Jak najlepiej sprzedać/odstąpić sklep żeby były jak najmniejszy koszta podatków i innych opat

Od czego trzeba zacząć jeśli ktoś prowadzi sklep spożywczy i chciałby go odstąpić lub sprzedać innej osobie? wiadomo ze nowa osoba potrzebuje otworzyć swoją działalność i załatwić na siebie koncesje, ale jak ja mam odsprzedać jej ten cały towar który jest na sklepie żebyśmy obie poniosły jak najmniejszy koszta podatków i innych opat ,chcieliśmy zrobić tak żeby sklep nie musiał być zamykany tylko zaczął działać na ta druga osobę od razu po zawarciu umowy sprzedaży ,kompletnie nie wiem od czego zacząć myślę że wartość towaru to Ok 100tys zł
anonim cytuj
29-11-2022
Sprzedaż lub odstąpienie sklepu spożywczego wiąże się z kilkoma aspektami prawnymi i podatkowymi. Przedstawiam poniżej kilka kluczowych kroków oraz wskazówek, które mogą pomóc w przejściu przez ten proces z jak najmniejszymi kosztami.

Wybór formy transakcji: Przede wszystkim trzeba zdecydować, czy chcecie sprzedać całą działalność gospodarczą (przejęcie przez inną osobę) czy tylko majątek sklepu (np. towar, wyposażenie). W przypadku sprzedaży całej działalności, nabywca przejmuje również wszelkie prawa i obowiązki związane z prowadzeniem sklepu.

Umowa sprzedaży/odstąpienia: Należy sporządzić odpowiednią umowę sprzedaży lub odstąpienia, określającą warunki transakcji, takie jak cena, sposób płatności, termin realizacji itp. Umowę należy zawrzeć na piśmie i najlepiej skonsultować z prawnikiem przed jej podpisaniem.

Przekazanie majątku i towaru: W przypadku sprzedaży majątku sklepu, warto zastosować procedurę inwentaryzacji, która pozwoli dokładnie określić wartość towarów oraz innych składników majątku. Następnie, wartość towaru powinna zostać uwzględniona w cenie sprzedaży i opodatkowana na zasadach ogólnych. W przypadku sprzedaży działalności gospodarczej, wartość towarów może zostać uwzględniona w wartości przedsiębiorstwa jako całości.

Ewentualne zwolnienia podatkowe: Jeśli sprzedaż sklepu jest przeprowadzana jako część restrukturyzacji przedsiębiorstwa, może być możliwe skorzystanie ze zwolnienia podatkowego na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 9 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych (t.j. Dz. U. z 2021 r. poz. 375, ze zm.). W przypadku korzystania ze zwolnienia, warto skonsultować się z doradcą podatkowym, który oceni możliwość skorzystania z tego rozwiązania.

Formalności związane z przekazaniem sklepu: Należy pamiętać o załatwieniu wszelkich formalności związanych z przekazaniem sklepu, takich jak zgłoszenie zmian w ewidencji działalności gospodarczej, przekazanie koncesji oraz zawarcie stosownych umów z dostawcami i innymi kontrahentami.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

Zaległe alimenty.
Witam, czy ktoś podpowie? Jeśli dłużnik dopiero w tym roku zaczął spłacać zaległe alimenty a na dziecko dalej nie płaci czy dalej popełnia przestępstwo ? I co można zrobić w tej sprawie?...
Wspólne konto
Witam czy mogę założyć sobie wspólne konto z partnerem, który jest obciążony obowiązkiem alimentacyjnym? Czy moje wynagrodzenie będzie wtedy brane pod uwagę? Nie jesteśmy małżeństwem....
Mandat za brak maseczki.
Mandat za brak maseczki. Sytuacja taka, że pod sklepem została zatrzymana osoba, która jeszcze nie założyła maseczki. Pod sklepem również stała Policja, i spisywała osoby wychodzące ze sklepu bez maseczek. Oczywiście, z uwagi, że ta osoba nie wychodziła z tego sklepu bez maseczki, tylko miała zamiar wejść, jednak została przywołana przez Policjantów i dostała mandat, którego odmówiła przyjęcia. Jest na to świadek. Czy można dostać mandat za...
Odstąpienie od umowy kupna samochodu, zastraszanie.
Witam serdecznie. W sobotę sprzedałam mój 14 letni samochód. Pan, który po niego przyjechał oglądał, sprawdzał, jeździł itp. itd. przez prawie 2 godziny. W ostateczności kupił samochód za 16500 zł i odjechał. Dziś mija 4 dzień od zakupu I zadzwonił do mnie, że jestem oszustką, bo zataiłam wyciek oleju... co jest nieprawdą, jeździłam tym samochodem od 2 lat każde naprawy robiłam regularnie. Panu oddałam wszystkie faktury co było robione w samochod...

Wyszukiwarka