Użytkowanie wieczyste przedawnienie długu.

Witam,
czy jeżeli mam mieszkanie po zmarłym ojcu i otwarcie spadku było w 2012 roku, a teraz w 2023 było dopiero stwierdzenie nabycia spadku to jak mieszkanie po ojcu było na umowie użytkowania wieczystego, to ten dług się przedawnił, czy nie, jeżeli dalej mam, to mieszkanie w posiadaniu i byłem dopiero wpisany w księdze wieczystej w 2023 ?
anonim cytuj
03-11-2023
Dług z jakiego tytułu?

anonim cytuj
03-11-2023
Długi z tytułu użytkowania wieczystego płatne co rok.

anonim cytuj
03-11-2023
Okres przedawnienia takich roszczeń to 5 lat liczone od końca roku kalendarzowego w którym zobowiązanie powstało. Więc nie wszystko jest przedawnione. Przyjmując spadek wchodzisz w prawa i obowiązki spadkodawcy nie z dniem wydania kwitu potwierdzającego dziedziczenie a z dniem otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy). Tu w 2012 roku. Sprawdź KW nieruchomości dział IV hipoteka, czy przypadkiem wierzyciel nie zabezpieczył się wpisem. To wcale nie takie rzadkie działania wierzyciela.

anonim cytuj
03-11-2023
Patszalem w k wieczystej nie ma nic w dziale hipoteka tylko pisze roszczenie o opłatę przekształceniowa i zakreślenie numeru sprawy.
Czy wie pan może, czy jak nie było płacone, to użytkowanie wieczyste to mogą mi zabrać to mieszkanie czy nie i jak zgłoszę do się do urzędu miasta, to wydadzą mi zaświadczenie dla mnie i kozom zapłaci to dług zaległy?

anonim cytuj
03-11-2023
Czy ta opłata dotyczy przekształcenia lokalu mieszkalnego na prawach użytkowania wieczystego i w 2019 roku zmienionego w prawo odrębnej własności?

anonim cytuj
03-11-2023
tak

anonim cytuj
03-11-2023
To nic nie jest przedawnione. Albo zapłacisz sam albo czeka Cię spotkanie z komornikiem (tu poborca skarbowy). Dodatkowo jest dokonany wpis w dziale III KW - roszczenie o zapłatę opłaty przekształceniowej. Nie zapłacisz, to nie dostaniesz zaświadczenia i nie wykreślisz wpisu.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Kontakty z dzieckiem.
Witam grupę, mam taka sprawę, rozszedłem się z partnerką nie byliśmy po ślubie, jakiś czas po naszym rozstaniu dowiedziałem się, że ona jest w ciąży i ja jestem ojcem dziecka (wszystkie znaki na niebie i Ziemi mówią że to moje dziecko). Chce się dowiedzieć jak wyglądają kontakty ojca z tak małym dzieckiem, Jak w takich sprawach decydują sądy w kwestii kontaktu i opieki nad dzieckiem w stosunku do ojca...
Babcia jako nadawca alimentów na dziecko
Ojciec mojego dziecka, co miesiąc robi przekaz w agencji bankowej. Ja dostając pieniążki dla dziecka mam widoczne w czyim imieniu zostały wpłacone, oraz w tytule: alimenty dla -imie i nazwisko dziecks- miesiąc i rok, za ktory są pieniążki. W tym miesiącu dosta)am pieniążki, w tytule "alimenty dla -imie i nazwisko" (bez daty) zaś wpłacone w imieniu babki dziecka, czyli matki ojca. Proszw o poradę, jak to potraktować? Bo nie ukrywam że...
Rezygnacji ze studiów w prywatnej uczelni.
Witam, jeśli złożyłam pisemne oświadczenie o rezygnacji ze studiów w prywatnej szkole to czy to jest zgodne z prawem i zasadami współżycia społecznego jeśli szkoła żąda zapłaty czesnego za cały rok?...
Świadczenia z tytułu ubezpieczenia wypadkowego na umowie zlecenie
Witam, Jestem zatrudniony na podstawie umowy zlecenia, jest to moja jedyna praca. Dnia 4. grudnia podczas pracy schodząc ze stopnia skręciłem/zwichnąłem staw skokowy. Nie opłacam dobrowolnej składki chorobowej, natomiast na "paskach" do umowy wyszczególnione mam składki na ubezpieczenia: emerytalne, rentowe, społeczne, zdrowotne. W związku z powyższym mam następujące wątpliwości: 1. Czy obejmuje mnie ubezpieczenie wypadkowe i c...

Wyszukiwarka