Jak przekazać mieszkanie bez możliwości zachowku

Cześć. Trudna sytuacja rodzinna , proszę nie oceniać tylko jeżeli możecie to podpowiedzcie. Jak przekazać mieszkanie jednemu dziecku tak żeby drugie po śmierci rodzica nie mogło żądać od obdarowanego zachowku ani jakichkolwiek innych roszczeń spadkowych?
anonim cytuj
22-11-2022
Trzeba podpisać u notariusza tzw. umowę dożywocia.

anonim cytuj
22-11-2022
Jeżeli istnieją przesłanki do pozbawienia jednego z dzieci zachowku, to można je w testamencie wydziedziczyć. Wydziedziczenie to właśnie pozbawienie zachowku. Można również zawrzeć z dzieckiem umowę o dożywocie (wyklucza ona późniejsze roszczenie o zachowek), ale ten rodzaj umowy wymaga, aby dziecko dożywotnio utrzymywało rodzica/rodziców. Utrzymywało, czyli za własne pieniądze.

anonim cytuj
22-11-2022
Jak przekazać mieszkanie jednemu dziecku tak żeby drugie po śmierci rodzica nie mogło żądać od obdarowanego zachowku ani jakichkolwiek innych roszczeń spadkowych?

Zgodnie z polskim prawem spadkowym, zachowek to uprawnienie spadkowe, które przysługuje najbliższym członkom rodziny zmarłego, jeżeli zostali oni pominięci w testamencie lub zostali wydziedziczeni w testamencie. W celu wykluczenia jednego z dzieci z możliwości żądania zachowku, można rozważyć następujące działania:

Wydziedziczenie w testamencie: Jak zostało podkreślone w jednym z postów, istnieje możliwość pozbawienia dziecka zachowku poprzez wydziedziczenie go w testamencie. Jednak należy podkreślić, że taka decyzja musi być dokładnie uzasadniona w testamencie i oparta na przesłankach określonych w Kodeksie cywilnym.

Umowa dożywocia: Umowa dożywocia, o której wspomniano, polega na przeniesieniu praw własności do nieruchomości na rzecz jednego z dzieci w zamian za obowiązek dożywotniego utrzymania rodzica lub rodziców. Jak słusznie zauważono, umowa ta wymaga, aby dziecko dożywotnio utrzymywało rodziców. Warto również dodać, że umowa dożywocia musi być zawarta w formie aktu notarialnego.

Chociaż obie opcje mają swoje zalety i wady, ważne jest, aby dokładnie przemyśleć decyzję oraz skonsultować się z notariuszem lub innym specjalistą, aby upewnić się, że wszystkie formalności zostały spełnione.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

nazwisko dziecka ze związku nieformalnego
Witam. Pytaniem odnośnie nazwiska dziecka ze związku nieformalnego. Rodzice nie mogą dojść do porozumienia czyje nazwisko ma mieć dziecko po urodzeniu- więc będzie miało długie dwuczłonowe. Kiedy matka może administracyjne zmienić na swoje nazwisko i czy argument identyfikacji z matką przez pozostanie przy niej dziecka wystarczy?...
Brak ubezpieczenia NFZ.
Dzień dobry. Proszę o poradę w kwestii NFZ a mianowicie brakiem ubezpieczenia zdrowotnego a leczeniem szpitalnym. Otóż naliczono mi zaległość w wysokości 5tys zł - co mogę zrobić w tej kwestii ?Prosić o umorzenie, rozłożenie na raty czy mam inne opcję? Będę wdzięczna za wszelkie informacje....
okres wypowiedzenia
Dzień dobry, 30.09 złożyłam podanie o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron z dniem 30.11. Podanie zostało rozpatrzone pozytywnie. Prowadzę także jednoosobową działalność gospodarczą. Chciałam zamiast pracy na etat poświęcić swój cały czas prowadzeniu tejże działalności. Niestety okazało się, że jestem poważnie chora i w połowie listopada muszę poddać się operacji plus później dalsze leczenie. Zakładam, że do pracy będę mogła wrócić o...
Jak przeprowadzić ubezwłasnowolnienie bliskiej osoby?
Jak wygląda sprawa z ubezwłasnowolnieniem rodzica chorego na alzheimera. Rodzic nie jest w stanie podejmować samodzielnie decyzji. Czy są jakieś kruczki prawne w tym całym procesie i potem po? Czy ja jako opiekun prawny podejmuje decyzje np. w szpitalu, u lekarza itd. czy sąd? Jak to wygląda? Czy ktoś z was ma w tej sprawie doświadczenie?...

Wyszukiwarka