Pożyczka od znajomego

Witam. Pisze ten post, ze względu na koleżankę, która ma problem i szukamy... " Odpowiedzi " . Otóż, dwa lata temu pewien facet dawał jej pieniędze. Przelewem na konto. Mówił jej ciągle, że jak będzie miała to odda. Później okazało się, że facet liczył na coś więcej, a gdy ona go porzuciła, mówiąc mu kategoryczne " NIE" Facet powiedział, że ma oddać jej wszystkie pieniądze. No i nadszedł czas, straszeniem sądem, że pójdzie założy jej sprawę . Nie płaciła mu w ratach nic. Byli umówieni na luty. Na raty po 300 zł miesięcznie. (Nazbierała się z tych pieniędzy sporą sumka) . Wczoraj koleżanka dogadała się z nim, że daje mu 1000 zł teraz, a od czerwca po 200 zł. Ze względu na to, że straciła pracę i nie jest zdolna by ją narazie podjąć. On się na to zgodził. Przelała mu pieniądze, była z myślą, że od czerwca będzie mu płacić tak jak się umawiali. A dzisiaj ten facet, nagle jej napisał, że w maju ma dać połowę, w czerwcu druga bo będzie pilnie potrzebował.. więc jak to teraz ugrysc? Co w sytuacji, gdy ta dziewczyna będzie co miesiąc niech będzie od maja wysyłać mu po te 200 zł? Bedzie miał z czym iść do sądu jeżeli wpłaty będą robione? Czy może sobie od tak zmieniać warunki umowy? Nie wiem.. proszę o jakieś rady
anonim cytuj
02-02-2022
umowa słowna jest tak samo wiążącą jak i pisemna, a zwlaszcza gdy jest świadek. Smsy, przelewy... Moze byc to dowod w sprawie.

anonim cytuj
02-02-2022
Jak najbardziej może złożyć sprawę do sądu i koleżanka musi się liczyć z tym, że jeżeli zalozy sprawę to koszty będą większe niż ma do oddania, komornik, zwroty za sprawę w sądzie i jego np pełnomocnika, sama przed miesiącem odzyskałam pieniądze i musiał oddać naprawdę większe pieniądze niż pożyczył + odsetki ustawowe

anonim cytuj
02-02-2022

Sugerowane Tematy

Urlopu z tytułu siły wyższej.
Mam niepełnosprawnego członka rodziny, nie jestem opiekunem aczkolwiek biorę na siebie odpowiedzialność za pomoc przy wizytach lekarskich - jest to osoba na wózku. I tutaj mam pytanie, chciałam w pracy skorzystać z urlopu z tytułu siły wyższej, aczkolwiek pracodawca uważa że to nie kwalifikuje się pod to. Dodam, że grafik pracy mamy układany na miesiąc i dopiero po ułożeniu go dowiedziałam się, że odbędzie się wizyta lekarska. Czy pracodawca ma r...
Brak zwrotu kaucji.
Ścigam wynajmującego o zwrot kaucji, po wezwaniu do zapłaty brak reakcji, termin przekroczony. Czy jest sens wnosić to najpierw do e-sądu tzn. EPU, czy lepiej od razu wnosić sprawę do zwykłego sądu? Przy odwołaniu od EPU podobno sprawa i tak idzie do zwykłego sądu....
Okresy ubezpieczenia chorobowego
Dzień dobry, od 8 sierpnia do 18 sierpnia byłam na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa) od 21 sieprnia do 15 września byłam na umowie o pracę na zastępstwo i od 18 września do 18 października jestem na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa) 23 października mam zaplanowany zabieg i prawdopodobnie dostanę zwolnienie. Nie wiem na jak długo, ale moja pytanie jest takie czy jeżeli dostanę zwolnienie to czy będzie ono płatne?...
Zostałam oszukana. Odkupiłam bon turystyczny. Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest sens zgłaszać to na policję?
Witam, nieświadoma konsekwencji odkupiłam bon turystyczny od osoby, która zaoferowała mi sprzedaż po okazyjnej cenie. Niestety dałam się namówić... Zbyt spontanicznie podjęłam decyzję i przelałam pieniądze. Kiedy się zorientowałam , że tego bonu nie wykorzystam i to karalne napisałam do gościa o zwrot pieniędzy. Kontakt się urwał, okazało się, że to oszust, który wyłudził ode mnie pieniądze. Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest se...

Wyszukiwarka