Czy mogę wycofać się ze sprzedaży produktu?

Witam. Proszę o informację czy sprzedając przez internet jako osoba fizyczna mam prawo wycofać się ze sprzedaży i nie wysłać towaru gdy kupujący oświadczył, że zrobił przelew. Na grupie sprzedażowej wystawiłam przedmiot jak się okazało w rażąco niskiej cenie. Kilku grupowiczów po fakcie poinformowało mnie o realnej cenie. Towar wystawiłam za 5 % jego wartości. Proszę o informację i podstawę prawną czy muszę wysłać towar.
anonim cytuj
22-10-2021
jeżeli cena jest dużo niższa niż podobne oferty sprzedający moze powołać się na błąd w cenie. Np. ktoś wystawia przedmiot wart 5000zl za 500zl, bo np nie wskoczyło mu jeszcze jedno zero, to jak najbardziej można uważać, że to oczywista pomyłka.

anonim cytuj
22-10-2021
Kodeks cywilny w art. 84 stanowi, że oświadczenie woli wyrażone niezgodnie z wolą osoby, która je złożyła, z powodu pomyłki jest nieważne, jeżeli można przypuszczać, że przy braku pomyłki nie zostałoby złożone. Teoretycznie, w przypadku rażącej dysproporcji między wartością przedmiotu a ceną, na którą został wystawiony, istnieje argument, że wystąpiła pomyłka.

Jednakże, stosowanie tej zasady w praktyce nie jest takie proste. Przede wszystkim, musisz móc udowodnić, że doszło do pomyłki. Ponadto, kupujący mógłby potencjalnie sprzeciwić się temu twierdzeniu, argumentując, że zaakceptował ofertę w dobrej wierze, nie zdając sobie sprawy, że cena była rażąco niska.

W praktyce, takie sytuacje są często rozstrzygane na korzyść kupującego, szczególnie gdy sprzedający jest profesjonalistą. Jeżeli jednak jesteś osobą prywatną i to była jednorazowa transakcja, możesz być w lepszej pozycji, aby skutecznie powołać się na pomyłkę. W takim przypadku, sugeruję nawiązać kontakt z kupującym, wyjaśnić sytuację i spróbować dojść do porozumienia.

Pragnę jednak podkreślić, że powołanie się na pomyłkę i odstąpienie od umowy może mieć dla Ciebie konsekwencje prawne, w zależności od okoliczności konkretnego przypadku.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Ciąża na urlopie wychowawczym.
Przebywam na urlopie wychowawczym. Zaszłam w drugą ciąże. Jak należy postąpić dalej ? Przerwać wychowawczy? Jak to działa ? Dzwoniłam do ZUS ale średnio co mi Pani wytłumaczyła i kazała dzwonić w Powiatowej Inspekcji pracy. Ale tam nikt nie odbiera....
Czy można obniżyć alimenty?
Witam, alimenty zasądzone na 1900 na dwójkę dzieci. Mój były płaci jak sobie chce więc zagroziłam mu komornikiem. Stwierdził, że skoro mój nowy partner zarabia dobrze i mieszkamy już razem to mam na wszystko pieniądze a dodatkowo przecież wzrosło 500plus to jak go podam do komornika to on zrobi wszystko by obniżyć alimenty na tysiąc na dzieci. Nie widuje ich, nie przesyła prezentów, nie dzwoni i nie pisze. Czy mój nowy związek ma coś do wysokości...
pracownik na zwolnieniu lekarskim nie dostarcza zwolnienia
Pracownik jest na zwolnieniu lekarskim od przeszlo 180 dni (minelo 5 dni temu). Nie donosi kolejnego zwolnienia, nie zjawia sie do pracy. Na mozliwosc jego zwolnienia odpowiada szantazem, ze jesli to nastapi, on wtedy doniesie na pracodawce do urzedu (bo, jak twierdzi, MA zwolnienie. Ale jednak od 5 dni go nie dostarcza). Pytanie: Czy mozna go spokojnie zwolnic, czy trzeba sie faktycznie czegos obawiac ze strony Urzedu? Pracownik zartudniony n...
ile czasu sąd ma na wyznaczenie terminu rozprawy w sprawie karnej?
Czy ktoś z Was ma wiedzę na temat tego, czy jest jakis przepis prawny, który mówi ile czasu sąd ma na wyznaczenie terminu rozprawy w sprawie karnej? Sprawa z art. 286 kk. Odbyła się jedna rozprawa w trybie zaocznym około rok temu i od tamtej pory czekamy na drugą rozprawę ...

Wyszukiwarka