Kupiłam meble do wynajętego mieszkania, celem zmniejszenia kwoty wynajmu.

Potrzebuję rady kogoś mądrzejszego. Ponad rok temu, wynajmując mieszkanie z ówczesną partnerką miałyśmy układ z właścicielami (nie poparty żadną umową), że wezmę na raty meble do tego mieszkania, a oni zmniejszą nam kwotę odstępnego o wysokość raty (faktury za meble są na mnie). Jak to w życiu bywa z partnerką się rozstałam, wyprowadziłam, a rat zostało jeszcze na niecały rok. Z właścicielami dogadałam się, że oddadzą mi pieniądze za raty, które spłacam po wyprowadzce. Nie mam na to żadnej podkładki w formie pisemnej, wszystko na przysłowiową „gębę.” Głupia zaufałam, a Ci totalnie mnie olewają, gdy próbuję się z nimi w tej sprawie skontaktować. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
Trochę pogodziłam się z myślą o płaceniu za błędy przeszłości, jednak mimo wszystko tych pieniędzy mi szkoda.
anonim cytuj
18-08-2023
Faktura na Ciebie, raty na Ciebie, więc masz czarno na białym że meble są Twoje. Wyślij pismo, w którym przedstawisz im dwa wyjścia, albo wpłacają Ci resztę kwoty za raty i biorą meble, albo niech oddadzą Twoją właność.

anonim cytuj
18-08-2023
Potrzebuję rady kogoś mądrzejszego. Ponad rok temu, wynajmując mieszkanie z ówczesną partnerką miałyśmy układ z właścicielami (nie poparty żadną umową), że wezmę na raty meble do tego mieszkania, a oni zmniejszą nam kwotę odstępnego o wysokość raty (faktury za meble są na mnie). Jak to w życiu bywa z partnerką się rozstałam, wyprowadziłam, a rat zostało jeszcze na niecały rok. Z właścicielami dogadałam się, że oddadzą mi pieniądze za raty, które spłacam po wyprowadzce. Nie mam na to żadnej podkładki w formie pisemnej, wszystko na przysłowiową „gębę.” Głupia zaufałam, a Ci totalnie mnie olewają, gdy próbuję się z nimi w tej sprawie skontaktować. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
Trochę pogodziłam się z myślą o płaceniu za błędy przeszłości, jednak mimo wszystko tych pieniędzy mi szkoda.

Jedziesz i zabierasz meble.
A co jeśli nie wpuszczą mnie do mieszkania?

Policja, zgłaszasz kradzież/przywłaszczenie mienia i tyle, jak zaczną się przy policji wykręcać, że faktycznie chcieli Ci zapłacić itp. To i tak podpadnie pod próbę wyłudzenia.

anonim cytuj
18-08-2023
Po pierwsze, w polskim prawie istotne jest posiadanie dowodów. Faktura za meble jest ważnym dowodem na to, że meble należą do Ciebie. Jednakże fakt, że nie posiadasz pisemnego porozumienia odnośnie do umowy o obniżeniu czynszu w zamian za zakup mebli, może sprawić pewne trudności w dochodzeniu swoich praw.

Po drugie, jeżeli właściciele mieszkania nie chcą Ci oddać pieniędzy, masz prawo zażądać zwrotu zakupionych mebli. Proponowane wcześniej pismo z dwiema opcjami dla właścicieli mieszkania to dobre rozwiązanie.

Po trzecie, jeśli nie zostaniesz wpuszczona do mieszkania w celu odebrania mebli, możesz zgłosić to na policję jako przywłaszczenie mienia. Pamiętaj, żeby mieć ze sobą fakturę jako dowód własności.

Ostatecznie, w przypadku braku reakcji ze strony właścicieli mieszkania, można rozważyć skierowanie sprawy na drogę sądową, jednakże wówczas warto dokładnie ocenić ewentualne korzyści oraz koszty takiego postępowania.

anonim cytuj
19-08-2023

Sugerowane Tematy

Podział mieszkania.
Jestem prawnym właścicielem mieszkania (mama ma dożywotkę). Było to wcześniej mieszkanie mamy i taty. Tato był alkoholikiem, był też pozbawiony praw rodzicielskich do mnie i był w separacji z mamą. Aby uchronić mieszkanie przed komornikiem, zostało one przepisane ( Przepisanie mieszkania lub domu ) na mnie. Nie mieszkam w tym mieszkaniu już kilka lat. Mieszka w nim moja mama i dwóch braci. Jeden z braci nie pracuje i w żaden sposób nie dokłada si...
Pracodawca nie chce podpisać urlopu.
Szef nie chce podpisać mi urlopu na 2 tygodnie, twierdzi że nie może ponieważ w tym samym czasie bierze inna osoba urlop boi się że kolejny urlop przerwie ciągłość w pracy gdy w tym samym czasie np. jeszcze ktoś poszedł np. na L4. Moje pytanie jakich użyć argumentów kiedy mam już opłacone ferie które spędzam z 7 latkiem(tata wychowujący sam dzieci) Czytałem coś na temat tych nowych urlopów, które weszły w życie czy mogę złożyć wniosek o taki ur...
Czy opłacić PPC za zakupy przez internet?
Mam takie pytanie, bo jak wiadomo skarbówka coraz bardziej patrzy się każdemu na ręce i co w przypadku zakupu konsoli na allegro, czy olx itd gdzie pieniądze przechodzą przez portal a kwota wynosi ponad 1000? I zgodnie z prawem trzeba opłacić pcc, ale przecież normalnie nikt nie wystawia Ci paragonu jak sprzedaję szary Kowalski, i wtedy jak udowodnić US, że kupiło się za tyle i tyle. Wyciąg z konta ale tam znowu nie ma się za co płaciło, tylko op...
zamknięta uczelnia / zwrot kosztów
Dzień dobry. Studiowałam jeden rok na prywatnej uczelni medycznej, w czerwcu poinformowano nas, że uczelnia się zamyka. Szukam innych uczelni i wszędzie otrzymuję informację, że z powodu dużej różnicy programowej mogę zostać przyjęta ale znowu na pierwszy semestr. Czy mogę założyć sprawę uczelni o zwrot kosztów?...

Wyszukiwarka