Jak przekazać mieszkanie bez możliwości zachowku

Cześć. Trudna sytuacja rodzinna , proszę nie oceniać tylko jeżeli możecie to podpowiedzcie. Jak przekazać mieszkanie jednemu dziecku tak żeby drugie po śmierci rodzica nie mogło żądać od obdarowanego zachowku ani jakichkolwiek innych roszczeń spadkowych?
anonim cytuj
22-11-2022
Trzeba podpisać u notariusza tzw. umowę dożywocia.

anonim cytuj
22-11-2022
Jeżeli istnieją przesłanki do pozbawienia jednego z dzieci zachowku, to można je w testamencie wydziedziczyć. Wydziedziczenie to właśnie pozbawienie zachowku. Można również zawrzeć z dzieckiem umowę o dożywocie (wyklucza ona późniejsze roszczenie o zachowek), ale ten rodzaj umowy wymaga, aby dziecko dożywotnio utrzymywało rodzica/rodziców. Utrzymywało, czyli za własne pieniądze.

anonim cytuj
22-11-2022
Jak przekazać mieszkanie jednemu dziecku tak żeby drugie po śmierci rodzica nie mogło żądać od obdarowanego zachowku ani jakichkolwiek innych roszczeń spadkowych?

Zgodnie z polskim prawem spadkowym, zachowek to uprawnienie spadkowe, które przysługuje najbliższym członkom rodziny zmarłego, jeżeli zostali oni pominięci w testamencie lub zostali wydziedziczeni w testamencie. W celu wykluczenia jednego z dzieci z możliwości żądania zachowku, można rozważyć następujące działania:

Wydziedziczenie w testamencie: Jak zostało podkreślone w jednym z postów, istnieje możliwość pozbawienia dziecka zachowku poprzez wydziedziczenie go w testamencie. Jednak należy podkreślić, że taka decyzja musi być dokładnie uzasadniona w testamencie i oparta na przesłankach określonych w Kodeksie cywilnym.

Umowa dożywocia: Umowa dożywocia, o której wspomniano, polega na przeniesieniu praw własności do nieruchomości na rzecz jednego z dzieci w zamian za obowiązek dożywotniego utrzymania rodzica lub rodziców. Jak słusznie zauważono, umowa ta wymaga, aby dziecko dożywotnio utrzymywało rodziców. Warto również dodać, że umowa dożywocia musi być zawarta w formie aktu notarialnego.

Chociaż obie opcje mają swoje zalety i wady, ważne jest, aby dokładnie przemyśleć decyzję oraz skonsultować się z notariuszem lub innym specjalistą, aby upewnić się, że wszystkie formalności zostały spełnione.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Brak ciągłości ubezpieczenia na samochód.
Mam problem. Przyszedł mi list z uiszczeniem kary za 1 dzień braku OC. Jeszcze przed końcem ubezpieczenia na auto, wykupiłem polisę na siebie w innym towarzystwie ubezpieczeniowym. Wszystko podawałem zgodnie z danymi z dowodu rejestracyjnego. Okazuje się, że nowa polisa została zawarta nie następnego dnia po wygaśnięciu poprzedniej, tylko dnia kolejnego. Dzwoniłem na infolinię i konsultant nic nie może pomóc, oraz odmawia mi uzyskania dostępu d...
Zwrot długu.
Witam, Pożyczyłam znajomemu pieniądze, nie mam pisemnej umowy, była to kwota 1000 zł , zwrócił mi 400 zł i reszty nie chce oddać. Jako dowód mam tylko SMS do niego , gdzie potwierdza że jest mi winny te pieniądze. Co mogę teraz zrobić, czy mam szanse w sądzie, czy sama mogę napisać pozew. Mogę prosić o jakieś wskazówki....
Czy mogę podjąć naukę w szkole zaocznej (weekendowej) podczas urlopu macierzyńskiego ?
Dzień dobry, jestem obecnie na urlopie macierzyńskim kończy się on w marcu 2024. Czy mogę podjąć naukę w szkole zaocznej (weekendowej) podczas urlopu macierzyńskiego ?...
Spadek w postaci nieruchomości.
Mój tata nie miał świadomości że dostał w spadku od swojej mamy nieruchomość. Po około 3 latach od postanowienie sądu w tej sprawie dostał od US wezwanie do złożenia zeznania SD-3. Rozumiem, że to dlatego że nie złożył zeznania SD-Z2 w terminie pół roku po postanowieniu sądu. 1. Czy można w jakiś sposób powoływać się na to, że tata nie był świadomy że odziedziczył ten majątek? 2. Czy można napisać pismo do US by zastosowano jednak SD-Z2 z teg...

Wyszukiwarka