Czy właściciel mieszkania może wyrzucić najemcę bo zwleka z opłatą za czynsz 7 dni?

Czy właściciel mieszkania może wyrzucić najemcę bo zwleka z opłatą za czynsz 7 dni?(bez wręczania wcześniej wypowiedzenia?)tak z dnia na dzień? Jeśli taki zapis jest w umowie? Czy prawo o 2mc zwłoki z opłatą jest ponad umową?
anonim cytuj
25-10-2021
Nie może. A zapis w kodeksie cywilnym, o którym wspominasz również nie ma tutaj zastosowania. Tę kwestię reguluje art. 11 ust. 2 pkt 2 ustawy o ochronie praw lokatorów. Czyli lokator musi zalegać z opłatami za trzy pełne okresy rozliczeniowe. Wówczas właściciel kieruje do niego pismo z informacją o zamiarze wypowiedzenia umowy i wyznacza dodatkowy miesięczny termin na uregulowanie zaległości. Jeśli nie zostaną uregulowane, to wypowiada umowę z miesięcznym terminem.

anonim cytuj
25-10-2021
Dzień dobry,

Prawo dotyczące ochrony praw najemców mieszkań jest dość specyficzne i różni się od typowych regulacji prawnych dotyczących umów najmu. Zgodnie z art. 11 ust. 1 Ustawy o ochronie praw lokatorów, młodzieży przygotowującej się do pracy oraz osób mieszkających w niektórych budynkach mieszkalnych, wypowiedzenie umowy najmu ze względu na zwłokę w zapłacie czynszu i opłat za korzystanie z lokalu przez okres przekraczający trzy pełne okresy rozliczeniowe jest możliwe tylko w przypadku, gdy najemca nie ureguluje należności w terminie dodatkowym wyznaczonym przez wynajmującego, który nie może być krótszy niż miesiąc.

Co więcej, wynajmujący ma obowiązek powiadomić najemcę na piśmie o zamiarze wypowiedzenia umowy najmu, z wyznaczeniem terminu na uregulowanie zaległych płatności. Jeżeli wynajmujący wypowie umowę najmu, to musi to zrobić na piśmie z zachowaniem jednomiesięcznego okresu wypowiedzenia.

Oznacza to, że wynajmujący nie może wyrzucić najemcy "z dnia na dzień" za zwłokę w zapłacie czynszu wynoszącą 7 dni, nawet jeżeli taki zapis jest w umowie najmu. W prawie polskim przepisy prawa, takie jak ten z Ustawy o ochronie praw lokatorów, są nadrzędne wobec umów, jeżeli zapewniają one wyższy stopień ochrony stronie słabszej, jaką w tym przypadku jest najemca.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

zwrot kosztów za stawienie sie w sądzie świadka
Jeżeli zostałam wezwana w charakterze świadka na rozprawę sądową w powództwie czy Sąd ma prawo zwrócić mi koszty dojazdu? Dostalam taką informacje od osoby której dotyczy ta sprawa, a czeka mnie daleka wyprawa. Zostaje mi jedynie możliwość wynajęcia auta bo obecnie zadnego nie posiadam. Był ktoś moze w podobnej sytuacji? czy faktycznie moge liczyć na zwrot kosztów? A jesli nie to do której ze storn powinnam się zwrócić o pokrycie dojazdu...
Wymiar etatu, a czas pracy.
Jestem zatrudniony na 0,5 etatu czyli tak na logikę powinienem pracować 4 godziny dziennie. Po raz kolejny w nowym grafiku na listopad ani razu nie mam dnia z czterema godzinami w pracy. Ja rozumiem: jestem zatrudniony w równoważnym systemie czasu pracy, ale czy to nie jest przesada ? A może wręcz mobbing: bo to wpływa na moje życie bo już kilka lat temu odrzuciłem z przyczyn właśnie osobistych propozycję przejścia na 0,75 etatu....
Podwyższenie alimentów.
Mam pytanie odnośnie alimentów. Córka lat 15 obecnie uczy się w liceum potem wiadomo studia. Od 13 lat ma zasądzone alimenty w kwocie 400 zł. Ojciec pozbawiony władzy rodzicielskiej zero kontaktu od 13 lat . Nie płacił alimentów do pewnego czasu płacił fundusz alimentacyjny . Obecnie nie pobieram z funduszu bo przekracza dochód a od 4 miesięcy otrzymuje od komornika po 400 zł co miesiąc tak jakby w końcu komornik dobrał mu się do tyłka. I teraz m...
Podział mieszkania po zmarłym.
Witam dostałem wezwanie na rozpraw odnośnie nadania spadku po zmarłym wujku (nie miał dzieci a jego rodzeństwo też już zmarło więc dostałem wezwanie jako najbliższy członek) i teraz się zastanawiam jak może być podzielone mieszkanie ? Mieszkanie było wspólne z żoną ona też zmarła z tego co wiem mieszkanie jest po cioci rodzicach a wcześniej dziadkach. Na nadanie spadku jest wezwane z cioci strony trójka rodzeństwa (nie znam ich) ale samo wezwanie...

Wyszukiwarka