Mąż zmarł.mieszkal z konkubiną. nie mamy rozwodu.

Mąż zmarł.mieszkal z konkubiną.nie mamy rozwodu .czy mogę od konkubiny domagać się zwrotu tego co wywiózł mąż a było to nasza wspólnota majątkowa?
anonim cytuj
21-10-2021
Niestety musisz udowodnić ze to były wasze wspólne rzeczy I że nie zakupił ich że swojego osobistego majątku jeżeli taki miał np pieniądze sprzed ślubu No i ona zawsze może powiedzieć że dostała je od niego w prezencie Sama musisz ocenic czy gra jest warta zaangażowania i emocji

anonim cytuj
21-10-2021
Musi pani najpierw wystąpić do sadu aby nabyć praw spadkowych po mężu , a wtedy moze wyjsć ze ma kredyt tez go pani spłaci ? Moze warto sie zastanowić czy warto domagać sie czegoś czego maz za życia pani nie zostawił

anonim cytuj
21-10-2021
Mąż zmarł.mieszkal z konkubiną.nie mamy rozwodu .czy mogę od konkubiny domagać się zwrotu tego co wywiózł mąż a było to nasza wspólnota majątkowa?

Zgodnie z polskim prawem, w przypadku braku umowy majątkowej między małżonkami, ich majątek nabyty podczas trwania małżeństwa stanowi wspólność majątkową (zgodnie z Kodeksem Rodzinnym i Opiekuńczym - art. 31 § 1). Jeśli mąż wywiózł z domu rzeczy należące do wspólnoty majątkowej i przeniósł je do konkubiny, to w świetle prawa te rzeczy nadal są własnością wspólnoty.

Niestety musisz udowodnić ze to były wasze wspólne rzeczy I że nie zakupił ich że swojego osobistego majątku jeżeli taki miał np pieniądze sprzed ślubu No i ona zawsze może powiedzieć że dostała je od niego w prezencie Sama musisz ocenic czy gra jest warta zaangażowania i emocji

Dokładnie, udowodnienie, że konkretne przedmioty były częścią wspólnoty majątkowej, może być wyzwaniem. Jeżeli przedmioty zostały zakupione przez męża przed małżeństwem lub zostały nabyte z jego środków osobistych, wówczas nie wchodzą one w skład wspólnoty majątkowej. Ponadto istotne jest, czy konkubina mogła nabyć te rzeczy w dobrej wierze (na przykład jako prezent).

Musi pani najpierw wystąpić do sadu aby nabyć praw spadkowych po mężu , a wtedy moze wyjsć ze ma kredyt tez go pani spłaci ? Moze warto sie zastanowić czy warto domagać sie czegoś czego maz za życia pani nie zostawił

Jeśli chodzi o prawa spadkowe, majątek zmarłego męża będzie podlegał dziedziczeniu. Jako małżonka, Pani ma prawo do zachowku, który wynosi 1/4 wartości dziedziczonego majątku, jeżeli istnieją inni spadkobiercy (zgodnie z art. 991 Kodeksu Cywilnego). Jeżeli w spadku znajdują się długi, wówczas spadkobierca może je odziedziczyć razem z majątkiem, chyba że złoży oświadczenie o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że jeśli mąż nie zostawił testamentu, wówczas majątek rozdzielany jest między spadkobierców ustawowych, do których Pani należy jako małżonka. W takim przypadku należy zwrócić się do sądu z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie lekarskie.
Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np. wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?...
Odmowa wypłaty odszkodowania za uszkodzoną przesyłkę.
Dzień dobry, potrzebuje porady czy jest sens się odwoływać czy składać pozew do Sądu? Dnia 9 około 12/13 kurier dostarcza mi przesyłkę, proszę aby pozostawił paczkę przy garażu na podwórku a między czasie przyjeżdżam z gotówką. O 17 wracam z pracy, sprawdzam przesyłkę. Jest uszkodzenie na kartonie więc dzwonię do kuriera od razu, nie odbiera. Próbuję złożyć odwołanie przez DHL - niestety nie mogę tego zrobić. Następnego dnia kurier generuje jak...
Podwyższenie alimentów na dziecko.
Mam roczne dziecko, ojciec dziecka płaci alimenty - 500 zł. Jednak ostatnio stwierdził że to za duża kwota. Pracuje on za granicą, czy przy zagranicznych zarobkach mam szansę ugrać w sądzie takie albo chociaż minimalnie wyższe alimenty? Do tej pory wszystko było ustalane bez udziału sądu, jednak stwierdził on że takiej kwoty nie będzie płacił....
Zapis na umowie zlecenie dotyczący okresu wypowiedzenia
Cześć, mam zapis na umowie zlecenie (na okres 6 miesięcy) dotyczący okresu wypowiedzenia - miesięcznego. Orientuje się, że cechą takiej umowy jest natychmiastowe wygaśnięcie w momencie wypowiedzenia. Czy ten zapis to zmienia i przy takiej umowie można dopisać sobie dowolny okres wypowiedzenia?...

Wyszukiwarka