Czy właściciel mieszkania może wyrzucić najemcę bo zwleka z opłatą za czynsz 7 dni?

Czy właściciel mieszkania może wyrzucić najemcę bo zwleka z opłatą za czynsz 7 dni?(bez wręczania wcześniej wypowiedzenia?)tak z dnia na dzień? Jeśli taki zapis jest w umowie? Czy prawo o 2mc zwłoki z opłatą jest ponad umową?
anonim cytuj
25-10-2021
Nie może. A zapis w kodeksie cywilnym, o którym wspominasz również nie ma tutaj zastosowania. Tę kwestię reguluje art. 11 ust. 2 pkt 2 ustawy o ochronie praw lokatorów. Czyli lokator musi zalegać z opłatami za trzy pełne okresy rozliczeniowe. Wówczas właściciel kieruje do niego pismo z informacją o zamiarze wypowiedzenia umowy i wyznacza dodatkowy miesięczny termin na uregulowanie zaległości. Jeśli nie zostaną uregulowane, to wypowiada umowę z miesięcznym terminem.

anonim cytuj
25-10-2021
Dzień dobry,

Prawo dotyczące ochrony praw najemców mieszkań jest dość specyficzne i różni się od typowych regulacji prawnych dotyczących umów najmu. Zgodnie z art. 11 ust. 1 Ustawy o ochronie praw lokatorów, młodzieży przygotowującej się do pracy oraz osób mieszkających w niektórych budynkach mieszkalnych, wypowiedzenie umowy najmu ze względu na zwłokę w zapłacie czynszu i opłat za korzystanie z lokalu przez okres przekraczający trzy pełne okresy rozliczeniowe jest możliwe tylko w przypadku, gdy najemca nie ureguluje należności w terminie dodatkowym wyznaczonym przez wynajmującego, który nie może być krótszy niż miesiąc.

Co więcej, wynajmujący ma obowiązek powiadomić najemcę na piśmie o zamiarze wypowiedzenia umowy najmu, z wyznaczeniem terminu na uregulowanie zaległych płatności. Jeżeli wynajmujący wypowie umowę najmu, to musi to zrobić na piśmie z zachowaniem jednomiesięcznego okresu wypowiedzenia.

Oznacza to, że wynajmujący nie może wyrzucić najemcy "z dnia na dzień" za zwłokę w zapłacie czynszu wynoszącą 7 dni, nawet jeżeli taki zapis jest w umowie najmu. W prawie polskim przepisy prawa, takie jak ten z Ustawy o ochronie praw lokatorów, są nadrzędne wobec umów, jeżeli zapewniają one wyższy stopień ochrony stronie słabszej, jaką w tym przypadku jest najemca.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Pojazd niedopuszczonym do ruchu.
Zostałem zatrzymany na nie swoim skuterze, byłem bez kasku i karty motorowerowej, która posiadam lecz nie miałem jej przy sobie. Właściciel skutera znajdował się dosłownie 10 m ode mnie, poproszony zostałem o dokumenty pojazdu. Powiedziałem, że nie jest to mój skuter i zawołałem właściciela, wyszło, że pojazd był nie zarejestrowany, nie miał kompletnie nic żadnych dokumentów, zabrali nas na komisariat, skuter został na parkingu, ja dostałem wezwa...
Oskarżony o kradzież.
Pracowałem prawie 3 lata na stacji paliw. Niedawno szefowa oskarżyła mnie i zmiennika o kradzież pieniędzy. Nasza kradzież miała polegać na tym że z faktur które zostały wystawione dla klientów po pewnym czasie były poprawiane niby przez nas tak aby kasą nie trafiała do kasy kasjerów a kasy głównej ( każda transakcja trafia do lasy kasjerów a kasa główna to wszystko co wypłacaliśmy szefowej) oskarżyła nas że te pieniądze zabraliśmy my. Te faktur...
Kupiłam meble do wynajętego mieszkania, celem zmniejszenia kwoty wynajmu.
Potrzebuję rady kogoś mądrzejszego. Ponad rok temu, wynajmując mieszkanie z ówczesną partnerką miałyśmy układ z właścicielami (nie poparty żadną umową), że wezmę na raty meble do tego mieszkania, a oni zmniejszą nam kwotę odstępnego o wysokość raty (faktury za meble są na mnie). Jak to w życiu bywa z partnerką się rozstałam, wyprowadziłam, a rat zostało jeszcze na niecały rok. Z właścicielami dogadałam się, że oddadzą mi pieniądze za raty, które ...
Kupiłem samochóz zajetu przez komornika
Witam.Kupiłem samochodów poszedłem do wydziału komunikacji w celu przerejestrowania go, okazało się że jest jest zajęty przez komornika ,to starą z przed 5 lat ,poprzedni właściciel nie odbiera a zadłużenie jest na jeszcze wcześniejszego właściciela .Co powinienem zrobić żeby to wyjaśnić?...

Wyszukiwarka