Uiszczenie opłaty sądowej

Sprawa z powództwa cywilnego. Sedzia poprosił o usuniecie braków formalnych i o uiszczenie opłaty sądowej Złożyłem pismo i oświadczenie majątkowe z prośbą o zniesienie kosztów. Czy w międzyczasie mogę jednak zapłacić te koszty czy muszę coś pisać do sądu, że zmieniam zdanie...?
anonim cytuj
23-07-2022
Czyli chce Pan zapłacić??

anonim cytuj
23-07-2022
Czyli chce Pan zapłacić??

tak

anonim cytuj
23-07-2022
Wycofać wniosek z sądu

anonim cytuj
23-07-2022
Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, jeżeli złożyłeś wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych, ale chcesz teraz uiścić opłatę sądową, możesz to zrobić bez konieczności informowania sądu o zmianie zdania.

Sprawa z powództwa cywilnego. Sedzia poprosił o usuniecie braków formalnych i o uiszczenie opłaty sądowej Złożyłem pismo i oświadczenie majątkowe z prośbą o zniesienie kosztów.

Jeśli sędzia nie podjął jeszcze decyzji w sprawie Twojego wniosku o zwolnienie z kosztów sądowych, opłata wpłacona przez Ciebie zostanie potraktowana jako zrzeczenie się wniosku o zwolnienie. Jeżeli jednak sąd podjął już decyzję i przychylił się do Twojego wniosku, warto poinformować go o dokonanej wpłacie, aby uniknąć nieporozumień.

Wycofać wniosek z sądu

Nie jest konieczne wycofywanie wniosku, ale dla jasności sytuacji, warto przesłać do sądu krótkie pismo informujące o dokonanej opłacie i ewentualnym zrzeczeniu się wniosku o zwolnienie z kosztów sądowych. Dzięki temu cała sytuacja będzie klarowna zarówno dla Ciebie, jak i dla sądu.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Zadłużenie alimentacyjne.
Otóż jestem dłużnikiem alimentacyjnym mój dług obecnie wynosi około 22.000 tys, obecnie zaczynam spłatę tego długu tj. spłaciłem łącznie 5700zl ale zostałem wezwany na jutro na policje w celu postawienia zarzutów. -W tej sytuacji chciałbym zapytać czy od jutrzejszego przesłuchania grozi mi więzienie? -czy po postawieniu zarzutów będę musiał stawić się na rozprawę? -czy to ze alimenty zacząłem płacić jest jakimś plusem i mogę nie dostać wyrok...
Alimenty na dorosłe dziecko.
Płace alimenty od wielu lat, wysokość była ustalona jak dziecko było niepełnoletnie, nie mam zadłużenia. Teraz jest już duże, chyba zaczęło drugie studia, niebawem kończy 25 lat. Gdy skończyło 18 lat to chciałem płacić bezpośrednio na konto. Nie zgodziło się, chciało żeby płacić mamie, wielokrotnie chciałem jej płacić jednak zawsze odmawiało. Wszystko było ustalane na słowo. Nie wiem czy mama przekazuje pieniądze. Od jakiegoś czasu zerwało z...
Prawo jazdy.
Zostało mi odmówione wydanie polskiego prawa jazdy na podstawie prawa jazdy angielskiego które zdałem mieszkając w uk w roku 2017. W roku 2011 zostało mi zabrane prawo jazdy w Polsce za jazdę pod wpływem na okres 2 lat . W 2013 przeprowadziłem się do Anglii gdzie w roku 2017 zdałem prawo jazdy. W zeszłym roku przeprowadziłem się z powrotem do Polski i złożyłem wniosek o wymianę prawa jazdy. Zostałem poinformowany iż prawo jazdy muszę zdawać o...
Nieodrobienie prac społecznych a zamiana kary na areszt.
Potrzebuje porady dostałam pismo o posiedzenie zarządzenia kary pozbawienia wolności z prac społecznych tylko problem jest taki że ja ciągle odrabiam te godziny. Jak byłam chora mam zaświadczenie lekarskie które wysyłałam kuratorce i nie rozumiem dlaczego chcą mi zamienić to na karę pozbawienia wolności....

Wyszukiwarka