Użytkowanie wieczyste przedawnienie długu.

Witam,
czy jeżeli mam mieszkanie po zmarłym ojcu i otwarcie spadku było w 2012 roku, a teraz w 2023 było dopiero stwierdzenie nabycia spadku to jak mieszkanie po ojcu było na umowie użytkowania wieczystego, to ten dług się przedawnił, czy nie, jeżeli dalej mam, to mieszkanie w posiadaniu i byłem dopiero wpisany w księdze wieczystej w 2023 ?
anonim cytuj
03-11-2023
Dług z jakiego tytułu?

anonim cytuj
03-11-2023
Długi z tytułu użytkowania wieczystego płatne co rok.

anonim cytuj
03-11-2023
Okres przedawnienia takich roszczeń to 5 lat liczone od końca roku kalendarzowego w którym zobowiązanie powstało. Więc nie wszystko jest przedawnione. Przyjmując spadek wchodzisz w prawa i obowiązki spadkodawcy nie z dniem wydania kwitu potwierdzającego dziedziczenie a z dniem otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy). Tu w 2012 roku. Sprawdź KW nieruchomości dział IV hipoteka, czy przypadkiem wierzyciel nie zabezpieczył się wpisem. To wcale nie takie rzadkie działania wierzyciela.

anonim cytuj
03-11-2023
Patszalem w k wieczystej nie ma nic w dziale hipoteka tylko pisze roszczenie o opłatę przekształceniowa i zakreślenie numeru sprawy.
Czy wie pan może, czy jak nie było płacone, to użytkowanie wieczyste to mogą mi zabrać to mieszkanie czy nie i jak zgłoszę do się do urzędu miasta, to wydadzą mi zaświadczenie dla mnie i kozom zapłaci to dług zaległy?

anonim cytuj
03-11-2023
Czy ta opłata dotyczy przekształcenia lokalu mieszkalnego na prawach użytkowania wieczystego i w 2019 roku zmienionego w prawo odrębnej własności?

anonim cytuj
03-11-2023
tak

anonim cytuj
03-11-2023
To nic nie jest przedawnione. Albo zapłacisz sam albo czeka Cię spotkanie z komornikiem (tu poborca skarbowy). Dodatkowo jest dokonany wpis w dziale III KW - roszczenie o zapłatę opłaty przekształceniowej. Nie zapłacisz, to nie dostaniesz zaświadczenia i nie wykreślisz wpisu.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Jak bronić się przed obniżeniem alimentów?
Potrzebuję pomocy, jestem osobą dorosłą, studentką, ojciec pozwał mnie o zmniejszenie alimentów, które na mnie płaci. Właśnie piszę odpowiedź dla sądu, uwzględniającą moje koszta miesięczne, potrzeby etc. Wynajmuję mieszkanie z partnerką, jesteśmy oby dwie uwzględnione na umowie najmu. Sąd może zapytać z kim wynajmuje mieszkanie, jesteśmy w związku homoseksualnym, boję się, że może to wpłynąć jakkolwiek na stronniczość i ogólnie na moją niekorzy...
Najem okazjonalny- Oszukany przez najemcę
Witam serdecznie, piszę tutaj poniewaz moze juz ktos mial podobne doswiadczenia i może mi poradzić co powinienem zrobić w tej sytuacji. Od ponad czterech lat wynajmuje mieszkania na umowie najmu okazjonalnego. Do tej pory mialem juz trzech lokatorów. Przy dwóch pierwszych nie bylo problemow. Mieszkanie zostało pozostawiane w stanie do posprzątania, lekkiego odświeżenia i mogłem wynająć je dalej. Przy ostatniej kobiecie odebrałem mieszkanie w moc...
Jestem w ciąży a nie mam ubezpieczenia.
Jestem w ciąży nie wiem który to tydzień ponieważ nie byłam jeszcze u lekarza. Robiłam wczoraj test. A nie mam ubezpieczenia. Czy ja mogę iść normalnie do lekarza nie płacąc za wizyty?...
imie-nieznanego-ojca-dziecka-w-akcie-urodzenia
Witam.Mam nadzieje,ze tutaj znajde rade co robic.Chcialam zameldowac mojego wnuczka,ma On angielski akt urodzenia,nie ma tam wpisanego ojca,tylko mame,gdy poszlam do Urzedu Gminy Pani kazala mi wpisac byle jakie imie taty dziecka bo musi byc .Jak moge to zrobic przeciez to klamstwo.Jak tak mozna?Przeciez moj wnuczek nie jest synem Jana czy Stanislawa.Przeciez imie ojca trzeba podawac u roznych urzedach.W Angli rubryka imie ojca jest pusta a w Pol...

Wyszukiwarka