Pożyczka od znajomego

Witam. Pisze ten post, ze względu na koleżankę, która ma problem i szukamy... " Odpowiedzi " . Otóż, dwa lata temu pewien facet dawał jej pieniędze. Przelewem na konto. Mówił jej ciągle, że jak będzie miała to odda. Później okazało się, że facet liczył na coś więcej, a gdy ona go porzuciła, mówiąc mu kategoryczne " NIE" Facet powiedział, że ma oddać jej wszystkie pieniądze. No i nadszedł czas, straszeniem sądem, że pójdzie założy jej sprawę . Nie płaciła mu w ratach nic. Byli umówieni na luty. Na raty po 300 zł miesięcznie. (Nazbierała się z tych pieniędzy sporą sumka) . Wczoraj koleżanka dogadała się z nim, że daje mu 1000 zł teraz, a od czerwca po 200 zł. Ze względu na to, że straciła pracę i nie jest zdolna by ją narazie podjąć. On się na to zgodził. Przelała mu pieniądze, była z myślą, że od czerwca będzie mu płacić tak jak się umawiali. A dzisiaj ten facet, nagle jej napisał, że w maju ma dać połowę, w czerwcu druga bo będzie pilnie potrzebował.. więc jak to teraz ugrysc? Co w sytuacji, gdy ta dziewczyna będzie co miesiąc niech będzie od maja wysyłać mu po te 200 zł? Bedzie miał z czym iść do sądu jeżeli wpłaty będą robione? Czy może sobie od tak zmieniać warunki umowy? Nie wiem.. proszę o jakieś rady
anonim cytuj
02-02-2022
umowa słowna jest tak samo wiążącą jak i pisemna, a zwlaszcza gdy jest świadek. Smsy, przelewy... Moze byc to dowod w sprawie.

anonim cytuj
02-02-2022
Jak najbardziej może złożyć sprawę do sądu i koleżanka musi się liczyć z tym, że jeżeli zalozy sprawę to koszty będą większe niż ma do oddania, komornik, zwroty za sprawę w sądzie i jego np pełnomocnika, sama przed miesiącem odzyskałam pieniądze i musiał oddać naprawdę większe pieniądze niż pożyczył + odsetki ustawowe

anonim cytuj
02-02-2022

Sugerowane Tematy

Darowizna dla dziecka.
Moja córka 23 letnia za ok 1,5 roku chce wziąć ślub. Obecnie jej chłopak chce kupić mieszkanie, już podpisał umowę przedwstępną, dał zadatek i załatwia kredyt. Chciałabym dać je w darowiźnie kwotę na cel: zakup tego mieszkania. 1.)Proszę o rade kiedy, w jaki sposób prawny i jak to zrobić? Miał być to prezent ślubny ale tez chce, żeby to były pieniądze na mieszkanie nie np.na wczasy. 2)Co w razie jeśli nie dojdzie do ślubu? Chłopak bierze kredy...
Problem z odzyskaniem długu.
Witam, pożyczyłem w sierpniu ubiegłego roku znajomemu pieniądze, mniej niż 1000 zł. Miał oddać w następnym miesiącu (wrześniu). Umowy niestety nie mam, aczkolwiek mam wiele wiadomości na messengerze, w których to przyznaje się do długu i określonej kwoty. Przez cały ten czas, ponad pół roku, pisałem systematycznie by przypomnieć o spłacie, lecz nieskutecznie. Zmienił miejsce zamieszkania i nie znam jego adresu, adres e-mail także jest mi nieznany...
Zmiana nazwiska/numeru PESEL.
Witam, chciałbym zapytać czy przy zmianie nazwiska oraz dodaniu drugiego imienia powstaje nowy akt urodzenia? Jeśli tak to czy na jego podstawie mogę wnioskować o nadanie nowego numeru PESEL? Bardzo zależy mi na nowym numerze PESEL, jeśli nie jest możliwa taka zmiana to czy wystarczającym powodem do zmiany numeru PESEL będzie bezprawne posługiwanie się nim (moim numerem PESEL) przez osoby trzecie?...
Czy przysługuje jakiś zasiłek osobie bezrobotnej? (lekki stopień orzeczenia o niepełnosprawności)
Dzień dobry Piszę z pytaniem. Czy przysługuje jakiś zasiłek osobie bezrobotnej, która nigdy nie pracowała i nie może znaleźć pracy też ze względów zdrowotnych (choruje na epilepsje i posiada lekki stopień orzeczenia o niepełnosprawności). Nie chodzi tutaj o zasiłek stały, tylko tymczasowy, póki nie znajdzie sobie pracy. Z góry dziękuję za odpowiedź....

Wyszukiwarka