Kamery wraz z nagrywanym dźwiękiem

Sąsiedzi zamontowali na swoim budynku kamery. Kilka z nich na pewno nagrywa dużą część całej działki (w sumie prawie całą) wraz z dźwiękiem. Nie zgadzam się na nagrywanie mnie i podsłuchiwanie. Informacja do sąsiadów ani zawiadomienie policji nie pomogło. Co mogę z tym zrobić?
anonim cytuj
17-03-2023
Jeżeli sąsiedzi zamontowali kamery, które nagrywają Twoją działkę i naruszają Twoją prywatność, masz prawo podjąć odpowiednie działania. Ochrona prywatności jest zagwarantowana w Konstytucji RP oraz w przepisach Kodeksu Cywilnego.

Najpierw warto zwrócić uwagę na art. 23 Kodeksu Cywilnego, który wskazuje, że ochronie przysługuje m.in. dobrem osobistym będącym "nietykalność osoby" oraz "wolność od ingerencji w życie prywatne". Dodatkowo, art. 24 Kodeksu Cywilnego przewiduje możliwość dochodzenia roszczeń związanych z naruszeniem dóbr osobistych.

W pierwszej kolejności możesz skierować do sąsiadów wezwanie do usunięcia kamer lub zmiany ich kąta widzenia tak, aby nie rejestrowały Twojej działki. Jeżeli to nie poskutkuje, możesz skierować sprawę do sądu cywilnego, domagając się zabezpieczenia roszczenia (na podstawie art. 755 Kodeksu Postępowania Cywilnego) oraz ostatecznie żądania usunięcia kamer bądź zmiany ich ustawienia (podstawa prawna: art. 24 Kodeksu Cywilnego).

Warto również pamiętać, że zgodnie z art. 51 ust. 1 ustawy o ochronie danych osobowych, rejestrowanie obrazu innych osób za pomocą kamer przemysłowych może być dopuszczalne wyłącznie w przypadkach niezbędnych dla ochrony interesu prawnego administratora. Sąsiad powinien także wywiesić stosowną informację o monitoringu i przestrzegać przepisów dotyczących przetwarzania danych osobowych.

Jeśli sprawa dotyczy nagrywania dźwięku, art. 267 Kodeksu Karnego zabrania nagrywania rozmów, w których uczestniczą inne osoby, bez ich zgody. W związku z tym, możesz również złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa na podstawie tego przepisu.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy dożywocia.
Jakiś czas temu została zawarta umowa dożywocia pomiędzy X i Y. X jednak pragnąłby wyprowadzić się z darowanemu Y mieszkania i zamieszkać gdzie indziej. W związku z tym X i Y chcieliby dobrowolnie rozwiązać umowę dożywocia, tak aby sprzedać mieszkanie po rynkowej cenie, by X mógł kupić inne. Czy sądy mogą rozwiązać umowę w takim przypadku? Czy też można to zrobić tylko i wyłącznie w przypadku rażącego naruszenia postanowień przez jedną ze stron/p...
Kolizja parkingowa.
Hej słuchajcie, spowodowałem kolizję (drobna obcierka parkingowa). Jestem w kontakcie z drugim kierowcą i szukamy najlepszego rozwiązania czy pisać oświadczenie czy dogadać się między sobą. Jakie konsekwencje poniosę z tego tytułu jeśli napiszemy oświadczenie dla ubezpieczalni? O ile droższe ubezpieczenie i na jak długo będę miał przez kolejne lata? Płacę 600-800 zł od kilku lat za auto....
Czy mogę złożyć wniosek o rodzinne?
Witam, we wrześniu rozwiązałem umowę o pracę. W Październiku założyłem jdg, i mój dochód był w granicach 2000 zł netto na 5 osób. Mam pytanie, dowiedziałem się dzisiaj że mogłem składać o rodzinne. W sierpniu urodziło mi się dziecko i dowiedziałem się że dostałbym dodatkowo 1000 zł w ramach rodzinnego + rodzinne za październik. W listopadzie mój dochód będzie już przewyższał dochód, który trzeba mieć aby uzyskać rodzinne. Czy jak złożę wniosek dz...
pracownik na zwolnieniu lekarskim nie dostarcza zwolnienia
Pracownik jest na zwolnieniu lekarskim od przeszlo 180 dni (minelo 5 dni temu). Nie donosi kolejnego zwolnienia, nie zjawia sie do pracy. Na mozliwosc jego zwolnienia odpowiada szantazem, ze jesli to nastapi, on wtedy doniesie na pracodawce do urzedu (bo, jak twierdzi, MA zwolnienie. Ale jednak od 5 dni go nie dostarcza). Pytanie: Czy mozna go spokojnie zwolnic, czy trzeba sie faktycznie czegos obawiac ze strony Urzedu? Pracownik zartudniony n...

Wyszukiwarka