Czy można wnieść o alimenty będąc w związku małżeńskim?

Czy można wnieść o alimenty będąc w związku małżeńskim? Nie mamy rozwodu ale już nie jesteśmy razem.
anonim cytuj
30-08-2022
Jeśli jest złożony wniosek rozwodowy to jak najbardziej można wnioskować o alimenty

anonim cytuj
31-08-2022
Można wystarczy że małżonek uchyla się od łożenia na utrzymanie dziecka niezależnie od tego czy mieszkacie razem czy osobno.

anonim cytuj
31-08-2022
W pozwie o rozwód/separacje by były płatne od chwili złożenia pozwu należy wnieść o zabezpieczenie na poczet alimentów

anonim cytuj
31-08-2022
Czy można wnieść o alimenty będąc w związku małżeńskim? Nie mamy rozwodu ale już nie jesteśmy razem.

Tak, istnieje taka możliwość. W Polskim prawie rodzinnym, zgodnie z art. 27 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.), małżonek ma obowiązek łożenia na potrzeby rodziny. Jeżeli jeden z małżonków uchyla się od spełnienia tego obowiązku, drugi małżonek może wystąpić z powództwem o alimenty.

Jeśli jest złożony wniosek rozwodowy to jak najbardziej można wnioskować o alimenty

Masz rację. Jeśli jeden z małżonków składa wniosek o rozwód i jest uzasadnione podejrzenie, że po rozwiązaniu małżeństwa będzie potrzebował pomocy finansowej, może wnieść wniosek o zabezpieczenie roszczenia alimentacyjnego. Wniosek ten oczywiście musi być poparty odpowiednimi argumentami oraz dowodami.

Można wystarczy że małżonek uchyla się od łożenia na utrzymanie dziecka niezależnie od tego czy mieszkacie razem czy osobno.

Dokładnie, zgodnie z art. 128 K.r.o. obowiązek alimentacyjny wynika z faktu pochodzenia dziecka i nie jest związany z tym, czy rodzice mieszkają razem, czy osobno. Jeżeli jeden z rodziców nie łoży na utrzymanie dziecka, drugi rodzic ma prawo wystąpić z powództwem o alimenty na rzecz dziecka.

W pozwie o rozwód/separacje by były płatne od chwili złożenia pozwu należy wnieść o zabezpieczenie na poczet alimentów

To prawda, w świetle art. 730 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego (K.p.c.), jeżeli istnieje obawa, że bez zabezpieczenia roszczenia uprawnionego osiągnięcie celu postępowania będzie utrudnione lub niemożliwe, sąd na wniosek powoda może zabezpieczyć jego roszczenie. W praktyce oznacza to, że sąd może przyznać alimenty już na etapie postępowania rozwodowego, przed wydaniem ostatecznej decyzji.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Okres wypowiedzenia w umowie.
Mam pytanie dotyczące okresy wypowiedzenia. Podpisałem umowę o pracę na czas nieokreślony. Pracuję tam już rok i dopiero teraz zauważyłem, że w umowie okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące (napisane wprost a nie odnośnik do odpowiedniego paragrafu z kodeksu pracy). Wg mnie powinien wynosić 1 miesiąc. Zgłosiłem swoje zastrzeżenie Pani z kadr ale powiedziała tylko, że to jest standardowa praktyka w tej firmie, że okres wypowiedzenia to 3 miesiące. ...
zakończenie współpracy
Witam. Koleżanka ma pewien problem. Pracuje w pewnej firmie prywatnej. Ma miesiąc do końca umowy. Wczoraj dostała lepiej płatną ofertę pracy, pod warunkiem że zacznie od poniedziałku. I tutaj jej pytanie. Czy jest możliwość zakończenia współpracy bez okresu wypowiedzenia? Tak jakby w trybie natychmiastowym? Szefowa nie chce się z nią dogadać wręcz grozi jej jakims odszkodowaniem......
Czy muszę informować pracodawcę o etapach ciąży?
Jestem w 8 miesiącu ciąży , dostałam maila od pracodawcy ze zgodnie z Art. 185. § 1 KP muszę podać informacje o stanie ciąży lub lub przewidywany termin porodu .Lekarz i położna twierdzą że nie musimy udzielać takich informacji zgodnie z RODO dlatego stąd moje pytanie , czy muszę podać takie informacje i czy to prawda że jeśli je podać mogą mi odmówić płacenia zasiłku wychowawczego po ciąży?...
Darowizna dla dziecka.
Moja córka 23 letnia za ok 1,5 roku chce wziąć ślub. Obecnie jej chłopak chce kupić mieszkanie, już podpisał umowę przedwstępną, dał zadatek i załatwia kredyt. Chciałabym dać je w darowiźnie kwotę na cel: zakup tego mieszkania. 1.)Proszę o rade kiedy, w jaki sposób prawny i jak to zrobić? Miał być to prezent ślubny ale tez chce, żeby to były pieniądze na mieszkanie nie np.na wczasy. 2)Co w razie jeśli nie dojdzie do ślubu? Chłopak bierze kredy...

Wyszukiwarka