Czy mogę wycofać się ze sprzedaży produktu?

Witam. Proszę o informację czy sprzedając przez internet jako osoba fizyczna mam prawo wycofać się ze sprzedaży i nie wysłać towaru gdy kupujący oświadczył, że zrobił przelew. Na grupie sprzedażowej wystawiłam przedmiot jak się okazało w rażąco niskiej cenie. Kilku grupowiczów po fakcie poinformowało mnie o realnej cenie. Towar wystawiłam za 5 % jego wartości. Proszę o informację i podstawę prawną czy muszę wysłać towar.
anonim cytuj
22-10-2021
jeżeli cena jest dużo niższa niż podobne oferty sprzedający moze powołać się na błąd w cenie. Np. ktoś wystawia przedmiot wart 5000zl za 500zl, bo np nie wskoczyło mu jeszcze jedno zero, to jak najbardziej można uważać, że to oczywista pomyłka.

anonim cytuj
22-10-2021
Kodeks cywilny w art. 84 stanowi, że oświadczenie woli wyrażone niezgodnie z wolą osoby, która je złożyła, z powodu pomyłki jest nieważne, jeżeli można przypuszczać, że przy braku pomyłki nie zostałoby złożone. Teoretycznie, w przypadku rażącej dysproporcji między wartością przedmiotu a ceną, na którą został wystawiony, istnieje argument, że wystąpiła pomyłka.

Jednakże, stosowanie tej zasady w praktyce nie jest takie proste. Przede wszystkim, musisz móc udowodnić, że doszło do pomyłki. Ponadto, kupujący mógłby potencjalnie sprzeciwić się temu twierdzeniu, argumentując, że zaakceptował ofertę w dobrej wierze, nie zdając sobie sprawy, że cena była rażąco niska.

W praktyce, takie sytuacje są często rozstrzygane na korzyść kupującego, szczególnie gdy sprzedający jest profesjonalistą. Jeżeli jednak jesteś osobą prywatną i to była jednorazowa transakcja, możesz być w lepszej pozycji, aby skutecznie powołać się na pomyłkę. W takim przypadku, sugeruję nawiązać kontakt z kupującym, wyjaśnić sytuację i spróbować dojść do porozumienia.

Pragnę jednak podkreślić, że powołanie się na pomyłkę i odstąpienie od umowy może mieć dla Ciebie konsekwencje prawne, w zależności od okoliczności konkretnego przypadku.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Naruszenie dóbr osobistych.
Chciałbym założyć sprawę w sądzie o naruszenie dóbr osobistych. W związku z tym mam kilka pytań. Z tego co udało mi się ustalić. To muszę ustalić Imię Nazwisko oraz adres zamieszkania osoby którą chce pozwać. Chciałbym jednakże dowiedzieć się, jak wygląda cały proces. Rozumiem, że w pierwszej kolejności muszę zgłosić się na policje w celu ustalenia danych osobowych osoby pozywanej. Czy na tym etapie musze przedstawić policji coś więcej niż wo...
Ulga na dzieci.
Pomóżcie, bo nigdzie nie mogę znaleźć żadnego wzoru. Z mężem rozliczamy się osobno i chcemy podzielić po równo ulgę na dzieci. Mamy ich dwoje. Czy zaznaczamy "cały rok" i przy każdym dziecku wpisujemy po 556,02,tak, żeby u mnie i u męża w sumie wyszło te 1112,04 przy jednym dziecku? Czy jakoś inaczej? Rozliczać się wspólnie nie możemy....
kaucja przy rozwiązaniu umowy
Witam wszystkich. Czy wynajmujacy ma prawo zabrać kaucję za mieszkanie przy rozwiązaniu umowy najmu okazjonalnego przed końcem trwania umowy? W umowie są zawarte tylko sytuacje opisane w k.c oraz za porozumieniem stron. My doszliśmy do porozumienia ale w ramach kary zabrano nam kaucję. Czy jest sens walczyć o kaucję w sądzie? Dodam, że wynajmujący na piśmie zaznaczył, że nie wnosi uwag do stanu mieszkania a na poczet wcześniejszego rozwiązania u...
Zgubiona umowa kupna auta.
Zgubiłam umowę od auta i również nie mam kontaktu do osoby od której kupowałam auto. Co teraz mam robić jakby czasem auto się całkowicie zepsuło i chciała bym oddać na złom? A nie mogę bez umowy. Nie chcę do końca życia płaci za auto którym na przykład nie jeżdżę (auto jest nie przerejestrowane )....

Wyszukiwarka