Czy można wnieść o alimenty będąc w związku małżeńskim?

Czy można wnieść o alimenty będąc w związku małżeńskim? Nie mamy rozwodu ale już nie jesteśmy razem.
anonim cytuj
30-08-2022
Jeśli jest złożony wniosek rozwodowy to jak najbardziej można wnioskować o alimenty

anonim cytuj
31-08-2022
Można wystarczy że małżonek uchyla się od łożenia na utrzymanie dziecka niezależnie od tego czy mieszkacie razem czy osobno.

anonim cytuj
31-08-2022
W pozwie o rozwód/separacje by były płatne od chwili złożenia pozwu należy wnieść o zabezpieczenie na poczet alimentów

anonim cytuj
31-08-2022
Czy można wnieść o alimenty będąc w związku małżeńskim? Nie mamy rozwodu ale już nie jesteśmy razem.

Tak, istnieje taka możliwość. W Polskim prawie rodzinnym, zgodnie z art. 27 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.), małżonek ma obowiązek łożenia na potrzeby rodziny. Jeżeli jeden z małżonków uchyla się od spełnienia tego obowiązku, drugi małżonek może wystąpić z powództwem o alimenty.

Jeśli jest złożony wniosek rozwodowy to jak najbardziej można wnioskować o alimenty

Masz rację. Jeśli jeden z małżonków składa wniosek o rozwód i jest uzasadnione podejrzenie, że po rozwiązaniu małżeństwa będzie potrzebował pomocy finansowej, może wnieść wniosek o zabezpieczenie roszczenia alimentacyjnego. Wniosek ten oczywiście musi być poparty odpowiednimi argumentami oraz dowodami.

Można wystarczy że małżonek uchyla się od łożenia na utrzymanie dziecka niezależnie od tego czy mieszkacie razem czy osobno.

Dokładnie, zgodnie z art. 128 K.r.o. obowiązek alimentacyjny wynika z faktu pochodzenia dziecka i nie jest związany z tym, czy rodzice mieszkają razem, czy osobno. Jeżeli jeden z rodziców nie łoży na utrzymanie dziecka, drugi rodzic ma prawo wystąpić z powództwem o alimenty na rzecz dziecka.

W pozwie o rozwód/separacje by były płatne od chwili złożenia pozwu należy wnieść o zabezpieczenie na poczet alimentów

To prawda, w świetle art. 730 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego (K.p.c.), jeżeli istnieje obawa, że bez zabezpieczenia roszczenia uprawnionego osiągnięcie celu postępowania będzie utrudnione lub niemożliwe, sąd na wniosek powoda może zabezpieczyć jego roszczenie. W praktyce oznacza to, że sąd może przyznać alimenty już na etapie postępowania rozwodowego, przed wydaniem ostatecznej decyzji.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

zakup samochodu
witam, kupiłem samochód na poczatku maja i nie zgłaszałem kupna pojazdu, sprzedałem go we wrześniu koledze który także nie zgłosił zakupu, teraz odkupiłem ten samochód od kolegi i pojawia się problem, chciałbym zgłosić zakup i w sumie mógłbym pominąć ta umowę z kolegą ale wtedy mija ponad 180dni od zakupu, a jak jednak nie pominę to będzie problem w urzędzie jak dostarczę im 3 umowy?...
Jak dowiedzieć się czy mam ograniczone bądź zabrane prawa do dzieci?
Jestem od 19.09 w szpitalu psychiatrycznym, po próbie samobójczej. Moimi dziećmi zajmuję się moja siostra, która będzie dla nich rodziną zastępczą. Czy mam prawo dowiedzieć się czy jakaś rozprawa była? Jak dowiedzieć się czy mam ograniczone bądź zabrane prawa do dzieci? Nikt nie chce udzielić mi żadnych informacji....
Reklamacja na Allegro
Witam, Mam pytanie dotyczące reklamacji na Allegro. Właśnie otrzymałem odpowiedź w rozmowie ze sprzedającym (firmą) na temat złożonej przeze mnie reklamacji następującej treści: "Do zakończenia procesu reklamacyjnego jest nam potrzebny uszkodzony towar, tego typu reklamacji nie rozpatrujemy zdalnie. Prosimy o informację kiedy i pod jakim adresem kurier może zgłosić się po przesyłkę z uszkodzonym transporterem". Czy to zgodne z prawem?...
Spadek po śmierci ojca.
Witam, zgłaszam się z prośbą co mam dalej zrobić w tej sytuacji. Mój tato po śmierci ojca dostał wezwanie do sądu w sprawie podział majątku pomiędzy dwójkę braci. Decyzją sądu był podział majątku na pół. Mój dziadek posiadał działkę rolną, więc każdy z nich ma po połowie. Po około 4 miesiącach tato dostał pismo że widnieje wraz z wujkiem jako właściciele tej działki. Mój tato swoją część działki chce przepisać na mnie w darowiźnie ale nie w...

Wyszukiwarka