Czy mogę założyć stowarzyszenie, fundację jako sołtys?
Moi drodzy,
mam pytanie. Zostałam wybrana sołtysem Postanowiliśmy w ramach sołeckiego funduszu zakupić „coś”, co postawimy na wydzierżawionym przez gminę gruncie. Coś – bo to ma być drewniany domek albo garaż ocieplony. Wyjaśnienie – grunt jest oczywiście u nas na wsi, należy do jednego z mieszkańców. Umowa dzierżawy zostala podpisana między właścicielem tego gruntu a gminą).
Podobno – choć nie do końca wierzę w tę teorię – nie możemy kupić tego „budynku” na siebie, w sensie na wieś, czyli na kogo?
Gmina twierdzi, że budynek można kupić na jakieś stowarzyszenie lub na gminę. Jaka jest rzeczywistość?
Czy możemy założyć fundację, stowarzyszenie jako wieś? Czy mogę założyć stowarzyszenie, fundację jako sołtys? Czy jako osoba fizyczna? Gubię się
Chcę uniknąć sytuacji, Gdy „obiekt” będzie kupiony za pieniądze należące się naszej wsi praktycznie w reczywistości nie będzie należał do nas
anonim cytuj
03-12-2021
Fundusz Solecki to pieniądze wyodrębnione z budżetu miasta/gminy wiejskie w zamian za wyodrębnienie takich środków z budżetu państwa trafią jakaś tam kwota do danej jednostki. Jako sołectwo czyli społeczność miejscowości na zebraniu wiejskim decydujecie na co chcecie wydać te pieniądze, ale i tak dysponentem jest wójt /burmistrz i faktura jest na gminę za chodnik, zmywarkę czy inna rzecz. Zakupions rzecz czy wykonana inwestycja stanowi jej majątek może być przekazane do świetlicy czy jednostki OSP do używania na podstawie umowy użyczenia to praktyka gminy. Założenie fundacji czy stowarzyszenia nic tu nie zmieni. Moja propozycja brzmi zanim Pani podejmie tak poważny krok jak założenie stowarzyszenia wraz z innymi czy fundacji to proszę się zorientować jakie są tego konsekwencje. Czyli jakie obowiązki sprawozdawczość proszę zwrócić szczególną uwagę że tam jest pełna księgowość. Prowadzę fundację od 6 lat byłem prezesem kilku stowarzyszen w tym OSP I wiem ile to pracy i obowiązków. Środki na utrzymanie i prowadzenie tych podmiotów same się nie znajdą to jest ciężka i żmudną praca wymagająca dużej wiedzy i praktyki
Moja Teściowa ma 2 przyrodnie siostry. Jedna z nich zamieszkiwała mieszkanie po ich zmarłej matce i sama kilka dni temu zmarła. Mieszkanie było własnościowe lokatorskie na ich zmarłą matkę. Po śmierci matki siostra teściowej nie przepisała notarialnie własności i zamieszkiwała w nim płacąc media. Teraz o śmierci siostry, dwie żyjące siostry, w tym moja teściowa, chcą uporządkować sprawy mieszkaniowe, wystawić je ma sprzedaż i podzielić pieniądze ...
Hej, mam problem natury prawno rodzinnej. Prawie 10 lat temu rodzice kupili "mi" mieszkanie. "Mi" ponieważ ono wciąż prawnie należy do nich, pomimo wielokrotnego zapewniania, że przecież jest moje. Ja w nim jedynie od tych prawie 10 lat mieszkam, ale też zarządzam. Był okres, kiedy było wynajmowane, bo studiowałam w innym mieście (oczywiście żaden podatek nie był odprowadzany, bo rodzice zabronili mi to zgłaszać - wszelkie umo...
Mam domek w lesie, działka jest wspólna, ma sześciu właścicieli. Osoby będące rodziną utworzyły tu psi hotel. Ustawicznie jest hałas, rozmowy nie przynoszą najmniejszego rezultatu. Uprzejmie proszę o ukierunkowanie prawne. Jestem bezsilna, bardzo zmęczona....
Cześć,
miałem dwie sprawy egzekucyjne, które zostały w całości spłacone i zamknięte. Głównie przez zajęcie wynagrodzenia - 50%.
Ostatnia sprawa została oficjalnie zamknięta - dostałem pismo od komornika, które odebrałem w dniu 01.08.2023r. Mimo to w dniu 09.08 pracodawca dokonał przelewu pomniejszony o 50%. Co w takim wypadku? Skarga na komornika? Nie powinien tego faktu też zgłosić do pracodawcy?
Nie dostałem też innej korespondencji mówiącej...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: