Kamery wraz z nagrywanym dźwiękiem

Sąsiedzi zamontowali na swoim budynku kamery. Kilka z nich na pewno nagrywa dużą część całej działki (w sumie prawie całą) wraz z dźwiękiem. Nie zgadzam się na nagrywanie mnie i podsłuchiwanie. Informacja do sąsiadów ani zawiadomienie policji nie pomogło. Co mogę z tym zrobić?
anonim cytuj
17-03-2023
Jeżeli sąsiedzi zamontowali kamery, które nagrywają Twoją działkę i naruszają Twoją prywatność, masz prawo podjąć odpowiednie działania. Ochrona prywatności jest zagwarantowana w Konstytucji RP oraz w przepisach Kodeksu Cywilnego.

Najpierw warto zwrócić uwagę na art. 23 Kodeksu Cywilnego, który wskazuje, że ochronie przysługuje m.in. dobrem osobistym będącym "nietykalność osoby" oraz "wolność od ingerencji w życie prywatne". Dodatkowo, art. 24 Kodeksu Cywilnego przewiduje możliwość dochodzenia roszczeń związanych z naruszeniem dóbr osobistych.

W pierwszej kolejności możesz skierować do sąsiadów wezwanie do usunięcia kamer lub zmiany ich kąta widzenia tak, aby nie rejestrowały Twojej działki. Jeżeli to nie poskutkuje, możesz skierować sprawę do sądu cywilnego, domagając się zabezpieczenia roszczenia (na podstawie art. 755 Kodeksu Postępowania Cywilnego) oraz ostatecznie żądania usunięcia kamer bądź zmiany ich ustawienia (podstawa prawna: art. 24 Kodeksu Cywilnego).

Warto również pamiętać, że zgodnie z art. 51 ust. 1 ustawy o ochronie danych osobowych, rejestrowanie obrazu innych osób za pomocą kamer przemysłowych może być dopuszczalne wyłącznie w przypadkach niezbędnych dla ochrony interesu prawnego administratora. Sąsiad powinien także wywiesić stosowną informację o monitoringu i przestrzegać przepisów dotyczących przetwarzania danych osobowych.

Jeśli sprawa dotyczy nagrywania dźwięku, art. 267 Kodeksu Karnego zabrania nagrywania rozmów, w których uczestniczą inne osoby, bez ich zgody. W związku z tym, możesz również złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa na podstawie tego przepisu.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

CZy mogę złożyć kolejny dowody do sprawy?
Witam. Mam za sobą 2 sprawy rozwodowe. 13-go października była druga rozprawa. Wyrok ma zapaść za 2 tygodnie (27 października). Czy mogę w tym momencie jeszcze złożyć kolejne dowody? Mam na myśli nagrania, screeny z rozmów, których wcześniej nie złożyłam, a mogą być przydatne w rozstrzygnięciu wyroku. Rozwód z orzeczeniem o winie....
Niezwrócone pieniądze za faktury opłacane z własnych pieniędzy.
Dzień dobry, Chciałabym prosić o rade do kogo i do jakiej instytucji można się zwrócić o niezwrócone pieniądze za faktury. Już tłumacze: latem w 2022 kolega pracował w restauracji nad Wisłą, przeprowadzał prace konserwatorskie i remontowe. Kolega kupował niezbędne materiały i narzędzia z własnych pieniędzy umawiając się z przełożonym, ze wszystko zostanie mu zwrócone. Kolega brał faktury na firmę. Do dziś księgowość nie zwróciła wszystkich pieni...
Alimenty na rodzica.
Dzień dobry. Szukam porady odnośnie alimentów na rodziców, a mianowicie jak ich uniknąć? Sytuacja wygląda następująco: dostałam w dniu dzisiejszym sms od siostry, że mama (wdowa) zgłasza mnie i moje 2 siostry o alimenty. Od około dwóch lat jestem w konflikcie rodzinnym. Mimo to do lutego 2023 roku własnowolnie płaciłam alimenty ustalone z góry przez siostry (również przekazane telefonicznie, płaciłam poprzez pocztę wiec mam potwierdzenia). W marc...
ubezpieczenie samochodu
Witam proszę o poradę : Znajomy wziął na siebie ubezpieczenie auta jednego ze swoich domowników. Okazało się że umowa ubezpieczenia tego auta skończyła się 17 dni wcześniej o czym znajomy nie wiedział. Teraz przyszedł fundusz gwarancyjny do zapłaty a " domownik" którego jest auto nie poczuwa się do winy ani nie ma chęci płacić owej kary... Auto jest na jego wujka, ubezpieczenie na znajomego a autem jeździ "domownik" Jest ...

Wyszukiwarka