Mąż zmarł.mieszkal z konkubiną. nie mamy rozwodu.

Mąż zmarł.mieszkal z konkubiną.nie mamy rozwodu .czy mogę od konkubiny domagać się zwrotu tego co wywiózł mąż a było to nasza wspólnota majątkowa?
anonim cytuj
21-10-2021
Niestety musisz udowodnić ze to były wasze wspólne rzeczy I że nie zakupił ich że swojego osobistego majątku jeżeli taki miał np pieniądze sprzed ślubu No i ona zawsze może powiedzieć że dostała je od niego w prezencie Sama musisz ocenic czy gra jest warta zaangażowania i emocji

anonim cytuj
21-10-2021
Musi pani najpierw wystąpić do sadu aby nabyć praw spadkowych po mężu , a wtedy moze wyjsć ze ma kredyt tez go pani spłaci ? Moze warto sie zastanowić czy warto domagać sie czegoś czego maz za życia pani nie zostawił

anonim cytuj
21-10-2021
Mąż zmarł.mieszkal z konkubiną.nie mamy rozwodu .czy mogę od konkubiny domagać się zwrotu tego co wywiózł mąż a było to nasza wspólnota majątkowa?

Zgodnie z polskim prawem, w przypadku braku umowy majątkowej między małżonkami, ich majątek nabyty podczas trwania małżeństwa stanowi wspólność majątkową (zgodnie z Kodeksem Rodzinnym i Opiekuńczym - art. 31 § 1). Jeśli mąż wywiózł z domu rzeczy należące do wspólnoty majątkowej i przeniósł je do konkubiny, to w świetle prawa te rzeczy nadal są własnością wspólnoty.

Niestety musisz udowodnić ze to były wasze wspólne rzeczy I że nie zakupił ich że swojego osobistego majątku jeżeli taki miał np pieniądze sprzed ślubu No i ona zawsze może powiedzieć że dostała je od niego w prezencie Sama musisz ocenic czy gra jest warta zaangażowania i emocji

Dokładnie, udowodnienie, że konkretne przedmioty były częścią wspólnoty majątkowej, może być wyzwaniem. Jeżeli przedmioty zostały zakupione przez męża przed małżeństwem lub zostały nabyte z jego środków osobistych, wówczas nie wchodzą one w skład wspólnoty majątkowej. Ponadto istotne jest, czy konkubina mogła nabyć te rzeczy w dobrej wierze (na przykład jako prezent).

Musi pani najpierw wystąpić do sadu aby nabyć praw spadkowych po mężu , a wtedy moze wyjsć ze ma kredyt tez go pani spłaci ? Moze warto sie zastanowić czy warto domagać sie czegoś czego maz za życia pani nie zostawił

Jeśli chodzi o prawa spadkowe, majątek zmarłego męża będzie podlegał dziedziczeniu. Jako małżonka, Pani ma prawo do zachowku, który wynosi 1/4 wartości dziedziczonego majątku, jeżeli istnieją inni spadkobiercy (zgodnie z art. 991 Kodeksu Cywilnego). Jeżeli w spadku znajdują się długi, wówczas spadkobierca może je odziedziczyć razem z majątkiem, chyba że złoży oświadczenie o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że jeśli mąż nie zostawił testamentu, wówczas majątek rozdzielany jest między spadkobierców ustawowych, do których Pani należy jako małżonka. W takim przypadku należy zwrócić się do sądu z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Wyrok bez uzasadnienia.
Moja sprawa została rozpatrzona na posiedzeniu niejawnym. Dostałem informację jedynie o wyroku. Aby dostać uzasadnienie, muszę wysłać pismo. Pytanie: kto to w ogóle wymyślił? Dlaczego?...
Zamiana grzywny na pracę społeczną użyteczną.
Miałem nie zapłaconą grzywnę za wykroczenie drogowe. Komornik uznał egzekucje za bezskuteczną i sąd wysłał pismo o zamianie grzywny na prace społeczne i umorzenie kosztów sądowych (2000zł grzywna i 320zł koszta sądowe). Komornik wyegzekwował 47zł. Udało mi się zebrać kwotę grzywny i opłaciłem tą grzywnę na rachunek bankowy sądu miałem 7 dni na złożenie zażalenia (czy jak się zwie) w ostatnim dniu czyli dzisiaj opłaciłem tą grzywnę i złożyłem wn...
Pozew o odzyskanie pieniędzy
Złożyłem pozew o odzyskanie pieniedzy. Z Sądu przyszła informacja że... "Na podstawie art. 130 paragraf 1 kpc i art. 130 [1] paragraf 1 [1] wzywa Pana do usunięcia braków formalnych pozwu, przez wskazanie daty wymagalności dochodzonego roszczenia w terminie..." Co to jest ta data wymagalności?...
udzielenie pożyczki znajomej osobie
Witam. Sytuacja związana jest z udzieleniem pożyczki pieniężnej osobie, którą znam lecz nie spisywaliśmy żadnego dokumentu potwierdzającego, że pieniądze mu przekazałem. Jedyne co mam to rozmowy na aplikacji Messenger (kwota pożyczki, termin spłaty oraz kwotę jaką miał spłacić). Dłużnik ma już około 1.5 miesiąca spóźnienia i raczej nie kwapi się do oddania mimo, że często pisze o spłaceniu pożyczki tego samego dnia. Czy jest jakaś realna szansa n...

Wyszukiwarka