Czy mogę założyć stowarzyszenie, fundację jako sołtys?
Moi drodzy,
mam pytanie. Zostałam wybrana sołtysem Postanowiliśmy w ramach sołeckiego funduszu zakupić „coś”, co postawimy na wydzierżawionym przez gminę gruncie. Coś – bo to ma być drewniany domek albo garaż ocieplony. Wyjaśnienie – grunt jest oczywiście u nas na wsi, należy do jednego z mieszkańców. Umowa dzierżawy zostala podpisana między właścicielem tego gruntu a gminą).
Podobno – choć nie do końca wierzę w tę teorię – nie możemy kupić tego „budynku” na siebie, w sensie na wieś, czyli na kogo?
Gmina twierdzi, że budynek można kupić na jakieś stowarzyszenie lub na gminę. Jaka jest rzeczywistość?
Czy możemy założyć fundację, stowarzyszenie jako wieś? Czy mogę założyć stowarzyszenie, fundację jako sołtys? Czy jako osoba fizyczna? Gubię się
Chcę uniknąć sytuacji, Gdy „obiekt” będzie kupiony za pieniądze należące się naszej wsi praktycznie w reczywistości nie będzie należał do nas
anonim cytuj
03-12-2021
Fundusz Solecki to pieniądze wyodrębnione z budżetu miasta/gminy wiejskie w zamian za wyodrębnienie takich środków z budżetu państwa trafią jakaś tam kwota do danej jednostki. Jako sołectwo czyli społeczność miejscowości na zebraniu wiejskim decydujecie na co chcecie wydać te pieniądze, ale i tak dysponentem jest wójt /burmistrz i faktura jest na gminę za chodnik, zmywarkę czy inna rzecz. Zakupions rzecz czy wykonana inwestycja stanowi jej majątek może być przekazane do świetlicy czy jednostki OSP do używania na podstawie umowy użyczenia to praktyka gminy. Założenie fundacji czy stowarzyszenia nic tu nie zmieni. Moja propozycja brzmi zanim Pani podejmie tak poważny krok jak założenie stowarzyszenia wraz z innymi czy fundacji to proszę się zorientować jakie są tego konsekwencje. Czyli jakie obowiązki sprawozdawczość proszę zwrócić szczególną uwagę że tam jest pełna księgowość. Prowadzę fundację od 6 lat byłem prezesem kilku stowarzyszen w tym OSP I wiem ile to pracy i obowiązków. Środki na utrzymanie i prowadzenie tych podmiotów same się nie znajdą to jest ciężka i żmudną praca wymagająca dużej wiedzy i praktyki
Witam. Posiadam II grupę inwalidzką. Od listopada jestem właścicielką mieszkania. Wcześniej właścicielem był mój tata. Płacił on abonament RTV. Moje pytanie brzmi. Czy jako osoba z drugą II grupą jestem zwolniona z opłat czy nie?
...
Bliskiej osobie zatrzymano prawo jazdy w Polsce za jazdę pod wpływem alkoholu (0,34mg). Obywatel Polski, prawo jazdy szwajcarskie. Pytanie brzmi czy będzie mógł prowadzić pojazdy w Szwajcarii?
Sprawa ciągnie się trzy miesiące. Prawo jazdy zatrzymane. Czy skoro nie jest polskie to w ogóle mają prawo je trzymać? Naczytaliśmy się różnych rzeczy w internecie, chcemy rozwiać wątpliwości.
Czy jest tu może adwokat specjalizujący się w takich sprawac...
Czy jeśli osoba, która ma podpisaną umowę dożywocia na mieszkanie, umrze przed osobą, którą ma utrzymywać do śmierci umrze przed nim? Dzieci dziedziczą umowę dożywocia czy wchodzi to do spadku ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: