w obecnej sytuacji mam prawo do zerwania umowy z dnia na dzień? 2. Czy mogę żądać odsetek (art. 481 k.c..)? W którym momencie należałoby złożyć wniosek o takie odse...
Kwalifikacja czynu.
Szanowni Państwo. Wynająłem osobę fizyczną do wykonania remontu mieszkania. Podpisaliśmy umowę. Jak to w remoncie, miesiąc po ostatecznym terminie ale trwa nadal. Umówiliśmy się z Fachowcem tak, że materiały do remontu będzie kupował sam, będzie dzwonił z kasy (Leroy, Obi itd) a my płacimy Blikiem. Okazało się przypadkowo, że z każdego z większych paragonów, tego samego lub następnego dnia Fachowiec robił zwroty, przyjmując gotówkę. Nigdy o zwrot...
Służebność drogi.
Witam Mam w księdze wieczystej jak jak i inni właściciele sąsiednich nieruchomości ,,bezpłatne użytkowanie, przejazd przechód przez działkę należącą do pana....(10 domów z służebnością drogi ). Mam kilka pytań 1. Co z służebnością w razie śmierci właściciela drogi? 2. Czy może właściciel nam zamknąć drogę? 3. Kto powinien zadbać o nową nawierzchnię na drodze i ewentualne naprawy? Właściciel drogi czy my jako służebnicy? 4. Kto w zimie ma dba...

Wyszukiwarka