Kupiłam meble do wynajętego mieszkania, celem zmniejszenia kwoty wynajmu.

Potrzebuję rady kogoś mądrzejszego. Ponad rok temu, wynajmując mieszkanie z ówczesną partnerką miałyśmy układ z właścicielami (nie poparty żadną umową), że wezmę na raty meble do tego mieszkania, a oni zmniejszą nam kwotę odstępnego o wysokość raty (faktury za meble są na mnie). Jak to w życiu bywa z partnerką się rozstałam, wyprowadziłam, a rat zostało jeszcze na niecały rok. Z właścicielami dogadałam się, że oddadzą mi pieniądze za raty, które spłacam po wyprowadzce. Nie mam na to żadnej podkładki w formie pisemnej, wszystko na przysłowiową „gębę.” Głupia zaufałam, a Ci totalnie mnie olewają, gdy próbuję się z nimi w tej sprawie skontaktować. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
Trochę pogodziłam się z myślą o płaceniu za błędy przeszłości, jednak mimo wszystko tych pieniędzy mi szkoda.
anonim cytuj
18-08-2023
Faktura na Ciebie, raty na Ciebie, więc masz czarno na białym że meble są Twoje. Wyślij pismo, w którym przedstawisz im dwa wyjścia, albo wpłacają Ci resztę kwoty za raty i biorą meble, albo niech oddadzą Twoją właność.

anonim cytuj
18-08-2023
Potrzebuję rady kogoś mądrzejszego. Ponad rok temu, wynajmując mieszkanie z ówczesną partnerką miałyśmy układ z właścicielami (nie poparty żadną umową), że wezmę na raty meble do tego mieszkania, a oni zmniejszą nam kwotę odstępnego o wysokość raty (faktury za meble są na mnie). Jak to w życiu bywa z partnerką się rozstałam, wyprowadziłam, a rat zostało jeszcze na niecały rok. Z właścicielami dogadałam się, że oddadzą mi pieniądze za raty, które spłacam po wyprowadzce. Nie mam na to żadnej podkładki w formie pisemnej, wszystko na przysłowiową „gębę.” Głupia zaufałam, a Ci totalnie mnie olewają, gdy próbuję się z nimi w tej sprawie skontaktować. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
Trochę pogodziłam się z myślą o płaceniu za błędy przeszłości, jednak mimo wszystko tych pieniędzy mi szkoda.

Jedziesz i zabierasz meble.
A co jeśli nie wpuszczą mnie do mieszkania?

Policja, zgłaszasz kradzież/przywłaszczenie mienia i tyle, jak zaczną się przy policji wykręcać, że faktycznie chcieli Ci zapłacić itp. To i tak podpadnie pod próbę wyłudzenia.

anonim cytuj
18-08-2023
Po pierwsze, w polskim prawie istotne jest posiadanie dowodów. Faktura za meble jest ważnym dowodem na to, że meble należą do Ciebie. Jednakże fakt, że nie posiadasz pisemnego porozumienia odnośnie do umowy o obniżeniu czynszu w zamian za zakup mebli, może sprawić pewne trudności w dochodzeniu swoich praw.

Po drugie, jeżeli właściciele mieszkania nie chcą Ci oddać pieniędzy, masz prawo zażądać zwrotu zakupionych mebli. Proponowane wcześniej pismo z dwiema opcjami dla właścicieli mieszkania to dobre rozwiązanie.

Po trzecie, jeśli nie zostaniesz wpuszczona do mieszkania w celu odebrania mebli, możesz zgłosić to na policję jako przywłaszczenie mienia. Pamiętaj, żeby mieć ze sobą fakturę jako dowód własności.

Ostatecznie, w przypadku braku reakcji ze strony właścicieli mieszkania, można rozważyć skierowanie sprawy na drogę sądową, jednakże wówczas warto dokładnie ocenić ewentualne korzyści oraz koszty takiego postępowania.

anonim cytuj
19-08-2023

Sugerowane Tematy

Przyjęcie spadku, a długi jednego z rodziców
Dzień dobry. Mama brała kredyty na siebie, Tata zmarł. Nie mieli rozdzielności majątkowej. Czy jako ich dziecko dziedziczę w tym przypadku długi po przyjęciu części spadku po zmarłym Ojcu dopóki Mama żyje ?...
Syn pozostawił na parkingu samochód, który został ochlapany farbą elewacyjną
Dzień dobry. Syn pozostawił na parkingu samochód, który został ochlapany farbą elewacyjną. Właściciel czyszcząc owy samochód porysował lakier na samochodzie. To, że lakier został porysowany podczas czyszczenia, syn zauważył na drugi dzień po zmyciu czegoś co ten pan nałożył na samochód. Dał mu na odczepnego 200 zł. Ogólnie dane owego Pana syn ma, bo wezwał policję. Pan nie jest ugodowy co do naprawy porysowanej karoserii. Proszę o jakieś info ...
Wcześniejsza zapłata za fakturę.
Jeśli mógłbym prosić o informacje na temat płatności za faktury tzn. została mi wystawiona faktura z data płatności np. na 20 ale wierzyciel chce zapłaty 15, pięć dni wcześniej , jak to wygląda w świetle prawa, czy jestem zobligowany do wcześniejszej zapłaty ?...
Martwię się o swój samochód
Witam. Pod blokiem w którym mieszkam jest parking przy którym rosną drzewa. Drzewa są dość stare, schodzi z nich kora, na codzień spadają drobne gałęzie. Ostatnio widziałam jak większa gałąź spadła na samochód i narobiła szkód. Martwię się o swój samochód, czy mając tylko OC mogę się starać o odszkodowanie w razie gdyby taka gałąź na nie spadła? Teren raczej należy do miasta i myślę że to ich zadaniem jest zadbać o drzewa, które stanowią niebez...

Wyszukiwarka