Czy mogę wycofać się ze sprzedaży produktu?

Witam. Proszę o informację czy sprzedając przez internet jako osoba fizyczna mam prawo wycofać się ze sprzedaży i nie wysłać towaru gdy kupujący oświadczył, że zrobił przelew. Na grupie sprzedażowej wystawiłam przedmiot jak się okazało w rażąco niskiej cenie. Kilku grupowiczów po fakcie poinformowało mnie o realnej cenie. Towar wystawiłam za 5 % jego wartości. Proszę o informację i podstawę prawną czy muszę wysłać towar.
anonim cytuj
22-10-2021
jeżeli cena jest dużo niższa niż podobne oferty sprzedający moze powołać się na błąd w cenie. Np. ktoś wystawia przedmiot wart 5000zl za 500zl, bo np nie wskoczyło mu jeszcze jedno zero, to jak najbardziej można uważać, że to oczywista pomyłka.

anonim cytuj
22-10-2021
Kodeks cywilny w art. 84 stanowi, że oświadczenie woli wyrażone niezgodnie z wolą osoby, która je złożyła, z powodu pomyłki jest nieważne, jeżeli można przypuszczać, że przy braku pomyłki nie zostałoby złożone. Teoretycznie, w przypadku rażącej dysproporcji między wartością przedmiotu a ceną, na którą został wystawiony, istnieje argument, że wystąpiła pomyłka.

Jednakże, stosowanie tej zasady w praktyce nie jest takie proste. Przede wszystkim, musisz móc udowodnić, że doszło do pomyłki. Ponadto, kupujący mógłby potencjalnie sprzeciwić się temu twierdzeniu, argumentując, że zaakceptował ofertę w dobrej wierze, nie zdając sobie sprawy, że cena była rażąco niska.

W praktyce, takie sytuacje są często rozstrzygane na korzyść kupującego, szczególnie gdy sprzedający jest profesjonalistą. Jeżeli jednak jesteś osobą prywatną i to była jednorazowa transakcja, możesz być w lepszej pozycji, aby skutecznie powołać się na pomyłkę. W takim przypadku, sugeruję nawiązać kontakt z kupującym, wyjaśnić sytuację i spróbować dojść do porozumienia.

Pragnę jednak podkreślić, że powołanie się na pomyłkę i odstąpienie od umowy może mieć dla Ciebie konsekwencje prawne, w zależności od okoliczności konkretnego przypadku.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Pracodawca nie odprowadza składek ZUS.
Pracodawca od kilkunastu lat nie odprowadza składek za pracowników do ZUS. Pracownicy są zgłoszeni do ubezpieczenia. Jakie będą tego konsekwencje dla pracowników?...
Czy były partner ma prawo wycofać swoją pisemną zgodę dotyczącą dobra dziecka bez istotnego powodu?
Jestem po rozwodzie. Podjęliśmy razem z ex decyzję dot. prywatnej szkoły dla córki, podpisaliśmy umowę. Ex straszy mnie, że w każdej chwili może wycofać zgodę na szkołę (mamy wspólnie podejmować decyzję odnośnie szkoły córki, tak mamy w wyroku). Czy on ma prawo wycofać swoją zgodę bez istotnego powodu? Umowa podpisana na rok, czy w takim razie mogę się obawiać, że w ciągu roku zostanę bez szkoły dla córki bo ex się wycofa?...
Alimenty na rzecz żony po zmarłym bracie.
Dzień dobry, Niedawno zmarł mój brat, jedyną rodziną dla niego i Jego żony jestem/byłem ja, Oni nie mieli dzieci a rodzice obu stron dawno nie żyją. Brat z żoną nie bardzo radzili sobie finansowo, wieczni bezrobotni utrzymujący się z rent i zasiłków, mieszkali w mieszkaniu które sfinansowali Im nasi rodzice a ja opłacałem im latami rachunki. Zamierzałem się zrzec prawa do spadku po bracie ale niestety dowiedziałem się pocztą pantoflową, że żona...
Kiedy przysługuje zasiłek dla bezrobotnych?
Dzień dobry, proszę o poradę. Czy osoba poniżej 26. roku życia ze statusem studenta, która pracowała 3 lata na umowie zlecenie ma prawo do zasiłku dla bezrobotnych?...

Wyszukiwarka