Odmowa urlopu.

Pracuje już 12 lat w jednej firmie, w tym roku zmienił się zarząd i dzieją się cuda.
1 grudnia złożyłem wniosek urlopowy na dni 2-5 stycznia, kilka dni temu udało się kupić wyjazd last minute, a w dniu dzisiejszym kierownik przekazał mi wiadomość od pani prezes: wypisanie wniosku nie jest jednoznaczne z dostaniem urlopu.
Do dziś nikt mi słowem nie powiedział że nie dostanę urlopu, zawsze po prostu był wpisany na liście obecności i tyle.
Jest jakiś okres kiedy trzeba pracownikowi powiedzieć, że odmawia mu się urlopu?
Firma nie jest w jakiejś krytycznej sytuacji że bez mojej osoby trzeba będzie ją zamknąć, więc takie zagranie nie fair.
anonim cytuj
07-11-2023
Nie ma żadnych terminów. Brak pozytywnej odpowiedzi pracodawcy = brak urlopu.

anonim cytuj
07-11-2023
Może chodzi o to, żebyś się pozbył urlopu na żądanie na początku roku.
Funkcjonuje u Was plan urlopów?

anonim cytuj
07-11-2023
Plan urlopów obejmuje miesiące od Maja do Września.
A reszta wygląda tak jak pisałem, składasz wniosek w formie papierowej i tyle.

anonim cytuj
07-11-2023
Ale złożenie wniosku nigdy nie jest równoznaczne z udzieleniem urlopu. Należy na wniosek uzyskać zgodę.

anonim cytuj
07-11-2023
W polskim prawie pracy nie ma regulacji, która precyzuje konkretny termin, w którym pracodawca musi udzielić odpowiedzi na wniosek urlopowy pracownika. Niemniej jednak zgodnie z art. 167 § 2 Kodeksu pracy pracodawca jest zobowiązany do ustalenia planu urlopów, chyba że strony stosunku pracy uzgodnią inaczej.

Brak odmowy udzielenia urlopu nie jest jednoznaczny z jego przyznaniem. Pracodawca powinien jednak niezwłocznie poinformować pracownika o swojej decyzji, by ten mógł się odpowiednio zorganizować. Jeśli pracodawca nie udzielił odpowiedzi na wniosek urlopowy, nie oznacza to automatycznie, że pracownik może nie przyjść do pracy w dniach planowanego urlopu.

Jeżeli pracownik wykupił wyjazd wakacyjny i został poinformowany o odmowie urlopu w ostatniej chwili, powinien próbować rozwiązać sprawę polubownie z pracodawcą. Jeśli to nie przyniesie rezultatu, pracownik może zwrócić się o pomoc do Państwowej Inspekcji Pracy lub związków zawodowych (jeśli takie działają w miejscu pracy), aby uzyskać wsparcie w dochodzeniu swoich praw.

W ekstremalnych przypadkach, gdyby odmowa urlopu była wynikiem np. dyskryminacji lub naruszania innych praw pracownika, może on rozważyć drogę sądową. W praktyce jednak takie sytuacje są rzadkością i zazwyczaj starane są rozwiązywane wewnątrz firmy.

anonim cytuj
10-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy komornik może zająć dodatek węglowy?
Witam. Czy komornik może zająć dodatek węglowy?...
Gdzie można zgłosić się po świadczenia pieniężne?
Mama po udarze 10 lat otrzymuje tylko zasiłek pielęgnacyjne z gopsu 300 zł. Nie pracowała na umowę o pracę. Tata najniższa krajowa. Czy gdzieś można zgłosić się o pomoc lub uzyskać jakieś inne świadczenie?...
Czy umowa dożywocia wchodzi w skład masy spadkowej?
Dożywocie polegało na tym że dożywotnik mieszkał sobie w przekazanym mi umową dożywocia mieszkanku, i dowolnie nim dysponował, ja płaciłam mu dożywotnia rentę, zapewniłam opiekę w chorobie, oraz sprawiłam pochówek? ...
wyrok za nieodrobienie godzin
Prawomocny wyrok 180 dni wiezienia, za nieodrobienie godzin. Osoba nie wiedziała, ze toczy sie postepowanie karne, zmieniała miejsce zamieszkanka 3 razy. Zatrzymanie na ulicy. Proszę mi powiedzieć, czy jest jakaś szansa na dozor elektroniczny? Czy jest szansa na zaskarżenie wyroku? Dodam jeszcze, ze jeden adwokat twierdzi, ze tak, drugi, ze nie ma sensu sie w to bawic. Co mozna zrobic?...

Wyszukiwarka