spadek. jak sprawdzic co posiadal zmarly dziadek. co jesli mial długi?

zmarł mój dziadek który nie miał zemną kontaktu całe życie. Z tego co wiem nie spisał testamentu a ja jestem spadkobiercą ponieważ dzieci dziadka nie żyją. O jego śmierci zostałem poinformowany przez jego siostrę z półrocznym opóźnieniem. Z rozmowy z jego siostrą wynika że posiadał on same długi oraz nalega ona by odrzucić spadek ponieważ ona jest kolejną osobą po mnie do odziedziczenia spadku i mówi że również chce go podrzucić. Pozostały czas na zdecydowanie czy odrzucić spadek to 2 dni i moje pytania brzmią:
1. Wyczytałem że mam 6 miesięcy od jego śmierci na decyzję w prawie spadku. Co w sytuacji kiedy dowiedziałem się o jego śmierci kilka dni przed upływem terminu 6 miesięcy? Czy mogę termin o decyzji w jakiś sposób przedłużyć?
2. Czy mogę w ciągu 2 dni sprawdzić jakie dobra materialne i długi posiadał mój dziadek? Jeśli tak to jak?
3. Co się stanie jeśli nie odrzucę spadku a okazało by się że posiadał on same długi?
4. A jeśli bym odrzucił spadek i okazało by się że zostałem wprowadzony w błąd a następnie wyszło by że oprócz długów posiadał jakieś dobra materialne przewyższające długi?
anonim cytuj
14-03-2022
1. Masz 6 miesięcy nie od dnia śmierci dziadka, a od czasu, kiedy dowiedziałeś się o jego śmierci.
2. Formalnie nie masz takiej możliwości przed przyjęciem spadku. Pozostają kanały prywatne (rodzina).
3. Po przyjęciu spadku jesteś zobowiązany do spłaty długów do wysokości majątku. Tak więc jeżeli nie ma majątku, nie musisz spłacać długów. Wiąże się z tym jednak sporo biurokracji, dlatego w takiej sytuacji lepiej spadek odrzucić.
4. Odrzucasz spadek, a więc i potencjalny majątek.

anonim cytuj
14-03-2022
1. Masz 6 miesięcy nie od dnia śmierci dziadka, a od czasu, kiedy dowiedziałeś się o jego śmierci.
2. Formalnie nie masz takiej możliwości przed przyjęciem spadku. Pozostają kanały prywatne (rodzina).
3. Po przyjęciu spadku jesteś zobowiązany do spłaty długów do wysokości majątku. Tak więc jeżeli nie ma majątku, nie musisz spłacać długów. Wiąże się z tym jednak sporo biurokracji, dlatego w takiej sytuacji lepiej spadek odrzucić.
4. Odrzucasz spadek, a więc i potencjalny majątek.

3. Tylko w przypadku przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

anonim cytuj
14-03-2022
Masz 6 miesięcy od zapoznania się z dokumentem spadkowym.
Nawet jeśli przekroczysz ten termin zawsze do urzędu możesz napisać tzw. Czynny żal.
Ja tak robiłam w takim samym przypadku. Krótko opisujesz dlaczego się spóźniłeś i powinni to uznać.
Możesz zrzec się droga sądowa w sądzie spadkowym lub u Notariusza. Notariusz weźmie więcej ale na pewno będzie to szybciej.

anonim cytuj
14-03-2022
Proszę udać się do komornika sądu spadku z dokumentem potwierdzającym fakt bycia powołanym do dziedziczenia i poprosić o wykonanie spisu inwentarza. Osoba nastepna w kolejności do dziedziczenia może mieć w tym interes aby prosić o odrzucenie spadku. Długów może wcale nie być. Spis inwentarza to zdaje się koszt ok 400-500 zł. Pół roku jak pisali wyżej jest od powzięcia informacji o śmierci więc ze spisem inwentarza powinno się udać i wszystko będzie jasne...

anonim cytuj
14-03-2022

Sugerowane Tematy

Czy właściciel posesji może samodzielnie usunąć plakat wyborczy?
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie kwestii bilbordów wyborczych. Wynajmuje połowę domu, na ogrodzeniu należącym do mojej części wywieszono plakaty wyborcze nie pytając mnie o zdanie, z kolei na płocie drugiego domu nic nie wywieszono. Czy mam prawo ściągać banery?...
zwrot zasiłku do UP
Brat stracił pracę z powodu koronowirusa na koniec kwietnia. Zarejestrował się w urzędzie pracy gdzie został przyznany zasiłek dla bezrobotnych od czerwca dostał dodatek solidarnościowy z ZUS. Wczoraj się dowiedział że musi zwrócić zasiłek do urzędu pracy. Czy faktycznie musi oddać bo dodatek solidarnościowy dostał pomniejszony o kwotę zasiłku? Taką informację uzyskał telefonicznie z urzędu pracy....
Darowizna mieszkania a późniejszy zachowek.
Chciałabym zaczerpnąć informacji w następującej sprawie. Mój tato chce przepisać na mnie jedno ze swoich mieszkań w którym obecnie mieszkam ja z mężem i dziećmi. Posiada on również drugie mieszkanie (większe) w którym mieszka z moją mamą i moim bratem(37 lat) i to mieszkanie chce zostawić mojemu bratu. Tato chce za życia (a ciężko choruje) zrobić tzw. ,, porządek '' żeby później nie było jakiś nieporozumień. (ja nie bardzo dogaduje się ze swoja...
Okres wypowiedzenia a przekształcenie firmy w trakcie trwania umowy
Chcę złożyć wypowiedzenie w nadchodzącym tygodniu, zostałam zatrudniona w firmie 28.10.2020 - NZOZ, w marcu 2022 firma przekształciła się w spółkę z o.o., nastąpiło rozwiązanie umowy z NZOZ i została zawarta ze mną nowa umowa, w związku z tym byłam pewna, że okres wypowiedzenia wynosi miesiąc, natomiast przeczytałam przed chwilą, że "do stażu pracy pracownika w firmie zalicza się okres poprzedniego zatrudnienia jeśli nastąpiło przejście zakł...

Wyszukiwarka