Czy ja mam obowiązek dawać córce komórkę żeby z nim rozmawiała?
Nie ma przepisu, który wyraźnie nakładałby obowiązek dostarczenia dziecku telefonu komórkowego dla realizacji kontaktów z drugim z rodziców. W polskim prawie rodzinnym chodzi przede wszystkim o dobro dziecka i utrzymanie kontaktów z oboma rodzicami.
Jeżeli postanowienie sądu dotyczące kontaktów z dzieckiem nie precyzuje kwestii kontaktów telefonicznych, to nie jesteś zobligowana do zapewnienia takiego kontaktu. Jednak warto zwrócić uwagę na to, czy nie utrudniasz w inny sposób kontaktów pomiędzy dzieckiem a jego ojcem.
Chodzi mi konkretnie o kontakt telefoniczny. Czy jak nie dam córce telefonu jak on będzie chciał zadzwonić to jest to utrudnianie kontaktu i mogę zostać ukarana w sądzie?
Jeśli postanowienie sądu nie określa konkretnie kontaktów telefonicznych, to nie udostępnienie telefonu nie może być uznane za naruszenie tego postanowienia. Jednakże warto byłoby, dla dobra dziecka, umożliwić takie kontakty, zwłaszcza jeżeli ojciec rzadko widuje się z dzieckiem. Jeśli ojciec chce wprowadzić takie kontakty telefoniczne, powinien wystąpić z wnioskiem do sądu o zmianę postanowienia w tej kwestii. Jeśli taki wniosek zostanie złożony, sąd oceni sytuację i podejmie decyzję z uwzględnieniem dobra dziecka.