Jak przekazać mieszkanie bez możliwości zachowku

Cześć. Trudna sytuacja rodzinna , proszę nie oceniać tylko jeżeli możecie to podpowiedzcie. Jak przekazać mieszkanie jednemu dziecku tak żeby drugie po śmierci rodzica nie mogło żądać od obdarowanego zachowku ani jakichkolwiek innych roszczeń spadkowych?
anonim cytuj
22-11-2022
Trzeba podpisać u notariusza tzw. umowę dożywocia.

anonim cytuj
22-11-2022
Jeżeli istnieją przesłanki do pozbawienia jednego z dzieci zachowku, to można je w testamencie wydziedziczyć. Wydziedziczenie to właśnie pozbawienie zachowku. Można również zawrzeć z dzieckiem umowę o dożywocie (wyklucza ona późniejsze roszczenie o zachowek), ale ten rodzaj umowy wymaga, aby dziecko dożywotnio utrzymywało rodzica/rodziców. Utrzymywało, czyli za własne pieniądze.

anonim cytuj
22-11-2022
Jak przekazać mieszkanie jednemu dziecku tak żeby drugie po śmierci rodzica nie mogło żądać od obdarowanego zachowku ani jakichkolwiek innych roszczeń spadkowych?

Zgodnie z polskim prawem spadkowym, zachowek to uprawnienie spadkowe, które przysługuje najbliższym członkom rodziny zmarłego, jeżeli zostali oni pominięci w testamencie lub zostali wydziedziczeni w testamencie. W celu wykluczenia jednego z dzieci z możliwości żądania zachowku, można rozważyć następujące działania:

Wydziedziczenie w testamencie: Jak zostało podkreślone w jednym z postów, istnieje możliwość pozbawienia dziecka zachowku poprzez wydziedziczenie go w testamencie. Jednak należy podkreślić, że taka decyzja musi być dokładnie uzasadniona w testamencie i oparta na przesłankach określonych w Kodeksie cywilnym.

Umowa dożywocia: Umowa dożywocia, o której wspomniano, polega na przeniesieniu praw własności do nieruchomości na rzecz jednego z dzieci w zamian za obowiązek dożywotniego utrzymania rodzica lub rodziców. Jak słusznie zauważono, umowa ta wymaga, aby dziecko dożywotnio utrzymywało rodziców. Warto również dodać, że umowa dożywocia musi być zawarta w formie aktu notarialnego.

Chociaż obie opcje mają swoje zalety i wady, ważne jest, aby dokładnie przemyśleć decyzję oraz skonsultować się z notariuszem lub innym specjalistą, aby upewnić się, że wszystkie formalności zostały spełnione.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy właściciel mieszkania może mnie wyrzucić?
6 lat temu wynajęłam mieszkanie od znajomej (ja i dzieci na ten moment 10 i 20 lat). Na początku miałyśmy umowę pisemną. Potem jakoś nie było okazji, więc tak sobie mieszkamy (umowa słowna). Mieszkanie dostała moja znajoma i jej mąż w prezencie ślubnym (nie wiem kto jest właścicielem). I teraz, właściciele się rozwodzą, on nie ma gdzie mieszkać i mówi, że przejmie to mieszkanie. Czy tak można bez żadnej informacji dla najemcy? Wiem, że to nie...
Współwłasność budynku gospodarczego.
Mam budynek gospodarczy (stodoła), przez który mniej więcej w połowie przebiega granica działek. Jedna działka jest moja, druga to współwłasność z siostrą. Czy siostra jako współwłaściciel tej drugiej działki jest także współwłaścicielem budynku gospodarczego?? Jeśli tak to w jakiej części??...
Wniosek o umorzenie postępowania.
Jestem represjonowany politycznie ze względu na wpisy internetowe. Prokuratura wszczęła kilka spraw wobec mnie. Jedną zakończyła uznając mnie ostatecznie za świadka i oddając mi sprzęt komputerowy. Inne sprawy zostały połączone i przesłane do drugiej prokuratury. Ta druga prokuratura uchyliła jeden zarzut, który wydała ta pierwsza. Pozostałe zarzuty postawiono mi już ponad rok temu. Potwierdziłem że ja dokonywałem danych wpisów ale zdecydowanie z...
Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ?
Witam mam pytanie dług alimentacyjny u komornika jest około 20 tys teraz będę przechodzić na fundusz alimentacyjny. Co z tym długiem jeśli ojciec dzieci przebywa w zakładzie karnym ? Czy jak podejmie się pracy to wtedy dług będzie ściągany ? Czy będę musiała na nowo chodzić po sądach czy komornikach ?...

Wyszukiwarka