spadek. jak sprawdzic co posiadal zmarly dziadek. co jesli mial długi?

zmarł mój dziadek który nie miał zemną kontaktu całe życie. Z tego co wiem nie spisał testamentu a ja jestem spadkobiercą ponieważ dzieci dziadka nie żyją. O jego śmierci zostałem poinformowany przez jego siostrę z półrocznym opóźnieniem. Z rozmowy z jego siostrą wynika że posiadał on same długi oraz nalega ona by odrzucić spadek ponieważ ona jest kolejną osobą po mnie do odziedziczenia spadku i mówi że również chce go podrzucić. Pozostały czas na zdecydowanie czy odrzucić spadek to 2 dni i moje pytania brzmią:
1. Wyczytałem że mam 6 miesięcy od jego śmierci na decyzję w prawie spadku. Co w sytuacji kiedy dowiedziałem się o jego śmierci kilka dni przed upływem terminu 6 miesięcy? Czy mogę termin o decyzji w jakiś sposób przedłużyć?
2. Czy mogę w ciągu 2 dni sprawdzić jakie dobra materialne i długi posiadał mój dziadek? Jeśli tak to jak?
3. Co się stanie jeśli nie odrzucę spadku a okazało by się że posiadał on same długi?
4. A jeśli bym odrzucił spadek i okazało by się że zostałem wprowadzony w błąd a następnie wyszło by że oprócz długów posiadał jakieś dobra materialne przewyższające długi?
anonim cytuj
14-03-2022
1. Masz 6 miesięcy nie od dnia śmierci dziadka, a od czasu, kiedy dowiedziałeś się o jego śmierci.
2. Formalnie nie masz takiej możliwości przed przyjęciem spadku. Pozostają kanały prywatne (rodzina).
3. Po przyjęciu spadku jesteś zobowiązany do spłaty długów do wysokości majątku. Tak więc jeżeli nie ma majątku, nie musisz spłacać długów. Wiąże się z tym jednak sporo biurokracji, dlatego w takiej sytuacji lepiej spadek odrzucić.
4. Odrzucasz spadek, a więc i potencjalny majątek.

anonim cytuj
14-03-2022
1. Masz 6 miesięcy nie od dnia śmierci dziadka, a od czasu, kiedy dowiedziałeś się o jego śmierci.
2. Formalnie nie masz takiej możliwości przed przyjęciem spadku. Pozostają kanały prywatne (rodzina).
3. Po przyjęciu spadku jesteś zobowiązany do spłaty długów do wysokości majątku. Tak więc jeżeli nie ma majątku, nie musisz spłacać długów. Wiąże się z tym jednak sporo biurokracji, dlatego w takiej sytuacji lepiej spadek odrzucić.
4. Odrzucasz spadek, a więc i potencjalny majątek.

3. Tylko w przypadku przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

anonim cytuj
14-03-2022
Masz 6 miesięcy od zapoznania się z dokumentem spadkowym.
Nawet jeśli przekroczysz ten termin zawsze do urzędu możesz napisać tzw. Czynny żal.
Ja tak robiłam w takim samym przypadku. Krótko opisujesz dlaczego się spóźniłeś i powinni to uznać.
Możesz zrzec się droga sądowa w sądzie spadkowym lub u Notariusza. Notariusz weźmie więcej ale na pewno będzie to szybciej.

anonim cytuj
14-03-2022
Proszę udać się do komornika sądu spadku z dokumentem potwierdzającym fakt bycia powołanym do dziedziczenia i poprosić o wykonanie spisu inwentarza. Osoba nastepna w kolejności do dziedziczenia może mieć w tym interes aby prosić o odrzucenie spadku. Długów może wcale nie być. Spis inwentarza to zdaje się koszt ok 400-500 zł. Pół roku jak pisali wyżej jest od powzięcia informacji o śmierci więc ze spisem inwentarza powinno się udać i wszystko będzie jasne...

anonim cytuj
14-03-2022

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie czy L4
Pracodawca rano chce wręczyć pracownikowi wypowiedzenie a ten oświadczył że był u lekarza i dostał L4. Co w takiej sytuacji ? ...
Jaki jest okres wypowiedzenia umowy o prace?
Chciałbym uzyskać informacje na temat zwolnienia z pracy.Mianowicie jaki jest okres wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony na 3/4 etatu przepracowane 3 lata...
Kamery sąsiada a moja prywatność
Sąsiad z naprzeciwka ma kamery na oknie wprost skierowane na moja okna (z licencja i naklejka na elewacji) jest to zgodne z prawem i czy mogę to gdzieś zgłosić?...
Rozwód a wizyta kuratora.
Witam Przede mną rozwód bez orzekania o winie, wszystko dogadane. Moje pytania brzmią 1. Czy mając wszystko dogadane co do dziecka będzie wizyta kuratora? 2. Czy ta planowana wizyta będzie wcześniej napisana na portalu sądowym?...

Wyszukiwarka