Uiszczenie opłaty sądowej

Sprawa z powództwa cywilnego. Sedzia poprosił o usuniecie braków formalnych i o uiszczenie opłaty sądowej Złożyłem pismo i oświadczenie majątkowe z prośbą o zniesienie kosztów. Czy w międzyczasie mogę jednak zapłacić te koszty czy muszę coś pisać do sądu, że zmieniam zdanie...?
anonim cytuj
23-07-2022
Czyli chce Pan zapłacić??

anonim cytuj
23-07-2022
Czyli chce Pan zapłacić??

tak

anonim cytuj
23-07-2022
Wycofać wniosek z sądu

anonim cytuj
23-07-2022
Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, jeżeli złożyłeś wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych, ale chcesz teraz uiścić opłatę sądową, możesz to zrobić bez konieczności informowania sądu o zmianie zdania.

Sprawa z powództwa cywilnego. Sedzia poprosił o usuniecie braków formalnych i o uiszczenie opłaty sądowej Złożyłem pismo i oświadczenie majątkowe z prośbą o zniesienie kosztów.

Jeśli sędzia nie podjął jeszcze decyzji w sprawie Twojego wniosku o zwolnienie z kosztów sądowych, opłata wpłacona przez Ciebie zostanie potraktowana jako zrzeczenie się wniosku o zwolnienie. Jeżeli jednak sąd podjął już decyzję i przychylił się do Twojego wniosku, warto poinformować go o dokonanej wpłacie, aby uniknąć nieporozumień.

Wycofać wniosek z sądu

Nie jest konieczne wycofywanie wniosku, ale dla jasności sytuacji, warto przesłać do sądu krótkie pismo informujące o dokonanej opłacie i ewentualnym zrzeczeniu się wniosku o zwolnienie z kosztów sądowych. Dzięki temu cała sytuacja będzie klarowna zarówno dla Ciebie, jak i dla sądu.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Zakaz konkurencji.
Pracowałam 4 lata na umowę zlecenie u jednego pracodawcy w prowadzeniu zajęć dodatkowych w różnych placówkach oświatowych. Co roku podpisywałam umowy zlecenia z tym jednym zleceniodawcą w których miałam zapis o zakazie konkurencji i prowadzeniu takich lub podobnych zajęć tylko za zgodą byłego zleceniodawcy w tych konkretnych placówkach przez okres 3 lat od zakończenia umowy pod rygorem kary pieniężnej. Czy te umowy się sumują i nie mogę wykonyw...
Problem z agencją nieruchomości.
Mam problem z agentem nieruchomości, który zajmował się lub raczej miał zajmować sprzedażą mojej działki. Zrobił zdjęcia z drona ,wstawił ofertę sprzedaży na 2 portalach i w sumie na tym jego praca się skończyła. Nie mam żadnej umowy podpisanej. Pan wstawił ofertę na wyłączność . Chcę zakończyć tą niby współpracę, ponieważ nic się nie dzieje w kwestii sprzedaży, nie podoba mi się jego podejście i ciągły brak czasu na jakiekolwiek rozmowy , nawe...
Czy można mieszkać na działce ROD?
Witajcie, mam pytanie, 3 lata temu partner wziął kredyt na kupno działki ROD. Mamy wspólne pieniądze więc jakby nie patrząc oboje wspólnie ją spłacamy. Ja nie jestem na umowie kupna, wszystko jest na niego. Dziś rozmawiałam z zarządem ROD i spytałam się czy partner może mnie dopisać do działki, dowiedziałam się, że nie może, ponieważ przepisy się zmieniły w 2013 roku. Czy na zwykłej kartce mogę z nim podpisać umowę, w której on dopisuje mnie bą...
Umowa zlecenie a komornik.
Proszę o poradę. Okazało się na miejscu że mam umowę zlecenie na 3 dni kwota 1500 netto. Mam 2 komorników jestem zarejestrowana jako bezrobotna. To moje jedyne źródło dochodu na obecną chwilę. Podałam nr konta którego jestem właścicielem jaki nazwa konta widnieje imię nazwisko mojej mamy ale nie jest współwłaścicielem. Na nim nie mam zajęcia tylko na 2 rachunku. Czy komornicy jeśli jest zgłoszone do ZUS widzą to? Czy mogą zabrać jeśli do n...

Wyszukiwarka