Pożyczka od znajomego

Witam. Pisze ten post, ze względu na koleżankę, która ma problem i szukamy... " Odpowiedzi " . Otóż, dwa lata temu pewien facet dawał jej pieniędze. Przelewem na konto. Mówił jej ciągle, że jak będzie miała to odda. Później okazało się, że facet liczył na coś więcej, a gdy ona go porzuciła, mówiąc mu kategoryczne " NIE" Facet powiedział, że ma oddać jej wszystkie pieniądze. No i nadszedł czas, straszeniem sądem, że pójdzie założy jej sprawę . Nie płaciła mu w ratach nic. Byli umówieni na luty. Na raty po 300 zł miesięcznie. (Nazbierała się z tych pieniędzy sporą sumka) . Wczoraj koleżanka dogadała się z nim, że daje mu 1000 zł teraz, a od czerwca po 200 zł. Ze względu na to, że straciła pracę i nie jest zdolna by ją narazie podjąć. On się na to zgodził. Przelała mu pieniądze, była z myślą, że od czerwca będzie mu płacić tak jak się umawiali. A dzisiaj ten facet, nagle jej napisał, że w maju ma dać połowę, w czerwcu druga bo będzie pilnie potrzebował.. więc jak to teraz ugrysc? Co w sytuacji, gdy ta dziewczyna będzie co miesiąc niech będzie od maja wysyłać mu po te 200 zł? Bedzie miał z czym iść do sądu jeżeli wpłaty będą robione? Czy może sobie od tak zmieniać warunki umowy? Nie wiem.. proszę o jakieś rady
anonim cytuj
02-02-2022
umowa słowna jest tak samo wiążącą jak i pisemna, a zwlaszcza gdy jest świadek. Smsy, przelewy... Moze byc to dowod w sprawie.

anonim cytuj
02-02-2022
Jak najbardziej może złożyć sprawę do sądu i koleżanka musi się liczyć z tym, że jeżeli zalozy sprawę to koszty będą większe niż ma do oddania, komornik, zwroty za sprawę w sądzie i jego np pełnomocnika, sama przed miesiącem odzyskałam pieniądze i musiał oddać naprawdę większe pieniądze niż pożyczył + odsetki ustawowe

anonim cytuj
02-02-2022

Sugerowane Tematy

Wymuszony bezpłatny urlop przez pracodawce.
Zatrudniłem się poprzez urząd pracy. Pracuje prawie rok w tej firmie. Jak wiadomo pracodawca dostaje pieniądze za pracownika z up ale musi spełnić pewne warunki takie jak: Umowa na rok. Od dwóch miesięcy pracodawca daje mi wolne co kilka dni (bezpłatny urlop). W tym miesiącu przez to dostałem poniżej krajowej a mam na utrzymaniu rodzinę. Oczywiście z nowym rokiem pracę zmieniam. Pytanie co w takiej sytuacji? Czy mogę to gdzieś zgłosić? Często ...
Urlop wychowawczy.
Byłam zatrudniona w firmie A na umowę o pracę na czas nieokreślony i korzystałam z urlopu wychowawczego. Rozwiązałam umowę z firmą A za porozumieniem stron z końcem września. Z początkiem października zatrudniłam się w firmie B. Mam tam przepracowane 5 m-cy, jednak potrzebuję wrócić na urlop wychowawczy. Czy mogę to zrobić, czy pomimo zachowania ciągłości musi być jakiś odstęp między urlopami....
Podniesienie ceny w stosunku do tego co było ustalone za wykonanie usługi
Słyszałem, że wykonawca usługi może w jakimś stopniu podnieść jej cenę w stosunku do ego co było ustalone, ale że tu są jakieś maksymalne limity. Ktoś mi powie ile wynosi ten limit?...
Pozbawienie praw rodzicielskich.
Witam, potrzebuję pomocy. Samotnie wychowuję dziecko, ojciec dziecka w ogóle się nim nie interesuje, jednak przed rozstaniem wiele razy mi mówił, że zabierze mi dziecko i ucieknie z nim do znajomych zagranicę. Niestety dziecko ma jego nazwisko, co może mu znacznie to ułatwić. Jak wygląda kwestia odebrania praw rodzicielskich? Czy wystarczy do sądu złożyć wniosek o zmianę nazwiska?...

Wyszukiwarka