Czy można wnieść o alimenty będąc w związku małżeńskim?

Czy można wnieść o alimenty będąc w związku małżeńskim? Nie mamy rozwodu ale już nie jesteśmy razem.
anonim cytuj
30-08-2022
Jeśli jest złożony wniosek rozwodowy to jak najbardziej można wnioskować o alimenty

anonim cytuj
31-08-2022
Można wystarczy że małżonek uchyla się od łożenia na utrzymanie dziecka niezależnie od tego czy mieszkacie razem czy osobno.

anonim cytuj
31-08-2022
W pozwie o rozwód/separacje by były płatne od chwili złożenia pozwu należy wnieść o zabezpieczenie na poczet alimentów

anonim cytuj
31-08-2022
Czy można wnieść o alimenty będąc w związku małżeńskim? Nie mamy rozwodu ale już nie jesteśmy razem.

Tak, istnieje taka możliwość. W Polskim prawie rodzinnym, zgodnie z art. 27 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.), małżonek ma obowiązek łożenia na potrzeby rodziny. Jeżeli jeden z małżonków uchyla się od spełnienia tego obowiązku, drugi małżonek może wystąpić z powództwem o alimenty.

Jeśli jest złożony wniosek rozwodowy to jak najbardziej można wnioskować o alimenty

Masz rację. Jeśli jeden z małżonków składa wniosek o rozwód i jest uzasadnione podejrzenie, że po rozwiązaniu małżeństwa będzie potrzebował pomocy finansowej, może wnieść wniosek o zabezpieczenie roszczenia alimentacyjnego. Wniosek ten oczywiście musi być poparty odpowiednimi argumentami oraz dowodami.

Można wystarczy że małżonek uchyla się od łożenia na utrzymanie dziecka niezależnie od tego czy mieszkacie razem czy osobno.

Dokładnie, zgodnie z art. 128 K.r.o. obowiązek alimentacyjny wynika z faktu pochodzenia dziecka i nie jest związany z tym, czy rodzice mieszkają razem, czy osobno. Jeżeli jeden z rodziców nie łoży na utrzymanie dziecka, drugi rodzic ma prawo wystąpić z powództwem o alimenty na rzecz dziecka.

W pozwie o rozwód/separacje by były płatne od chwili złożenia pozwu należy wnieść o zabezpieczenie na poczet alimentów

To prawda, w świetle art. 730 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego (K.p.c.), jeżeli istnieje obawa, że bez zabezpieczenia roszczenia uprawnionego osiągnięcie celu postępowania będzie utrudnione lub niemożliwe, sąd na wniosek powoda może zabezpieczyć jego roszczenie. W praktyce oznacza to, że sąd może przyznać alimenty już na etapie postępowania rozwodowego, przed wydaniem ostatecznej decyzji.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

zbiorowy pozew za PPV - clout mma
Witam, potrzbuje podpowiedzi. kilka dni temu odbyla sie gala clut mma. wykupilem PPV, zaplacilem chyba 44 zł, albo cos takiego, a pozniej okazalo sie ze przez 80% transmicji nie bylem w stanie nic zrobic. co chwile wyskakiwaly na stronie z playerem inne komunikaty. raz error 403, raz jakis inny, innym razem w ogole nie bylem w stanie sie zalogowac. juz nie chodzi o te pieniadze, tylko ja po prostu kupe nerwow stracilem. bardzo kibicowalem, mia...
Zablokowanie konta.
Komornik zablokował konta dłużnikowi na poczet alimentów. Alimenty wysyła bezpośrednio pracodawca. Doszły mnie słuchy że były mąż już coś wymyśla byle by nie płacić wysokich alimentów. Pracuje w firmie i teraz chce się zwolnić, dogadać z komornikiem z wpłatami alimentów żeby sam płacił.. po czym ponownie chce się zatrudnić w tej samej firmie. Byle by pracodawca sam nie wpłacał komornikowi alimentów. Chwalił się że komornikowi będzie płacił tyle...
Nieuczciwa konkurencja.
Witam, pracownik jednego z naszych klientów otrzymał od konkurencji propozycję korzyści finansowych w zamian za każde przekazane zlecenie transportowe. Chciałem prosić Was o opinię na ten temat, ponieważ wydaje mi się, że jest to rodzaj łapówki i pole do nadużyć, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że przełożeni, ani właściciele klienta nic nie mają wiedzieć o tym systemie motywacyjnym. Poniżej załączam tą propozycję. Z góry dziękuję za podzielenie...
Zgubiona tablica rejestracyjna
Dzień dobry. Prośba o odpowiedz . Wiem ze mogę zapytać w urzędzie komunikacji ale niestety potrzebuje wiedzieć w ten weekend. Otóż wujek chce mi sprzedać starą przyczepkę za symboliczną kwotę. Przyczepka jest legalna, ma papiery . Niestety wujek zgubił tablice rejestracyjną dawno temu. Jak to teraz sprawnie zorganizować prawnie w urzędzie aby nie namnozyc kosztów. Tzn chciałbym ubiknąć konieczności wyrabiania duplikatu aby za chwilę zwracać t...

Wyszukiwarka