generalny remont w bloku

Witam. Mieszkam w bloku 35 letnim, sąsiedzi piętro niżej rozpoczęli generalny remont mieszkania używając ciężkiego sprzętu usuwając ściany nośne i działowe(zawęzili ściany, część zbrojenia również usunęli) w wyniku czego u mnie popękały ściany w 4 pokojach. Spółdzielnia umywa ręce. Gdzie mogę się udać i co zrobić? Z góry dziękuję za pomoc.
anonim cytuj
09-09-2020
Ściana konstrukcyjna to część wspólna nieruchomości i odpowiada za nią wspólnota. Jak najszybciej zglosic sie do prawnika w celu pociagniecia do odpowiedzialnosci sasiada i spoldzielnie. Zglosic sie jak najszybciej do najblizszego PINB.

anonim cytuj
09-09-2020
ścian nośnych nie mogą usunąć od tak, gdyż grozi to zawaleniem budynku! te ściany niosą cały ciężar kolejnych pięter i dachu. Jeśli rzeczywiście je usunęli, jak najszybciej zgłoś to do Nadzoru budowlanego i nie mieszkaj tam do czasu wyjaśnienia tej kwestii, chyba, że życie ci niemiłe... To grozi katastrofą budowlaną!!!

anonim cytuj
09-09-2020
owszem mogą co drugie piętro jeżeli spółdzielnia wyrazi zgodę ... Więc jeżeli zrobili taki gruntowny remont to należy się dowiedzieć czy ktoś ze spółdzielni wydał pozwolenie jeżeli tak to pociągnąć do odpowiedzialności tego kto wydał a jeśli jest to samowolka to nadzór i do odpowiedzialności pociągnąć sąsiada

anonim cytuj
09-09-2020

Sugerowane Tematy

Odstąpienie od umowy przedwstępnej.
Umowa przedwstępna była do 30.09.2023. Kupujący nieruchomość z rynku wtórnego załatwili wszystkie dokumenty potrzebne do finalizacji umowy. Pozostał tylko notariusz. Zbywca nieruchomości miał donieść dokument ze swojego banku, lecz ciągle się ociągał, twierdził, że będzie jutro, za tydzień. Jednym słowem zwodził. Zbywca odstąpił od umowy, gdyż twierdzi że umowa przedwstępna była do 30.09 i do umowy przyrzeczonej nie doszło. Jak tu wygląda spr...
brat chory na schizofrenię
Proszę o poradę. Brat znęcał się nad rodziną, sprawa trafiła do sądu, w trakcie postępowania wykryto u niego schizofrenię. Został on skierowany do szpitala psychiatrycznego gdzie przebywał prawie rok, później zostało orzeczone wobec niego leczenie ambulatoryjnie. Od tego momentu minęło już prawie 3 lata, na początku chodził co miesiąc na wizyty (leków i tak nie przyjmował), później przestał chodzić, po jakimś czasie psychiatra zgłosił do sądu, że...
Komornik nie przekazuje mi alimentów na dziecko.
Dzień dobry, mam pytanie daLam ojca dziecka do komornika, a w sumie moja pani Adwokat to załatwiała. w zeszłym miesiącu komornik sciagna pieniądze od ojca, nie dostalam z tego ani złotówki, bo niby bierze pierwsze pieniądze on a później dla mnie sciaga. czy takie jest prawo, zeby zabrał cala sumę? w tym miesiącu tez juz sciagna pieniądze od ojca dziecka i nie przekazal. co zrobic w takiej sytuacji? dziekuje za pomoc ...
Sprecyzowanie wniosku a pismo przygotowawcze.
Witam Ponieważ otrzymuję sprzeczne informacje, uprzejmie proszę (zdezorientowana i sfrustrowana) o pomoc przez udzielenie odpowiedzi na pytania: Czy zobowiązanie wobec sądu do ustosunkowania się do wniosku (z określonego dnia) jest jednoznaczne z zarządzeniem sędzi do złożenia pisma przygotowawczego? i w odpowiedzi ustosunkowanie się może zostać określone jako "Pismo Przygotowawcze"? Czy sędzia zarządzający złożenie pisma przygotowaw...

Wyszukiwarka