Urlop na żądanie

Dzień dobry.
Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z nadgodzinami, a mianowicie:
Zostało mi jeszcze do wykorzystania 100h urlopu, pracuję w systemie 12godzinnym. W tym miesiącu z powodu braku personelu wzięłam dwie dodatkowe zmiany. Teraz byłam zmuszona wziąć urlop na żądanie, zgłosiłam odpowiednim osobom, załatwiłam zastępstwo. Pytanie moje brzmi: Czy pracodawca może nie zapłacić mi za jedną zmianę nadprogramową w zamian za urlop na żądanie? Wolałabym otrzymać pieniądze za nadgodziny, a ten jeden dzień, żeby wzięli mi z urlopu.
Bardzo proszę o odpowiedź.
anonim cytuj
24-11-2020
skoro wniosek został wypisany na urlop to powinien być udzielony urlop a nie wykorzystanie nadgodzin.
Owszem pracodawca może udzielić wykorzystanie czasu wolnego w zamian za czas przepracowany w godzinach nadliczbowych bez wniosku pracownika ale to by znaczyło że nie udzielił pani urlopu. Jednak w przypadku urlopu na żądanie w tym wypadku nie jest takie proste (tzn. nie ma przesłanki do nie udzielenia go).
ps. jeśli urlop był udzielony wcześniej niż dzień wolny za nadgodziny to nie mogą tak ot sobie to zamienić.

anonim cytuj
24-11-2020

Sugerowane Tematy

Auto bez OC, złomowanie.
Jak uporządkować sprawę auta bez OC. Auto jest niesprawne , stoi od kilku lat . Chcę to wyprostować a auto wyrejestrować i zezłomować . Znajduję w Internecie sprzeczne informacje ile lat wstecz takie ubezpieczenie można/trzeba opłacić .Gdzie i jak to zgłosić , aby koszt był jak najmniejszy , czy istnieje jakaś forma " czynnego żalu " tak aby zapłacić tylko zaległe opłaty bez ewentualnej kary/mandatu ?...
Ubezpieczenie PZU.
Dzień dobry, mam dodatkowe ubezpieczenie PZU grupowe, które opłacam w pracy. Jest tam zawarty wariant odszkodowania w wypadku śmierci bliskich. Czy należy mi się odszkodowanie z tytułu śmierci teścia - zmarł w XI 2022 r., gdy jestem po rozwodzie z jego synem już od 15 lat? Z teściem utrzymywałam przyjazne kontakty....
Dział spadku a choroba jednego ze spadkobierców
Co w przypadku gdy jeden ze spadkobierców jest chory - ma Alzheimera. ? Babcia nie poukladala spraw spadkowych przed śmiercią- zmarła nagle. Dziadek został sam. Nie podejmuje żadnych decyzji . Nie dysponuje i nie rozporządza pieniedzmi- opiekuje się nim ja( wnuczka ) i wujek. Chce założyć sprawdzę o nabycie spadku . Jak to będzie z dziadkiem ? ...
Drzewo sąsiada podczas wichury złamało się i przewróciło na naszą działkę. Kto powinien ponieść koszt usunięcia drzewa? I z jakiego przepisu to wynika?
Dzień dobry, drzewo sąsiada podczas wichury złamało się i przewróciło na naszą działkę. Z tego co wiem, to sąsiad nie odpowiada za zniszczenie płotu bo to siła wyższa. Ale kto powinien ponieść koszt usunięcia drzewa? I z jakiego przepisu to wynika? Dodam, że to bardzo duży orzech....

Wyszukiwarka