Obowiązek alimentacyjny.

Witam wszystkich,
Od 5 roku życia dziecka płace alimenty, teraz że syn ma 21, pracuje wynagrodzenie w kwocie 4000,00 netto, po rozmowie z byłą żoną oraz synem doszliśmy do porozumienia na spokojnie żeby zakończyć z mojej strony płacenie alimentów, jak to zrobić ???
Proszę o pomoc
anonim cytuj
23-08-2023
Witam wszystkich,
Od 5 roku życia dziecka płace alimenty, teraz że syn ma 21, pracuje wynagrodzenie w kwocie 4000,00 netto, po rozmowie z byłą żoną oraz synem doszliśmy do porozumienia na spokojnie żeby zakończyć z mojej strony płacenie alimentów, jak to zrobić ???
Proszę o pomoc

Zakładam, że w sprawie alimentów wydany był wyrok lub zawarta ugoda sądowa (czy to oddzielnie czy w ramach sprawy o rozwód). W praktyce nie ma obowiązku robić niczego - po prostu przestaje Pan wykonywać wyrok jednak trzeba mieć wtedy na uwadze, że nadal on obowiązuje i teoretycznie może być na jego podstawie prowadzona egzekucji. Z punktu widzenia prawnego może więc Pan wnieść o uchylenie obowiązku alimentacyjnego do sądu właściwego dla obecnego miejsca zamieszkania syna. W pozwie wskazuje Pan datę, od której wnosi o uchylenie obowiązku alimentacyjnego ustalonego określoną ugodą/wyrokiem. Pozew o uchylenie podlega opłacie. W sprawie występuje Pan jako powód a syn jako pozwany. Syn w odpowiedzi na pozew może uznać go w całości i potwierdzić twierdzenia o samodzielnym utrzymywaniu się.

anonim cytuj
23-08-2023
Zakładam, że w sprawie alimentów wydany był wyrok lub zawarta ugoda sądowa (czy to oddzielnie czy w ramach sprawy o rozwód). W praktyce nie ma obowiązku robić niczego - po prostu przestaje Pan wykonywać wyrok jednak trzeba mieć wtedy na uwadze, że nadal on obowiązuje i teoretycznie może być na jego podstawie prowadzona egzekucji. Z punktu widzenia prawnego może więc Pan wnieść o uchylenie obowiązku alimentacyjnego do sądu właściwego dla obecnego miejsca zamieszkania syna. W pozwie wskazuje Pan datę, od której wnosi o uchylenie obowiązku alimentacyjnego ustalonego określoną ugodą/wyrokiem. Pozew o uchylenie podlega opłacie. W sprawie występuje Pan jako powód a syn jako pozwany. Syn w odpowiedzi na pozew może uznać go w całości i potwierdzić twierdzenia o samodzielnym utrzymywaniu się.

A mogę to zrobić przez notariusza ??

anonim cytuj
23-08-2023
A mogę to zrobić przez notariusza ??

Uchylenie obowiązku alimentacyjnego ustalonego przez sąd może nastąpić tylko przed sądem. Syn może przed notariuszem złożyć oświadczenie, że zgadza się na zaprzestanie alimentacji z uwagi na podjęcie pracy zapewniającej utrzymanie - ale z formalnego punktu widzenia takie oświadczenie nie uchyli wyroku.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Sąd stwierdził że dostarczenie świadków leży po stronie stron
Sąd ma przesłuchać świadków obu stron. Sąd stwierdził że dostarczenie świadków leży po stronie stron i sąd nie będzie im nakazywał stawiennictwa tylko strony mają zadbać oto aby świadkowie byli. . Adwokat jednej ze stron wysłał nakaz stawienia się na rozprawę w charakterze świadka do kilku osób, strasząc sądem i konsekwencjami. Czy takie działanie jest legalne?...
Zwolnienie lekarskie.
Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np. wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?...
Podział majątku po rozwodzie, a kredyt hipoteczny.
Mam wspólny kredyt na mieszkanie z byłym partnerem. Mieszkanie jest dwupokojowe. Mieszkanie kupiliśmy biorąc kredyt w banku za 165 tysięcy. Mam jeszcze do spłaty w banku około 63 tysiące. Jego mama na początku wpłaciła 79 tysięcy w formie darowizny na kredyt. Rata się nam zmniejszyła. Rozstaliśmy się z byłym partnerem. On twierdzi, że mi się należy 30 tysięcy. A ja jakbym go miała spłacić to on chce 150 tysięcy. Jak miałabym go s...
Nieuzasadnione rozwiązanie umowy na czas nieokreślony.
Umowa na czas nieokreślony, wypowiedzenie ze strony pracodawcy, odwołanie do Sądu pracy. Sprawa zakończyła się, podpisaniem ugody Sądowej na 1szej rozprawie. Pracodawca zobowiązał się do zapłaty na moją rzecz" odszkodowania kwoty 18.000 złotych brutto (słownie: osiemnaście tysięcy złotych brutto). 2. Kwotę wskazaną w ust. 1 powyżej Pozwana przeleje na rachunek bankowy Powódki nr [______], po potrąceniu należności publicznoprawnych przewidzi...

Wyszukiwarka