Jak przekazać mieszkanie bez możliwości zachowku

Cześć. Trudna sytuacja rodzinna , proszę nie oceniać tylko jeżeli możecie to podpowiedzcie. Jak przekazać mieszkanie jednemu dziecku tak żeby drugie po śmierci rodzica nie mogło żądać od obdarowanego zachowku ani jakichkolwiek innych roszczeń spadkowych?
anonim cytuj
22-11-2022
Trzeba podpisać u notariusza tzw. umowę dożywocia.

anonim cytuj
22-11-2022
Jeżeli istnieją przesłanki do pozbawienia jednego z dzieci zachowku, to można je w testamencie wydziedziczyć. Wydziedziczenie to właśnie pozbawienie zachowku. Można również zawrzeć z dzieckiem umowę o dożywocie (wyklucza ona późniejsze roszczenie o zachowek), ale ten rodzaj umowy wymaga, aby dziecko dożywotnio utrzymywało rodzica/rodziców. Utrzymywało, czyli za własne pieniądze.

anonim cytuj
22-11-2022
Jak przekazać mieszkanie jednemu dziecku tak żeby drugie po śmierci rodzica nie mogło żądać od obdarowanego zachowku ani jakichkolwiek innych roszczeń spadkowych?

Zgodnie z polskim prawem spadkowym, zachowek to uprawnienie spadkowe, które przysługuje najbliższym członkom rodziny zmarłego, jeżeli zostali oni pominięci w testamencie lub zostali wydziedziczeni w testamencie. W celu wykluczenia jednego z dzieci z możliwości żądania zachowku, można rozważyć następujące działania:

Wydziedziczenie w testamencie: Jak zostało podkreślone w jednym z postów, istnieje możliwość pozbawienia dziecka zachowku poprzez wydziedziczenie go w testamencie. Jednak należy podkreślić, że taka decyzja musi być dokładnie uzasadniona w testamencie i oparta na przesłankach określonych w Kodeksie cywilnym.

Umowa dożywocia: Umowa dożywocia, o której wspomniano, polega na przeniesieniu praw własności do nieruchomości na rzecz jednego z dzieci w zamian za obowiązek dożywotniego utrzymania rodzica lub rodziców. Jak słusznie zauważono, umowa ta wymaga, aby dziecko dożywotnio utrzymywało rodziców. Warto również dodać, że umowa dożywocia musi być zawarta w formie aktu notarialnego.

Chociaż obie opcje mają swoje zalety i wady, ważne jest, aby dokładnie przemyśleć decyzję oraz skonsultować się z notariuszem lub innym specjalistą, aby upewnić się, że wszystkie formalności zostały spełnione.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna domu.
Męża ciocia a zarazem chrzestna nie mogła mieć dzieci. Na stałe mieszka w Niemczech ale ma dom w Polsce do którego przyjeżdża tylko 1-2 razy do roku i powiedziała, że owy dom dostaniemy my i tu zaczynają się schody - nie potrafimy się dogadać jak to formalnie załatwić - spadek, darowizna czy jak? Według tego co się do tej pory dowiedziałam, najlepszym wyjściem jest zapisanie nam owego domu i działki z klauzulą dośmiertną, ale cioci takowe wyjście...
Pytanie dotyczące najmu okazjonalnego
Mam pytanie dotyczące najmu okazjonalnego. W zasadzie powinien on zabezpieczać moje interesy w wypadku problemów z Najemcami, ale zastanawiam mnie jedna kwestia. Podpisałam umowę najmu i umowę najmu okazjonalnego u notariusza z pewnym mężczyzną, ale dowiedziałam się niedawno, że ma nową partnerką, z którą mieszka. Co z nią jeśli zaczną się problemy i dojdzie do jego eksmisji? Będę musiała bawić się w sąd mimo, że zabezpieczyłam się przed ...
ojciec chcę odebrać samochód
Dzień dobry, chciałabym prosić o poradę dla mojej mamy, która znalazła się w trudnej sytuacji. Sytuacja przedstawia się następująco: rodzice są współwłaścicielami 2 samochodów. Jednym z samochodów moja mama dojeżdża do pracy oddalonej o ponad 30 km od domu. Drugi jest do dyspozycji ojca, który to aby uprzykrzyć życie mamie, chce odebrać jej ten samochód, a dokładniej nosi się z zamiarem zrobienia tego dzisiaj, wiedząc, że mama ma nocny dyżur.(z...
Powrót do pracy po 3 latach przerwy.
Witam, przychodzę po poradę odnośnie powrotu do pracy po 3ch latach przerwy (dwie ciąże plus macierzyński ) P.s. Aktualnie przebywam na urlopie wypoczynkowym. Otóż korporacja w której pracuje powiadomiła mnie ,że mój dział w którym pracowałam między innymi ja i dziewczyna , którą uczyłam (to samo stanowisko) został "okrojony" i została tylko koleżanka . Chcą abym wysłała CV do działu zajmującego się rekrutacja i będą czegoś dla mnie...

Wyszukiwarka