Czy mogę wycofać się ze sprzedaży produktu?

Witam. Proszę o informację czy sprzedając przez internet jako osoba fizyczna mam prawo wycofać się ze sprzedaży i nie wysłać towaru gdy kupujący oświadczył, że zrobił przelew. Na grupie sprzedażowej wystawiłam przedmiot jak się okazało w rażąco niskiej cenie. Kilku grupowiczów po fakcie poinformowało mnie o realnej cenie. Towar wystawiłam za 5 % jego wartości. Proszę o informację i podstawę prawną czy muszę wysłać towar.
anonim cytuj
22-10-2021
jeżeli cena jest dużo niższa niż podobne oferty sprzedający moze powołać się na błąd w cenie. Np. ktoś wystawia przedmiot wart 5000zl za 500zl, bo np nie wskoczyło mu jeszcze jedno zero, to jak najbardziej można uważać, że to oczywista pomyłka.

anonim cytuj
22-10-2021
Kodeks cywilny w art. 84 stanowi, że oświadczenie woli wyrażone niezgodnie z wolą osoby, która je złożyła, z powodu pomyłki jest nieważne, jeżeli można przypuszczać, że przy braku pomyłki nie zostałoby złożone. Teoretycznie, w przypadku rażącej dysproporcji między wartością przedmiotu a ceną, na którą został wystawiony, istnieje argument, że wystąpiła pomyłka.

Jednakże, stosowanie tej zasady w praktyce nie jest takie proste. Przede wszystkim, musisz móc udowodnić, że doszło do pomyłki. Ponadto, kupujący mógłby potencjalnie sprzeciwić się temu twierdzeniu, argumentując, że zaakceptował ofertę w dobrej wierze, nie zdając sobie sprawy, że cena była rażąco niska.

W praktyce, takie sytuacje są często rozstrzygane na korzyść kupującego, szczególnie gdy sprzedający jest profesjonalistą. Jeżeli jednak jesteś osobą prywatną i to była jednorazowa transakcja, możesz być w lepszej pozycji, aby skutecznie powołać się na pomyłkę. W takim przypadku, sugeruję nawiązać kontakt z kupującym, wyjaśnić sytuację i spróbować dojść do porozumienia.

Pragnę jednak podkreślić, że powołanie się na pomyłkę i odstąpienie od umowy może mieć dla Ciebie konsekwencje prawne, w zależności od okoliczności konkretnego przypadku.

anonim cytuj
31-07-2023

Sugerowane Tematy

Zwrot towaru
Dziś chciałem zwrócić zegarek 12 dzień po zakupie. Nie został przyjęty A jako powód podano mi, ze zwroty tylko do 7dni. Czy sprzedawca ma takie prawo?...
Odmowa naprawy gwarancyjnej.
Szanowni Państwo piszę bo mam problem z serwisem oraz chciał bym przy okazji ostrzec przed zakupem urządzeń firmy ***. 22 marca 2023 roku kupiłem stację parową. W dniu 8 września 23 r. oddałem parownice do serwisu bo leci z niej woda. W dniu 12 września serwis poinformował mnie że owszem naprawi parownice ale za kwotę 400 zł. Serwis stwierdził że doszło do zakamienia urządzenia za co producent nie ponosi odpowiedzialności. W instrukcji obsługi...
Odrzucenie spadku po rodzicach.
Wczoraj mąż się dowiedział o śmierci swojej matki Matka mojego męża go nie wychowywała, natomiast miała zasądzone alimenty, które spłacała do samej śmierci. Mąż się zastanawia czy musi się zrzec spadku po zmarłej matce skoro wychowywany był przez ojca od 16 roku życia i nie utrzymywał z matką kontaktu. Nie wie czy miała jakieś długi prócz długu alimentacyjnego. Mamy 3 letnie dziecko i czy w jego imieniu też musimy się zrzec ? Jak to prawnie w...
Postępowanie wyjaśniające fikcyjność zatrudnienia
Czy ZUS ma prawo żądać od pracownika świadectw pracy, świadectw szkolnych w trakcie postępowania wyjaśniającego fikcyjność zatrudnienia? Zdaje się, że od takich rzeczy Inspekcja pracy....

Wyszukiwarka