Czy właściciel mieszkania może wyrzucić najemcę bo zwleka z opłatą za czynsz 7 dni?

Czy właściciel mieszkania może wyrzucić najemcę bo zwleka z opłatą za czynsz 7 dni?(bez wręczania wcześniej wypowiedzenia?)tak z dnia na dzień? Jeśli taki zapis jest w umowie? Czy prawo o 2mc zwłoki z opłatą jest ponad umową?
anonim cytuj
25-10-2021
Nie może. A zapis w kodeksie cywilnym, o którym wspominasz również nie ma tutaj zastosowania. Tę kwestię reguluje art. 11 ust. 2 pkt 2 ustawy o ochronie praw lokatorów. Czyli lokator musi zalegać z opłatami za trzy pełne okresy rozliczeniowe. Wówczas właściciel kieruje do niego pismo z informacją o zamiarze wypowiedzenia umowy i wyznacza dodatkowy miesięczny termin na uregulowanie zaległości. Jeśli nie zostaną uregulowane, to wypowiada umowę z miesięcznym terminem.

anonim cytuj
25-10-2021
Dzień dobry,

Prawo dotyczące ochrony praw najemców mieszkań jest dość specyficzne i różni się od typowych regulacji prawnych dotyczących umów najmu. Zgodnie z art. 11 ust. 1 Ustawy o ochronie praw lokatorów, młodzieży przygotowującej się do pracy oraz osób mieszkających w niektórych budynkach mieszkalnych, wypowiedzenie umowy najmu ze względu na zwłokę w zapłacie czynszu i opłat za korzystanie z lokalu przez okres przekraczający trzy pełne okresy rozliczeniowe jest możliwe tylko w przypadku, gdy najemca nie ureguluje należności w terminie dodatkowym wyznaczonym przez wynajmującego, który nie może być krótszy niż miesiąc.

Co więcej, wynajmujący ma obowiązek powiadomić najemcę na piśmie o zamiarze wypowiedzenia umowy najmu, z wyznaczeniem terminu na uregulowanie zaległych płatności. Jeżeli wynajmujący wypowie umowę najmu, to musi to zrobić na piśmie z zachowaniem jednomiesięcznego okresu wypowiedzenia.

Oznacza to, że wynajmujący nie może wyrzucić najemcy "z dnia na dzień" za zwłokę w zapłacie czynszu wynoszącą 7 dni, nawet jeżeli taki zapis jest w umowie najmu. W prawie polskim przepisy prawa, takie jak ten z Ustawy o ochronie praw lokatorów, są nadrzędne wobec umów, jeżeli zapewniają one wyższy stopień ochrony stronie słabszej, jaką w tym przypadku jest najemca.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Pytanie dotyczące urlopu rodzicielskiego po zmianach wchodzących 1 sierpnia 2022r.
Dzień dobry. Obecnie przebywam na urlopie z tytułu urodzenia dziecka udzielonego na dotychczasowych zasadach tj. 20tyg. urlopu macierzyńskiego i 32 tyg. urlopu rodzicielskiego. Urlop ten kończy się dnia 7 sierpnia. Czy w tej sytuacji mogę złożyć wniosek o dodatkowe 9 tygodni? Niestety nie mogę doszukać się jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie....
Przelew pieniędzy na konto wspólne.
Mam takie pytanie, odnośnie przekazania pieniędzy (dział spadku ze zniesieniem współwłasności) pytania są takie: 1. Jeśli znam tylko konto współmałżonka strony to czy można dokonać przelewu na takie konto? 2. Jeśli tak, to czy rodzi to jakieś skutki np. podatkowe? 3. Czy współmałżonek może odesłać nadawcy pieniądze przeznaczone dla drugiego współmałżonka? Co wtedy zrobić jak odeśle zwrotnie taki przelew?...
Czy należy uregulować zaległości OC poprzedniego właściciela auta?
Mama kupiła auto i przyszło jej przed sądowne wezwanie do zapłaty, za polisę od poprzedniego właściciela. Mama dostała z dowodem rejestracyjnym numer polisy, że auto jest ubezpieczone, nic nie było mowy o tym, że trzeba zrobić jakąś wpłatę. Mamie też nie przychodziło żadne ponaglenie z ubezpieczalni, tylko od razu przed sądowe wezwanie do zapłaty, co można dalej z tym robić? Ma to płacić mama czy poprzedni właściciel?...
Sprzedaż nieruchomości.
Witam. Jestem współwłaścicielem działki o powierzchni 22 arów. Mój udział to 6/8. Pozostała część należy do moich sióstr. Chciałbym z tej działki 22 arów wytyczyć działkę 12 arów i ją sprzedać. Czy mogę to zrobić bez zgody moich sióstr?...

Wyszukiwarka