Obowiązek alimentacyjny.

Witam wszystkich,
Od 5 roku życia dziecka płace alimenty, teraz że syn ma 21, pracuje wynagrodzenie w kwocie 4000,00 netto, po rozmowie z byłą żoną oraz synem doszliśmy do porozumienia na spokojnie żeby zakończyć z mojej strony płacenie alimentów, jak to zrobić ???
Proszę o pomoc
anonim cytuj
23-08-2023
Witam wszystkich,
Od 5 roku życia dziecka płace alimenty, teraz że syn ma 21, pracuje wynagrodzenie w kwocie 4000,00 netto, po rozmowie z byłą żoną oraz synem doszliśmy do porozumienia na spokojnie żeby zakończyć z mojej strony płacenie alimentów, jak to zrobić ???
Proszę o pomoc

Zakładam, że w sprawie alimentów wydany był wyrok lub zawarta ugoda sądowa (czy to oddzielnie czy w ramach sprawy o rozwód). W praktyce nie ma obowiązku robić niczego - po prostu przestaje Pan wykonywać wyrok jednak trzeba mieć wtedy na uwadze, że nadal on obowiązuje i teoretycznie może być na jego podstawie prowadzona egzekucji. Z punktu widzenia prawnego może więc Pan wnieść o uchylenie obowiązku alimentacyjnego do sądu właściwego dla obecnego miejsca zamieszkania syna. W pozwie wskazuje Pan datę, od której wnosi o uchylenie obowiązku alimentacyjnego ustalonego określoną ugodą/wyrokiem. Pozew o uchylenie podlega opłacie. W sprawie występuje Pan jako powód a syn jako pozwany. Syn w odpowiedzi na pozew może uznać go w całości i potwierdzić twierdzenia o samodzielnym utrzymywaniu się.

anonim cytuj
23-08-2023
Zakładam, że w sprawie alimentów wydany był wyrok lub zawarta ugoda sądowa (czy to oddzielnie czy w ramach sprawy o rozwód). W praktyce nie ma obowiązku robić niczego - po prostu przestaje Pan wykonywać wyrok jednak trzeba mieć wtedy na uwadze, że nadal on obowiązuje i teoretycznie może być na jego podstawie prowadzona egzekucji. Z punktu widzenia prawnego może więc Pan wnieść o uchylenie obowiązku alimentacyjnego do sądu właściwego dla obecnego miejsca zamieszkania syna. W pozwie wskazuje Pan datę, od której wnosi o uchylenie obowiązku alimentacyjnego ustalonego określoną ugodą/wyrokiem. Pozew o uchylenie podlega opłacie. W sprawie występuje Pan jako powód a syn jako pozwany. Syn w odpowiedzi na pozew może uznać go w całości i potwierdzić twierdzenia o samodzielnym utrzymywaniu się.

A mogę to zrobić przez notariusza ??

anonim cytuj
23-08-2023
A mogę to zrobić przez notariusza ??

Uchylenie obowiązku alimentacyjnego ustalonego przez sąd może nastąpić tylko przed sądem. Syn może przed notariuszem złożyć oświadczenie, że zgadza się na zaprzestanie alimentacji z uwagi na podjęcie pracy zapewniającej utrzymanie - ale z formalnego punktu widzenia takie oświadczenie nie uchyli wyroku.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy najmu.
Czy mogę wypowiedzieć umowę najmu lokalu mieszkalnego w trybie natychmiastowym zgodnie art. 682 K.c., art. 664 § 2 K.c.? W lutym 2023r. podpisałam umowę najmu lokalu mieszkalnego na rok. Opłaty ponoszę regularnie i w terminie, lecz Wynajmujący nie wywiązał się z ustnej umowy usunięcia wady lokalu mieszkalnego ( usunięcie odpadających płytek ze ścian i podłogi w kuchni, łazienki poprzez remont/ odświeżenie kuchni, łazienki, korytarza) uniemożliwi...
Spóźniłam się z opłatą najmu, dostałam wypowiedzenie umowy co teraz??
Mam podpisaną umowę najmu okazjonalnego do 31.08.2023r. Niestety z przyczyn zdrowotnych nie mogłam do końca uregulować płatności za 2 miesiące, które jutro właściwie będzie miał na koncie. Pozostałe rachunki są opłacone. Otrzymałam dwa dni temu na maila wypowiedzenie umowy, które chcą żebym podpisała. Czy mogą mi tak nagle z tego tytułu wypowiedzieć umowę? ...
Alimenty na nieswoje dziecko.
W 2022 urodziło się mi i mojej byłej dziewczynie dziecko, ale od stycznia tego roku nie mieszkamy razem i płacę na nie co miesiąc alimenty. Niedawno dowiedziałem się o zdradzie i po testach okazało się, że nie jest to moje dziecko. Czy mogę ją pozwać o wyłudzenie alimentów skoro wiedziała, że nie jest moje?...
Naruszenie tajemnicy korespondencji.
Niedawno kupiliśmy mieszkanie. Parę dni temu w skrzynce pocztowej pojawił się list na obce nazwisko, ale adres nasz. Z ciekawości otworzyliśmy, bo to nie nazwisko poprzednich właścicieli, ani nawet w księdze wieczystej nie znaleźliśmy tego nazwiska. A tam ponaglenie do zapłaty pożyczki, zaciągniętej przez Internet, w dniu 19.12.2023, więc dopiero co, jak już tu mieszkaliśmy niecały miesiąc. Takiej osoby zupełnie nie znamy. Dziś kolejny list, odse...

Wyszukiwarka