Dostałem od komornika wezwanie o podwyższenie alimentów z kwoty 300 zł na 1700 zł o sprawie nie wiedziałem. Była partnerka od roku czasu utrudnia kontakty, jak byliśmy jeszcze razem, byliśmy u mediatora aby ustalić fikcyjne alimenty na kwotę 300 zł i tak zostało. Po 6 latach rozstaliśmy się, płaciłem jej do ręki nie wiedziałem że pójdzie do komornika, ok poszła płaciłem przez komornika, powiedziałem ze będę więcej płaciłem jak będę widywał dziecko. Tak jak wyżej dziecka nie widzę, nie daje do telefonu, dziś odebrałem pismo że w lipcu była sprawa i chce podwyżki na 1700 zł. Komornik powiedział aby jak najszybciej napisać odwołanie bo jeśli nie napisze zasadzone zostaną. A właśnie a jak to zrobić prawnie aby widywać dziecko.
Jakie dokładnie pismo otrzymałeś? Co do kontaktów to wniosek o uregulowanie.
anonim cytuj
22-11-2023
Pismo zabezpieczające ze sąd zgadza się na 600 zł a partnerka chce 1700. Ja również wyrażam zgodę na kwotę 600 zł.
anonim cytuj
22-11-2023
Czyli zostało przyznane zabezpieczenie na 600zl jest to na czas trwania postępowania.na pewno dostałeś też odpis pozwu i na to należy odpowiedzieć. Tutaj skoro była ugoda to liczą się zmiany od jej zawarcia. Czyli np. że nie wzrosły koszty utrzymania dziecka prawie 6krotnie przez ten czas, że nie wzrosły twoje możliwości zarobkowe itp. w zależności od tego co jest w pozwie.
anonim cytuj
22-11-2023
Jeszcze wzięła adwokata i mam pokryć koszty, jak odrzucić te koszty?
anonim cytuj
22-11-2023
Możesz też odpisać, żeby każdy pokrywał we własnym zakresie koszta.
anonim cytuj
22-11-2023
A w odpowiedzi na pozew mam napisać że odrzucam w całości czy tylko ze godzę się na to co sąd postanowił te 600 zł?
anonim cytuj
22-11-2023
Idź do radcy prawnego pomoże ci sporządzić takie pismo oraz pamiętaj że na odwołanie masz ograniczony czas. Aby go nie przegapić. A co do widywania dziecka to inna sprawa musisz napisać pismo do sądu że matka utrudnia kontakt z dzieckiem i o ustalenie dni itp. widzeń i zabierania dziecka wtedy musi się trzymać postanowienia
anonim cytuj
22-11-2023
Odwołanie można napisać własnymi słowami, ale trzeba mieć uzasadnienie wyroku, a o to trzeba w ciągu 7 dni od otrzymania wyroku wystąpić do sądu. W odwołaniu warto podać koszty jakie Pan ponosi na swoje utrzymanie.
Chciałem zapytać czy istnieje jakaś możliwość aby pracodawca (firma państwowa) wypłaciła pracownikowi mniejszą niż 80% pensji za dni spędzone na l4. Mianowicie osoba dostała wypłatę za listopad. Która wygląda na pasku następująco.
14 dni pracy wynagrodzenie 2699zl brutto (daje to 192zl)
8 dni l4 wynagrodzenie 606zl brutto (daje to 75zl)
Wychodzi że za dni na l4 pracownik dostał jakieś 40% wynagrodzenia.
Umowa o pracę na pełny etat, płacone za...
Szanowni Państwo piszę bo mam problem z serwisem oraz chciał bym przy okazji ostrzec przed zakupem urządzeń firmy ***.
22 marca 2023 roku kupiłem stację parową.
W dniu 8 września 23 r. oddałem parownice do serwisu bo leci z niej woda.
W dniu 12 września serwis poinformował mnie że owszem naprawi parownice ale za kwotę 400 zł. Serwis stwierdził że doszło do zakamienia urządzenia za co producent nie ponosi odpowiedzialności. W instrukcji obsługi...
Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?...
Czy ktoś krok po kroku może wytłumaczyć mi, jak zostać rodziną zastępczą? Są to dzieci z rodziny, w wieku 8 i 6 lat. Jakie kroki podjąć? Na jaką pomoc państwową mogę liczyć? Ich matka przebywa w ZK....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: