Obowiązek alimentacyjny.

Witam wszystkich,
Od 5 roku życia dziecka płace alimenty, teraz że syn ma 21, pracuje wynagrodzenie w kwocie 4000,00 netto, po rozmowie z byłą żoną oraz synem doszliśmy do porozumienia na spokojnie żeby zakończyć z mojej strony płacenie alimentów, jak to zrobić ???
Proszę o pomoc
anonim cytuj
23-08-2023
Witam wszystkich,
Od 5 roku życia dziecka płace alimenty, teraz że syn ma 21, pracuje wynagrodzenie w kwocie 4000,00 netto, po rozmowie z byłą żoną oraz synem doszliśmy do porozumienia na spokojnie żeby zakończyć z mojej strony płacenie alimentów, jak to zrobić ???
Proszę o pomoc

Zakładam, że w sprawie alimentów wydany był wyrok lub zawarta ugoda sądowa (czy to oddzielnie czy w ramach sprawy o rozwód). W praktyce nie ma obowiązku robić niczego - po prostu przestaje Pan wykonywać wyrok jednak trzeba mieć wtedy na uwadze, że nadal on obowiązuje i teoretycznie może być na jego podstawie prowadzona egzekucji. Z punktu widzenia prawnego może więc Pan wnieść o uchylenie obowiązku alimentacyjnego do sądu właściwego dla obecnego miejsca zamieszkania syna. W pozwie wskazuje Pan datę, od której wnosi o uchylenie obowiązku alimentacyjnego ustalonego określoną ugodą/wyrokiem. Pozew o uchylenie podlega opłacie. W sprawie występuje Pan jako powód a syn jako pozwany. Syn w odpowiedzi na pozew może uznać go w całości i potwierdzić twierdzenia o samodzielnym utrzymywaniu się.

anonim cytuj
23-08-2023
Zakładam, że w sprawie alimentów wydany był wyrok lub zawarta ugoda sądowa (czy to oddzielnie czy w ramach sprawy o rozwód). W praktyce nie ma obowiązku robić niczego - po prostu przestaje Pan wykonywać wyrok jednak trzeba mieć wtedy na uwadze, że nadal on obowiązuje i teoretycznie może być na jego podstawie prowadzona egzekucji. Z punktu widzenia prawnego może więc Pan wnieść o uchylenie obowiązku alimentacyjnego do sądu właściwego dla obecnego miejsca zamieszkania syna. W pozwie wskazuje Pan datę, od której wnosi o uchylenie obowiązku alimentacyjnego ustalonego określoną ugodą/wyrokiem. Pozew o uchylenie podlega opłacie. W sprawie występuje Pan jako powód a syn jako pozwany. Syn w odpowiedzi na pozew może uznać go w całości i potwierdzić twierdzenia o samodzielnym utrzymywaniu się.

A mogę to zrobić przez notariusza ??

anonim cytuj
23-08-2023
A mogę to zrobić przez notariusza ??

Uchylenie obowiązku alimentacyjnego ustalonego przez sąd może nastąpić tylko przed sądem. Syn może przed notariuszem złożyć oświadczenie, że zgadza się na zaprzestanie alimentacji z uwagi na podjęcie pracy zapewniającej utrzymanie - ale z formalnego punktu widzenia takie oświadczenie nie uchyli wyroku.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Odprawa, wypowiedzenie z winy pracodawcy.
Wypowiedziałam firmie umowę o pracę z winy pracodawcy ze względu na rażące niedbalstwo jakim jest nie wypłacanie wynagrodzenia w terminie. W przeciągu pół roku 2 razy było po terminie ( 14 i 17 ) ale w tym miesiącu konkretne przegiął bo dopiero w piątek 22 września wypłacił wynagrodzenie. A w umowie jasno mamy, że do 10 każdego miesiąca. W firmie pracuję ponad 3 lata. Czy oprócz standardowego wynagradzania należy mi się jakaś odprawa? Jakieś zad...
Sprzedaż samochodu.
Około miesiąca temu sprzedałem samochód. Nabywca sprawdził to sobie na stacji kontroli pojazdów i bym podpięty pod komputer co nie wykazało żadnych jego wad. Teraz nabywca mi pisze że silnik jest do remontu i będzie chciał ode mnie pieniądze za jego remont? Jakie są moje prawa w tym przypadku? Jestem osoba fizyczna i była sporządzona jedynie umowa kupna sprzedaży....
Odmowa urlopu.
Pracuje już 12 lat w jednej firmie, w tym roku zmienił się zarząd i dzieją się cuda. 1 grudnia złożyłem wniosek urlopowy na dni 2-5 stycznia, kilka dni temu udało się kupić wyjazd last minute, a w dniu dzisiejszym kierownik przekazał mi wiadomość od pani prezes: wypisanie wniosku nie jest jednoznaczne z dostaniem urlopu. Do dziś nikt mi słowem nie powiedział że nie dostanę urlopu, zawsze po prostu był wpisany na liście obecności i tyle. Jest j...
Odrzucony urlop na żądanie po całym dniu
Witam. W piątek o godzinie 6 zgłosiłam urlop na żądanie (do pracy miałam na 12) w aplikacji pracowniczej. Chwilę po godzinie 12 kierowniczka na czacie pracowniczym poinformowała resztę pracowników, że taki urlop wzięłam. Już popijając fakt, że nie był to normalny sposób, tylko z pretensjami. Około godziny 20 na czacie napisała znów kierowniczka, że to w jaki sposób zgłosiłam urlop nie był sposobem poinformowania i dała mi nieobecność nieusprawied...

Wyszukiwarka