Czy można wnieść o alimenty będąc w związku małżeńskim?

Czy można wnieść o alimenty będąc w związku małżeńskim? Nie mamy rozwodu ale już nie jesteśmy razem.
anonim cytuj
30-08-2022
Jeśli jest złożony wniosek rozwodowy to jak najbardziej można wnioskować o alimenty

anonim cytuj
31-08-2022
Można wystarczy że małżonek uchyla się od łożenia na utrzymanie dziecka niezależnie od tego czy mieszkacie razem czy osobno.

anonim cytuj
31-08-2022
W pozwie o rozwód/separacje by były płatne od chwili złożenia pozwu należy wnieść o zabezpieczenie na poczet alimentów

anonim cytuj
31-08-2022
Czy można wnieść o alimenty będąc w związku małżeńskim? Nie mamy rozwodu ale już nie jesteśmy razem.

Tak, istnieje taka możliwość. W Polskim prawie rodzinnym, zgodnie z art. 27 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.), małżonek ma obowiązek łożenia na potrzeby rodziny. Jeżeli jeden z małżonków uchyla się od spełnienia tego obowiązku, drugi małżonek może wystąpić z powództwem o alimenty.

Jeśli jest złożony wniosek rozwodowy to jak najbardziej można wnioskować o alimenty

Masz rację. Jeśli jeden z małżonków składa wniosek o rozwód i jest uzasadnione podejrzenie, że po rozwiązaniu małżeństwa będzie potrzebował pomocy finansowej, może wnieść wniosek o zabezpieczenie roszczenia alimentacyjnego. Wniosek ten oczywiście musi być poparty odpowiednimi argumentami oraz dowodami.

Można wystarczy że małżonek uchyla się od łożenia na utrzymanie dziecka niezależnie od tego czy mieszkacie razem czy osobno.

Dokładnie, zgodnie z art. 128 K.r.o. obowiązek alimentacyjny wynika z faktu pochodzenia dziecka i nie jest związany z tym, czy rodzice mieszkają razem, czy osobno. Jeżeli jeden z rodziców nie łoży na utrzymanie dziecka, drugi rodzic ma prawo wystąpić z powództwem o alimenty na rzecz dziecka.

W pozwie o rozwód/separacje by były płatne od chwili złożenia pozwu należy wnieść o zabezpieczenie na poczet alimentów

To prawda, w świetle art. 730 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego (K.p.c.), jeżeli istnieje obawa, że bez zabezpieczenia roszczenia uprawnionego osiągnięcie celu postępowania będzie utrudnione lub niemożliwe, sąd na wniosek powoda może zabezpieczyć jego roszczenie. W praktyce oznacza to, że sąd może przyznać alimenty już na etapie postępowania rozwodowego, przed wydaniem ostatecznej decyzji.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Co zrobić, gdy komornik nie chce się porozumieć?
Jest dług, który "prowadzi komornik" kwota około 6k. Dłużnik chce się porozumieć na raty, a komornik uparcie i bezczelnie idzie w zaparte, że chce zająć auto, które służy osobie zadłużonej jako przedmiot do pracy. Bez auta nie dojedzie do miejsca pracy... Fakt mógłby pociągiem, bo komunikacja miejska działa dobrze, ale co z narzędziami, które zajmują w bagażu około 1m³? Co zrobić w danej sytuacji?...
Pojazd niedopuszczonym do ruchu.
Zostałem zatrzymany na nie swoim skuterze, byłem bez kasku i karty motorowerowej, która posiadam lecz nie miałem jej przy sobie. Właściciel skutera znajdował się dosłownie 10 m ode mnie, poproszony zostałem o dokumenty pojazdu. Powiedziałem, że nie jest to mój skuter i zawołałem właściciela, wyszło, że pojazd był nie zarejestrowany, nie miał kompletnie nic żadnych dokumentów, zabrali nas na komisariat, skuter został na parkingu, ja dostałem wezwa...
Zadłużenie u komornika.
Mam zadłużenie u komornika, dzieci są już dorosłe i zrzekły się roszczeń, mam dziecko z partnerką, z którą obecnie mieszkam, co mogę zrobić żeby komornik nie zabierał mi 60 procent z zarobków....
Sąsiad chce podłączyć się do mojego odpływu, który jest w ścianie nośnej
Witam serdecznie. Jestem najemca mieszkania w którym sama przeprowadzałam gruntowne remonty. Sąsiad który wynajął mieszkanie za ścianą chce abym pozwoliła mu przekłuć się przez ścianę nośną do mojej łazienki w celu podłączenia się do mojego odpływu. Na tą chwilę sąsiad na odpływ ale chce zwiększyć średnicę rury i przenieść go w inne miejsce. Do odpływu chce podłączyć WC i prysznic. Mam obawy ze skutkowało by to zapychaniem się rury lub wybiciem d...

Wyszukiwarka