Czy właściciel mieszkania może wyrzucić najemcę bo zwleka z opłatą za czynsz 7 dni?

Czy właściciel mieszkania może wyrzucić najemcę bo zwleka z opłatą za czynsz 7 dni?(bez wręczania wcześniej wypowiedzenia?)tak z dnia na dzień? Jeśli taki zapis jest w umowie? Czy prawo o 2mc zwłoki z opłatą jest ponad umową?
anonim cytuj
25-10-2021
Nie może. A zapis w kodeksie cywilnym, o którym wspominasz również nie ma tutaj zastosowania. Tę kwestię reguluje art. 11 ust. 2 pkt 2 ustawy o ochronie praw lokatorów. Czyli lokator musi zalegać z opłatami za trzy pełne okresy rozliczeniowe. Wówczas właściciel kieruje do niego pismo z informacją o zamiarze wypowiedzenia umowy i wyznacza dodatkowy miesięczny termin na uregulowanie zaległości. Jeśli nie zostaną uregulowane, to wypowiada umowę z miesięcznym terminem.

anonim cytuj
25-10-2021
Dzień dobry,

Prawo dotyczące ochrony praw najemców mieszkań jest dość specyficzne i różni się od typowych regulacji prawnych dotyczących umów najmu. Zgodnie z art. 11 ust. 1 Ustawy o ochronie praw lokatorów, młodzieży przygotowującej się do pracy oraz osób mieszkających w niektórych budynkach mieszkalnych, wypowiedzenie umowy najmu ze względu na zwłokę w zapłacie czynszu i opłat za korzystanie z lokalu przez okres przekraczający trzy pełne okresy rozliczeniowe jest możliwe tylko w przypadku, gdy najemca nie ureguluje należności w terminie dodatkowym wyznaczonym przez wynajmującego, który nie może być krótszy niż miesiąc.

Co więcej, wynajmujący ma obowiązek powiadomić najemcę na piśmie o zamiarze wypowiedzenia umowy najmu, z wyznaczeniem terminu na uregulowanie zaległych płatności. Jeżeli wynajmujący wypowie umowę najmu, to musi to zrobić na piśmie z zachowaniem jednomiesięcznego okresu wypowiedzenia.

Oznacza to, że wynajmujący nie może wyrzucić najemcy "z dnia na dzień" za zwłokę w zapłacie czynszu wynoszącą 7 dni, nawet jeżeli taki zapis jest w umowie najmu. W prawie polskim przepisy prawa, takie jak ten z Ustawy o ochronie praw lokatorów, są nadrzędne wobec umów, jeżeli zapewniają one wyższy stopień ochrony stronie słabszej, jaką w tym przypadku jest najemca.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Mieszkanie z licytacji komorniczej.
Witam, jakiś czas temu wylicytowałam mieszkanie na licytacji komorniczej. Po wygranej licytacji dłużnicy zapytali się mnie czy mogli by to mieszkanie wynajmować (są to starsze, schorowane osoby, a ja aktualnie mieszkam za granicą, więc mieszkanie jest zakupione póki co jako inwestycja). Zgodziłam się na to i zostało to zapisane w protokole. Aktualnie 2 tygodnie temu zapłaciłam za mieszkanie i czekam na pismo w sprawie przysądzenia własności, aby...
Wykreślenie z listy studentów a zapłata za czesne.
Dnia 11.10.2023 złożyłem rezygnację ze studiów, powodem była zła sytuacja materialna. Dziś dostałem decyzję po prawie dwóch tygodniach, iż owszem zostałem wykreślony z listy studentów, ale "decyzja nie jest równoznaczna z rozliczeniem finansowym z uczelnią. Do zapłaty pozostało czesne w wysokości 600 zł. Odsetki będą naliczane do dnia spłaty zaległości z czesnym. Wszelkich informacji na temat ewentualnych zaległości udziela Dział Płatności i...
Problemy z tzw. pożyczką domową. Proszę o rade
Witam. Koleżanka wzięła jakiś czas temu pożyczkę domową. Pracownik przychodzi po ratę do domu, co tydzień.. Koleżanka wzięła pożyczkę na 500plus. Jej sytuacja się zmieniła, chodzi o finanse. 2 razy nie zapłaciła raty, kilka razy dała mniej. Ale od dłuższego czasu płaci co tydzień, jednak nie zawsze pełną ratę. "Do akcji" wkroczyła Pani kierownik rejonu. Zaczęły się groźby, krzyki, obrażanie. Kierownik stoi pod blokiem.. Jeśli...
Ile mam czasu na rozwiązanie umowy?
Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia? Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień". Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodni...

Wyszukiwarka