Czy mam obowiązek dawać córce komórkę żeby rozmawiała z ojcem?

Witam. Ojciec córki ma kontakty ustalone sądownie. Wyjechał zagranice. Przyjeżdża raz na pol roku. Żąda ode mnie że wtedy kiedy ma ustalone kontakty ma mieć kontakt z dzieckiem przez telefon. Czy ja mam obowiązek dawać córce komórkę żeby z nim rozmawiała? Grozi mi że pójdzie do sądu, żeby mnie ukarali bo utrudniam mu kontakty. Corka ma 7 lat.
anonim cytuj
15-09-2022
Masz obowiązek wywiązywać się z postanowienia sądu. On ma również obowiązek a jeśli jest to niemożliwe ze względu na zamieszkanie za granicą powinien wystąpić do sadu o ich zmianę.

anonim cytuj
15-09-2022
Ja się wywiązuje. Zawsze dawałam mu córkę jak przyjeżdżał. Teraz jak jest w Polsce to też zabiera, kiedy chce i na ile chce. Nie robiłam żadnego problemu. Chodzi mi konkretnie o kontakt telefoniczny. Czy jak nie dam córce telefonu jak on będzie chciał zadzwonić to jest to utrudnianie kontaktu i mogę zostać ukarana w sądzie?

anonim cytuj
15-09-2022
Jeśli nie ma ustalonych kontaktów telefonicznych to nie jest to utrudnianie. Ojciec ma prawo o takie kontakty wnosić.

anonim cytuj
15-09-2022
Ok. Dziękuje.

anonim cytuj
15-09-2022
Czy ja mam obowiązek dawać córce komórkę żeby z nim rozmawiała?

Nie ma przepisu, który wyraźnie nakładałby obowiązek dostarczenia dziecku telefonu komórkowego dla realizacji kontaktów z drugim z rodziców. W polskim prawie rodzinnym chodzi przede wszystkim o dobro dziecka i utrzymanie kontaktów z oboma rodzicami.

Jeżeli postanowienie sądu dotyczące kontaktów z dzieckiem nie precyzuje kwestii kontaktów telefonicznych, to nie jesteś zobligowana do zapewnienia takiego kontaktu. Jednak warto zwrócić uwagę na to, czy nie utrudniasz w inny sposób kontaktów pomiędzy dzieckiem a jego ojcem.

Chodzi mi konkretnie o kontakt telefoniczny. Czy jak nie dam córce telefonu jak on będzie chciał zadzwonić to jest to utrudnianie kontaktu i mogę zostać ukarana w sądzie?

Jeśli postanowienie sądu nie określa konkretnie kontaktów telefonicznych, to nie udostępnienie telefonu nie może być uznane za naruszenie tego postanowienia. Jednakże warto byłoby, dla dobra dziecka, umożliwić takie kontakty, zwłaszcza jeżeli ojciec rzadko widuje się z dzieckiem. Jeśli ojciec chce wprowadzić takie kontakty telefoniczne, powinien wystąpić z wnioskiem do sądu o zmianę postanowienia w tej kwestii. Jeśli taki wniosek zostanie złożony, sąd oceni sytuację i podejmie decyzję z uwzględnieniem dobra dziecka.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Anulowanie długu alimentacyjnego.
Mam zasądzone alimenty na córkę. Córka ma 19 lat. Sprawa jest u komornika. Zdarzało mi się z powodów różnych nie płacenie na bieżąco i urósł mi dług. Od kilku lat płace na bieżąco. Pół roku temu, dogadałem się z córką i anulowała mi dług, złożyła oświadczenie u komornika że anuluje mi dług a bieżące alimenty zostały(płacę terminowo). Kilka dni temu , córka poinformowała mnie że zmieniła zdanie i chce ponownie dług. Czyli cofnąć umorzenie. Pytani...
Kradzież w sklepie.
Wraz z chłopakiem dokonaliśmy kradzieży w sklepie… wiem to głupie pierwszy raz wpadliśmy na tak głupi pomysł, nigdy nie byliśmy karani. Sprawa wygląda tak że na monitoringu widać jak chodzimy po sklepie pakujemy różne rzeczy wspólnie do koszyka i pod koniec chłopak chowa jedna rzecz pod koszulkę, ja nigdy nic nie ukradłam i wtedy teoretycznie też nic ze sklepu nie wyniosłam nic nie płacąc, policja twierdzi ze stawia mi takie same zarzuty jak chło...
Czy muszę informować pracodawcę o etapach ciąży?
Jestem w 8 miesiącu ciąży , dostałam maila od pracodawcy ze zgodnie z Art. 185. § 1 KP muszę podać informacje o stanie ciąży lub lub przewidywany termin porodu .Lekarz i położna twierdzą że nie musimy udzielać takich informacji zgodnie z RODO dlatego stąd moje pytanie , czy muszę podać takie informacje i czy to prawda że jeśli je podać mogą mi odmówić płacenia zasiłku wychowawczego po ciąży?...
Zasiedzenie mojej działki.
Ponad 20 lat temu kupiłem 50% udział w domu z działką. Pozostali współwłaściciele nie żyją. Część działki była nie ogrodzona (z niewiadomych przyczyn ogrodzenie było poprowadzone przez środek działki), co jakiś czas kosił ją nasz sąsiad. Po pewnym czasie sąsiad ogrodził od drogi asfaltowej swoja i jednocześnie część mojej działki, na której zasadził świerki. Teraz przyszedł do mnie i oświadczył, że będzie chciał ją zasiedzieć. Z tego co dowiedzia...

Wyszukiwarka