Kamery wraz z nagrywanym dźwiękiem

Sąsiedzi zamontowali na swoim budynku kamery. Kilka z nich na pewno nagrywa dużą część całej działki (w sumie prawie całą) wraz z dźwiękiem. Nie zgadzam się na nagrywanie mnie i podsłuchiwanie. Informacja do sąsiadów ani zawiadomienie policji nie pomogło. Co mogę z tym zrobić?
anonim cytuj
17-03-2023
Jeżeli sąsiedzi zamontowali kamery, które nagrywają Twoją działkę i naruszają Twoją prywatność, masz prawo podjąć odpowiednie działania. Ochrona prywatności jest zagwarantowana w Konstytucji RP oraz w przepisach Kodeksu Cywilnego.

Najpierw warto zwrócić uwagę na art. 23 Kodeksu Cywilnego, który wskazuje, że ochronie przysługuje m.in. dobrem osobistym będącym "nietykalność osoby" oraz "wolność od ingerencji w życie prywatne". Dodatkowo, art. 24 Kodeksu Cywilnego przewiduje możliwość dochodzenia roszczeń związanych z naruszeniem dóbr osobistych.

W pierwszej kolejności możesz skierować do sąsiadów wezwanie do usunięcia kamer lub zmiany ich kąta widzenia tak, aby nie rejestrowały Twojej działki. Jeżeli to nie poskutkuje, możesz skierować sprawę do sądu cywilnego, domagając się zabezpieczenia roszczenia (na podstawie art. 755 Kodeksu Postępowania Cywilnego) oraz ostatecznie żądania usunięcia kamer bądź zmiany ich ustawienia (podstawa prawna: art. 24 Kodeksu Cywilnego).

Warto również pamiętać, że zgodnie z art. 51 ust. 1 ustawy o ochronie danych osobowych, rejestrowanie obrazu innych osób za pomocą kamer przemysłowych może być dopuszczalne wyłącznie w przypadkach niezbędnych dla ochrony interesu prawnego administratora. Sąsiad powinien także wywiesić stosowną informację o monitoringu i przestrzegać przepisów dotyczących przetwarzania danych osobowych.

Jeśli sprawa dotyczy nagrywania dźwięku, art. 267 Kodeksu Karnego zabrania nagrywania rozmów, w których uczestniczą inne osoby, bez ich zgody. W związku z tym, możesz również złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa na podstawie tego przepisu.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy przed czasem, spłacanie kary w ratach.
Mam umowę z firmą x na pozycjonowanie strony. Zaczęło się całkiem ciekawie, frazy z dalekich pozycji szybko wpadły do top10, a umowa obowiązywała stałą kwotę 400zł na wszystkie frazy przy pozycjach 1 - 10. Im dalej to trwa tym jest gorzej, więc zwyczajnie widzę, że kasują co miesiąc po 400 netto, a nic dalej nie robią, bo pozycje od ponad pół roku z pierwszej piątki zleciały już na 8 czy 9 miejsce. Mogę ją wypowiedzieć, a wykonawca może żądać o...
Zwalczanie nieuczciwej konkurencji.
Witam serdecznie, prowadzę Firmę w branży rozrywkowej (wynajem atrakcji dla dzieci i dorosłych). Mamy kilku pracowników, pozycje na rynku. Kilka dni temu wyszło na jaw, że brat jednego z naszych pracowników, założył nam dosłownie pod nosem i w tajemnicy konkurencyjną firmę. Dodam, że ten brat niejednokrotnie nam pomagał. Po cichu kupił ten sam sprzęt od dostawcy, od którego mu bierzemy sprzęt. Stworzył nazwę firmy łudząco podobną do naszej, stwo...
Wyrok laczny kar zastepczych pozbawienia wolnosci
Witam mam dwie kary zastępcze pozbawienia wolności. kara podstawowa to 3 miesiące ograniczenia wolności 20 godzin w stosunku miesięcznym oraz 10% z wynagrodzenia zamieniona na 40 dni pozbawienia wolności oraz druga kara ograniczenia wolności w wymiarze 8 miesięcy ograniczenia w wymiarze 30 godzin w stosunku miesięcznym zamieniona na 120 dni pozbawienia wolności. chciałbym złożyc wniosek o wyrok łączny w tych sprawach a co za tym idzie powrócić d...
Podwyższenie alimentów.
Witam. Chciałabym podwyższyć alimenty na syna. Czy muszę wysyłać pismo do sądu, czy możemy podpisać u mediatora dokument i gotowy wysłać do sądu z prośbą o klauzulę wykonalności?...

Wyszukiwarka