Użytkowanie wieczyste przedawnienie długu.

Witam,
czy jeżeli mam mieszkanie po zmarłym ojcu i otwarcie spadku było w 2012 roku, a teraz w 2023 było dopiero stwierdzenie nabycia spadku to jak mieszkanie po ojcu było na umowie użytkowania wieczystego, to ten dług się przedawnił, czy nie, jeżeli dalej mam, to mieszkanie w posiadaniu i byłem dopiero wpisany w księdze wieczystej w 2023 ?
anonim cytuj
03-11-2023
Dług z jakiego tytułu?

anonim cytuj
03-11-2023
Długi z tytułu użytkowania wieczystego płatne co rok.

anonim cytuj
03-11-2023
Okres przedawnienia takich roszczeń to 5 lat liczone od końca roku kalendarzowego w którym zobowiązanie powstało. Więc nie wszystko jest przedawnione. Przyjmując spadek wchodzisz w prawa i obowiązki spadkodawcy nie z dniem wydania kwitu potwierdzającego dziedziczenie a z dniem otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy). Tu w 2012 roku. Sprawdź KW nieruchomości dział IV hipoteka, czy przypadkiem wierzyciel nie zabezpieczył się wpisem. To wcale nie takie rzadkie działania wierzyciela.

anonim cytuj
03-11-2023
Patszalem w k wieczystej nie ma nic w dziale hipoteka tylko pisze roszczenie o opłatę przekształceniowa i zakreślenie numeru sprawy.
Czy wie pan może, czy jak nie było płacone, to użytkowanie wieczyste to mogą mi zabrać to mieszkanie czy nie i jak zgłoszę do się do urzędu miasta, to wydadzą mi zaświadczenie dla mnie i kozom zapłaci to dług zaległy?

anonim cytuj
03-11-2023
Czy ta opłata dotyczy przekształcenia lokalu mieszkalnego na prawach użytkowania wieczystego i w 2019 roku zmienionego w prawo odrębnej własności?

anonim cytuj
03-11-2023
tak

anonim cytuj
03-11-2023
To nic nie jest przedawnione. Albo zapłacisz sam albo czeka Cię spotkanie z komornikiem (tu poborca skarbowy). Dodatkowo jest dokonany wpis w dziale III KW - roszczenie o zapłatę opłaty przekształceniowej. Nie zapłacisz, to nie dostaniesz zaświadczenia i nie wykreślisz wpisu.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Kwota niezgodna z taryfikatorem.
Mój brat dostał mandat za wyprzedzanie rowerem innego pojazdu na przejściu dla pieszych. Mandat przyjęty, ale jeszcze nie zapłacony. Kwota na mandacie to 1500 zł, ale poszukaliśmy trochę w przepisach i okazało się że Policjant popełnił błąd, bo okazało się, że za to wykroczenie popełnione pojazdem niemechanicznym są widełki 50-500 zł. Co tutaj można zrobić?...
Wczoraj przez przypadek na starówce w mieście wszedłem na jak sie okazalo potem teren prywatny. Czy z tego powodu możliwa jest sprawa w sądzie?
Dzień dobry mam pytanie odnosnie ochroniarza Wczoraj przez przypadek na starówce w mieście wszedłem na jak sie okazalo potem teren prywatny. chyba chroniony bo ktoś wezwał ochrone przyjechala dosc szybko. Chcieli mnie wylegitmować ale nie wiedziałem ze to ochrona to podałem nie swoje danę a potem zaczeli sie awanturować to im podałem prawdziwe... coś gadali o jakiejs sprawie w sądzie przez to. Czy to możliwe? Policji zadnej nie bylo jak cos...
Darowizna dla syna.
Mam taką sprawę. Moja teściowa razem z teściem chcą przepisać darowizną dom wraz z działką mojemu mężowi. Mąż ma dwóch braci. Moje pytanie jest takie czy po ich śmierci ( oczywiście nikomu śmierć nie życzę), czy ci dwaj bracia będą mogli ubiegać się o zachowek? Co zrobić by tego uniknąć. Czy jest w ogóle szansa. Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi....
Rozwód z orzeczeniem o winie.
Żona złożyła pozew z orzeczeniem o mojej winie. Jestem w trakcie odpowiedzi na ten pozew, ale zupełnie nie zgadzam się z jej twierdzeniami. Posiadam liczne dowody o jej winie i co najważniejsze cała sprawa z rozwodem pojawiła się nagle. Od długiego czasu żona zarzuca mi liczne zdrady - choć to nigdy nie miało miejsca, wyzywa i stale obraża (w pozwie nawet o tym nie wspomniała). Doszedłem już do miejsca że jestem gotowy na rozwód. Zarzuca mi zn...

Wyszukiwarka