Pojazd niedopuszczonym do ruchu.

Zostałem zatrzymany na nie swoim skuterze, byłem bez kasku i karty motorowerowej, która posiadam lecz nie miałem jej przy sobie. Właściciel skutera znajdował się dosłownie 10 m ode mnie, poproszony zostałem o dokumenty pojazdu. Powiedziałem, że nie jest to mój skuter i zawołałem właściciela, wyszło, że pojazd był nie zarejestrowany, nie miał kompletnie nic żadnych dokumentów, zabrali nas na komisariat, skuter został na parkingu, ja dostałem wezwanie na komendę na której pisze, ze mam się zgłosić w charakterze podejrzanego w sprawie o wykroczenie z art. 95 kw.
Co mi grozi ? Właściciel wraz z rodzicem był dziś na komendzie i powiedzieli mu, że sprawa zostanie rozwiązana drogą sądową.
anonim cytuj
26-01-2024
Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając przy sobie wymaganych dokumentów, podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.
Chodzi mi w sumie o to czy będę ciągany przez to do sądu, ze nim kierowałem ?

anonim cytuj
26-01-2024
Pozostaje jeszcze kwestia kary za brak OC.

anonim cytuj
26-01-2024
Lat mam 17, właśnie jak to jest z tą karą za OC ? Wydaje mi się, że za tą karę powinien odpowiadać właściciel skutera czy kierujący ?

anonim cytuj
26-01-2024

Sugerowane Tematy

W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne.
Mam pytanie. Mieszkam w Finlandii of prawie 4 lat. Na święta planuje się wybrać do rodziców do Polski samochodem. W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne. Czy jeśli posiadam samochód na Fińskich rejestacjach, to mogę się na coś powołać przy kontroli policji czy misze wyskrobywać kolce? Pytam ponieważ zostały mi 2 miesiące do wyjazdu, więc wole wiedzieć i np. kupić dodatkowe koła, niż potem na parkinku ba...
Były partner koleżanki pożyczył od niej pieniądze, wzięła na niego dwa kredyty, które miał spłacać ale nie spłaca. Czy jest sens zgłosić do sądu, jeśli nie ma niczego na piśmie?
Czy taka sytuacje można nazwać wyłudzeniem? Były partner mojej koleżanki pożyczył od niej pieniądze plus wzięła na niego dwa kredyty, które miał spłacać. Oczywiście kredytów nie chce spłacać i pieniędzy nie chce oddać. Ona myśli nad tym, żeby sprawę zgłosić do sądu, ale jeśli nie ma niczego na piśmie to jest w ogóle sens taka sprawę zakładać?...
Zepsuty sprzęt w momencie zakupu.
Dzień dobry, Wiem, że temat może nieco podobny do innych, ale jednak nieco inny, dlatego też piszę w osobnym poście. Pokrótce opiszę sam problem, natomiast mam prośbę o poradę w kontekście dochodzenia swoich praw. W zeszłym tygodniu kupiłem przez Internet telewizor "na raty". Sklep dostarczył do mnie telewizor w piątek .W trakcie pierwszego uruchomienia telewizor zaczął stwarzać problem. Obraz wyglądał jakby była uszkodzona matryca. S...
Kontakty z dzieckiem, a brak alimentacji.
Ojciec dziecka płacił alimenty na dziecko urodzone w UK. Sam teraz zjechał do PL , ja z synem zjeżdżam za kilka miesięcy (zupełnie inne miasto) do tego czasu przestał mi płacić całkowicie, uważa że nie ma obowiązku płacić alimentów i to nie obowiązek ojca utrzymywać dziecko a matki ! Co mogę zrobić w tej sprawie ? Muszę czekać aż zjadę do PL i tam założyć sprawę o alimenty? Czy można to zrobić online? Jak to wszystko wygląda w PL? Jeszcze chciał...

Wyszukiwarka