Czy można wnieść o alimenty będąc w związku małżeńskim?

Czy można wnieść o alimenty będąc w związku małżeńskim? Nie mamy rozwodu ale już nie jesteśmy razem.
anonim cytuj
30-08-2022
Jeśli jest złożony wniosek rozwodowy to jak najbardziej można wnioskować o alimenty

anonim cytuj
31-08-2022
Można wystarczy że małżonek uchyla się od łożenia na utrzymanie dziecka niezależnie od tego czy mieszkacie razem czy osobno.

anonim cytuj
31-08-2022
W pozwie o rozwód/separacje by były płatne od chwili złożenia pozwu należy wnieść o zabezpieczenie na poczet alimentów

anonim cytuj
31-08-2022
Czy można wnieść o alimenty będąc w związku małżeńskim? Nie mamy rozwodu ale już nie jesteśmy razem.

Tak, istnieje taka możliwość. W Polskim prawie rodzinnym, zgodnie z art. 27 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.), małżonek ma obowiązek łożenia na potrzeby rodziny. Jeżeli jeden z małżonków uchyla się od spełnienia tego obowiązku, drugi małżonek może wystąpić z powództwem o alimenty.

Jeśli jest złożony wniosek rozwodowy to jak najbardziej można wnioskować o alimenty

Masz rację. Jeśli jeden z małżonków składa wniosek o rozwód i jest uzasadnione podejrzenie, że po rozwiązaniu małżeństwa będzie potrzebował pomocy finansowej, może wnieść wniosek o zabezpieczenie roszczenia alimentacyjnego. Wniosek ten oczywiście musi być poparty odpowiednimi argumentami oraz dowodami.

Można wystarczy że małżonek uchyla się od łożenia na utrzymanie dziecka niezależnie od tego czy mieszkacie razem czy osobno.

Dokładnie, zgodnie z art. 128 K.r.o. obowiązek alimentacyjny wynika z faktu pochodzenia dziecka i nie jest związany z tym, czy rodzice mieszkają razem, czy osobno. Jeżeli jeden z rodziców nie łoży na utrzymanie dziecka, drugi rodzic ma prawo wystąpić z powództwem o alimenty na rzecz dziecka.

W pozwie o rozwód/separacje by były płatne od chwili złożenia pozwu należy wnieść o zabezpieczenie na poczet alimentów

To prawda, w świetle art. 730 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego (K.p.c.), jeżeli istnieje obawa, że bez zabezpieczenia roszczenia uprawnionego osiągnięcie celu postępowania będzie utrudnione lub niemożliwe, sąd na wniosek powoda może zabezpieczyć jego roszczenie. W praktyce oznacza to, że sąd może przyznać alimenty już na etapie postępowania rozwodowego, przed wydaniem ostatecznej decyzji.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak złożyć wniosek do sądu o niewypłacone pieniądze przez pracodawcę?
Potrzebuję złożyć wniosek do sądu o niewypłacone pieniądze przez pracodawcę. Podobno trzeba to zrobić poprzez stronę ministerstwa sprawiedliwości. Kompletnie się na tym nie znam i nie mogę znaleźć żadnego formularza, może ktoś miał z tym styczność i zechciałby mi pomóc? Sprawa jest dużo bardziej skomplikowana, pierwsza sprawa to sprawa pieniędzy które mi wisi (prawie 11 tys), przez nie płacenie czynszu lokal został zamknięty w połowie lipca i t...
Spadek sprzed 5 lat. Jak wykazać przed US że nie byłam beneficjentką żadnego majątku?
Hej. Dostałam wezwanie z urzędu skarbowego dotyczące formularza sd3. Chodzi o spadek sprzed 5 lat. Rzecz w tym że testament nie określa dokładnie o dziedziczę. Jest tam tylko informacja że zmarła teściowa przepisuje mi jej odszkodowanie za dom rodzinny jeśli dostanie je po śmierci. Nigdy tak się nie stało, nie otrzymałam ani złotówki. Jak mam wykazać przed US że faktycznie nie byłam beneficjentką żadnego majątku? Testament mówi o potencjalnym sp...
Czy mandat może być za wysoki? (po przyjęciu i sprawdzeniu taryfikatora)
Witam piszę w sprawie mandatu , otóż mandat został otrzymany za używanie telefonu podczas jazdy , brak świateł i pasów , został przyjęty jednak wydaje się że jest zbyt wysoki bo wynosi on 1000zl , po sprawdzeniu trafikatora wychodzi na to że za jazdę z telefonem od 200-500 pasy 100 i światła również 100 zł, co daje 700 zł max a nie 1000 czy tak powinno być bo są 3 wykroczenia na raz czy wystawiony został za duży mandat ?...
Ograniczenie władzy rodzicielskiej.
Witam jakie dokumenty powinnam dodać do wniosku o uregulowanie kontaktów z dzieckiem ? Co najlepiej ująć we wniosku o ograniczeniu praw? ( chce decydować o edukacji, miejscu pobytu i leczeniu dziecka- dziecko niepełnosprawne -z ojcem często brak kontaktu, wyniki , lekarze go też nie interesują). Czy mogę złożyć wniosek o pokrycie kosztów utrzymania pół na pół czy tylko o alimenty? Na adwokata mnie nie stać -syn potrzebuje kosztownego leczeni...

Wyszukiwarka