Mąż zmarł.mieszkal z konkubiną. nie mamy rozwodu.

Mąż zmarł.mieszkal z konkubiną.nie mamy rozwodu .czy mogę od konkubiny domagać się zwrotu tego co wywiózł mąż a było to nasza wspólnota majątkowa?
anonim cytuj
21-10-2021
Niestety musisz udowodnić ze to były wasze wspólne rzeczy I że nie zakupił ich że swojego osobistego majątku jeżeli taki miał np pieniądze sprzed ślubu No i ona zawsze może powiedzieć że dostała je od niego w prezencie Sama musisz ocenic czy gra jest warta zaangażowania i emocji

anonim cytuj
21-10-2021
Musi pani najpierw wystąpić do sadu aby nabyć praw spadkowych po mężu , a wtedy moze wyjsć ze ma kredyt tez go pani spłaci ? Moze warto sie zastanowić czy warto domagać sie czegoś czego maz za życia pani nie zostawił

anonim cytuj
21-10-2021
Mąż zmarł.mieszkal z konkubiną.nie mamy rozwodu .czy mogę od konkubiny domagać się zwrotu tego co wywiózł mąż a było to nasza wspólnota majątkowa?

Zgodnie z polskim prawem, w przypadku braku umowy majątkowej między małżonkami, ich majątek nabyty podczas trwania małżeństwa stanowi wspólność majątkową (zgodnie z Kodeksem Rodzinnym i Opiekuńczym - art. 31 § 1). Jeśli mąż wywiózł z domu rzeczy należące do wspólnoty majątkowej i przeniósł je do konkubiny, to w świetle prawa te rzeczy nadal są własnością wspólnoty.

Niestety musisz udowodnić ze to były wasze wspólne rzeczy I że nie zakupił ich że swojego osobistego majątku jeżeli taki miał np pieniądze sprzed ślubu No i ona zawsze może powiedzieć że dostała je od niego w prezencie Sama musisz ocenic czy gra jest warta zaangażowania i emocji

Dokładnie, udowodnienie, że konkretne przedmioty były częścią wspólnoty majątkowej, może być wyzwaniem. Jeżeli przedmioty zostały zakupione przez męża przed małżeństwem lub zostały nabyte z jego środków osobistych, wówczas nie wchodzą one w skład wspólnoty majątkowej. Ponadto istotne jest, czy konkubina mogła nabyć te rzeczy w dobrej wierze (na przykład jako prezent).

Musi pani najpierw wystąpić do sadu aby nabyć praw spadkowych po mężu , a wtedy moze wyjsć ze ma kredyt tez go pani spłaci ? Moze warto sie zastanowić czy warto domagać sie czegoś czego maz za życia pani nie zostawił

Jeśli chodzi o prawa spadkowe, majątek zmarłego męża będzie podlegał dziedziczeniu. Jako małżonka, Pani ma prawo do zachowku, który wynosi 1/4 wartości dziedziczonego majątku, jeżeli istnieją inni spadkobiercy (zgodnie z art. 991 Kodeksu Cywilnego). Jeżeli w spadku znajdują się długi, wówczas spadkobierca może je odziedziczyć razem z majątkiem, chyba że złoży oświadczenie o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że jeśli mąż nie zostawił testamentu, wówczas majątek rozdzielany jest między spadkobierców ustawowych, do których Pani należy jako małżonka. W takim przypadku należy zwrócić się do sądu z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak ogłosić upadłość osobistą konsumencką i jakie trzeba spełnić warunki?
Witam. Jak ogłosić upadłość osobistą konsumencką i jakie trzeba spełnić warunki?...
3 dni przed rozpoczęciem pracy pracodawca zadzwonił z informacją że jednak nieaktualne. Czy w tym wypadku obowiązuje umowa ustna?
Na rozmowie rekrutacyjnej od razu została zaproponowana propozycja pracy. Został ustalony pierwszy dzień pracy, stawka wynagrodzenia również została zatwierdzona przez obie strony. 3 dni przed rozpoczęciem pracy pracodawca zadzwonił z informacja ze jednak nieaktualne. Czy w tym wypadku obowiązuje umowa ustna? Przez okres oczekiwania na "pierwszy dzień pracy" nie była poszukiwana inna praca z racji dogadania warunków z pracodawcą....
Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza.
Dzień dobry, w grudniu 2023 zmarł mój dziadek. Pozostawił po sobie mieszkanie, miał 3 dzieci, z czego mój ojciec zmarł w 2020 roku. Czyli dziedziczy: dwójka jego dzieci oraz ja i moja siostra. Czy po 6 miesiącach od śmierci, jeżeli nie złożymy oświadczenia o przyjęciu spadku to spadek zostaje automatycznie przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza? Czy mogę razem z siostrą złożyć oświadczenie u notariusza lub w sądzie o przyjęciu spadku bez obecności...
Opiekun prawny
Dzien dobry. Chcialabym sie dowiedziec czy powinnam zostac poinformowana oficjalnie przez sad lub notariusza ô tym ze moja siostra zostala opiekunem prawnym naszego ojca. Czy potrzebuje jej zgody aby go widywac ? Dziekuje za odpowiedz. ...

Wyszukiwarka