Czy szkoła zaoczna zwalnia z jakiś składek w umowie zlecenie?

Dzień dobry,
Chciałbym pójść do liceum bądź technikum zaocznie do szkoły prywatnej.
Obecnie pracuje na umowę zlecenie. Czy w takim wypadku zostałbym zwolniony z jakiś składek, które opłacam pracując na zleceniówce?
Czy rodzaj szkoły ma w tym przypadku znaczenie?
Publiczna nie publiczna itd.
Pozdrawiam serdecznie.
anonim cytuj
15-08-2023
Czy w takim wypadku zostałbym zwolniony z jakiś składek?

Tak - wystarczy złożyć oświadczenie, że masz status ucznia.
Rodzaj szkoły nie ma znaczenia.
A o jakie konkretnie składki chodzi? Chciałbym przeliczyć czy mi sie będzie bardziej na rok opłacało zostać na zleceniówce czy przejść na inną formę zatrudnienia.

Nie płacisz za żadne składki, czyli za:
- składki społeczne: emerytalne, rentowe i chorobowe /ta jest dobrowolna/
- składkę zdrowotną.
Czy jest jakieś ograniczenie wiekowe? Czy nawet mając 30 lat jak pójdę do szkoły prywatnej, to nie będą potrącane? Czy jednak do tych 25 lat tylko?

Warunkiem niepodlegania ubezpieczeniom społecznym oraz ubezpieczeniu zdrowotnemu z tytułu wykonywanej umowy zlecenia jest:
- posiadanie statusu ucznia gimnazjum, szkoły ponadgimnazjalnej, szkoły ponadpodstawowej lub statusu studenta oraz
- nieukończenie 26 lat.

anonim cytuj
15-08-2023
Chciałbym pójść do liceum bądź technikum zaocznie do szkoły prywatnej. Czy w takim wypadku zostałbym zwolniony z jakiś składek, które opłacam pracując na zleceniówce? Czy rodzaj szkoły ma w tym przypadku znaczenie?

Zgodnie z przepisami prawa, osoby posiadające status ucznia gimnazjum, szkoły ponadgimnazjalnej, szkoły ponadpodstawowej lub studenta, które nie ukończyły 26 roku życia, są zwolnione z obowiązku opłacania składek społecznych i zdrowotnych z tytułu wykonywanej umowy zlecenia.

Rodzaj szkoły (publiczna czy prywatna) nie wpływa na kwestię zwolnienia z tych składek. Ważne jest jedynie posiadanie statusu ucznia lub studenta oraz nieukończenie 26 lat.

A o jakie konkretnie składki chodzi? Chciałbym przeliczyć czy mi sie będzie bardziej na rok opłacało zostać na zleceniówce czy przejść na inną formę zatrudnienia.

Osoby, które spełniają powyższe warunki, są zwolnione z obowiązku opłacania:

składek społecznych: emerytalnej, rentowej oraz chorobowej (ta ostatnia jest dobrowolna),
składki zdrowotnej.
Czy jest jakieś ograniczenie wiekowe? Czy nawet mając 30 lat jak pójdę do szkoły prywatnej, to nie będą potrącane? Czy jednak do tych 25 lat tylko?

Tak, istnieje ograniczenie wiekowe. Osoba musi nieukończyć 26 lat, aby skorzystać z wyżej wymienionego zwolnienia. Nawet jeżeli podjęłoby się naukę w szkole prywatnej po 26 roku życia, niestety nie będzie mogło skorzystać z tego zwolnienia i będzie zobligowane do opłacania składek społecznych i zdrowotnych z tytułu umowy zlecenia.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy przy rozdzielności majątkowej można rozliczać się wspólnie?
Czy jeżeli zawarłem z żoną przed ślubem "rozdzielność majątkowa" to możemy się razem rozliczyć czy jak to wygląda? Nie chcemy później po US chodzić i się tłumaczyć...
Czy zapis w umowie jest dla mnie bezpieczny ?
Dzień dobry. Nie wiem czy w dobrym dziale zakładam ten temat, ale zapis o który pytam spotkałam w umowie o pracę na okres próbny, którą muszę za 2 dni oddać podpisaną. Zakładam więc, że dotyczy to prawa pracy. O co chodzi w poniższym zapisie i czy jest on bezpieczny dla mnie? Czy w tym zapisie nie jest ukryte, że mogę nie otrzymać pensji, gdy pracodawca uzna, że to co robię jest dziełem a nie pracą? W ramach pracy będę pisała programy komputerow...
Brak zwrotu kaucji.
Ścigam wynajmującego o zwrot kaucji, po wezwaniu do zapłaty brak reakcji, termin przekroczony. Czy jest sens wnosić to najpierw do e-sądu tzn. EPU, czy lepiej od razu wnosić sprawę do zwykłego sądu? Przy odwołaniu od EPU podobno sprawa i tak idzie do zwykłego sądu....
ojciec chcę odebrać samochód
Dzień dobry, chciałabym prosić o poradę dla mojej mamy, która znalazła się w trudnej sytuacji. Sytuacja przedstawia się następująco: rodzice są współwłaścicielami 2 samochodów. Jednym z samochodów moja mama dojeżdża do pracy oddalonej o ponad 30 km od domu. Drugi jest do dyspozycji ojca, który to aby uprzykrzyć życie mamie, chce odebrać jej ten samochód, a dokładniej nosi się z zamiarem zrobienia tego dzisiaj, wiedząc, że mama ma nocny dyżur.(z...

Wyszukiwarka