Czy potrzebuje zgody ojca dziecka na wyjazd z dzieckiem za granicę?

Witam, planuje wyjazd z 4 letnim dzieckiem do USA na 3 miesiące. Z jego ojcem mamy sądownie ustalone kontakty i alimenty. On osobiście z kontaktów się nie wywiązuje, jedynie dziadkowie opiekują się nim w wyznaczone dni. Nie widziałam go, ani nie mam z nim kontaktu od kilku miesięcy. Widnieje w akcie urodzenia dziecka, nie ma też ograniczonych, ani odebranych praw rodzicielskich. Chciałabym się dowiedzieć, czy potrzebuje jego zgody na wyjazd? Jak to formalnie wszystko wygląda?
anonim cytuj
20-10-2021
Tak, jeżeli ma prawa rodzicielskie to potrzebujesz jego zgody i lepiej uzyskaj dla własnego i dziecka bezpieczeństwa. W przeciwnym razie możesz zostać oskarżona o uprowadzenie rodzicielskie.

anonim cytuj
20-10-2021
Tak, musi byc jego zgoda. Jesli jej nie wyraża mozna o taka zgode wystapic do sądu rodzinnego

anonim cytuj
20-10-2021
Witam, planuje wyjazd z 4 letnim dzieckiem do USA na 3 miesiące. Chciałabym się dowiedzieć, czy potrzebuje jego zgody na wyjazd? Jak to formalnie wszystko wygląda?

Zgodnie z polskim prawem, w sytuacji gdy oboje rodziców posiadają prawa rodzicielskie do dziecka, zgoda obu rodziców jest wymagana do wyjazdu dziecka za granicę. Oto kilka kluczowych kwestii:

Prawa rodzicielskie: Jeżeli obydwoje rodzice mają prawa rodzicielskie nad dzieckiem, oznacza to, że obaj mają prawo do decydowania w kwestiach ważnych dla dziecka, co obejmuje również wyjazdy za granicę.

Zgoda drugiego rodzica: Jeśli drugi rodzic nie wyraża zgody na wyjazd dziecka za granicę, konieczne jest uzyskanie zgody sądu rodzinnego na wyjazd. W takim wypadku sąd oceni, czy wyjazd jest zgodny z dobrem dziecka.

Tak, jeżeli ma prawa rodzicielskie to potrzebujesz jego zgody i lepiej uzyskaj dla własnego i dziecka bezpieczeństwa. W przeciwnym razie możesz zostać oskarżona o uprowadzenie rodzicielskie.

To prawda. Uprowadzenie rodzicielskie to przestępstwo polegające na zabraniu lub zatrzymaniu dziecka przez jednego z rodziców wbrew woli drugiego, mającego równorzędne prawa rodzicielskie, zwłaszcza jeśli chodzi o wywóz dziecka za granicę bez zgody drugiego rodzica. Takie działanie może być ścigane prawnie.

Tak, musi byc jego zgoda. Jesli jej nie wyraża mozna o taka zgode wystapic do sądu rodzinnego

Dokładnie. Jeżeli nie jesteś w stanie uzyskać zgody drugiego rodzica na wyjazd dziecka za granicę, możesz wystąpić do sądu rodzinnego z wnioskiem o pozwolenie na wyjazd dziecka za granicę bez zgody drugiego rodzica. Wówczas to sąd oceni, czy wyjazd jest w najlepszym interesie dziecka.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Rozwód a alimenty na dzieci.
Otóż byłam do ubiegłej soboty w szczęśliwym 13 letnim małżeństwie z którego mamy 2 dzieci (4 i 10 lat). Mąż pod koniec sierpnia poszedł na szkolenie miesięczne do wojska . Po powrocie widziałam że coś jest nie tak i zgadzało się. Stwierdził że poznał tam kobietę w której się zakochał. W ciągu tygodnia kazałam mu się wyprowadzić z domu a on nagle stwierdził że przestał mnie kochać. Chciałam dogadać się z nim w kwestiach finansowych , do 10 oboj...
Środki z przestępstwa.
Witam mam takie pytanie. Mój znajomy około 10 lat temu został skazany za oszustwo, dzisiaj już sprawa jest zamknięta, poszkodowani spłaceni i znajomy jest osoba oficjalnie nie karana (zatarcie wyroku) Po 10 latach otrzymał wiadomość od banku, że posiada u nich kont, które kiedyś zajęła mu prokuratura wraz z środkami. Myślał, że to konto jest zamknięte, ale nie jest. Poszedł do banku aby zamknąć konto, a okazało się, że są tam jeszcze środki z os...
brak wpisu w ksiegach wieczystych
witajcie . odziedziczylam po mamie czesc gospodarstwa rolnego jednak nie byla wpisana w ksiegi wieczyste . zlozylam do sadu wniosek o wpisanie wspolwlascicieli do ks jednak zostal oddalony wlasnie ze wzgledu na to ze nie byla tam wpisana mama jedynie ojciec . mieli wspolnote majatkowa - dziadkowie oddali im gospodarstwo w zamian za emeryture z krus tzw przekazanie gospodarstwa rolnego wiec pomimo ze w ksiegach widnial tylko ojciec pol nalezalo d...
Niewywiązanie się z umowy.
Usługobiorca nie wywiązał się z umowy, nie wykonał mebli w terminie, długo zbywał tłumacząc opóźnieniami w transporcie. Pobrał zaliczki i nie chce oddać pieniędzy (oczywiście obiecuje, ale nic z tego nie wynika). Czy w takiej sytuacji przedsądowe wezwanie do zapłaty do niego, a później pozew do sądu? Czy trzeba coś na policję zgłosić lub jeszcze inna procedura?...

Wyszukiwarka