Witam,
czy jeżeli mam mieszkanie po zmarłym ojcu i otwarcie spadku było w 2012 roku, a teraz w 2023 było dopiero stwierdzenie nabycia spadku to jak mieszkanie po ojcu było na umowie użytkowania wieczystego, to ten dług się przedawnił, czy nie, jeżeli dalej mam, to mieszkanie w posiadaniu i byłem dopiero wpisany w księdze wieczystej w 2023 ?
Długi z tytułu użytkowania wieczystego płatne co rok.
anonim cytuj
03-11-2023
Okres przedawnienia takich roszczeń to 5 lat liczone od końca roku kalendarzowego w którym zobowiązanie powstało. Więc nie wszystko jest przedawnione. Przyjmując spadek wchodzisz w prawa i obowiązki spadkodawcy nie z dniem wydania kwitu potwierdzającego dziedziczenie a z dniem otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy). Tu w 2012 roku. Sprawdź KW nieruchomości dział IV hipoteka, czy przypadkiem wierzyciel nie zabezpieczył się wpisem. To wcale nie takie rzadkie działania wierzyciela.
anonim cytuj
03-11-2023
Patszalem w k wieczystej nie ma nic w dziale hipoteka tylko pisze roszczenie o opłatę przekształceniowa i zakreślenie numeru sprawy.
Czy wie pan może, czy jak nie było płacone, to użytkowanie wieczyste to mogą mi zabrać to mieszkanie czy nie i jak zgłoszę do się do urzędu miasta, to wydadzą mi zaświadczenie dla mnie i kozom zapłaci to dług zaległy?
anonim cytuj
03-11-2023
Czy ta opłata dotyczy przekształcenia lokalu mieszkalnego na prawach użytkowania wieczystego i w 2019 roku zmienionego w prawo odrębnej własności?
anonim cytuj
03-11-2023
tak
anonim cytuj
03-11-2023
To nic nie jest przedawnione. Albo zapłacisz sam albo czeka Cię spotkanie z komornikiem (tu poborca skarbowy). Dodatkowo jest dokonany wpis w dziale III KW - roszczenie o zapłatę opłaty przekształceniowej. Nie zapłacisz, to nie dostaniesz zaświadczenia i nie wykreślisz wpisu.
Wynajmuje mieszkanie i w umowie mam zapis o tym, ze za kazdym razem gdy ktos u mnie nocuje mam obowiazek powiadamiac wlasciciela? Moim zdaniem to dosc dziwne, bo godzi w moja prywatnosc i wiadomo czasem nie da sie przewidziec czy ktos zostanie. Czy to ma moc prawna lub w ogóle jest legalne?
A także czy w razie gdyby właściciel chciał skontrolować mieszkanie to czy może? Wejść kiedy chce i w ogóle?...
Witam. W dniu wczorajszym zostały mi zatrzymane prawo jazdy z powodu przekroczenia prędkości w terenie zabudowanym przez wideo rejestrator z alfy romeo. Na nagraniu moja średnia prędkość to 102,5km/h jednak jechałem autem wyposażonym w ogranicznik prędkości do 90 km/h oraz gps. Na wydruku z gps moja prędkość podczas zatrzymania to 90 km/h , nie przyjąłem mandatu jednak policjanci nie spisali ze mną żadnego protokołu odmowy mandatu i powiedzieli ż...
Witam serdecznie,
W dniu 30.11.2021 podpisałam umowę o pracę na czas określony na 2 lata z zapisem w umowie, że pracę zaczynam z dniem 1.12.2021.
W dniu 31.05.2022 złożyłam wypowiedzenie umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jaki mam okres wypowiedzenia? 2 tygodnie czy 1 miesiąc? Ja uważam, że 2 tygodnie bo nie przepracowałam 6 miesięcy w tej firmie, a pracodawca mowi, że 1 miesiąc.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Marta...
Sprawa wygląda następująco: Pewnego dnia rano mój ojciec pojechał do znajomego na rozmowę o pracę. Umówiony był na 7 rano. Około godziny 8:30 będąc jeszcze u kolegi źle się poczuł i wykazywał wyraźne objawy zawału serca w związku z czym kolega zawiózł ojca do pobliskiej placówki medycznej tj. przychodni. W przychodni pani w rejestracji otrzymała informacje o podejrzeniu zaistnienia zawału lecz kazała ustawić się w kolejkę i zarejestrować do lekar...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: