Czy potrzebuje zgody ojca dziecka na wyjazd z dzieckiem za granicę?

Witam, planuje wyjazd z 4 letnim dzieckiem do USA na 3 miesiące. Z jego ojcem mamy sądownie ustalone kontakty i alimenty. On osobiście z kontaktów się nie wywiązuje, jedynie dziadkowie opiekują się nim w wyznaczone dni. Nie widziałam go, ani nie mam z nim kontaktu od kilku miesięcy. Widnieje w akcie urodzenia dziecka, nie ma też ograniczonych, ani odebranych praw rodzicielskich. Chciałabym się dowiedzieć, czy potrzebuje jego zgody na wyjazd? Jak to formalnie wszystko wygląda?
anonim cytuj
20-10-2021
Tak, jeżeli ma prawa rodzicielskie to potrzebujesz jego zgody i lepiej uzyskaj dla własnego i dziecka bezpieczeństwa. W przeciwnym razie możesz zostać oskarżona o uprowadzenie rodzicielskie.

anonim cytuj
20-10-2021
Tak, musi byc jego zgoda. Jesli jej nie wyraża mozna o taka zgode wystapic do sądu rodzinnego

anonim cytuj
20-10-2021
Witam, planuje wyjazd z 4 letnim dzieckiem do USA na 3 miesiące. Chciałabym się dowiedzieć, czy potrzebuje jego zgody na wyjazd? Jak to formalnie wszystko wygląda?

Zgodnie z polskim prawem, w sytuacji gdy oboje rodziców posiadają prawa rodzicielskie do dziecka, zgoda obu rodziców jest wymagana do wyjazdu dziecka za granicę. Oto kilka kluczowych kwestii:

Prawa rodzicielskie: Jeżeli obydwoje rodzice mają prawa rodzicielskie nad dzieckiem, oznacza to, że obaj mają prawo do decydowania w kwestiach ważnych dla dziecka, co obejmuje również wyjazdy za granicę.

Zgoda drugiego rodzica: Jeśli drugi rodzic nie wyraża zgody na wyjazd dziecka za granicę, konieczne jest uzyskanie zgody sądu rodzinnego na wyjazd. W takim wypadku sąd oceni, czy wyjazd jest zgodny z dobrem dziecka.

Tak, jeżeli ma prawa rodzicielskie to potrzebujesz jego zgody i lepiej uzyskaj dla własnego i dziecka bezpieczeństwa. W przeciwnym razie możesz zostać oskarżona o uprowadzenie rodzicielskie.

To prawda. Uprowadzenie rodzicielskie to przestępstwo polegające na zabraniu lub zatrzymaniu dziecka przez jednego z rodziców wbrew woli drugiego, mającego równorzędne prawa rodzicielskie, zwłaszcza jeśli chodzi o wywóz dziecka za granicę bez zgody drugiego rodzica. Takie działanie może być ścigane prawnie.

Tak, musi byc jego zgoda. Jesli jej nie wyraża mozna o taka zgode wystapic do sądu rodzinnego

Dokładnie. Jeżeli nie jesteś w stanie uzyskać zgody drugiego rodzica na wyjazd dziecka za granicę, możesz wystąpić do sądu rodzinnego z wnioskiem o pozwolenie na wyjazd dziecka za granicę bez zgody drugiego rodzica. Wówczas to sąd oceni, czy wyjazd jest w najlepszym interesie dziecka.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Pracodawca stosuje dwa grafiki pracy, zaplanowany i rzeczywisty. Czy to legalne?
Dzień dobry. Pracuje w firmie w której mamy okres rozliczeniowy półroczny. Od jakiegoś czasu zaczęli robić nam 2 grafiki. Jest grafik tzw zaplanowany i rzeczywisty. W grafiku zaplanowanym mamy dokładnie tyle godzin ile jest do przepracowania w danym miesiącu według godzin jakie odgórnie wypada w danym miesiącu-czyli np listopad ma 168 i tyle tam jest. W grafiku rzeczywistym mamy wszystkie zmiany na które mamy pracować tak naprawdę i różni się o...
Wyrok do odsiedzenia zamieniony na pracę społeczne, które nie zostały wykonane
Ktoś miał do odsiedzenia wyrok ,dostał jednak zamienione na prace społeczne. Jednak owy człowiek nie wykonał ani jednej godziny i teraz dostał wezwanie do odsiadki wyroku 30 dni . Czy jest jakaś szansa aby ubiegać się o zmianę środka?...
Sprawa o ojcostwo.
Witam. Jestem po rozwodzie, w trakcie małżeństwa urodziło się dziecko, w akcie jestem ja wpisany jako ojciec (ojcem biologicznym dziecka jest kto inny), dziecko ma obecnie 2 lata. Płace alimenty, ale z każdym miesiącem jest mi ciężej płacić. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy zostaje mi tylko płacić do usamodzielnienia się dziecka?...
Zaciągnięta pożyczka a separacja.
Sytuacja jest taka: Mąż się zadłużył, chce wziąć pożyczkę żeby mu pomóc (ze względu na dzieci ). I teraz chodzi mi o to czy jest taka możliwość zabezpieczenia się prawie np. przez notariusza, żeby spisać jakieś pismo , że w przypadku gdy zechce separacji bądź rozwodu on będzie spłacał pożyczkę którą wzięłam ja, aby mu pomoc. Czy nie ma na to szans? (rozważam na ten moment separacje, ale chce pomóc spłacić żebyśmy z dziećmi mieli spokój)....

Wyszukiwarka