Uiszczenie opłaty sądowej

Sprawa z powództwa cywilnego. Sedzia poprosił o usuniecie braków formalnych i o uiszczenie opłaty sądowej Złożyłem pismo i oświadczenie majątkowe z prośbą o zniesienie kosztów. Czy w międzyczasie mogę jednak zapłacić te koszty czy muszę coś pisać do sądu, że zmieniam zdanie...?
anonim cytuj
23-07-2022
Czyli chce Pan zapłacić??

anonim cytuj
23-07-2022
Czyli chce Pan zapłacić??

tak

anonim cytuj
23-07-2022
Wycofać wniosek z sądu

anonim cytuj
23-07-2022
Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, jeżeli złożyłeś wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych, ale chcesz teraz uiścić opłatę sądową, możesz to zrobić bez konieczności informowania sądu o zmianie zdania.

Sprawa z powództwa cywilnego. Sedzia poprosił o usuniecie braków formalnych i o uiszczenie opłaty sądowej Złożyłem pismo i oświadczenie majątkowe z prośbą o zniesienie kosztów.

Jeśli sędzia nie podjął jeszcze decyzji w sprawie Twojego wniosku o zwolnienie z kosztów sądowych, opłata wpłacona przez Ciebie zostanie potraktowana jako zrzeczenie się wniosku o zwolnienie. Jeżeli jednak sąd podjął już decyzję i przychylił się do Twojego wniosku, warto poinformować go o dokonanej wpłacie, aby uniknąć nieporozumień.

Wycofać wniosek z sądu

Nie jest konieczne wycofywanie wniosku, ale dla jasności sytuacji, warto przesłać do sądu krótkie pismo informujące o dokonanej opłacie i ewentualnym zrzeczeniu się wniosku o zwolnienie z kosztów sądowych. Dzięki temu cała sytuacja będzie klarowna zarówno dla Ciebie, jak i dla sądu.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Zawieszenie postępowania komorniczego.
Jakiś czas temu spadł na mnie niespodziewany wyrok, na mocy którego miałam zapłacić pewnej spółce wysoką kwotę (to nie był mój dług). Wierzyciel szybko uzyskał dokumenty i skierował sprawę do komornika, po czym niezwłocznie doprowadziłam do podpisania ugody i w I miesiącu wpłaciłam na jego konto żądaną częściową kwotę. Złożył on wniosek do komornika o zawieszenie postępowania egzekucyjnego. Całkowita spłata została dokonana zgodnie z umową, trwał...
Cofnięcie umowy dożywocia.
Czy jest możliwy dobrowolny zwrot darowizny i z jakim konsekwencjami się to wiąże? Darowizna była dokonana w pierwszej linii, ojciec syn, syn nie może wywiązać się z obietnicy dożywocia więc stwierdził, że odda rodzicom mieszkanie. Chcieliby to załatwić polubownie. Czy jest taka możliwość?...
Poświadczenie dziedziczenia.
Tata na podstawie poświadczenia dziedziczenia po swej mamie przejął mieszkanie i działkę. Babcia zmarła w 2014 roku. Tata zmarł w 2018. Tata zostawił testament notarialny, w którym zapisami windykacyjnymi przekazał działkę i mieszkanie nieznanym mi osobom. Po jego śmierci podczas sprzątania znalazłam w jego garażu testamenty babci, która zapisała mieszkanie mi a działkę tacie. On je ukrył w swym warsztacie garażowym. Czy można go uznać za niegodn...
Spadek
Witam, Miesiąc temu zmarł mój tata, nie zostawił po sobie żadnego testamentu. Rozwiódł się z mamą kilkanaście lat temu, podział majątku był taki, że on mieszka z mieszkaniu (które cały czas jest ich współwłasnością) , ona bierze auto itd a tata ja dodatkowo spłaca, ale to umowa była między nimi, nie sądownie. Czy po jego śmierci, jeśli oni oboje są właścicielami mieszkania i działki wszystko przechodzi na nią, czy jego część na dzieci? Ona twier...

Wyszukiwarka