spadek. jak sprawdzic co posiadal zmarly dziadek. co jesli mial długi?

zmarł mój dziadek który nie miał zemną kontaktu całe życie. Z tego co wiem nie spisał testamentu a ja jestem spadkobiercą ponieważ dzieci dziadka nie żyją. O jego śmierci zostałem poinformowany przez jego siostrę z półrocznym opóźnieniem. Z rozmowy z jego siostrą wynika że posiadał on same długi oraz nalega ona by odrzucić spadek ponieważ ona jest kolejną osobą po mnie do odziedziczenia spadku i mówi że również chce go podrzucić. Pozostały czas na zdecydowanie czy odrzucić spadek to 2 dni i moje pytania brzmią:
1. Wyczytałem że mam 6 miesięcy od jego śmierci na decyzję w prawie spadku. Co w sytuacji kiedy dowiedziałem się o jego śmierci kilka dni przed upływem terminu 6 miesięcy? Czy mogę termin o decyzji w jakiś sposób przedłużyć?
2. Czy mogę w ciągu 2 dni sprawdzić jakie dobra materialne i długi posiadał mój dziadek? Jeśli tak to jak?
3. Co się stanie jeśli nie odrzucę spadku a okazało by się że posiadał on same długi?
4. A jeśli bym odrzucił spadek i okazało by się że zostałem wprowadzony w błąd a następnie wyszło by że oprócz długów posiadał jakieś dobra materialne przewyższające długi?
anonim cytuj
14-03-2022
1. Masz 6 miesięcy nie od dnia śmierci dziadka, a od czasu, kiedy dowiedziałeś się o jego śmierci.
2. Formalnie nie masz takiej możliwości przed przyjęciem spadku. Pozostają kanały prywatne (rodzina).
3. Po przyjęciu spadku jesteś zobowiązany do spłaty długów do wysokości majątku. Tak więc jeżeli nie ma majątku, nie musisz spłacać długów. Wiąże się z tym jednak sporo biurokracji, dlatego w takiej sytuacji lepiej spadek odrzucić.
4. Odrzucasz spadek, a więc i potencjalny majątek.

anonim cytuj
14-03-2022
1. Masz 6 miesięcy nie od dnia śmierci dziadka, a od czasu, kiedy dowiedziałeś się o jego śmierci.
2. Formalnie nie masz takiej możliwości przed przyjęciem spadku. Pozostają kanały prywatne (rodzina).
3. Po przyjęciu spadku jesteś zobowiązany do spłaty długów do wysokości majątku. Tak więc jeżeli nie ma majątku, nie musisz spłacać długów. Wiąże się z tym jednak sporo biurokracji, dlatego w takiej sytuacji lepiej spadek odrzucić.
4. Odrzucasz spadek, a więc i potencjalny majątek.

3. Tylko w przypadku przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

anonim cytuj
14-03-2022
Masz 6 miesięcy od zapoznania się z dokumentem spadkowym.
Nawet jeśli przekroczysz ten termin zawsze do urzędu możesz napisać tzw. Czynny żal.
Ja tak robiłam w takim samym przypadku. Krótko opisujesz dlaczego się spóźniłeś i powinni to uznać.
Możesz zrzec się droga sądowa w sądzie spadkowym lub u Notariusza. Notariusz weźmie więcej ale na pewno będzie to szybciej.

anonim cytuj
14-03-2022
Proszę udać się do komornika sądu spadku z dokumentem potwierdzającym fakt bycia powołanym do dziedziczenia i poprosić o wykonanie spisu inwentarza. Osoba nastepna w kolejności do dziedziczenia może mieć w tym interes aby prosić o odrzucenie spadku. Długów może wcale nie być. Spis inwentarza to zdaje się koszt ok 400-500 zł. Pół roku jak pisali wyżej jest od powzięcia informacji o śmierci więc ze spisem inwentarza powinno się udać i wszystko będzie jasne...

anonim cytuj
14-03-2022

Sugerowane Tematy

Brak możliwości zażalenia.
Odbywając kare pozbawienia wolności odbyła się sprawa zaoczna bez mojego udziału i powiadomienia mnie o terminie sprawy! Nie otrzymałem postanowienia sądu, dlatego też nie mogłem się od decyzji odwołać. Od służby więziennej dowiedziałem się, że doszło mi następne 4 miesiące odsiadki z art178. To było około 2 miesięcy po wydaniu wyroku. Co najlepsze Nigdy nie zostałem zatrzymany pod wpływem prowadząc pojazd mechaniczny. Myślałem, że żyjemy w pańs...
Sprzedaż samochodu.
Około miesiąca temu sprzedałem samochód. Nabywca sprawdził to sobie na stacji kontroli pojazdów i bym podpięty pod komputer co nie wykazało żadnych jego wad. Teraz nabywca mi pisze że silnik jest do remontu i będzie chciał ode mnie pieniądze za jego remont? Jakie są moje prawa w tym przypadku? Jestem osoba fizyczna i była sporządzona jedynie umowa kupna sprzedaży....
Alimenty
Proszę powiedzcie jak to ugryźć. Dziewczyna 17 lat zakochała się w 35 letnim mężczyzna jest w niego ślepo wpatrzona i prawdopodobnie omamiona i wyprowadziła się z domu bez zgody matki. Matka nie zgodziła się na ich związek i dlatego małoletnia wyprowadziła się do babci. W czerwcu 2024 kończy 18 lat. Co matka ma w takiej sytuacji zrobić ? Wniosek do sądu ? Córka chce od niej alimentów które dostaje matka i wszystkich pieniędzy które na nią utrzymu...
Pracodawca wzywa mnie do siebie na zwolnieniu lekarskim.
Mam problem odnoście pracodawcy. Umowa do maja 2024 aktualnie przebywam na l4. Jestem w zagrożonej ciąży kilka razy w miesiącu ląduje na oddziale patologii ciąży. W chwilach gdy jestem w domu mam za zadanie się oszczędzać. Od jakiegoś czasu pracodawca meczy mnie bym osobiście wstawiła się w miejscu pracy zdać ubrania służbowe. Nie byłoby problemem gdyby nie to ze ja za bardzo nie mogę chodzić co rusz zaczynam krwawić i ląduje na sorze jak tylko s...

Wyszukiwarka