Obowiązek alimentacyjny.

Witam wszystkich,
Od 5 roku życia dziecka płace alimenty, teraz że syn ma 21, pracuje wynagrodzenie w kwocie 4000,00 netto, po rozmowie z byłą żoną oraz synem doszliśmy do porozumienia na spokojnie żeby zakończyć z mojej strony płacenie alimentów, jak to zrobić ???
Proszę o pomoc
anonim cytuj
23-08-2023
Witam wszystkich,
Od 5 roku życia dziecka płace alimenty, teraz że syn ma 21, pracuje wynagrodzenie w kwocie 4000,00 netto, po rozmowie z byłą żoną oraz synem doszliśmy do porozumienia na spokojnie żeby zakończyć z mojej strony płacenie alimentów, jak to zrobić ???
Proszę o pomoc

Zakładam, że w sprawie alimentów wydany był wyrok lub zawarta ugoda sądowa (czy to oddzielnie czy w ramach sprawy o rozwód). W praktyce nie ma obowiązku robić niczego - po prostu przestaje Pan wykonywać wyrok jednak trzeba mieć wtedy na uwadze, że nadal on obowiązuje i teoretycznie może być na jego podstawie prowadzona egzekucji. Z punktu widzenia prawnego może więc Pan wnieść o uchylenie obowiązku alimentacyjnego do sądu właściwego dla obecnego miejsca zamieszkania syna. W pozwie wskazuje Pan datę, od której wnosi o uchylenie obowiązku alimentacyjnego ustalonego określoną ugodą/wyrokiem. Pozew o uchylenie podlega opłacie. W sprawie występuje Pan jako powód a syn jako pozwany. Syn w odpowiedzi na pozew może uznać go w całości i potwierdzić twierdzenia o samodzielnym utrzymywaniu się.

anonim cytuj
23-08-2023
Zakładam, że w sprawie alimentów wydany był wyrok lub zawarta ugoda sądowa (czy to oddzielnie czy w ramach sprawy o rozwód). W praktyce nie ma obowiązku robić niczego - po prostu przestaje Pan wykonywać wyrok jednak trzeba mieć wtedy na uwadze, że nadal on obowiązuje i teoretycznie może być na jego podstawie prowadzona egzekucji. Z punktu widzenia prawnego może więc Pan wnieść o uchylenie obowiązku alimentacyjnego do sądu właściwego dla obecnego miejsca zamieszkania syna. W pozwie wskazuje Pan datę, od której wnosi o uchylenie obowiązku alimentacyjnego ustalonego określoną ugodą/wyrokiem. Pozew o uchylenie podlega opłacie. W sprawie występuje Pan jako powód a syn jako pozwany. Syn w odpowiedzi na pozew może uznać go w całości i potwierdzić twierdzenia o samodzielnym utrzymywaniu się.

A mogę to zrobić przez notariusza ??

anonim cytuj
23-08-2023
A mogę to zrobić przez notariusza ??

Uchylenie obowiązku alimentacyjnego ustalonego przez sąd może nastąpić tylko przed sądem. Syn może przed notariuszem złożyć oświadczenie, że zgadza się na zaprzestanie alimentacji z uwagi na podjęcie pracy zapewniającej utrzymanie - ale z formalnego punktu widzenia takie oświadczenie nie uchyli wyroku.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Czynsz spółdzielnia mieszkaniowa.
Witam mam takie pytanie czy spółdzielnia mieszkaniowa może tak podnosić czynsz za mieszkanie w wieżowcu 2 pokoje z kuchnia 47m wiec tak 01.01.2023 miałem czynsz 769zl w lutym już musiałem zapłacić 01.02.2023 894zl i teraz 01.09.2023 musze zapłacić 1190zl jest to mieszkanie własnościowe generalnie przez rok czynsz wzrósł 100%....
Podatek od sprzedaży.
W 2016 otrzymałyśmy z siostra spadek, w 2020 była sprawa o zniesienie współwłasności i ja mam działkę 900 m , siostra 990. Teraz chce swoją sprzedać. Czy będę musiała zapłacić podatek od sprzedaży bo nie upłynęło 5 lat od podziały jeśli tak to w jakiej części ?...
Kupiłam meble do wynajętego mieszkania, celem zmniejszenia kwoty wynajmu.
Potrzebuję rady kogoś mądrzejszego. Ponad rok temu, wynajmując mieszkanie z ówczesną partnerką miałyśmy układ z właścicielami (nie poparty żadną umową), że wezmę na raty meble do tego mieszkania, a oni zmniejszą nam kwotę odstępnego o wysokość raty (faktury za meble są na mnie). Jak to w życiu bywa z partnerką się rozstałam, wyprowadziłam, a rat zostało jeszcze na niecały rok. Z właścicielami dogadałam się, że oddadzą mi pieniądze za raty, które ...
Pożyczyłem pieniądze jak je odzyskać ?
Pożyczyłem pieniądze na słowo czy jest szansa żeby je odzyskać ? Omamiła mnie mama kolegi (bardzo dobrego kolegi) która zaproponowała współpracę w otwarciu baru. Przyszła do mnie do pracy i powiedziała, że potrzebuje pracownika a nawet "wspólnika" do otworzenia i prowadzenia baru więc niewiele myśląc zgodziłem się i już tydzień później zrezygnowałem z pracy i zacząłem remontować bar w którym później miałem zacząć pracować a nawet mieć ...

Wyszukiwarka