jak zabezpieczyć siebie i dzieci podczas trwania rozwodu?

Co mogę zrobić, jak się obronić, jeśli mój mąż dowiedziawszy się o wniosku rozwodowym robi wszystko, żebym żyla bez pieniędzy albo i jeszcze niżej. Odciął nasze dzieci od zasilku, nie chce płacić alimentów oraz zadłuża się na coraz większe sumy.. jak wiadomo trwając w małżeństwie długi są wspólne a tym bardziej moje jeśli on przestanie płacić…
Rozprawa rozwodowa za rok lub półtora. Do tego czasu to będzie już duża kwota, a ja chciałam zacząć stawać na nogi ..
anonim cytuj
20-10-2021
Proszę złożyć do Sądu Rejonowego papiery o rozdzielczość majątkową wsteczną ( od daty rozstania ) , myślę że z łatwością Pani udowodni że nie są państwo razem, a pani JESZCZE mąż bierze kredyty, pożyczki bez pani wiedzy, a tym bardziej zgody.
Nie ma możliwości ustanowienia rozdzielności majątkowej z datą wsteczną w formie aktu notarialnego u notariusza. Rozdzielność majątkowa z datą wsteczną może być ustanowiona jedynie przed sądem. Sprawami o ustanowienie rozdzielności majątkowej zajmują się sądy rejonowe bez względu na wartość przedmiotu sporu.

anonim cytuj
20-10-2021
Te długi obciążają wyłącznie twojego męża, nie ciebie - art. 41 kro.

anonim cytuj
20-10-2021
Co mogę zrobić, jak się obronić, jeśli mój mąż dowiedziawszy się o wniosku rozwodowym robi wszystko, żebym żyla bez pieniędzy albo i jeszcze niżej.

Jeśli małżonek nie dopełnia swych obowiązków rodzicielskich, w tym obowiązku alimentacyjnego wobec wspólnych dzieci, można wystąpić z wnioskiem o ustalenie wysokości alimentów. Proces dotyczący alimentów może być prowadzony niezależnie od procesu rozwodowego. Jeśli chodzi o sytuację finansową, zgodnie z art. 29 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, każdy z małżonków może żądać od drugiego małżonka środków na zaspokojenie swoich potrzeb, jeżeli nie jest w stanie sam je zaspokoić.

Proszę złożyć do Sądu Rejonowego papiery o rozdzielczość majątkową wsteczną ( od daty rozstania )

Dokładnie tak, jest to jedna z metod zabezpieczenia się przed zadłużeniem przez małżonka. Można złożyć wniosek o ustanowienie rozdzielności majątkowej z datą wsteczną przed sądem rejonowym. Jeśli sąd przychyli się do wniosku, wówczas od wskazanej daty wsteczne długi zaciągnięte przez jednego z małżonków nie będą obciążały drugiego małżonka.

Te długi obciążają wyłącznie twojego męża, nie ciebie - art. 41 kro.

Należy wyjaśnić, że art. 41 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego mówi, że każdy z małżonków odpowiada za swoje zobowiązania własnym majątkiem. Jeżeli jednak zobowiązanie zostało zaciągnięte w celu zaspokojenia potrzeb rodziny, wtedy obaj małżonkowie odpowiadają za nie wspólnie i solidarnie. W sytuacji, gdy zobowiązanie nie było związane z potrzebami rodziny, tylko jeden z małżonków jest odpowiedzialny za jego spłatę. Dlatego ważne jest ustalenie, na jakie cele zostały zaciągnięte długi przez męża, aby odpowiednio określić zakres odpowiedzialności każdego z małżonków.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Zasiedzenie nieruchomości.
Witam, może ktoś wie jak wygląda sprawa z zasiedzeniem. Jest nieruchomość, która ma 9 właścicieli (nie ma podziału zrobionego). W budynku mieszka jeden z właścicieli, ale nie zajmuje całego budynku, do niektórych pomieszczeń mają klucze tylko pozostali właściciele (ewentualnie udostępniają klucze osobie, która zamieszkuje, kiedy np. leje się z dachu). Podatek od tej nieruchomości płaci tylko osoba która mieszka, jakiejkolwiek nakłady na tą nieruc...
Zrzutka a zwrot dobrowolnej wpłaty czy trzeba zwrócić?
Sprawa wygląda tak. POnad 2 lata temu założyłam grupę na fecebooku tłumaczeniową. Dodajemy tam od ponad 2 lat seriale z tłumaczeniami. Mamy założoną zrzutkę (była weryfikowana 2 razyi wszystko było ok), na działalność grupy. W opisie zrzutki jest jasno napisane, że aby grupa mogła istnieć i się rozwijać, potrzebujemy wsparcia. Ludzie przez te ponad 2 lata wpłacali na zrzutkę, my dodajemy te tłumaczenia i jest ok. Nagle ludzie stwierdzili, ż...
sprzedaż działki budowlanej
Od 3 lat jestem współwłaścicielem działki budowlanej. Chciałbym sprzedać tę działkę i zainwestować w inną. Wiem że musi minąć 5 lat bym mógł uniknąć podatku od sprzedaży, chyba że przeznaczę uzyskane środki na cele mieszkaniowe. Środki te przeznaczyłbym na zakup drugiej działki, natomiast nie wiem co z współwłaścicielem? Czy będzie musiał zapłacić podatek od sprzedaży, mimo, że całą uzyskaną kwotę zainwestuję ja na inne cele mieszkaniowe?...
Współwłasność wynajmowanej nieruchomości.
Jestem współwłaścicielem nieruchomości. Drugi współwłaściciel od lat wynajmuje nieruchomość, nie dzieląc się ze mną zyskami ani żadnymi informacjami, pomimo moich wieloletnich próśb. Czy podlega ro pod odpowiedzialność karna?...

Wyszukiwarka