Ubezpieczenie PZU.

Dzień dobry,
mam dodatkowe ubezpieczenie PZU grupowe, które opłacam w pracy. Jest tam zawarty wariant odszkodowania w wypadku śmierci bliskich.
Czy należy mi się odszkodowanie z tytułu śmierci teścia - zmarł w XI 2022 r., gdy jestem po rozwodzie z jego synem już od 15 lat? Z teściem utrzymywałam przyjazne kontakty.
anonim cytuj
26-10-2023
Skąd nam to wiedzieć ? Odpowiedź będzie w OWU.
A po najmniejszej linii oporu zgłoś szkodę, najwyżej dostaniesz odmowę.

anonim cytuj
26-10-2023
Niby czemu miałoby się należeć, skoro to nie jest już twój teść?

anonim cytuj
26-10-2023
mam dodatkowe ubezpieczenie PZU grupowe, które opłacam w pracy. Jest tam zawarty wariant odszkodowania w wypadku śmierci bliskich.

Kluczowe dla oceny Twojego prawa do odszkodowania jest ustalenie, jakie osoby są określone jako "bliscy" w treści Twojego ubezpieczenia. W przypadku ubezpieczenia na życie i NNW (Następstw Nieszczęśliwych Wypadków), definicja "bliskiego" jest zwykle określona w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia (OWU).

Czy należy mi się odszkodowanie z tytułu śmierci teścia - zmarł w XI 2022 r., gdy jestem po rozwodzie z jego synem już od 15 lat? Z teściem utrzymywałam przyjazne kontakty.

Jeżeli w OWU Twojego ubezpieczenia "teść" jest określony jako "bliski", ważne będzie ustalenie, czy takie określenie odnosi się wyłącznie do sytuacji, gdy jesteś w związku małżeńskim z jego synem. Jeśli OWU nie zawiera wyraźnego ograniczenia odnoszącego się do statusu małżeńskiego lub określa "teścia" jako "bliskiego" bez względu na status małżeński, wówczas możesz być uprawniona do odszkodowania. Jeśli jednak OWU zawiera jasne ograniczenia w tym zakresie, odszkodowanie może Ci się nie należeć.

Zawsze warto dokładnie przejrzeć OWU, które stanowi integralną część umowy ubezpieczenia, aby dokładnie zrozumieć swoje prawa i obowiązki w ramach danej polisy.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Co z długiem po odrzuceniu spadku?
Dzień dobry. Umarł mój wujek zostawiając w spadku część domu oraz nie znane zadłużenie (z przejrzanych dokumentów to duża kwota). Moja mama, jako spadkobierca, chce odrzucić spadek po bracie bo nie jest w stanie ustalić zadłużenia i boi się tej sumy. 1 Czy jeśli zadłużenie jest wyższe niż wartość nieruchomości to ja - syn będę musiał spłacić różnicę jeśli przyjmę spadek. 2 Co zrobić żeby spadek został zrealizowany na korzyść wierzyciela do wys...
Darowizna samochodu.
Kilka dni temu kupiliśmy samochód. Umowa została spisana tylko na moją mamę. Chcemy abym ja była współwłaścicielem czy możemy spisać taką umowę między sobą, na wzór tych co są w Internecie bez spisywania aktu notarialnego ? Jakie koszty wiążą się z zawarciem umowy darowizny spisanej przez nas ? Chciałybyśmy ją zawrzeć pomiędzy sobą czyli matką a córką....
Sprzedaż mieszkania ze spadku.
Muszę sprzedać nieruchomość, aby spłacić zachowek. Po sprzedaży na zachowek pójdzie 20%. Reszta mi zostanie. Czy w takim wypadku muszę oddać 19% do US? Mieszkałem w tym domu 24 lata, spadek dodałem w 2019 roku....
Córka nie płaci za użyczone mieszkanie.
Dzień dobry. Mój partner od sześciu lat przebywa u mnie. Posiada duże mieszkanie w bloku. Do dwóch lat wstecz opłacał regularnie czynsz. Kiedy przeszedł na emeryturę, poprosił żeby koszty mieszkania wzięli na siebie córka z partnerem, którzy tam cały czas mieszkają. Niedawno okazało się, że nie płacili i mieszkanie jest zadłużone na sporą kwotę, są też już koszty sądowe razem ponad 20 tys. Oboje są dorośli. mają stałe i dobre prace. Partner o ni...

Wyszukiwarka