Kamery wraz z nagrywanym dźwiękiem

Sąsiedzi zamontowali na swoim budynku kamery. Kilka z nich na pewno nagrywa dużą część całej działki (w sumie prawie całą) wraz z dźwiękiem. Nie zgadzam się na nagrywanie mnie i podsłuchiwanie. Informacja do sąsiadów ani zawiadomienie policji nie pomogło. Co mogę z tym zrobić?
anonim cytuj
17-03-2023
Jeżeli sąsiedzi zamontowali kamery, które nagrywają Twoją działkę i naruszają Twoją prywatność, masz prawo podjąć odpowiednie działania. Ochrona prywatności jest zagwarantowana w Konstytucji RP oraz w przepisach Kodeksu Cywilnego.

Najpierw warto zwrócić uwagę na art. 23 Kodeksu Cywilnego, który wskazuje, że ochronie przysługuje m.in. dobrem osobistym będącym "nietykalność osoby" oraz "wolność od ingerencji w życie prywatne". Dodatkowo, art. 24 Kodeksu Cywilnego przewiduje możliwość dochodzenia roszczeń związanych z naruszeniem dóbr osobistych.

W pierwszej kolejności możesz skierować do sąsiadów wezwanie do usunięcia kamer lub zmiany ich kąta widzenia tak, aby nie rejestrowały Twojej działki. Jeżeli to nie poskutkuje, możesz skierować sprawę do sądu cywilnego, domagając się zabezpieczenia roszczenia (na podstawie art. 755 Kodeksu Postępowania Cywilnego) oraz ostatecznie żądania usunięcia kamer bądź zmiany ich ustawienia (podstawa prawna: art. 24 Kodeksu Cywilnego).

Warto również pamiętać, że zgodnie z art. 51 ust. 1 ustawy o ochronie danych osobowych, rejestrowanie obrazu innych osób za pomocą kamer przemysłowych może być dopuszczalne wyłącznie w przypadkach niezbędnych dla ochrony interesu prawnego administratora. Sąsiad powinien także wywiesić stosowną informację o monitoringu i przestrzegać przepisów dotyczących przetwarzania danych osobowych.

Jeśli sprawa dotyczy nagrywania dźwięku, art. 267 Kodeksu Karnego zabrania nagrywania rozmów, w których uczestniczą inne osoby, bez ich zgody. W związku z tym, możesz również złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa na podstawie tego przepisu.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Czy w tej sytuacji należy mi się zachowek?
W styczniu tego roku zmarła moja mama. Spadek został podzielony między mnie i siostrę (jedyne dzieci a mąż babci zmarł już wcześniej). Wiem że mama miała 100 tyś zł (sama mnie o tym informowała w 2019 roku po śmierci ojca). Siostra poinformowała mnie żebym tych pieniędzy nie szukał bo mama przekazała te pieniądze jej córce na święta w 2020 roku (nie było żadnego przelewu itp. po prostu rzekomo spakowała gotówkę do torby i wręczyła jej w podarku)....
Czy pobyt na SOR wlicza się w hospitalizację?
W dniu 7.10 zerwałem ścięgno udałem się na SOR (data przyjęcia 7.10 godz. 16:01 data wypisu 0) gdzie została mi udzielona pierwsza pomoc , wystawione zwolnienie lekarskie i skierowanie do poradni i na oddział szpitalny. Dopiero 18.10 do 22.10 udałem się do szpitala na operacje reinsercji ścięgna( wcześniej nie było miejsca). I teraz mam pytanie. Czy pobyt na SOR to pobyt w szpitalu , ponieważ ubezpieczyciel odmówił wypłaty ubezpieczenia ponieważ...
Pieszy bez odblasków.
Jaka teoretycznie kara czekałaby mnie gdybym po zmroku potrącił pieszego, który szedł ulica zamiast chodnikiem po drugiej stronie drogi, ubrany na czarno oraz bez kamizelki odblaskowej?...
Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy. Dostałam L4, które pewnie będzie wydłużone. Czy po zakończeniu będę musiała znowu je złożyć?
Dzień dobry, Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy (miesięczny okres wypowiedzenia), które kończy się ostatniego sierpnia. Wczoraj okazało się ze mam dość duże problemy zdrowotne, dostałam L4 na 3 miesiące, które pewnie będzie wydłużone. Po okresie L4 na pewno nie chce wracać do tamtej pracy. Czy jeżeli za 3 miesiące lub dłużej skończy się czas trwania L4 to będę musieć znowu składać wypowiedzenie? Czy będę zatrudniona tylko do mom...

Wyszukiwarka