Uiszczenie opłaty sądowej

Sprawa z powództwa cywilnego. Sedzia poprosił o usuniecie braków formalnych i o uiszczenie opłaty sądowej Złożyłem pismo i oświadczenie majątkowe z prośbą o zniesienie kosztów. Czy w międzyczasie mogę jednak zapłacić te koszty czy muszę coś pisać do sądu, że zmieniam zdanie...?
anonim cytuj
23-07-2022
Czyli chce Pan zapłacić??

anonim cytuj
23-07-2022
Czyli chce Pan zapłacić??

tak

anonim cytuj
23-07-2022
Wycofać wniosek z sądu

anonim cytuj
23-07-2022
Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, jeżeli złożyłeś wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych, ale chcesz teraz uiścić opłatę sądową, możesz to zrobić bez konieczności informowania sądu o zmianie zdania.

Sprawa z powództwa cywilnego. Sedzia poprosił o usuniecie braków formalnych i o uiszczenie opłaty sądowej Złożyłem pismo i oświadczenie majątkowe z prośbą o zniesienie kosztów.

Jeśli sędzia nie podjął jeszcze decyzji w sprawie Twojego wniosku o zwolnienie z kosztów sądowych, opłata wpłacona przez Ciebie zostanie potraktowana jako zrzeczenie się wniosku o zwolnienie. Jeżeli jednak sąd podjął już decyzję i przychylił się do Twojego wniosku, warto poinformować go o dokonanej wpłacie, aby uniknąć nieporozumień.

Wycofać wniosek z sądu

Nie jest konieczne wycofywanie wniosku, ale dla jasności sytuacji, warto przesłać do sądu krótkie pismo informujące o dokonanej opłacie i ewentualnym zrzeczeniu się wniosku o zwolnienie z kosztów sądowych. Dzięki temu cała sytuacja będzie klarowna zarówno dla Ciebie, jak i dla sądu.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Zgoda wspólnoty mieszkaniowej.
Potrzebuje pomocy w pewnej sprawie. Wspólnota mieszkaniowa, która liczy dziewięciu członków dostała propozycje od inwestora. Sprzedaż strychu czyli części wspólnej w zamian za częściowe finansowanie remontu klatki schodowej. Nie zgadzają się na to tylko dwie osoby, które mieszkają na najwyższym piętrze i bezpośrednio sąsiadują ze strychem oraz stale z niego korzystają. Pytanie brzmi czy zgoda na sprzedaż części wspólnej wspólnoty mieszkaniowej mu...
Jak jest kara za niestawienie się na komisariat?
Mieszkam za granicą, w Polsce ostatni raz byłem tego sylwestra. Kilka dni temu moją rodzinę zaczęła nachodzić kilkukrotnie policja, pytając się o mnie. Dowiedziałem się, że muszę niezwłocznie się stawić na komisariat na przesłuchanie. Niestety nie mam bladego pojęcia, o jaką sprawę chodzi, nie widzi mi się lecieć do Polski w tej sprawie. Co mi grozi za niestawienie się?...
Pełnomocnictwo pocztowe.
Przebywam za granicą do końca marca, a na moje nazwisko nieoczekiwanie przyszło awizo z sądu. Sprawa dotyczy zapewne zmian w księdze wieczystej nieruchomości. Mam ustanowionego pełnomocnika do załatwiania formalności związanych z tą nieruchomością. Na kopercie jest tylko sygnatura sprawy, która jest mi nieznana. Pełnomocnik nie ma pełnomocnictwa pocztowego. Co zrobić w tej sytuacji, jak odebrać polecony z sądu?...
Ważność podpisu na testamencie.
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i pot...

Wyszukiwarka