Mandat za brak biletu

Witam.
Otrzymałam ostatnio mandat poczta za brak biletu w strefie parkowania z dnia 10.02.2020r.
Wiem, ze bilet za parkowanie był, gdyż zawsze tego pilnuje. Dzwoniłam do Zarządu Dróg Miasta, Pan z którym rozmiawialam stwierdził, ze ma zdjęcie samochodu i widać, ze jest coś za szyba ale zdjęcia są niewyraźne i nie można stwierdzić czy była opłata. W tym wypadku polecił napisać odwołanie na tej podstawie. Tak tez zrobiłam. Otrzymałam odpowiedz od Zarządu Dróg, abym w ciągu 7dni dostarczyła dowód wniesienia opłaty za postój. Przecież to jest absurd. Kto kolekcjonuje bilety za postój.
Cóż mam teraz począć?
anonim cytuj
12-11-2020
Czyli dostałaś mandat i postanowiłaś wyrzucić jedyna rzecz która ten niesłuszny mandat jest w stanie zmienić?

anonim cytuj
12-11-2020
Mandat dopiero teraz otrzymała, a mandat dotyczy zdarzenia z lutego. Pan/Pani ile tygodni/miesięcy/lat trzyma bilety parkingowe?

anonim cytuj
12-11-2020
Czyli w dniu otrzymania mandatu nie dostałaś o tym żadnego potwierdzenia? Dopiero po 9 miesiącach? Jeżeli to prawda to sugeruje to wskazać w piśmie reklamacyjnym oraz zweryfikować regulamin strefy płatnego parkowania. Zazwyczaj dostępny jest na stronach MZD

anonim cytuj
12-11-2020
Nie otrzymałam żadnego potwierdzenia, dopiero teraz dostałam mandat poczta.

anonim cytuj
12-11-2020
Otrzymałam ostatnio mandat poczta za brak biletu w strefie parkowania z dnia 10.02.2020r.

Jeżeli do chwili obecnej nie otrzymałaś informacji o tym, że została nałożona na Ciebie kara za brak biletu w strefie parkowania, a teraz otrzymałaś mandat pocztą z opóźnieniem wynoszącym 9 miesięcy, jest to istotny element, który można wykorzystać w dalszym postępowaniu.

Art. 96a Prawa o ruchu drogowym stanowi, że kontrola postojów w strefie płatnego parkowania polega na sprawdzeniu, czy za pojazd w czasie postoju została wniesiona opłata, w jakim trybie i na jaką kwotę. Jeżeli stwierdzono naruszenie, kontroler jest zobowiązany sporządzić notatkę służbową w ciągu 7 dni od dnia stwierdzenia naruszenia.

Nie otrzymałam żadnego potwierdzenia, dopiero teraz dostałam mandat poczta.

Mając na uwadze powyższy przepis, warto zwrócić uwagę na opóźnienie w doręczeniu Ci informacji o stwierdzonym naruszeniu. Jeżeli zarząd drogi nie był w stanie dostarczyć notatki służbowej w wyznaczonym terminie, może to stanowić podstawę do zakwestionowania prawidłowości postępowania.

Zwróciłbym także uwagę na to, aby dokładnie przeanalizować treść otrzymanego mandatu, a w szczególności, czy zawiera on wszystkie wymagane prawem informacje, takie jak podstawa prawna, wysokość kary czy sposób jej wniesienia.

Czyli w dniu otrzymania mandatu nie dostałaś o tym żadnego potwierdzenia? Dopiero po 9 miesiącach? Jeżeli to prawda to sugeruje to wskazać w piśmie reklamacyjnym oraz zweryfikować regulamin strefy płatnego parkowania.

Zgadza się, warto wskazać na to w odwołaniu. Dodatkowo, warto również odnieść się do regulaminu strefy płatnego parkowania, który mógłby zawierać dodatkowe postanowienia dotyczące tego, jak powinno być prowadzone postępowanie w przypadku stwierdzenia naruszenia. Możliwe jest, że regulamin zawiera dodatkowe zapisy, które mogą być na Twoją korzyść.

anonim cytuj
13-08-2023
Właśnie zerknęłam na ten mandat i jest tam podana podstawa prawna oraz wysokość kary. Ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - czy opóźnienie w doręczeniu tego mandatu może być uznane za nieprawidłowość, która wpłynęła na moje prawa? Czy mógłbym wnioskować o anulowanie kary właśnie z tego powodu? Jakie są moje dalsze kroki w tej sytuacji?

anonim cytuj
13-08-2023
Właśnie zerknęłam na ten mandat i jest tam podana podstawa prawna oraz wysokość kary. Ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - czy opóźnienie w doręczeniu tego mandatu może być uznane za nieprawidłowość, która wpłynęła na moje prawa? Czy mógłbym wnioskować o anulowanie kary właśnie z tego powodu? Jakie są moje dalsze kroki w tej sytuacji?

Tak, opóźnienie w doręczeniu mandatu może być uznane za istotną nieprawidłowość w postępowaniu. Istotnym jest, aby mandat został dostarczony w terminie określonym przepisami prawa. W przypadku postojów w strefie płatnego parkowania, termin ten jest określony w art. 96a Prawa o ruchu drogowym. Kontroler, który stwierdził naruszenie, ma obowiązek sporządzenia notatki służbowej w ciągu 7 dni od dnia stwierdzenia naruszenia. Jeżeli notatka nie została Ci dostarczona w tym terminie, może to stanowić podstawę do zakwestionowania prawidłowości postępowania.

Jeżeli chodzi o dalsze kroki, warto:

Sprawdzić, czy mandat zawiera wszystkie wymagane przez prawo informacje, takie jak podstawa prawna, wysokość kary, sposób jej wniesienia itd.
Wskazać w odwołaniu na opóźnienie w doręczeniu mandatu jako jedną z podstaw do jego unieważnienia.
Odnieść się do regulaminu strefy płatnego parkowania, aby zobaczyć, czy zawiera on dodatkowe postanowienia dotyczące postępowania w przypadku stwierdzenia naruszenia.
W odwołaniu warto również wskazać na fakt, że zdjęcia, które posiadają organy ścigania są niewyraźne i nie potwierdzają jednoznacznie braku opłaty za postój.

Pamiętaj, aby dostarczyć odwołanie w terminie wskazanym w otrzymanym mandacie, zazwyczaj jest to 7 dni od daty jego doręczenia. Jeśli mandat zostanie podtrzymany, będziesz miała prawo do dalszego odwołania się od tej decyzji.

anonim cytuj
13-08-2023

Sugerowane Tematy

problem z odzyskaniem pieniędzy od pracodawcy
Hej. Mój partner pracował dorywczo w sklepie z sympatycznym płazem w logo (jesteśmy studentami, proszę nie oceniać). Chciał zakończyć współpracę, dlatego też znalazł sobie coś innego, był kilka dni na okresie próbnym, natomiast w sklepie dalej był zatrudniony. Złożył wypowiedzenie z zachowaniem 2 tygodniowego okresu wypowiedzenia zawartego w umowie. Pracodawca wypłacił jedynie połowę pieniędzy za miesiąc wrzesień, na resztę umówił się pod koniec ...
Spadek i zachowek po dziadku.
Sprawa dotyczy spadku i zachowku po dziadku. Mój teść i dziadek moich dzieci wraz ze swoją drugą żoną w 2009 r. jednocześnie złożyli przed notariuszem testamenty. W testamencie żony teścia jest zapisane że powołuje do całości swojego małżonka a na wypadek gdyby nie chciał lub nie mógł dziedziczyć, do całości spadku powołuje bratanicę (nazwisko i imię). Teść powołuje do całości spadku małżonkę (nazwisko i imię). Żona teścia zmarła zmarła w cze...
Umowa dożywocia.
Hej, Dostałem od wujka propozycję przepisania na mnie mieszkania w formie umowy dożywocia. Wujek chciałby chyba jakąś kwotę i mieszkać tam do śmierci, a potem ja bym to przejął. Tak to zrozumiałem. Wujek ma 88 lat. Ale ma też syna. Nie wiem do końca jak są sformułowane te umowy dożywocia, nie mam doświadczenia w tego typu sprawach. Ogólnie wujek ma kiepski kontakt z synem, dlatego chce przepisać to mieszkanie na mnie. Pytanie, co w takiej umowi...
Zmiana grafiku
Witam, Proszę o podpowiedź: Wg grafiku raz w miesiącu pracownik ma pracującą sobotę ( 02. 07 w tym przypadku)za którą odbiera dzień wolny. Czy w sytuacji kiedy na przypadająca mu sobotę wypada zwolnienie lekarskie, pracodawca może nakazać mu przyjście do pracy w inną sobotę ( 09.07)?...

Wyszukiwarka