Witam,
czy jeżeli mam mieszkanie po zmarłym ojcu i otwarcie spadku było w 2012 roku, a teraz w 2023 było dopiero stwierdzenie nabycia spadku to jak mieszkanie po ojcu było na umowie użytkowania wieczystego, to ten dług się przedawnił, czy nie, jeżeli dalej mam, to mieszkanie w posiadaniu i byłem dopiero wpisany w księdze wieczystej w 2023 ?
Długi z tytułu użytkowania wieczystego płatne co rok.
anonim cytuj
03-11-2023
Okres przedawnienia takich roszczeń to 5 lat liczone od końca roku kalendarzowego w którym zobowiązanie powstało. Więc nie wszystko jest przedawnione. Przyjmując spadek wchodzisz w prawa i obowiązki spadkodawcy nie z dniem wydania kwitu potwierdzającego dziedziczenie a z dniem otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy). Tu w 2012 roku. Sprawdź KW nieruchomości dział IV hipoteka, czy przypadkiem wierzyciel nie zabezpieczył się wpisem. To wcale nie takie rzadkie działania wierzyciela.
anonim cytuj
03-11-2023
Patszalem w k wieczystej nie ma nic w dziale hipoteka tylko pisze roszczenie o opłatę przekształceniowa i zakreślenie numeru sprawy.
Czy wie pan może, czy jak nie było płacone, to użytkowanie wieczyste to mogą mi zabrać to mieszkanie czy nie i jak zgłoszę do się do urzędu miasta, to wydadzą mi zaświadczenie dla mnie i kozom zapłaci to dług zaległy?
anonim cytuj
03-11-2023
Czy ta opłata dotyczy przekształcenia lokalu mieszkalnego na prawach użytkowania wieczystego i w 2019 roku zmienionego w prawo odrębnej własności?
anonim cytuj
03-11-2023
tak
anonim cytuj
03-11-2023
To nic nie jest przedawnione. Albo zapłacisz sam albo czeka Cię spotkanie z komornikiem (tu poborca skarbowy). Dodatkowo jest dokonany wpis w dziale III KW - roszczenie o zapłatę opłaty przekształceniowej. Nie zapłacisz, to nie dostaniesz zaświadczenia i nie wykreślisz wpisu.
Czy matka może zablokować nr telefonu ojca? Dziecko ma 5 lat. Matka zablokowała nr ojca po tym, jak ten nie zgodził się na odwołanie kolejnego kontaktu z dzieckiem, matka dziecka zasłaniała się tym, że jej matka jest w szpitalu i nie ma teraz głowy do tego a ojciec ma nie przyjeżdżać bo dziecka nie dostanie i koniec. Ojciec się nie zgodził, bo według niego to żaden powód i mógł przyjechać po dziecko.
Jeśli wydarzy się coś nieoczekiwanego i ojc...
Trzy lata temu doszło do rozwodu po między mną a moją żoną z mojej winy. Sąd wtedy zasądził również na nią alimenty w kwocie 1000zł. Czy teraz według was mogę złożyć wniosek o zniesienie alimentów czy lepiej w tej sytuacji trochę zaczekać np. rok czy dwa ? Moja była żona zarabia około 4tys zł miesięcznie więc oczywiście nie żyje w niedostatku i jak najbardziej może spokojnie przeżyć bez tych alimentów, zwłaszcza że na FB ona sama zamieszcza zdjęc...
Witam. Co grozi osobie, która ma zasądzone prace społeczne, ale nie wykona pełnych godzin? Mam tu na myśli przypadek, gdzie dwa miesiące prace były odrobione po 25/h (taki wyrok), ale w trzecim będzie to już 10,15 albo tylko 20h. Czy w takim przypadku już można siedzieć na walizkach i czekać na eskortę do więzienia? Czytałem, że nawet najbardziej uzasadnione tłumaczenie takiego stanu rzeczy kończy się na zamianie z ograniczenia w pozbawienie woln...
Mój ojciec ma bardzo dużo kredytów, które płaci regularnie.
Jego obecny stan zdrowa się pogarsza.
Kontakt z ojcem mam, poprawny ( gdy on tego chce).
Słyszałam o możliwości zrobienia " czegoś" że za życia ojca ja nie będę odpowiadała za jego długi gdyby on nie był w stanie już ich spłacać.
Nasza sytuacja prawna wygląda następująco:
Dostałam w darowiźnie od ojca mieszkanie, jest to mieszkanie kupione od miasta z kredytem.
Kredyt na ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: