Czy mogę wycofać się ze sprzedaży produktu?

Witam. Proszę o informację czy sprzedając przez internet jako osoba fizyczna mam prawo wycofać się ze sprzedaży i nie wysłać towaru gdy kupujący oświadczył, że zrobił przelew. Na grupie sprzedażowej wystawiłam przedmiot jak się okazało w rażąco niskiej cenie. Kilku grupowiczów po fakcie poinformowało mnie o realnej cenie. Towar wystawiłam za 5 % jego wartości. Proszę o informację i podstawę prawną czy muszę wysłać towar.
anonim cytuj
22-10-2021
jeżeli cena jest dużo niższa niż podobne oferty sprzedający moze powołać się na błąd w cenie. Np. ktoś wystawia przedmiot wart 5000zl za 500zl, bo np nie wskoczyło mu jeszcze jedno zero, to jak najbardziej można uważać, że to oczywista pomyłka.

anonim cytuj
22-10-2021
Kodeks cywilny w art. 84 stanowi, że oświadczenie woli wyrażone niezgodnie z wolą osoby, która je złożyła, z powodu pomyłki jest nieważne, jeżeli można przypuszczać, że przy braku pomyłki nie zostałoby złożone. Teoretycznie, w przypadku rażącej dysproporcji między wartością przedmiotu a ceną, na którą został wystawiony, istnieje argument, że wystąpiła pomyłka.

Jednakże, stosowanie tej zasady w praktyce nie jest takie proste. Przede wszystkim, musisz móc udowodnić, że doszło do pomyłki. Ponadto, kupujący mógłby potencjalnie sprzeciwić się temu twierdzeniu, argumentując, że zaakceptował ofertę w dobrej wierze, nie zdając sobie sprawy, że cena była rażąco niska.

W praktyce, takie sytuacje są często rozstrzygane na korzyść kupującego, szczególnie gdy sprzedający jest profesjonalistą. Jeżeli jednak jesteś osobą prywatną i to była jednorazowa transakcja, możesz być w lepszej pozycji, aby skutecznie powołać się na pomyłkę. W takim przypadku, sugeruję nawiązać kontakt z kupującym, wyjaśnić sytuację i spróbować dojść do porozumienia.

Pragnę jednak podkreślić, że powołanie się na pomyłkę i odstąpienie od umowy może mieć dla Ciebie konsekwencje prawne, w zależności od okoliczności konkretnego przypadku.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Wymiana dokumentu Prawo jazdy
Jeśli siostra miała bezterminowe prawo jazdy, ale zmieniła nazwisko po ślubie i wymieniła dokument prawo jazdy wtedy zmienili jej na terminowe prawo jazdy. Było to ok. 6 lat temu. Wyczytałam w Internecie, że skoro ktoś ma bezterminowe prawo jazdy to po zmianie nazwiska dalej powinny być bezterminowe. Jednakże jej zrobili terminowe. Stąd pytanie: Czy można to jeszcze zmienić ten dokument na bezterminowe?...
Podział spadku.
Sąd wydał postanowienie i spadek po zmarłym podzielił następująco: 1/2 majątku należy się córce 1/4 należy się wnukowi A 1/4 należy się wnukowi B Nie chce za bardzo komplikować postu pisząc o faktycznych składnikach i wartościach majątku, kwotach darowizn itd, więc zadam pytanie dość ogólnikowo. Uznajmy, że majątek osoby zmarłej wynosił 100 000 zł czyli 50 000 zł ma otrzymać córka, a po 25 000 złotych wnuk A i wnuk B. Wnuk A dostał za...
Ustalenie kontaktów z dzieckiem.
Dzień dobry, proszę podpowiedzieć, czy ojciec który ma ustalone kontaktu, może do dzieci przychodzić dodatkowo, kiedy mu się podoba? Bez mojej zgody?...
Właściciel wymienił zamki w drzwiach
Dzień dobry. Mam problem z wynajmującym mieszkanie. Dokładnie 4 dni się opóźniłem z zapłatą za mieszkanie. W tym czasie nie było mnie w domu bo leżałem chory i w tym samym czasie właściciel mieszkania wymienił zamki do drzwi i nie chcę oddać moich ubrań i innych rzeczy. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy mogę wejść do mieszkania z policją i ślusarzem? Chodzi mi tylko o ubrania i bieliznę bo resztę rzeczy takich jak tv i inne chcę zostawić wł...

Wyszukiwarka