Czy potrzebuje zgody ojca dziecka na wyjazd z dzieckiem za granicę?

Witam, planuje wyjazd z 4 letnim dzieckiem do USA na 3 miesiące. Z jego ojcem mamy sądownie ustalone kontakty i alimenty. On osobiście z kontaktów się nie wywiązuje, jedynie dziadkowie opiekują się nim w wyznaczone dni. Nie widziałam go, ani nie mam z nim kontaktu od kilku miesięcy. Widnieje w akcie urodzenia dziecka, nie ma też ograniczonych, ani odebranych praw rodzicielskich. Chciałabym się dowiedzieć, czy potrzebuje jego zgody na wyjazd? Jak to formalnie wszystko wygląda?
anonim cytuj
20-10-2021
Tak, jeżeli ma prawa rodzicielskie to potrzebujesz jego zgody i lepiej uzyskaj dla własnego i dziecka bezpieczeństwa. W przeciwnym razie możesz zostać oskarżona o uprowadzenie rodzicielskie.

anonim cytuj
20-10-2021
Tak, musi byc jego zgoda. Jesli jej nie wyraża mozna o taka zgode wystapic do sądu rodzinnego

anonim cytuj
20-10-2021
Witam, planuje wyjazd z 4 letnim dzieckiem do USA na 3 miesiące. Chciałabym się dowiedzieć, czy potrzebuje jego zgody na wyjazd? Jak to formalnie wszystko wygląda?

Zgodnie z polskim prawem, w sytuacji gdy oboje rodziców posiadają prawa rodzicielskie do dziecka, zgoda obu rodziców jest wymagana do wyjazdu dziecka za granicę. Oto kilka kluczowych kwestii:

Prawa rodzicielskie: Jeżeli obydwoje rodzice mają prawa rodzicielskie nad dzieckiem, oznacza to, że obaj mają prawo do decydowania w kwestiach ważnych dla dziecka, co obejmuje również wyjazdy za granicę.

Zgoda drugiego rodzica: Jeśli drugi rodzic nie wyraża zgody na wyjazd dziecka za granicę, konieczne jest uzyskanie zgody sądu rodzinnego na wyjazd. W takim wypadku sąd oceni, czy wyjazd jest zgodny z dobrem dziecka.

Tak, jeżeli ma prawa rodzicielskie to potrzebujesz jego zgody i lepiej uzyskaj dla własnego i dziecka bezpieczeństwa. W przeciwnym razie możesz zostać oskarżona o uprowadzenie rodzicielskie.

To prawda. Uprowadzenie rodzicielskie to przestępstwo polegające na zabraniu lub zatrzymaniu dziecka przez jednego z rodziców wbrew woli drugiego, mającego równorzędne prawa rodzicielskie, zwłaszcza jeśli chodzi o wywóz dziecka za granicę bez zgody drugiego rodzica. Takie działanie może być ścigane prawnie.

Tak, musi byc jego zgoda. Jesli jej nie wyraża mozna o taka zgode wystapic do sądu rodzinnego

Dokładnie. Jeżeli nie jesteś w stanie uzyskać zgody drugiego rodzica na wyjazd dziecka za granicę, możesz wystąpić do sądu rodzinnego z wnioskiem o pozwolenie na wyjazd dziecka za granicę bez zgody drugiego rodzica. Wówczas to sąd oceni, czy wyjazd jest w najlepszym interesie dziecka.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Nie dostałam jeszcze UoP
Cześć, przychodzę do Was z zapytaniem. Podjęłam pracę z dn. 03.01.2024, na rozmowie o pracę było mówione wyraźnie, że zatrudnienie na UoP. Z tym, że przyszłam tego dnia, rozpoczęłam szkolenia (jakieś prezentacje itd), a umowy nadal nie mam podpisanej, żadnych badań ani nic. To może być tak przedłużane? Do pracy bezpośredniej jeszcze nie jestem dopuszczana, bo to etap szkoleń ale w innych miejscach pracy miałam umowę od pierwszego dnia kiedy się p...
Ile przysługuje mi urlopu z powodu siły wyższej ?
Jestem na wypowiedzeniu 3 miesięcznym nie mogę nigdzie znaleźć informacji ile przysługuje mi urlopu z powodu siły wyższej ? Podczas nieprzepracowania pełnego roku Umowa kończy się we wrześniu....
Zakup przez internet ("zaginione" przesyłki, brak zwrotu pieniędzy)
Witam serdecznie. W zeszłym roku zamówiłam dla synka tablicę manipulacyjną. Trzeba było zrobić przedpłatę w wysokości 549 zł, a to nie jest mała kwota. Tablica nie dotarła, za to po drodze były różne wymówki. Tablica nadana, zaginęła w firmie kurierskiej, przesłanie fałszywego nadania. Znowu paczka niby nadana i znowu zaginęła. W końcu po prawie 4 miesiącach, potwierdzenie przelewu (zwrot kasy na moje konto) Oczywiście kasa nie dotarła. Pani u...
Czy na umowe zlecenie mozna sie ubezpieczyc skladka chorobowa jesli nie ukonczyłam 26 lat
Witam prracuje od 8 mc na umowe zlecenie ,nie mam ukonczone 26 lat złozyłam taka deklaracjie pracodawcy przy zatrudnieniu .Teraz okazuje sie ze zycie mnie zakoczyło i jestem w ciazy ,w ZUS powiedziano mi ze nie mam takowych sładek odprowadzanych prosze o rade co moge w tej sytuacji zrobic ,bo przaktycznie zostaje bez srodkow do zycia bez pracy bo pracodawca nie chce kobiety w ciazy zasilek dla bezrobotnych tez nie przysłiuguje nie wiem co robic ,...

Wyszukiwarka