Witam. Mieszkam w bloku 35 letnim, sąsiedzi piętro niżej rozpoczęli generalny remont mieszkania używając ciężkiego sprzętu usuwając ściany nośne i działowe(zawęzili ściany, część zbrojenia również usunęli) w wyniku czego u mnie popękały ściany w 4 pokojach. Spółdzielnia umywa ręce. Gdzie mogę się udać i co zrobić? Z góry dziękuję za pomoc.
anonim cytuj
09-09-2020
Ściana konstrukcyjna to część wspólna nieruchomości i odpowiada za nią wspólnota. Jak najszybciej zglosic sie do prawnika w celu pociagniecia do odpowiedzialnosci sasiada i spoldzielnie. Zglosic sie jak najszybciej do najblizszego PINB.
anonim cytuj
09-09-2020
ścian nośnych nie mogą usunąć od tak, gdyż grozi to zawaleniem budynku! te ściany niosą cały ciężar kolejnych pięter i dachu. Jeśli rzeczywiście je usunęli, jak najszybciej zgłoś to do Nadzoru budowlanego i nie mieszkaj tam do czasu wyjaśnienia tej kwestii, chyba, że życie ci niemiłe... To grozi katastrofą budowlaną!!!
anonim cytuj
09-09-2020
owszem mogą co drugie piętro jeżeli spółdzielnia wyrazi zgodę ... Więc jeżeli zrobili taki gruntowny remont to należy się dowiedzieć czy ktoś ze spółdzielni wydał pozwolenie jeżeli tak to pociągnąć do odpowiedzialności tego kto wydał a jeśli jest to samowolka to nadzór i do odpowiedzialności pociągnąć sąsiada
Rocznikiem mam obecnie 21 l. W ubiegłym roku ukończyłem technikum zawodowe. Uzyskałem tytuł technika logistyka ale poległem na maturze. Pan ojciec płaci od 20 l alimenty w kwocie 200 zł jest pozbawiony praw rodzicielskich...słowem nie znam człowieka. Mama nigdy nie występowała o zwiększenie alimentów dawała radę wychować mnie sama. Przez obecny rok dorywczo pracowałem i miałem korki aby ponownie przystąpić do matury. Otrzymałem listem poleconym p...
Witam, proszę o pomoc.
Jakiś czas temu moja mam dostal nakaz sadowy plus odsetki. Został napisany sprzeciw od nakazu. Dlug został splacony w całości plus odsetki i koszty. Powód cofnął pozew, tylko nie wiadomomo czy w calości. Kuzyn napisał pismo o umorzenie sprawy i zeby ewentulane koszty sprawy w tym zastepstwa zwocił powod i zeby sprawa miala tryb niejawny.
Mama się nie chce stresować bo na logikę nie wiemy co mecenas napisał. wierzycielem w...
Witam, wynajmuje mieszkanie lecz znalazłem coś innego i chciałbym wypowiedzieć umowę. Jest taki problem, że są wydrukowane dwa egzemplarze umowy , na mojej wersji jest miesięczny okres wypowiedzenia, a na swojej właścicielka mieszkania przekreslila długopisem i dopisała 2 miesiące. Nie pamiętam czy postawilem przy tym parafke czy nie, ale czy nie powinno być na obu wersjach tak samo? Jest zapisek ,,Zmiana umowy wymaga formy pisemnej pod rygorem ...
O jak duże odszkodowanie finansowe można się starać za pobicie ze złamaniem nosa? Trwałą zmianą jest zmienione uczucie/pewien dyskomfort przy marszczeniu nosa. Być może ma to też inne skutki. Nie miałem obdukcji, nie konsultowałem z lekarzem....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: