Jak przekazać mieszkanie bez możliwości zachowku

Cześć. Trudna sytuacja rodzinna , proszę nie oceniać tylko jeżeli możecie to podpowiedzcie. Jak przekazać mieszkanie jednemu dziecku tak żeby drugie po śmierci rodzica nie mogło żądać od obdarowanego zachowku ani jakichkolwiek innych roszczeń spadkowych?
anonim cytuj
22-11-2022
Trzeba podpisać u notariusza tzw. umowę dożywocia.

anonim cytuj
22-11-2022
Jeżeli istnieją przesłanki do pozbawienia jednego z dzieci zachowku, to można je w testamencie wydziedziczyć. Wydziedziczenie to właśnie pozbawienie zachowku. Można również zawrzeć z dzieckiem umowę o dożywocie (wyklucza ona późniejsze roszczenie o zachowek), ale ten rodzaj umowy wymaga, aby dziecko dożywotnio utrzymywało rodzica/rodziców. Utrzymywało, czyli za własne pieniądze.

anonim cytuj
22-11-2022
Jak przekazać mieszkanie jednemu dziecku tak żeby drugie po śmierci rodzica nie mogło żądać od obdarowanego zachowku ani jakichkolwiek innych roszczeń spadkowych?

Zgodnie z polskim prawem spadkowym, zachowek to uprawnienie spadkowe, które przysługuje najbliższym członkom rodziny zmarłego, jeżeli zostali oni pominięci w testamencie lub zostali wydziedziczeni w testamencie. W celu wykluczenia jednego z dzieci z możliwości żądania zachowku, można rozważyć następujące działania:

Wydziedziczenie w testamencie: Jak zostało podkreślone w jednym z postów, istnieje możliwość pozbawienia dziecka zachowku poprzez wydziedziczenie go w testamencie. Jednak należy podkreślić, że taka decyzja musi być dokładnie uzasadniona w testamencie i oparta na przesłankach określonych w Kodeksie cywilnym.

Umowa dożywocia: Umowa dożywocia, o której wspomniano, polega na przeniesieniu praw własności do nieruchomości na rzecz jednego z dzieci w zamian za obowiązek dożywotniego utrzymania rodzica lub rodziców. Jak słusznie zauważono, umowa ta wymaga, aby dziecko dożywotnio utrzymywało rodziców. Warto również dodać, że umowa dożywocia musi być zawarta w formie aktu notarialnego.

Chociaż obie opcje mają swoje zalety i wady, ważne jest, aby dokładnie przemyśleć decyzję oraz skonsultować się z notariuszem lub innym specjalistą, aby upewnić się, że wszystkie formalności zostały spełnione.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

brak wpisu w ksiegach wieczystych
witajcie . odziedziczylam po mamie czesc gospodarstwa rolnego jednak nie byla wpisana w ksiegi wieczyste . zlozylam do sadu wniosek o wpisanie wspolwlascicieli do ks jednak zostal oddalony wlasnie ze wzgledu na to ze nie byla tam wpisana mama jedynie ojciec . mieli wspolnote majatkowa - dziadkowie oddali im gospodarstwo w zamian za emeryture z krus tzw przekazanie gospodarstwa rolnego wiec pomimo ze w ksiegach widnial tylko ojciec pol nalezalo d...
Czy nadal będę miała wypłacany zasiłek chorobowy?
Witam, jestem na zwolnieniu 4 MSC a jeszcze przede mną kolejne 4 z racji operacji na serce. Łącznie będę powyżej 182 dni na zwolnieniu. Co w tym przypadku mam zrobić? Czy nadal będę miała wypłacany zasiłek chorobowy? Jak to wygląda z prawnego pkt widzenia? Dziękuję za wszelkie informacje....
kolidujący termin rozprawy
Dzien dobry dostalam wezwanie na sprawę, jako świadek stawiennictwo obowiązkowe. Godzina i termin rozprawy koliduje mi z zakończeniem zajęć lekcyjnych syna . Nie mogę się stawić. Jeżeli sama nie przyjadę to coś się stanie?...
złożyłam wniosek do sądu o dział spadku i zniesienie współwłasności.
Mam pytanko w imieniu znajomej. Koleżanka złożyła wniosek do sądu o dział spadku i zniesienie współwłasności. Pierwszy taki wniosek wysłałam w kwietniu ale listem zwykłym. Zrobiła przelew na 500zl do sądu. List zaginął na poczcie albo gdzieś po drodze.. Do sądu nie dotarł. Wysłała jeszcze raz ten wniosek z aktualna data i potwierdzeniem zapłaty z kwietnia. Czy ta wpłataz kwietnia będzie sie teraz liczyła? W piątek dostała pismo z sądu że ma wpł...

Wyszukiwarka