generalny remont w bloku

Witam. Mieszkam w bloku 35 letnim, sąsiedzi piętro niżej rozpoczęli generalny remont mieszkania używając ciężkiego sprzętu usuwając ściany nośne i działowe(zawęzili ściany, część zbrojenia również usunęli) w wyniku czego u mnie popękały ściany w 4 pokojach. Spółdzielnia umywa ręce. Gdzie mogę się udać i co zrobić? Z góry dziękuję za pomoc.
anonim cytuj
09-09-2020
Ściana konstrukcyjna to część wspólna nieruchomości i odpowiada za nią wspólnota. Jak najszybciej zglosic sie do prawnika w celu pociagniecia do odpowiedzialnosci sasiada i spoldzielnie. Zglosic sie jak najszybciej do najblizszego PINB.

anonim cytuj
09-09-2020
ścian nośnych nie mogą usunąć od tak, gdyż grozi to zawaleniem budynku! te ściany niosą cały ciężar kolejnych pięter i dachu. Jeśli rzeczywiście je usunęli, jak najszybciej zgłoś to do Nadzoru budowlanego i nie mieszkaj tam do czasu wyjaśnienia tej kwestii, chyba, że życie ci niemiłe... To grozi katastrofą budowlaną!!!

anonim cytuj
09-09-2020
owszem mogą co drugie piętro jeżeli spółdzielnia wyrazi zgodę ... Więc jeżeli zrobili taki gruntowny remont to należy się dowiedzieć czy ktoś ze spółdzielni wydał pozwolenie jeżeli tak to pociągnąć do odpowiedzialności tego kto wydał a jeśli jest to samowolka to nadzór i do odpowiedzialności pociągnąć sąsiada

anonim cytuj
09-09-2020

Sugerowane Tematy

problem z sasiadem i groźby
Witam, mam pytanie u lekki problem, mam sasiada któremu przeszkadza wszystko muzyka nie głosna, dzieci itp itd, chodź on tak samo jak żona jego mieszkają na piętrze chodzą głośno pies szczeka itp itd oczywiście to mu już nie przeszkadza. Dziś otrzymałem telefon od niego że przyjedzie do domu z trasy i mnie rozwali. Ma mnie nie być w domu bp mnie pobije... itp itd, co w tej sytuacji można zrobić złości policji czy co ? Podpowiecie...
Jakie prawa ma małżonek służebnika?
Matka owdowiała. Zapisała córce dom i ma ustanowioną służebność osobistą. Rok później wyszła za mąż, jej mąż zamieszkał w domu razem z nią. Czy w razie śmierci matki jej mąż będzie mógł mieszkać w tym domu jako wdowiec po służebniku, czy też prawa służebności nie są dziedziczne?...
Przepisuje mieszkania na syna co zrobić żeby córka nie mogła dopominać się zachowku???
Witam Mam takie pytanie Chcę przepisać połowę mieszkania notarialnie na Syna Druga połowa należy właśnie do syna Mam jeszcze Córkę z którą nie utrzymuję żadnego kontaktu od wielu lat Pytanie brzmi tak Czy po mojej śmierci Córka będzie mogła się dopominać zachowku od Syna. Prawnik mi podpowiedział żebym przy przepisywaniu mieszkania na Syna podarował też coś Córce notarialnie np 100 zł I wtedy Córka nie będzie mogła się dopominać zachowku. Jak to ...
Zwolnienie lekarskie po ustaniu zatrudnienia jest możliwe?
Umowę mam do końca kwietnia, jeżeli pójdę na zwolnienie lekarskie od 1 marca to umowa wygasa ? Będąc dalej na zwolnieniu ? Czy mogę chorować 6 miesięcy mimo umowy do końca kwietnia?...

Wyszukiwarka