Czy mam obowiązek dawać córce komórkę żeby rozmawiała z ojcem?

Witam. Ojciec córki ma kontakty ustalone sądownie. Wyjechał zagranice. Przyjeżdża raz na pol roku. Żąda ode mnie że wtedy kiedy ma ustalone kontakty ma mieć kontakt z dzieckiem przez telefon. Czy ja mam obowiązek dawać córce komórkę żeby z nim rozmawiała? Grozi mi że pójdzie do sądu, żeby mnie ukarali bo utrudniam mu kontakty. Corka ma 7 lat.
anonim cytuj
15-09-2022
Masz obowiązek wywiązywać się z postanowienia sądu. On ma również obowiązek a jeśli jest to niemożliwe ze względu na zamieszkanie za granicą powinien wystąpić do sadu o ich zmianę.

anonim cytuj
15-09-2022
Ja się wywiązuje. Zawsze dawałam mu córkę jak przyjeżdżał. Teraz jak jest w Polsce to też zabiera, kiedy chce i na ile chce. Nie robiłam żadnego problemu. Chodzi mi konkretnie o kontakt telefoniczny. Czy jak nie dam córce telefonu jak on będzie chciał zadzwonić to jest to utrudnianie kontaktu i mogę zostać ukarana w sądzie?

anonim cytuj
15-09-2022
Jeśli nie ma ustalonych kontaktów telefonicznych to nie jest to utrudnianie. Ojciec ma prawo o takie kontakty wnosić.

anonim cytuj
15-09-2022
Ok. Dziękuje.

anonim cytuj
15-09-2022
Czy ja mam obowiązek dawać córce komórkę żeby z nim rozmawiała?

Nie ma przepisu, który wyraźnie nakładałby obowiązek dostarczenia dziecku telefonu komórkowego dla realizacji kontaktów z drugim z rodziców. W polskim prawie rodzinnym chodzi przede wszystkim o dobro dziecka i utrzymanie kontaktów z oboma rodzicami.

Jeżeli postanowienie sądu dotyczące kontaktów z dzieckiem nie precyzuje kwestii kontaktów telefonicznych, to nie jesteś zobligowana do zapewnienia takiego kontaktu. Jednak warto zwrócić uwagę na to, czy nie utrudniasz w inny sposób kontaktów pomiędzy dzieckiem a jego ojcem.

Chodzi mi konkretnie o kontakt telefoniczny. Czy jak nie dam córce telefonu jak on będzie chciał zadzwonić to jest to utrudnianie kontaktu i mogę zostać ukarana w sądzie?

Jeśli postanowienie sądu nie określa konkretnie kontaktów telefonicznych, to nie udostępnienie telefonu nie może być uznane za naruszenie tego postanowienia. Jednakże warto byłoby, dla dobra dziecka, umożliwić takie kontakty, zwłaszcza jeżeli ojciec rzadko widuje się z dzieckiem. Jeśli ojciec chce wprowadzić takie kontakty telefoniczne, powinien wystąpić z wnioskiem do sądu o zmianę postanowienia w tej kwestii. Jeśli taki wniosek zostanie złożony, sąd oceni sytuację i podejmie decyzję z uwzględnieniem dobra dziecka.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy będąc na urlopie macierzyńskim można dostać aneks do umowy z obniżeniem wynagrodzenia?
Czy będąc na urlopie macierzyńskim można dostać aneks do umowy z obniżeniem wynagrodzenia?...
Problem z kontaktem z dziećmi i alimentami po rozwodzie
Przechodzę obecnie przez bardzo trudny okres po rozwodzie z moją byłą żoną, z którą mam dwójkę dzieci. Moja była żona stara się w każdy możliwy sposób utrudniać mi życie, odmawiając mi regularnych kontaktów z dziećmi, na które mam prawo. Ciągle stawia różne bariery, mówiąc, że dzieci są chore, mają inne plany lub po prostu nie chcą mnie widzieć. Nie jestem pewien, czy to prawda, czy tylko próbuje mnie zranić. Dodatkowo, sprawa dotyczy alime...
Rozliczenie PIT-u zmarłego
Mój tata zmarł 2 lipca 2022 r Do lipca pobierał emeryturę. Jak wygląda fakt rozliczenia PIT-u. Tzn. od stycznia 2022 do czerwca 2022. Czy prawnie to już niemożliwe? Bardzo proszę o retoryczną poradę. Chodzi o rozliczenie z emerytury, jak co roku robił sam tata. Czy jak człowiek umiera, to co państwo pobrało na podatek, to przepada?...
Darowizna od syna.
Dostałam samochód w darowiźnie od syna. Wiem ,że muszę ten fakt zgłosić do US, trochę się gubię z wypełnieniem deklaracji, ale to jakoś ogarnę, zastanawia mnie tylko to, jaki podatek będę musiała zapłacić? Samochód wart koło 14.000 zł....

Wyszukiwarka