Kupiłam meble do wynajętego mieszkania, celem zmniejszenia kwoty wynajmu.

Potrzebuję rady kogoś mądrzejszego. Ponad rok temu, wynajmując mieszkanie z ówczesną partnerką miałyśmy układ z właścicielami (nie poparty żadną umową), że wezmę na raty meble do tego mieszkania, a oni zmniejszą nam kwotę odstępnego o wysokość raty (faktury za meble są na mnie). Jak to w życiu bywa z partnerką się rozstałam, wyprowadziłam, a rat zostało jeszcze na niecały rok. Z właścicielami dogadałam się, że oddadzą mi pieniądze za raty, które spłacam po wyprowadzce. Nie mam na to żadnej podkładki w formie pisemnej, wszystko na przysłowiową „gębę.” Głupia zaufałam, a Ci totalnie mnie olewają, gdy próbuję się z nimi w tej sprawie skontaktować. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
Trochę pogodziłam się z myślą o płaceniu za błędy przeszłości, jednak mimo wszystko tych pieniędzy mi szkoda.
anonim cytuj
18-08-2023
Faktura na Ciebie, raty na Ciebie, więc masz czarno na białym że meble są Twoje. Wyślij pismo, w którym przedstawisz im dwa wyjścia, albo wpłacają Ci resztę kwoty za raty i biorą meble, albo niech oddadzą Twoją właność.

anonim cytuj
18-08-2023
Potrzebuję rady kogoś mądrzejszego. Ponad rok temu, wynajmując mieszkanie z ówczesną partnerką miałyśmy układ z właścicielami (nie poparty żadną umową), że wezmę na raty meble do tego mieszkania, a oni zmniejszą nam kwotę odstępnego o wysokość raty (faktury za meble są na mnie). Jak to w życiu bywa z partnerką się rozstałam, wyprowadziłam, a rat zostało jeszcze na niecały rok. Z właścicielami dogadałam się, że oddadzą mi pieniądze za raty, które spłacam po wyprowadzce. Nie mam na to żadnej podkładki w formie pisemnej, wszystko na przysłowiową „gębę.” Głupia zaufałam, a Ci totalnie mnie olewają, gdy próbuję się z nimi w tej sprawie skontaktować. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
Trochę pogodziłam się z myślą o płaceniu za błędy przeszłości, jednak mimo wszystko tych pieniędzy mi szkoda.

Jedziesz i zabierasz meble.
A co jeśli nie wpuszczą mnie do mieszkania?

Policja, zgłaszasz kradzież/przywłaszczenie mienia i tyle, jak zaczną się przy policji wykręcać, że faktycznie chcieli Ci zapłacić itp. To i tak podpadnie pod próbę wyłudzenia.

anonim cytuj
18-08-2023
Po pierwsze, w polskim prawie istotne jest posiadanie dowodów. Faktura za meble jest ważnym dowodem na to, że meble należą do Ciebie. Jednakże fakt, że nie posiadasz pisemnego porozumienia odnośnie do umowy o obniżeniu czynszu w zamian za zakup mebli, może sprawić pewne trudności w dochodzeniu swoich praw.

Po drugie, jeżeli właściciele mieszkania nie chcą Ci oddać pieniędzy, masz prawo zażądać zwrotu zakupionych mebli. Proponowane wcześniej pismo z dwiema opcjami dla właścicieli mieszkania to dobre rozwiązanie.

Po trzecie, jeśli nie zostaniesz wpuszczona do mieszkania w celu odebrania mebli, możesz zgłosić to na policję jako przywłaszczenie mienia. Pamiętaj, żeby mieć ze sobą fakturę jako dowód własności.

Ostatecznie, w przypadku braku reakcji ze strony właścicieli mieszkania, można rozważyć skierowanie sprawy na drogę sądową, jednakże wówczas warto dokładnie ocenić ewentualne korzyści oraz koszty takiego postępowania.

anonim cytuj
19-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy legalne jest robienie zakupów na słupa, na wymyślone dane?
W celu ochrony swoich danych osobowych myślę czy zamawiając coś przez internet do automatów paczkowych nie lepiej podawać wymyślone dane? Z danymi osobowymi w sklepach to wiadomo może być różnie zdarzają się włamania hackerskie i wycieki danych. Moje pytanie jest takie czy zakupy na słupa są legalne w świetle polskiego prawa?...
Postępowanie spadkowe.
Mam kilka pytań na temat spadku w postaci mieszkania. Jest czwórka rodzeństwa( wszyscy pełnoletni)i w końcu zdecydowaliśmy się wszyscy wspólnie ze chcemy sprzedać to mieszkanie. Wiem że musimy się udać do notariusza, ale ze względu na to, że ja przebywam w UK i jestem ograniczona czasowo chciałabym przygotować się na to spotkanie. Jakich dokumentów potrzebujemy? Od czego zacząć? Kto zajmuje się sprzedażą (my osobiście czy jakieś firmy-ewentual...
Czy nauczyciel może sprawdzić zawartość plecaka dziecka?
Taka sytuacja: dziecku szkole zginely drobne rzeczy. Mama tego dziecka przychodzi do szkoly i karze pokazac innemu dziecku caly swoj plecak przy nauczycelce w celu sprawdzenia czy nie ma tam zaginionych rzeczy. Czy to jeat zgodne z prawem??? Jaki art.? ...
Odrzucenie spadku
Witam serdecznie Chciałem zapytać, czy po odrzuceniu spadku w sądzie przeze mnie i później mojego dziecka, spadek przechodzi na małżonkę zmarłego (moja mamę) i mojego brata, czy pierw na braci zmarłego, jeżeli nie żyją już jego rodzice? Pozdrawiam ...

Wyszukiwarka