Ubezpieczenie PZU.

Dzień dobry,
mam dodatkowe ubezpieczenie PZU grupowe, które opłacam w pracy. Jest tam zawarty wariant odszkodowania w wypadku śmierci bliskich.
Czy należy mi się odszkodowanie z tytułu śmierci teścia - zmarł w XI 2022 r., gdy jestem po rozwodzie z jego synem już od 15 lat? Z teściem utrzymywałam przyjazne kontakty.
anonim cytuj
26-10-2023
Skąd nam to wiedzieć ? Odpowiedź będzie w OWU.
A po najmniejszej linii oporu zgłoś szkodę, najwyżej dostaniesz odmowę.

anonim cytuj
26-10-2023
Niby czemu miałoby się należeć, skoro to nie jest już twój teść?

anonim cytuj
26-10-2023
mam dodatkowe ubezpieczenie PZU grupowe, które opłacam w pracy. Jest tam zawarty wariant odszkodowania w wypadku śmierci bliskich.

Kluczowe dla oceny Twojego prawa do odszkodowania jest ustalenie, jakie osoby są określone jako "bliscy" w treści Twojego ubezpieczenia. W przypadku ubezpieczenia na życie i NNW (Następstw Nieszczęśliwych Wypadków), definicja "bliskiego" jest zwykle określona w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia (OWU).

Czy należy mi się odszkodowanie z tytułu śmierci teścia - zmarł w XI 2022 r., gdy jestem po rozwodzie z jego synem już od 15 lat? Z teściem utrzymywałam przyjazne kontakty.

Jeżeli w OWU Twojego ubezpieczenia "teść" jest określony jako "bliski", ważne będzie ustalenie, czy takie określenie odnosi się wyłącznie do sytuacji, gdy jesteś w związku małżeńskim z jego synem. Jeśli OWU nie zawiera wyraźnego ograniczenia odnoszącego się do statusu małżeńskiego lub określa "teścia" jako "bliskiego" bez względu na status małżeński, wówczas możesz być uprawniona do odszkodowania. Jeśli jednak OWU zawiera jasne ograniczenia w tym zakresie, odszkodowanie może Ci się nie należeć.

Zawsze warto dokładnie przejrzeć OWU, które stanowi integralną część umowy ubezpieczenia, aby dokładnie zrozumieć swoje prawa i obowiązki w ramach danej polisy.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy potrzebuje zgody ojca dziecka na wyjazd z dzieckiem za granicę?
Witam, planuje wyjazd z 4 letnim dzieckiem do USA na 3 miesiące. Z jego ojcem mamy sądownie ustalone kontakty i alimenty. On osobiście z kontaktów się nie wywiązuje, jedynie dziadkowie opiekują się nim w wyznaczone dni. Nie widziałam go, ani nie mam z nim kontaktu od kilku miesięcy. Widnieje w akcie urodzenia dziecka, nie ma też ograniczonych, ani odebranych praw rodzicielskich. Chciałabym się dowiedzieć, czy potrzebuje jego zgody na wyjazd? Jak...
Czy moge starać się o alimenty od rodziców?
Za parę miesięcy kończę technikum. Moi rodzice postanowili, ze mam się wyprowadzić od razu po skończeniu nauki. Po technikum chciałabym jeszcze chodzić do szkoły zaocznej, aby zdobyć doświadczenie w innym zawodzie. Mimo to mam się wyprowadzić, znaleźć prace. Czy w takim przypadku jeśli zrobię tak jak moi rodzice chcą przysługują mi jakieś alimenty? Boje się, że sobie nie poradzę, a o pomoc nie mam co prosić stąd moje pytanie....
Rozwiązanie umowy za porozumieniem stron
Podpisałam rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron. Dziś dostałam propozycję zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy. Czy może być w tym jakiś haczyk prawny? Mam jeszcze 3 tygodnie zaległego urlopu. Czy zwolnienie zmoże być podpisane tylko na okres przed urlopem a potem będę zmuszona wybrać zaległy urlop czy raczej nie jest to praktykowane i jeśli już zwalniają od obowiązku świadczenia pracy to do końca okresu wypowiedzenia i wtedy urlo...
L4 a zwolnienie z pracy
Złożyłam 3-moesieczne wypowiedzenie w pracy i miałam pracować do końca sierpnia, w międzyczasie zadzwonili do mnie ze szpitala że przesuwają termin na operacje, na którą jeszcze miałam czekać pół roku. I byla ta operacja 22 sierpnia, z automatu dostałam l4 do końca miesiąca, mam się zgłosić na kontrolę ostatniego dnia miesiąca i wtedy na pewno dostanę przedłużenie zwolnienia. Ale jak to prawnie wygląda: czy od 1 września mogę prosić od przedłużen...

Wyszukiwarka