Obowiązek alimentacyjny.

Witam wszystkich,
Od 5 roku życia dziecka płace alimenty, teraz że syn ma 21, pracuje wynagrodzenie w kwocie 4000,00 netto, po rozmowie z byłą żoną oraz synem doszliśmy do porozumienia na spokojnie żeby zakończyć z mojej strony płacenie alimentów, jak to zrobić ???
Proszę o pomoc
anonim cytuj
23-08-2023
Witam wszystkich,
Od 5 roku życia dziecka płace alimenty, teraz że syn ma 21, pracuje wynagrodzenie w kwocie 4000,00 netto, po rozmowie z byłą żoną oraz synem doszliśmy do porozumienia na spokojnie żeby zakończyć z mojej strony płacenie alimentów, jak to zrobić ???
Proszę o pomoc

Zakładam, że w sprawie alimentów wydany był wyrok lub zawarta ugoda sądowa (czy to oddzielnie czy w ramach sprawy o rozwód). W praktyce nie ma obowiązku robić niczego - po prostu przestaje Pan wykonywać wyrok jednak trzeba mieć wtedy na uwadze, że nadal on obowiązuje i teoretycznie może być na jego podstawie prowadzona egzekucji. Z punktu widzenia prawnego może więc Pan wnieść o uchylenie obowiązku alimentacyjnego do sądu właściwego dla obecnego miejsca zamieszkania syna. W pozwie wskazuje Pan datę, od której wnosi o uchylenie obowiązku alimentacyjnego ustalonego określoną ugodą/wyrokiem. Pozew o uchylenie podlega opłacie. W sprawie występuje Pan jako powód a syn jako pozwany. Syn w odpowiedzi na pozew może uznać go w całości i potwierdzić twierdzenia o samodzielnym utrzymywaniu się.

anonim cytuj
23-08-2023
Zakładam, że w sprawie alimentów wydany był wyrok lub zawarta ugoda sądowa (czy to oddzielnie czy w ramach sprawy o rozwód). W praktyce nie ma obowiązku robić niczego - po prostu przestaje Pan wykonywać wyrok jednak trzeba mieć wtedy na uwadze, że nadal on obowiązuje i teoretycznie może być na jego podstawie prowadzona egzekucji. Z punktu widzenia prawnego może więc Pan wnieść o uchylenie obowiązku alimentacyjnego do sądu właściwego dla obecnego miejsca zamieszkania syna. W pozwie wskazuje Pan datę, od której wnosi o uchylenie obowiązku alimentacyjnego ustalonego określoną ugodą/wyrokiem. Pozew o uchylenie podlega opłacie. W sprawie występuje Pan jako powód a syn jako pozwany. Syn w odpowiedzi na pozew może uznać go w całości i potwierdzić twierdzenia o samodzielnym utrzymywaniu się.

A mogę to zrobić przez notariusza ??

anonim cytuj
23-08-2023
A mogę to zrobić przez notariusza ??

Uchylenie obowiązku alimentacyjnego ustalonego przez sąd może nastąpić tylko przed sądem. Syn może przed notariuszem złożyć oświadczenie, że zgadza się na zaprzestanie alimentacji z uwagi na podjęcie pracy zapewniającej utrzymanie - ale z formalnego punktu widzenia takie oświadczenie nie uchyli wyroku.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Szkoda całkowita, brak rzeczoznawcy do wyceny auta.
5 października miałam wypadek samochodowy, który nie był z mojej winy. Laweta zabrała auto do serwiu a tam uznali, że auto to szkoda całkowita i zajęli się odzyskiwaniem pieniędzy w wysokości wartości auta. Do dnia dzisiejszego, tj. 7 listopada ubezpieczalnia nie przysłała rzeczoznawcy do wyceny auta, tłumacząc się, ze nie mają czasu lub nie odbierają telefonu. W jaki sposób mogę przyspieszyć cały ten proces lub gdzie się udać z prośbą o pomo...
Darowizna mieszkania dla dziecka.
Senior chce darować mieszkanie dla jednego ze swoich dzieci. W tym lokalu senior zamieszkuje sam i będzie mieszkać do końca życia. Czy po jego śmierci inne dzieci będą mogły rościć prawo do jakiegoś spadku co do tego mieszkania i chcieć go uzyskać od obdarowanego dziecka? Czy też obdarowane dziecko staje się właścicielem lokalu i innym dzieciom nic do tego?...
Co grozi świadkowi za niestawienie się w sądzie?
Nie mogę się stawić jako świadek w terminie rozprawy. Będę za granicą. Jakie pismo mogę napisać? O zmianę terminu lub wideokonferencje ?...
Rozliczanie mediów w wynajmowanym mieszkaniu
Mam problem z właścicielem mieszkania, które wynajmuje. Dostaje tylko kwotę do zapłaty za cały miesiąc-ciąg cyfr, dopiero jeśli się upomnę to dostaję te jego rozliczenia z zeszytu, na których w zasadzie może pisać co chce. Czuję że jestem oszukiwana, moje rachunki są naprawdę spore. Na prośbę pokazania Faktur zasłania się tym, że tam są jego dane itp., nie może mi tego pokazać. Jest to najem zwykły, umowa nie została przedłużona automatycznie ...

Wyszukiwarka