Ubezpieczenie PZU.

Dzień dobry,
mam dodatkowe ubezpieczenie PZU grupowe, które opłacam w pracy. Jest tam zawarty wariant odszkodowania w wypadku śmierci bliskich.
Czy należy mi się odszkodowanie z tytułu śmierci teścia - zmarł w XI 2022 r., gdy jestem po rozwodzie z jego synem już od 15 lat? Z teściem utrzymywałam przyjazne kontakty.
anonim cytuj
26-10-2023
Skąd nam to wiedzieć ? Odpowiedź będzie w OWU.
A po najmniejszej linii oporu zgłoś szkodę, najwyżej dostaniesz odmowę.

anonim cytuj
26-10-2023
Niby czemu miałoby się należeć, skoro to nie jest już twój teść?

anonim cytuj
26-10-2023
mam dodatkowe ubezpieczenie PZU grupowe, które opłacam w pracy. Jest tam zawarty wariant odszkodowania w wypadku śmierci bliskich.

Kluczowe dla oceny Twojego prawa do odszkodowania jest ustalenie, jakie osoby są określone jako "bliscy" w treści Twojego ubezpieczenia. W przypadku ubezpieczenia na życie i NNW (Następstw Nieszczęśliwych Wypadków), definicja "bliskiego" jest zwykle określona w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia (OWU).

Czy należy mi się odszkodowanie z tytułu śmierci teścia - zmarł w XI 2022 r., gdy jestem po rozwodzie z jego synem już od 15 lat? Z teściem utrzymywałam przyjazne kontakty.

Jeżeli w OWU Twojego ubezpieczenia "teść" jest określony jako "bliski", ważne będzie ustalenie, czy takie określenie odnosi się wyłącznie do sytuacji, gdy jesteś w związku małżeńskim z jego synem. Jeśli OWU nie zawiera wyraźnego ograniczenia odnoszącego się do statusu małżeńskiego lub określa "teścia" jako "bliskiego" bez względu na status małżeński, wówczas możesz być uprawniona do odszkodowania. Jeśli jednak OWU zawiera jasne ograniczenia w tym zakresie, odszkodowanie może Ci się nie należeć.

Zawsze warto dokładnie przejrzeć OWU, które stanowi integralną część umowy ubezpieczenia, aby dokładnie zrozumieć swoje prawa i obowiązki w ramach danej polisy.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Prywatny akt oskarżenia
Witam. Czy mogę wnieść prywatny akt oskarżenia do Sądu w sprawie z art. 197 par. 1 KK (przestępstwo na tle seksualnym)?...
Najem okazjonalny- Oszukany przez najemcę
Witam serdecznie, piszę tutaj poniewaz moze juz ktos mial podobne doswiadczenia i może mi poradzić co powinienem zrobić w tej sytuacji. Od ponad czterech lat wynajmuje mieszkania na umowie najmu okazjonalnego. Do tej pory mialem juz trzech lokatorów. Przy dwóch pierwszych nie bylo problemow. Mieszkanie zostało pozostawiane w stanie do posprzątania, lekkiego odświeżenia i mogłem wynająć je dalej. Przy ostatniej kobiecie odebrałem mieszkanie w moc...
Odwieszenie kary w zawieszeniu.
Witam mam pytanie mąż miał karę w zawieszeniu za kradzież 2 na 5 lat minęły 4 lata i zostało skazany za pobicie na 10 miesięcy napisał o dozór elektroniczny i dzisiaj dostał zawiadomienie o posiedzeniu w sprawie wcześniejszej kary zawieszenia moje pytanie brzmi czy ma jakieś szanse ze mu nie odwiesza tamtej kary dodam że jest jedynym żywicielem rodziny a mamy syna małego....
Dopisanie żony do nieruchomości.
Witam, jako kawaler zakupiłem dom na kredyt hipoteczny. W trakcie jego wykańczania poznałem swoją aktualną Żonę, która finansowo pomogła mi wykończyć, niektóre elementy nieruchomości. Teraz domaga się sformalizowania tej pomocy w postaci dopisania jej do aktu notarialnego, chce mieć jakiś mniejszy udział w nieruchomości by być zabezpieczoną. Jednak ja też chcę być zabezpieczony w razie rozwodu, by nie blokowała ewentualnej sprzedaży nieruchomości...

Wyszukiwarka