Mąż zmarł.mieszkal z konkubiną. nie mamy rozwodu.

Mąż zmarł.mieszkal z konkubiną.nie mamy rozwodu .czy mogę od konkubiny domagać się zwrotu tego co wywiózł mąż a było to nasza wspólnota majątkowa?
anonim cytuj
21-10-2021
Niestety musisz udowodnić ze to były wasze wspólne rzeczy I że nie zakupił ich że swojego osobistego majątku jeżeli taki miał np pieniądze sprzed ślubu No i ona zawsze może powiedzieć że dostała je od niego w prezencie Sama musisz ocenic czy gra jest warta zaangażowania i emocji

anonim cytuj
21-10-2021
Musi pani najpierw wystąpić do sadu aby nabyć praw spadkowych po mężu , a wtedy moze wyjsć ze ma kredyt tez go pani spłaci ? Moze warto sie zastanowić czy warto domagać sie czegoś czego maz za życia pani nie zostawił

anonim cytuj
21-10-2021
Mąż zmarł.mieszkal z konkubiną.nie mamy rozwodu .czy mogę od konkubiny domagać się zwrotu tego co wywiózł mąż a było to nasza wspólnota majątkowa?

Zgodnie z polskim prawem, w przypadku braku umowy majątkowej między małżonkami, ich majątek nabyty podczas trwania małżeństwa stanowi wspólność majątkową (zgodnie z Kodeksem Rodzinnym i Opiekuńczym - art. 31 § 1). Jeśli mąż wywiózł z domu rzeczy należące do wspólnoty majątkowej i przeniósł je do konkubiny, to w świetle prawa te rzeczy nadal są własnością wspólnoty.

Niestety musisz udowodnić ze to były wasze wspólne rzeczy I że nie zakupił ich że swojego osobistego majątku jeżeli taki miał np pieniądze sprzed ślubu No i ona zawsze może powiedzieć że dostała je od niego w prezencie Sama musisz ocenic czy gra jest warta zaangażowania i emocji

Dokładnie, udowodnienie, że konkretne przedmioty były częścią wspólnoty majątkowej, może być wyzwaniem. Jeżeli przedmioty zostały zakupione przez męża przed małżeństwem lub zostały nabyte z jego środków osobistych, wówczas nie wchodzą one w skład wspólnoty majątkowej. Ponadto istotne jest, czy konkubina mogła nabyć te rzeczy w dobrej wierze (na przykład jako prezent).

Musi pani najpierw wystąpić do sadu aby nabyć praw spadkowych po mężu , a wtedy moze wyjsć ze ma kredyt tez go pani spłaci ? Moze warto sie zastanowić czy warto domagać sie czegoś czego maz za życia pani nie zostawił

Jeśli chodzi o prawa spadkowe, majątek zmarłego męża będzie podlegał dziedziczeniu. Jako małżonka, Pani ma prawo do zachowku, który wynosi 1/4 wartości dziedziczonego majątku, jeżeli istnieją inni spadkobiercy (zgodnie z art. 991 Kodeksu Cywilnego). Jeżeli w spadku znajdują się długi, wówczas spadkobierca może je odziedziczyć razem z majątkiem, chyba że złoży oświadczenie o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że jeśli mąż nie zostawił testamentu, wówczas majątek rozdzielany jest między spadkobierców ustawowych, do których Pani należy jako małżonka. W takim przypadku należy zwrócić się do sądu z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Ograniczenie władzy rodzicielskiej - pytania do biegłych sądowych
Dzień dobry, mam następujący problem. W lutym 2023 złożyłam wniosek o ograniczenie władzy rodzicielskiej ojcu dziecka. Głównie chodzi o to, iż ojciec nie wyraża zgody na diagnozstykę i leczenie (terapię) dziecka pod kątem spektrum, aspergera, adhd, nie wyraża zgody na szczepienia. Nie wyraża też zgody na wyjazd za granicę, ale najważniejsze jest to leczenie. Dodatkowo dziecko jest uzależnione od grania na telefonie (telefon jest od ojca, do gru...
Zapis w umowie, zwrot zadatku.
Umówiłem się z deweloperem że do umowy dodamy zapis o zwrocie zadatku w przypadku nieotrzymania kredytu na dom. Czy może ktoś podpowiedzieć czy poniższy zapis jest sensowny czy coś trzeba poprawić? § 1 Sprzedający oświadcza, że: 1. Jest właścicielem nieruchomości gruntowej położonej w XXXX na ul. XXXX, działka numer XXXX/1 o pow. 614 m2 , dla której prowadzona jest księga wieczysta nr KW XXXXXX/1 w Sądzie Rejonowym w XXXXX. Nieruchomość za...
L4 a zajęcie komornicze.
Pracuje na umowę o pracę u pracodawcy co zatrudnia powyżej 20 osób duży zakład mam komornika i dostaje minimalną krajową bo jest wolna od zajęcia.. Obecnie jestem na L4 cały miesiąc i zastanawiam się czy dalej kwota wolna od zajęcia teraz 2700 dalej mnie obowiązuje i komornik nie ruszy tego ? czy L4 ponad inaczej jest już rozliczane i kwota wolna nie obowiązuje jak przy wynagrodzeniu? Dodam ze l4 płaci pracodawca bo jest to duża firma....
Odrzucenie spadku po rodzicach.
Wczoraj mąż się dowiedział o śmierci swojej matki Matka mojego męża go nie wychowywała, natomiast miała zasądzone alimenty, które spłacała do samej śmierci. Mąż się zastanawia czy musi się zrzec spadku po zmarłej matce skoro wychowywany był przez ojca od 16 roku życia i nie utrzymywał z matką kontaktu. Nie wie czy miała jakieś długi prócz długu alimentacyjnego. Mamy 3 letnie dziecko i czy w jego imieniu też musimy się zrzec ? Jak to prawnie w...

Wyszukiwarka