usunięcie współwłaściciela z konta bankowego

Dzień dobry. Pytanie na prośbę znajomego, który nie ma konta na Facebooku (i w ogóle nie jest za bardzo techniczny)..
Otóż kiedyś jego żona miała konto typu ROR w banku PKO BP, i on do tego konta został wpisany jako współwłaściciel (Zaznaczam - NIE jako upoważniony, tylko współwłaściciel). Przez całe lata żona zarządzała tym kontem (on nawet do niego nie zaglądał, bo ma swoje w innym banku), a teraz niedawno przypadkowo dowiedział się, że już nie jest współwłaścicielem tego konta, ani nawet upoważnionym. W dodatku żona ma na nim spory kredyt (kilkadziesiąt tysięcy) bez jego wiedzy. Więc teraz pytanie: czy do usunięcia go jako współwłaściciela nie była potrzebna jego zgoda? Jak to możliwe, że przestał być współwłaścicielem bez swojej wiedzy?
Proszę jedynie o rzeczowe odpowiedzi, i dziękuję za drwiące komentarze.
anonim cytuj
11-10-2021
Usunięcie współwłaściciela z konta nie jest uregulowane w prawie bankowym ani kodeksie cywilnym, a zatem decydują wewnętrzne procedury bankowe. Trzeba więc zorientować się kiedy rachunek został przekształcony i jakie w PKO obowiązywały wtedy przepisy. Co do kredytu bez zgody współmałżonka można go wziąć, to też prywatna polityka banku nieustalona przez żadne zewnętrzne przepisy.

anonim cytuj
11-10-2021
Jest to możliwe, chyba że umowa rachunku wyłącza taką możliwość. Art. 51a prawo bankowe.

anonim cytuj
11-10-2021
Więc teraz pytanie: czy do usunięcia go jako współwłaściciela nie była potrzebna jego zgoda? Jak to możliwe, że przestał być współwłaścicielem bez swojej wiedzy?

W kwestii usunięcia współwłaściciela z konta bankowego, rzeczywiście w prawie polskim nie ma wyraźnych przepisów regulujących ten proces. Decydują o tym wewnętrzne regulaminy i procedury poszczególnych banków. W przypadku PKO BP trzeba by zbadać, na jakich zasadach dokonano przekształcenia konta i jaka była zawartość umowy rachunku bankowego podpisanej przez współwłaścicieli.

Usunięcie współwłaściciela z konta nie jest uregulowane w prawie bankowym ani kodeksie cywilnym, a zatem decydują wewnętrzne procedury bankowe.

Dokładnie tak, decydujące są wewnętrzne regulaminy banków. Kluczową kwestią jest treść umowy rachunku bankowego.

Jest to możliwe, chyba że umowa rachunku wyłącza taką możliwość. Art. 51a prawo bankowe.

Art. 51a Prawa bankowego dotyczy sytuacji, w których bank może wypowiedzieć umowę o prowadzenie rachunku bankowego, ale nie mówi on konkretnie o usunięciu współwłaściciela konta. Aby dokładnie ustalić, jakie działania zostały podjęte przez bank, konieczne będzie przeanalizowanie umowy rachunku bankowego oraz regulaminu banku z okresu, w którym miało miejsce wykreślenie współwłaściciela.

Co do kredytu, jeżeli współwłaściciel nie został uwzględniony jako dłużnik w umowie kredytowej, to w zasadzie nie ponosi odpowiedzialności za długi związane z tym kredytem. Jednakże, warto wiedzieć, że w przypadku wspólnego majątku małżeńskiego, kredyt zaciągnięty przez jednego z małżonków może być egzekwowany z tego majątku.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Błąd w akcie dziedziczenia.
Po śmierci mojego ojca doszło do podziału jego części majątku na moją mamę, mnie oraz moje rodzeństwo. Niestety po zarejestrowaniu aktu dziedziczenia przez Sąd okazuje się że dla mojej mamy i dla mnie wprowadzono w nim błędny adres zamieszkania. Wyszło to na jaw dopiero po 3 latach kiedy okazało się że ojciec odziedziczył część działki po swoim bracie i z racji że ojciec nie żyje z automatu dziedziczenie przeszło na nas - nakaz płatniczy(podatek...
Ktoś wziął na moją mamę kredyt przez Internet lub chwilówkę.
Dzień dobry, Moja mama dzisiaj byłam w banku cos załatwić. Dowiedziała się od pracownika placówki, że widnieje na jej koncie dług prawdopodobnie z jakiegoś parabanku. Zaciągnięto na jej dane 8,5 tys. zł a razem z odsetkami 15 tysięcy. Mama jest przerażona. Nigdzie nie klikała, nie odbiera telefonów z nieznanego numeru (jest bardzo ostrożna) ani też nie zgubiła dowodu. Pożyczka była wzięta ponad 500 dni temu. Co można z tym zrobić żeby mama teg...
Zasiedzenie mojej działki.
Ponad 20 lat temu kupiłem 50% udział w domu z działką. Pozostali współwłaściciele nie żyją. Część działki była nie ogrodzona (z niewiadomych przyczyn ogrodzenie było poprowadzone przez środek działki), co jakiś czas kosił ją nasz sąsiad. Po pewnym czasie sąsiad ogrodził od drogi asfaltowej swoja i jednocześnie część mojej działki, na której zasadził świerki. Teraz przyszedł do mnie i oświadczył, że będzie chciał ją zasiedzieć. Z tego co dowiedzia...
Rozliczanie mediów w wynajmowanym mieszkaniu
Mam problem z właścicielem mieszkania, które wynajmuje. Dostaje tylko kwotę do zapłaty za cały miesiąc-ciąg cyfr, dopiero jeśli się upomnę to dostaję te jego rozliczenia z zeszytu, na których w zasadzie może pisać co chce. Czuję że jestem oszukiwana, moje rachunki są naprawdę spore. Na prośbę pokazania Faktur zasłania się tym, że tam są jego dane itp., nie może mi tego pokazać. Jest to najem zwykły, umowa nie została przedłużona automatycznie ...

Wyszukiwarka