Pożyczka od znajomego

Witam. Pisze ten post, ze względu na koleżankę, która ma problem i szukamy... " Odpowiedzi " . Otóż, dwa lata temu pewien facet dawał jej pieniędze. Przelewem na konto. Mówił jej ciągle, że jak będzie miała to odda. Później okazało się, że facet liczył na coś więcej, a gdy ona go porzuciła, mówiąc mu kategoryczne " NIE" Facet powiedział, że ma oddać jej wszystkie pieniądze. No i nadszedł czas, straszeniem sądem, że pójdzie założy jej sprawę . Nie płaciła mu w ratach nic. Byli umówieni na luty. Na raty po 300 zł miesięcznie. (Nazbierała się z tych pieniędzy sporą sumka) . Wczoraj koleżanka dogadała się z nim, że daje mu 1000 zł teraz, a od czerwca po 200 zł. Ze względu na to, że straciła pracę i nie jest zdolna by ją narazie podjąć. On się na to zgodził. Przelała mu pieniądze, była z myślą, że od czerwca będzie mu płacić tak jak się umawiali. A dzisiaj ten facet, nagle jej napisał, że w maju ma dać połowę, w czerwcu druga bo będzie pilnie potrzebował.. więc jak to teraz ugrysc? Co w sytuacji, gdy ta dziewczyna będzie co miesiąc niech będzie od maja wysyłać mu po te 200 zł? Bedzie miał z czym iść do sądu jeżeli wpłaty będą robione? Czy może sobie od tak zmieniać warunki umowy? Nie wiem.. proszę o jakieś rady
anonim cytuj
02-02-2022
umowa słowna jest tak samo wiążącą jak i pisemna, a zwlaszcza gdy jest świadek. Smsy, przelewy... Moze byc to dowod w sprawie.

anonim cytuj
02-02-2022
Jak najbardziej może złożyć sprawę do sądu i koleżanka musi się liczyć z tym, że jeżeli zalozy sprawę to koszty będą większe niż ma do oddania, komornik, zwroty za sprawę w sądzie i jego np pełnomocnika, sama przed miesiącem odzyskałam pieniądze i musiał oddać naprawdę większe pieniądze niż pożyczył + odsetki ustawowe

anonim cytuj
02-02-2022

Sugerowane Tematy

Problem z utwardzeniem drogi dojazdowej do posesji.
Witam, sprawa wygląda tak, kupiłam działkę budowlaną z dojazdem drogą gminną, która w momencie zakupu wyglądała jak zwykłe pole, po licznych pismach nawieźli kamienia ale tylko z jednej strony działki, wybudowałam się, zrobiłam sobie podjazd, teraz robię kolejny podjazd z drugiej strony domu a tam już nie ma kamieni, byłam prosiłam, pisałam pismo prosto do burmistrza i nic. Przyjechał samochód z towarem i zakopał się w drodze gminnej. Jak mam ...
Służebność drogi.
Sąsiad chce ode mnie służebność drogi a ja w zamian chce od niego kawałek jego działki która graniczy z moją działką. Jak uważacie, jak duży powinien to być kawałek? Równy całej drogi z której będziemy razem korzystać? W końcu to ja, już zawsze jako właściciel będę płacił podatek za tą całą drogę, no i przy ewentualnej sprzedaży mojej działki to chyba nikt mi nie zapłaci za ten kawałek drogi obciążony służebnością, a już chyba na pewno nie tyl...
Umowa zlecenie a komornik.
Proszę o poradę. Okazało się na miejscu że mam umowę zlecenie na 3 dni kwota 1500 netto. Mam 2 komorników jestem zarejestrowana jako bezrobotna. To moje jedyne źródło dochodu na obecną chwilę. Podałam nr konta którego jestem właścicielem jaki nazwa konta widnieje imię nazwisko mojej mamy ale nie jest współwłaścicielem. Na nim nie mam zajęcia tylko na 2 rachunku. Czy komornicy jeśli jest zgłoszone do ZUS widzą to? Czy mogą zabrać jeśli do n...
Brak księgi przychodów.
W ubiegłym roku prowadziłem niezarejestrowaną działalność gospodarczą. Nie zapisałem dokładnie wszystkich płatności. Teraz muszę odprowadzić podatek i chciałem zapytać, czy brak księgi przychodów jest jakoś karany? I czy jeśli złożona przeze mnie kwota podatku nie będzie dokładna mogę być za to ukarany przy działalności o tak małym zakresie? A jeśli, to jakie jest tego prawdopodobieństwo? Mogę zliczyć wszystkie transakcje, ale było ich bardzo duż...

Wyszukiwarka