Mąż zmarł.mieszkal z konkubiną. nie mamy rozwodu.

Mąż zmarł.mieszkal z konkubiną.nie mamy rozwodu .czy mogę od konkubiny domagać się zwrotu tego co wywiózł mąż a było to nasza wspólnota majątkowa?
anonim cytuj
21-10-2021
Niestety musisz udowodnić ze to były wasze wspólne rzeczy I że nie zakupił ich że swojego osobistego majątku jeżeli taki miał np pieniądze sprzed ślubu No i ona zawsze może powiedzieć że dostała je od niego w prezencie Sama musisz ocenic czy gra jest warta zaangażowania i emocji

anonim cytuj
21-10-2021
Musi pani najpierw wystąpić do sadu aby nabyć praw spadkowych po mężu , a wtedy moze wyjsć ze ma kredyt tez go pani spłaci ? Moze warto sie zastanowić czy warto domagać sie czegoś czego maz za życia pani nie zostawił

anonim cytuj
21-10-2021
Mąż zmarł.mieszkal z konkubiną.nie mamy rozwodu .czy mogę od konkubiny domagać się zwrotu tego co wywiózł mąż a było to nasza wspólnota majątkowa?

Zgodnie z polskim prawem, w przypadku braku umowy majątkowej między małżonkami, ich majątek nabyty podczas trwania małżeństwa stanowi wspólność majątkową (zgodnie z Kodeksem Rodzinnym i Opiekuńczym - art. 31 § 1). Jeśli mąż wywiózł z domu rzeczy należące do wspólnoty majątkowej i przeniósł je do konkubiny, to w świetle prawa te rzeczy nadal są własnością wspólnoty.

Niestety musisz udowodnić ze to były wasze wspólne rzeczy I że nie zakupił ich że swojego osobistego majątku jeżeli taki miał np pieniądze sprzed ślubu No i ona zawsze może powiedzieć że dostała je od niego w prezencie Sama musisz ocenic czy gra jest warta zaangażowania i emocji

Dokładnie, udowodnienie, że konkretne przedmioty były częścią wspólnoty majątkowej, może być wyzwaniem. Jeżeli przedmioty zostały zakupione przez męża przed małżeństwem lub zostały nabyte z jego środków osobistych, wówczas nie wchodzą one w skład wspólnoty majątkowej. Ponadto istotne jest, czy konkubina mogła nabyć te rzeczy w dobrej wierze (na przykład jako prezent).

Musi pani najpierw wystąpić do sadu aby nabyć praw spadkowych po mężu , a wtedy moze wyjsć ze ma kredyt tez go pani spłaci ? Moze warto sie zastanowić czy warto domagać sie czegoś czego maz za życia pani nie zostawił

Jeśli chodzi o prawa spadkowe, majątek zmarłego męża będzie podlegał dziedziczeniu. Jako małżonka, Pani ma prawo do zachowku, który wynosi 1/4 wartości dziedziczonego majątku, jeżeli istnieją inni spadkobiercy (zgodnie z art. 991 Kodeksu Cywilnego). Jeżeli w spadku znajdują się długi, wówczas spadkobierca może je odziedziczyć razem z majątkiem, chyba że złoży oświadczenie o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że jeśli mąż nie zostawił testamentu, wówczas majątek rozdzielany jest między spadkobierców ustawowych, do których Pani należy jako małżonka. W takim przypadku należy zwrócić się do sądu z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Przy długotrwałych opadach deszczu zalewa mi regularnie mieszkanie. Jak zmusić wspólnotę mieszkaniową do wykonania generalnego remontu dachu?
Witam. Od ponad 3 lat przy długotrwałych opadach deszczu zalewa mi regularnie mieszkanie. Mieszkam na poddaszu. Mieszkanie własnościowe w kamienicy wielorodzinnej z wspólnotą mieszkaniową. Jak zmusić wspólnotę mieszkaniową do wykonania generalnego remontu dachu?...
Zwolnienie po ustaniu pracy
Dzień dobry. Byłam zatrudniona od 9 sierpnia do 18 sierpnia na umowę zlecenie i była mi odprowadzana na mój wniosek składka chorobowa. Od 21 sierpnia do 7 września byłam na umowie zastępstwo i że względu na mój stan psychiczny lekarz wystawił od dzisiaj l4 czyli od 8 września to czy ono będzie płatne? Czyli miałam odprowadzane 30 dni składkę chorobową? Czy okresy odprowadzania składki chorobowej w tej sytuacji się sumują z umowy zlecenie i um...
Współwłaściciel - czy może zameldować kogoś bez mojej zgody.
Witam, Aktualnie szykuję papiery do zniesienia współwłasności. Czy jest jakaś droga prawna abym jako współwłaściciel zabezpieczył nieruchomość przed zameldowaniem osób trzecich?...
Oszustwo internetowe.
Proszę o pomoc a raczej wyjaśnienie. 29.12.2023 bank nałożył mi blokadę na konto na ponad 700 zł. Było to w godzinach wieczornych. Od razu sprawdziłam maila, gdzie dostałam wiadomość, że 2 osoby dokonały zamówienia na niemieckim Amazonie z wykorzystaniem danych mojej karty. Od razu zadzwoniłam na infolinię, zgłosiłam sprawę, kartę zastrzegłam i zablokowałam dostęp do konta oraz aplikacji banku. Złożono reklamację, nie udało się wstrzymać pieniędz...

Wyszukiwarka