Czy potrzebuje zgody ojca dziecka na wyjazd z dzieckiem za granicę?

Witam, planuje wyjazd z 4 letnim dzieckiem do USA na 3 miesiące. Z jego ojcem mamy sądownie ustalone kontakty i alimenty. On osobiście z kontaktów się nie wywiązuje, jedynie dziadkowie opiekują się nim w wyznaczone dni. Nie widziałam go, ani nie mam z nim kontaktu od kilku miesięcy. Widnieje w akcie urodzenia dziecka, nie ma też ograniczonych, ani odebranych praw rodzicielskich. Chciałabym się dowiedzieć, czy potrzebuje jego zgody na wyjazd? Jak to formalnie wszystko wygląda?
anonim cytuj
20-10-2021
Tak, jeżeli ma prawa rodzicielskie to potrzebujesz jego zgody i lepiej uzyskaj dla własnego i dziecka bezpieczeństwa. W przeciwnym razie możesz zostać oskarżona o uprowadzenie rodzicielskie.

anonim cytuj
20-10-2021
Tak, musi byc jego zgoda. Jesli jej nie wyraża mozna o taka zgode wystapic do sądu rodzinnego

anonim cytuj
20-10-2021
Witam, planuje wyjazd z 4 letnim dzieckiem do USA na 3 miesiące. Chciałabym się dowiedzieć, czy potrzebuje jego zgody na wyjazd? Jak to formalnie wszystko wygląda?

Zgodnie z polskim prawem, w sytuacji gdy oboje rodziców posiadają prawa rodzicielskie do dziecka, zgoda obu rodziców jest wymagana do wyjazdu dziecka za granicę. Oto kilka kluczowych kwestii:

Prawa rodzicielskie: Jeżeli obydwoje rodzice mają prawa rodzicielskie nad dzieckiem, oznacza to, że obaj mają prawo do decydowania w kwestiach ważnych dla dziecka, co obejmuje również wyjazdy za granicę.

Zgoda drugiego rodzica: Jeśli drugi rodzic nie wyraża zgody na wyjazd dziecka za granicę, konieczne jest uzyskanie zgody sądu rodzinnego na wyjazd. W takim wypadku sąd oceni, czy wyjazd jest zgodny z dobrem dziecka.

Tak, jeżeli ma prawa rodzicielskie to potrzebujesz jego zgody i lepiej uzyskaj dla własnego i dziecka bezpieczeństwa. W przeciwnym razie możesz zostać oskarżona o uprowadzenie rodzicielskie.

To prawda. Uprowadzenie rodzicielskie to przestępstwo polegające na zabraniu lub zatrzymaniu dziecka przez jednego z rodziców wbrew woli drugiego, mającego równorzędne prawa rodzicielskie, zwłaszcza jeśli chodzi o wywóz dziecka za granicę bez zgody drugiego rodzica. Takie działanie może być ścigane prawnie.

Tak, musi byc jego zgoda. Jesli jej nie wyraża mozna o taka zgode wystapic do sądu rodzinnego

Dokładnie. Jeżeli nie jesteś w stanie uzyskać zgody drugiego rodzica na wyjazd dziecka za granicę, możesz wystąpić do sądu rodzinnego z wnioskiem o pozwolenie na wyjazd dziecka za granicę bez zgody drugiego rodzica. Wówczas to sąd oceni, czy wyjazd jest w najlepszym interesie dziecka.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku z Belgii
Dzień dobry mam pytanie jaki jest tryb postępowania w związku z odrzuceniem spadku po zmarłym wujku w Belgii który zostawił nieruchomość za którą nie jest uregulowany podatek od nieruchomości.Chodzi mi dokładnie o to jakie dokumenty oświadczenia itp trzeba zlożyć i do kogo?...
Uznanie jego ojcostwa po śmierci.
Brat miał syna z kochanką lecz nie dał nazwiska ponieważ za imprezami nie miał czasu niestety on zginął tragicznie jego kochanka wystąpiła do sądu o uznanie jego ojcostwa po śmierci czy takie coś można zrobić wiemy że on żadnych dokumentów nie zostawił żeby tam pisało że on jest ojcem....
Wypadek w pracy - odszkodowanie
Witam proszę o poradę chodzi o to że 5.09 miałam wypadek w pracy podczas ujęcia złodzieja. Od tego czasu byłam na zwolnieniu. 18.09 było ono przedłużone do dnia 25.09 (tego dnia miała być wizyta u chirurga ortopedy). Lecz została ona przełożona na dzisiaj. Lekarz uzupełnił druk OL-9. Wstawił datę zakończenia leczenia jako dzisiejsza tj. 23 września. I tu moje pytanie czy nie stracę możliwości odszkodowania skoro leczenie kończy się wcześniej o dw...
Mandat za brak biletu.
Parkowałam pod marketem i kupiłam bilet parkingowy ale nie zauważyłam że zamiast SH wbijam SG. Reszta numeru rejestracyjnego się zgadza. No i oczywiście dostałam MANDAT za brak biletu. Sprawdziłam na stronie UFG samochód o mojej rejestracji ale z literką G zamiast H nie istnieje w rejestrze. Czy Waszym zdaniem mogę się skutecznie odwołać od tego MANDATU....

Wyszukiwarka