Kamery wraz z nagrywanym dźwiękiem

Sąsiedzi zamontowali na swoim budynku kamery. Kilka z nich na pewno nagrywa dużą część całej działki (w sumie prawie całą) wraz z dźwiękiem. Nie zgadzam się na nagrywanie mnie i podsłuchiwanie. Informacja do sąsiadów ani zawiadomienie policji nie pomogło. Co mogę z tym zrobić?
anonim cytuj
17-03-2023
Jeżeli sąsiedzi zamontowali kamery, które nagrywają Twoją działkę i naruszają Twoją prywatność, masz prawo podjąć odpowiednie działania. Ochrona prywatności jest zagwarantowana w Konstytucji RP oraz w przepisach Kodeksu Cywilnego.

Najpierw warto zwrócić uwagę na art. 23 Kodeksu Cywilnego, który wskazuje, że ochronie przysługuje m.in. dobrem osobistym będącym "nietykalność osoby" oraz "wolność od ingerencji w życie prywatne". Dodatkowo, art. 24 Kodeksu Cywilnego przewiduje możliwość dochodzenia roszczeń związanych z naruszeniem dóbr osobistych.

W pierwszej kolejności możesz skierować do sąsiadów wezwanie do usunięcia kamer lub zmiany ich kąta widzenia tak, aby nie rejestrowały Twojej działki. Jeżeli to nie poskutkuje, możesz skierować sprawę do sądu cywilnego, domagając się zabezpieczenia roszczenia (na podstawie art. 755 Kodeksu Postępowania Cywilnego) oraz ostatecznie żądania usunięcia kamer bądź zmiany ich ustawienia (podstawa prawna: art. 24 Kodeksu Cywilnego).

Warto również pamiętać, że zgodnie z art. 51 ust. 1 ustawy o ochronie danych osobowych, rejestrowanie obrazu innych osób za pomocą kamer przemysłowych może być dopuszczalne wyłącznie w przypadkach niezbędnych dla ochrony interesu prawnego administratora. Sąsiad powinien także wywiesić stosowną informację o monitoringu i przestrzegać przepisów dotyczących przetwarzania danych osobowych.

Jeśli sprawa dotyczy nagrywania dźwięku, art. 267 Kodeksu Karnego zabrania nagrywania rozmów, w których uczestniczą inne osoby, bez ich zgody. W związku z tym, możesz również złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa na podstawie tego przepisu.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie
Na początku września w domu, w kuchni zaczął być lekko wyczuwalny zapach gazu. Instalacja gazowa jest nowa - założona ok 2 lata temu. Po kilku dniach, już trochę zdenerwowana, zadzwoniłam na pogotowie gazowe. Panowie przyjechali, sprawdzili instalację w domu i mówią, że wszystko jest ok. Jednak jak przyłożyli czujnik do ziemi to zaczęło pikać. I tak przystawiali, że doszli do tego, że gaz uchodzi z zewnątrz - tam gdzie na ścianie jest licznik i p...
Lekarz źle wystawił zwolnienie, jak to naprawić?
Kobieta w 8 miesiącu ciąży, lekarz wystawił zwolnienie od 13 stycznia do 13 stycznia, zamiast do 13 lutego, pracodawca grozi że nie wypłaci wynagrodzenia. Teraz pytanie, jak można to naprawić, dodam że lekarz wystawiający zwolnienie jest na L4....
Problem ze zwrotem kaucji.
Wypowiedziałam umowę o najem mieszkania na czas określony za porozumieniem stron. Według umowy miałam czas na wyprowadzkę do 31 października, jednak właściciel mieszkania zaproponował telefoniczne, że odda mi kaucję pod warunkiem, że wyprowadzę się do 30 września. Umowa zawierała zapis, że w wypadku przedterminowego wypowiedzenia umowy kaucja przepada. Najważniejsze pytanie: czy w takim wypadku właściciel powinien oddać mi kaucję czy to tylko jeg...
Licytacja komornicza.
Otóż mam problem, a mianowicie chcę kupić nieruchomość rolną zabudowaną z licytacji komorniczej. Nieruchomość ta jest niezamieszkała od około 10 lat i na posesji stoi stary wrak samochodu z tablicami rejestracyjnymi z tego co się zorientowałem na operacie szacunkowym i na zamieszczonych tam zdjęciach z 2009 roku i obecnie 2023 to samochód stoi tam przez cały ten okres lekko 14 lat. I tutaj jest moje pytanie jak go usunąć z tej posesji o ile wysze...

Wyszukiwarka