Czy potrzebuje zgody ojca dziecka na wyjazd z dzieckiem za granicę?

Witam, planuje wyjazd z 4 letnim dzieckiem do USA na 3 miesiące. Z jego ojcem mamy sądownie ustalone kontakty i alimenty. On osobiście z kontaktów się nie wywiązuje, jedynie dziadkowie opiekują się nim w wyznaczone dni. Nie widziałam go, ani nie mam z nim kontaktu od kilku miesięcy. Widnieje w akcie urodzenia dziecka, nie ma też ograniczonych, ani odebranych praw rodzicielskich. Chciałabym się dowiedzieć, czy potrzebuje jego zgody na wyjazd? Jak to formalnie wszystko wygląda?
anonim cytuj
20-10-2021
Tak, jeżeli ma prawa rodzicielskie to potrzebujesz jego zgody i lepiej uzyskaj dla własnego i dziecka bezpieczeństwa. W przeciwnym razie możesz zostać oskarżona o uprowadzenie rodzicielskie.

anonim cytuj
20-10-2021
Tak, musi byc jego zgoda. Jesli jej nie wyraża mozna o taka zgode wystapic do sądu rodzinnego

anonim cytuj
20-10-2021
Witam, planuje wyjazd z 4 letnim dzieckiem do USA na 3 miesiące. Chciałabym się dowiedzieć, czy potrzebuje jego zgody na wyjazd? Jak to formalnie wszystko wygląda?

Zgodnie z polskim prawem, w sytuacji gdy oboje rodziców posiadają prawa rodzicielskie do dziecka, zgoda obu rodziców jest wymagana do wyjazdu dziecka za granicę. Oto kilka kluczowych kwestii:

Prawa rodzicielskie: Jeżeli obydwoje rodzice mają prawa rodzicielskie nad dzieckiem, oznacza to, że obaj mają prawo do decydowania w kwestiach ważnych dla dziecka, co obejmuje również wyjazdy za granicę.

Zgoda drugiego rodzica: Jeśli drugi rodzic nie wyraża zgody na wyjazd dziecka za granicę, konieczne jest uzyskanie zgody sądu rodzinnego na wyjazd. W takim wypadku sąd oceni, czy wyjazd jest zgodny z dobrem dziecka.

Tak, jeżeli ma prawa rodzicielskie to potrzebujesz jego zgody i lepiej uzyskaj dla własnego i dziecka bezpieczeństwa. W przeciwnym razie możesz zostać oskarżona o uprowadzenie rodzicielskie.

To prawda. Uprowadzenie rodzicielskie to przestępstwo polegające na zabraniu lub zatrzymaniu dziecka przez jednego z rodziców wbrew woli drugiego, mającego równorzędne prawa rodzicielskie, zwłaszcza jeśli chodzi o wywóz dziecka za granicę bez zgody drugiego rodzica. Takie działanie może być ścigane prawnie.

Tak, musi byc jego zgoda. Jesli jej nie wyraża mozna o taka zgode wystapic do sądu rodzinnego

Dokładnie. Jeżeli nie jesteś w stanie uzyskać zgody drugiego rodzica na wyjazd dziecka za granicę, możesz wystąpić do sądu rodzinnego z wnioskiem o pozwolenie na wyjazd dziecka za granicę bez zgody drugiego rodzica. Wówczas to sąd oceni, czy wyjazd jest w najlepszym interesie dziecka.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

mam obowiązek informowania byłej partnerki co robi nasz syn u mnie na wakacjach?
Dzień dobry mam problem z była partnerka dostaje od niej obraźliwe sms z wyzwiskami czepia się wszystkiego Czy można coś z tą sprawą zrobic ? Jeśli syn przebywa u mnie na wakacjach czy mam obowiązek informowania byłej partnerki co robi itd (syn ma 12 lat ma swój telefon) Czy była partnerka musi znać mój obecny numer tel...
Koniec umowy a zaległy urlop.
Witam mam takie pytanie kończy mi się umowa pod koniec listopada nie mam zamiaru jej przedłużać i mam ok 20 dni urlopu , czy na koniec umowy dostać ekwiwalent za 20 dni pracy czy po prostu na ostatnie 20 dni będę miał urlop od pracodawcy , bo on sam mnie już grafik wypisał do końca umowy , więc raczej on sam nie chce zwalniać Ogólnie czy jeśli pracodawca nie chce przedłużać komuś umowy , musi dać przed jego końcem zaległy urlop czy moze a nie mu...
Nie mogę wyegzekwować sfinalizowania umowy o dzieło.
Mam problem z wyegzekwowaniem pieniędzy z umowy o dzieło. Miesiąc temu wykonałem dla pewnej niewielkiej firmy (w zasadzie kilkuosobowej) sklep internetowy. W późniejszej rozmowie dowiedziałem się, że fajnie fajnie, ale jeszcze trzeba będzie wprowadzić tam jakieś dane dotyczące firmy, które ta osoba miała mi dostarczyć mailowo. Do tego momentu ich nie otrzymałem, a produkt jest gotowy. Na maile nie dostaję żadnej odpowiedzi, zaś w momencie, gdy si...
Windykacja nieuczciwego najemcy.
W listopadzie 2023 wynająłem mieszkanie parze, z tym że umowę najmu okazjonalnego podpisałem tylko w obecności mężczyzny, jego partnerka nie mogła być być obecna. Jak się niedawno okazało po prostu była w ciąży, facet chciał to zataić. Najemca zalega z jednym czynszem (za chwilę prawdopodobnie z dwoma) oraz z opłatami bieżącymi. Dziecko ma kilka miesięcy a ten fakt nie został mi zgłoszony. W ogłoszeniu wyraźnie zaznaczyłem że wynajmę singlowi lub...

Wyszukiwarka