generalny remont w bloku

Witam. Mieszkam w bloku 35 letnim, sąsiedzi piętro niżej rozpoczęli generalny remont mieszkania używając ciężkiego sprzętu usuwając ściany nośne i działowe(zawęzili ściany, część zbrojenia również usunęli) w wyniku czego u mnie popękały ściany w 4 pokojach. Spółdzielnia umywa ręce. Gdzie mogę się udać i co zrobić? Z góry dziękuję za pomoc.
anonim cytuj
09-09-2020
Ściana konstrukcyjna to część wspólna nieruchomości i odpowiada za nią wspólnota. Jak najszybciej zglosic sie do prawnika w celu pociagniecia do odpowiedzialnosci sasiada i spoldzielnie. Zglosic sie jak najszybciej do najblizszego PINB.

anonim cytuj
09-09-2020
ścian nośnych nie mogą usunąć od tak, gdyż grozi to zawaleniem budynku! te ściany niosą cały ciężar kolejnych pięter i dachu. Jeśli rzeczywiście je usunęli, jak najszybciej zgłoś to do Nadzoru budowlanego i nie mieszkaj tam do czasu wyjaśnienia tej kwestii, chyba, że życie ci niemiłe... To grozi katastrofą budowlaną!!!

anonim cytuj
09-09-2020
owszem mogą co drugie piętro jeżeli spółdzielnia wyrazi zgodę ... Więc jeżeli zrobili taki gruntowny remont to należy się dowiedzieć czy ktoś ze spółdzielni wydał pozwolenie jeżeli tak to pociągnąć do odpowiedzialności tego kto wydał a jeśli jest to samowolka to nadzór i do odpowiedzialności pociągnąć sąsiada

anonim cytuj
09-09-2020

Sugerowane Tematy

Zniesienie współwłasności.
Po śmierci rodziców stałem się właścicielem 1/3 mieszkania własnościowego. Po 10 latach kłótni udało nam uzgodnić z rodzeństwem, że zrzekniemy się współwłasności na rzecz jednego z nas (który w tam mieszka wraz z rodzina) pod warunkiem spłaty pozostałych. Już się orientowałem i rozumiem, że skoro jesteśmy zgodni co to wartości i kwoty spłat najprościej będzie przeprowadzić zniesienie współwłasności w drodze sądowej, gdzie wystarczy, żeby jeden z ...
Praca przy zbiorze malin.
Dzień dobry ja z zapytaniem bo nie wiem już co mam robić , pracowałam przy zbiorze malin , zarobiłam 2700, z czego wypłacili mi 1000zl a na resztę miałam zaczekać ok tygodnia .Minęło już dwa tygodnie nie odbierają telefonu nie odpisują na smsy . Czy w tej sytuacji mogę coś zrobić czy już raczej zapomnieć o pieniądzach?...
Czy mogę założyć stowarzyszenie, fundację jako sołtys?
Moi drodzy, mam pytanie. Zostałam wybrana sołtysem Postanowiliśmy w ramach sołeckiego funduszu zakupić „coś”, co postawimy na wydzierżawionym przez gminę gruncie. Coś – bo to ma być drewniany domek albo garaż ocieplony. Wyjaśnienie – grunt jest oczywiście u nas na wsi, należy do jednego z mieszkańców. Umowa dzierżawy zostala podpisana między właścicielem tego gruntu a gminą). Podobno – choć nie do końca wierzę w tę teorię – nie możemy kupić teg...
Czy można pracować na urlopie wychowawczym?
Dzień dobry, chciałam zapytać czy w czasie przebywania na urlopie wychowawczym mogę podjąć pracę zdalną? Jestem na wychowawczym od września zeszłego roku i mam możliwość podjęcia pracy zdalnej na umowę zlecenie. Prawie pełny etat jednak praca na tyle nie zajmująca, że mogę w jej czasie być w córką normalnie w domu....

Wyszukiwarka