Uiszczenie opłaty sądowej

Sprawa z powództwa cywilnego. Sedzia poprosił o usuniecie braków formalnych i o uiszczenie opłaty sądowej Złożyłem pismo i oświadczenie majątkowe z prośbą o zniesienie kosztów. Czy w międzyczasie mogę jednak zapłacić te koszty czy muszę coś pisać do sądu, że zmieniam zdanie...?
anonim cytuj
23-07-2022
Czyli chce Pan zapłacić??

anonim cytuj
23-07-2022
Czyli chce Pan zapłacić??

tak

anonim cytuj
23-07-2022
Wycofać wniosek z sądu

anonim cytuj
23-07-2022
Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, jeżeli złożyłeś wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych, ale chcesz teraz uiścić opłatę sądową, możesz to zrobić bez konieczności informowania sądu o zmianie zdania.

Sprawa z powództwa cywilnego. Sedzia poprosił o usuniecie braków formalnych i o uiszczenie opłaty sądowej Złożyłem pismo i oświadczenie majątkowe z prośbą o zniesienie kosztów.

Jeśli sędzia nie podjął jeszcze decyzji w sprawie Twojego wniosku o zwolnienie z kosztów sądowych, opłata wpłacona przez Ciebie zostanie potraktowana jako zrzeczenie się wniosku o zwolnienie. Jeżeli jednak sąd podjął już decyzję i przychylił się do Twojego wniosku, warto poinformować go o dokonanej wpłacie, aby uniknąć nieporozumień.

Wycofać wniosek z sądu

Nie jest konieczne wycofywanie wniosku, ale dla jasności sytuacji, warto przesłać do sądu krótkie pismo informujące o dokonanej opłacie i ewentualnym zrzeczeniu się wniosku o zwolnienie z kosztów sądowych. Dzięki temu cała sytuacja będzie klarowna zarówno dla Ciebie, jak i dla sądu.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Może ktoś się orientuje jak napisać oświadczenie odnośnie odrzucenia praw do mieszkania po ojcu. ?
Dzień dobry. Potrzebuje porady. Może ktoś się orientuje jak napisać oświadczenie odnośnie odrzucenia praw do mieszkania po ojcu. Dokładnie sytuacja wygląda tak, że mój mąż ma dzieci z pierwszego małżeństwa, posiadamy mieszkanie zakupione przez nas i chciałabym je zabezpieczyć w razie czego żeby nie mieć problemów później. ...
Jak przeprowadzić ubezwłasnowolnienie bliskiej osoby?
Jak wygląda sprawa z ubezwłasnowolnieniem rodzica chorego na alzheimera. Rodzic nie jest w stanie podejmować samodzielnie decyzji. Czy są jakieś kruczki prawne w tym całym procesie i potem po? Czy ja jako opiekun prawny podejmuje decyzje np. w szpitalu, u lekarza itd. czy sąd? Jak to wygląda? Czy ktoś z was ma w tej sprawie doświadczenie?...
Komornik zajął wynagrodzenie bez przesłania nakazu.
Komornik X na podstawie wystawionej grzywny przez Komornika Y (2000zł) przesłał do pracodawcy informację o zajęciu wynagrodzenia na poczet grzywny od Komornika Y Na jakiej podstawie komornik Y wystawił grzywnę tego dłużnik nie wie, bo nie otrzymał od niego ani jednego pisma. Również komornik X nie przesłał takiej informacji na adres dłużnika. W przypadku wystawienia nakazu można złożyć sprzeciw. Jednak takie pismo z sądu ZAWSZE dociera do dłuż...
Brat mieszka w bloku i ma 2 psy, jest jeden sąsiad któremu to nie odpowiada. Policja nie chce przyjąć zawiadomienia o nękaniu.
Witam może ktoś będzie w stanie pomóc co zrobić . Brat mieszka w bloku i ma 2 psy jest jeden sąsiad któremu to nie odpowiada i już kilka razy wzywał straż miejska był też na wizycie patrol Animals psy są zadbane żadnych uwag . Sąsiad raz już napisał na drzwiach cyt ,, ucisz te psy kur .... ,, Były też liściki na temat uciszenia psów . Była policja dzielnicowy i nic wczoraj brat poszedl po psy i wyszedł wieczorem pod jego nieobecność sąsiad zadzwo...

Wyszukiwarka