jak zabezpieczyć siebie i dzieci podczas trwania rozwodu?

Co mogę zrobić, jak się obronić, jeśli mój mąż dowiedziawszy się o wniosku rozwodowym robi wszystko, żebym żyla bez pieniędzy albo i jeszcze niżej. Odciął nasze dzieci od zasilku, nie chce płacić alimentów oraz zadłuża się na coraz większe sumy.. jak wiadomo trwając w małżeństwie długi są wspólne a tym bardziej moje jeśli on przestanie płacić…
Rozprawa rozwodowa za rok lub półtora. Do tego czasu to będzie już duża kwota, a ja chciałam zacząć stawać na nogi ..
anonim cytuj
20-10-2021
Proszę złożyć do Sądu Rejonowego papiery o rozdzielczość majątkową wsteczną ( od daty rozstania ) , myślę że z łatwością Pani udowodni że nie są państwo razem, a pani JESZCZE mąż bierze kredyty, pożyczki bez pani wiedzy, a tym bardziej zgody.
Nie ma możliwości ustanowienia rozdzielności majątkowej z datą wsteczną w formie aktu notarialnego u notariusza. Rozdzielność majątkowa z datą wsteczną może być ustanowiona jedynie przed sądem. Sprawami o ustanowienie rozdzielności majątkowej zajmują się sądy rejonowe bez względu na wartość przedmiotu sporu.

anonim cytuj
20-10-2021
Te długi obciążają wyłącznie twojego męża, nie ciebie - art. 41 kro.

anonim cytuj
20-10-2021
Co mogę zrobić, jak się obronić, jeśli mój mąż dowiedziawszy się o wniosku rozwodowym robi wszystko, żebym żyla bez pieniędzy albo i jeszcze niżej.

Jeśli małżonek nie dopełnia swych obowiązków rodzicielskich, w tym obowiązku alimentacyjnego wobec wspólnych dzieci, można wystąpić z wnioskiem o ustalenie wysokości alimentów. Proces dotyczący alimentów może być prowadzony niezależnie od procesu rozwodowego. Jeśli chodzi o sytuację finansową, zgodnie z art. 29 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, każdy z małżonków może żądać od drugiego małżonka środków na zaspokojenie swoich potrzeb, jeżeli nie jest w stanie sam je zaspokoić.

Proszę złożyć do Sądu Rejonowego papiery o rozdzielczość majątkową wsteczną ( od daty rozstania )

Dokładnie tak, jest to jedna z metod zabezpieczenia się przed zadłużeniem przez małżonka. Można złożyć wniosek o ustanowienie rozdzielności majątkowej z datą wsteczną przed sądem rejonowym. Jeśli sąd przychyli się do wniosku, wówczas od wskazanej daty wsteczne długi zaciągnięte przez jednego z małżonków nie będą obciążały drugiego małżonka.

Te długi obciążają wyłącznie twojego męża, nie ciebie - art. 41 kro.

Należy wyjaśnić, że art. 41 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego mówi, że każdy z małżonków odpowiada za swoje zobowiązania własnym majątkiem. Jeżeli jednak zobowiązanie zostało zaciągnięte w celu zaspokojenia potrzeb rodziny, wtedy obaj małżonkowie odpowiadają za nie wspólnie i solidarnie. W sytuacji, gdy zobowiązanie nie było związane z potrzebami rodziny, tylko jeden z małżonków jest odpowiedzialny za jego spłatę. Dlatego ważne jest ustalenie, na jakie cele zostały zaciągnięte długi przez męża, aby odpowiednio określić zakres odpowiedzialności każdego z małżonków.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie wniosku o urlop.
Dzień dobry pracodawca odrzucił mój wniosek o 9 tygodni urlopu. Ja jestem zatrudniony na umowę o pracę w Polsce natomiast matka dziecka pracuje w Niemczech. Dziecko urodziło się 26.07.2022r. Od narodzin dziecka matka przebywała na Niemieckim urlopie rodzicielskim. Pracodawca napisał że według państwowej Inspekcji pracy urlop mi nie przysługuje bo w dniu wejścia nowych przepisów matka dziecka nie korzystała/nie miała prawa do urlopu rodzicielskieg...
Powrót do pracy na pół etatu (urlop wychowawczy)
Dzień dobry. Przebywam obecnie na urlopie wychowawczym (wzięłam póki co 4 miesiące). Od początku 2021 r. wrócę do pracy. Będę miała do wybrania jeszcze zaległy urlop wypoczynkowy. Sytuacja covidowa i problemy ze znalezieniem opieki dla dziecka zmuszają mnie do wrócenia do pracy tylko na pół etatu. I tu moje pytanie: czy Pracodawca (praca na umowę o pracę na czas nieokreślony) może mi odmówić tego pół etatu? Kiedy muszę złożyć wniosek? Czy jest...
Wypadek przy pracy.
Czy taki zapis w protokole powypadkowym wypadku przy pracy: - zaskoczenie niespodziewanym zdarzeniem - pośpiech podczas wykonywanej pracy - brak koncentracji na wykonywanej czynności - nieprawidłowe wykonywanie prac ręcznych transportowych, tj. niezgodnie z obowiązującą instrukcją BHP dot. zasad bezpiecznego wykonywania ręcznych prac Stwierdza się, że wypadek jest wypadkiem przy pracy. Wypadek był zdarzeniem nagłym, spowodowany przyczyną ze...
Czy tylko w jednej aptece mogę zrealizować receptę?
Na recepcie mam 5 opakowań mleka dla dziecka. Wykupiłam 1 opakowanie po czym dziś chciałam wykupić pozostałe 4, niestety brak mleka w aptece i hurtowni. Pani powiedziała, że nie wiadomo kiedy będzie wiec chciałam zabrać receptę i wykupić w innej aptece co okazało się nie możliwe. Czy to jest zgodne z prawem, że nie mogę zabrać recepty i iść do innej apteki?...

Wyszukiwarka