Praca zdalna, a L4.

Witam, czy przy pracy zdalnej przy komputerze( czyli 8 h bez wymaganego ruchu) każde L4 jest traktowane tak samo, jak przy normalnej pracy? W tym przypadku chodzi o złamaną nogę, czyli i tak w siedzeniu w żaden sposób to nie przeszkadza. Dziękuję z góry za odpowiedź.
anonim cytuj
27-08-2023
L4 to L4. Nie ma znaczenia schorzenie czy rodzaj pracy. Dotyczy każdej pracy.

anonim cytuj
27-08-2023
Przy złamanej nodze nie należy 8 h siedzieć, bo krążenie będzie złe. Odpowiedz na pytanie. L4 to zakaz pracy zarobkowej.

anonim cytuj
27-08-2023
Rozumiem Twoje wątpliwości dotyczące zwolnienia lekarskiego (L4) w kontekście pracy zdalnej.

Witam, czy przy pracy zdalnej przy komputerze( czyli 8 h bez wymaganego ruchu) każde L4 jest traktowane tak samo, jak przy normalnej pracy? W tym przypadku chodzi o złamaną nogę, czyli i tak w siedzeniu w żaden sposób to nie przeszkadza.

Zwolnienie lekarskie (L4) jest dokumentem potwierdzającym tymczasową niezdolność do pracy, niezależnie od rodzaju schorzenia czy miejsca wykonywania pracy. Chociaż, jak zauważyłeś, w przypadku pracy zdalnej pewne schorzenia mogą wydawać się mniej uciążliwe, to jednak L4 nie jest wystawiane wyłącznie z powodu niemożności fizycznego wykonania obowiązków. Lekarz ocenia ogólny stan zdrowia pacjenta oraz potencjalne ryzyko dla jego zdrowia podczas wykonywania pracy.

Przy złamanej nodze ważne jest unikanie długotrwałego siedzenia, aby zapobiec powikłaniom takim jak zakrzepica.

L4 to L4. Nie ma znaczenia schorzenie czy rodzaj pracy. Dotyczy każdej pracy.

Zgadza się. Zwolnienie lekarskie dotyczy zakazu pracy zarobkowej w określonym czasie niezależnie od rodzaju wykonywanej pracy.

Podsumowując, jeśli lekarz wystawił Ci zwolnienie lekarskie, oznacza to, że uznał Twoją sytuację za wymagającą wypoczynku i unikania obciążeń związanych z pracą, niezależnie od jej rodzaju czy miejsca wykonywania.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Ul nad moim mieszkaniem. Brak działań ze strony właściciela kamienicy.
Wynajmuje mieszkanie w prywatnej kamienicy. Nad moim oknem pod dachem (mieszkam na poddaszu) osy zrobiły sobie gdzieś ul. Kiedy tylko otworze okno osy wlatują mi do mieszkania. Zadzwoniłam do administratora kamienicy, ale niestety minęło już 5 dni i nadal nikt nie przyjechał żeby owe gniazdo usunąć. Czy jest jakaś możliwość prawna zmusić administratora do szybszej interwencji bądź obciążenia administratora kosztami usunięcia tego gniazda po wezwa...
Pracodawca stosuje dwa grafiki pracy, zaplanowany i rzeczywisty. Czy to legalne?
Dzień dobry. Pracuje w firmie w której mamy okres rozliczeniowy półroczny. Od jakiegoś czasu zaczęli robić nam 2 grafiki. Jest grafik tzw zaplanowany i rzeczywisty. W grafiku zaplanowanym mamy dokładnie tyle godzin ile jest do przepracowania w danym miesiącu według godzin jakie odgórnie wypada w danym miesiącu-czyli np listopad ma 168 i tyle tam jest. W grafiku rzeczywistym mamy wszystkie zmiany na które mamy pracować tak naprawdę i różni się o...
Prawo do widzenia z dzieckiem a inni domownicy.
Moja starsza siostra, mieszkająca wiele lat w Niemczech wzięła ślub we wrześniu 2022 roku. Rok wcześniej urodziła córkę. Miesiąc po ślubie odkryła, że jej mąż ma raka, którego ukrywał przez ponad rok czasu. Nie chce się poddać leczeniu i zaczął się psychicznie znęcać nad siostrą. Postanowiła czasowo wrócić do rodzinnego domu w Polsce, w którym mieszkam ja oraz moja mama. Oczywiście moja mama mieszka w sąsiednim mieście, więc praktycznie mieszkamy...
Problem z gwarancją.
Podpisałem umowę na montaż okien wraz z roletami oraz na wykonanie elewacji. Prace zostały wykonane. Po kilku miesiącach pojawił się problem z roletami, który zauważyłem. Jedna z rolet otwiera i zamyka się z problemami, ponieważ się haczy i rysuje. Skrzynka od rolety jest skrzywiona, zrobił się tzw. banan. Na kolejnych roletach też widoczny jest tzw. banan, jednak nie aż tak mocny. Zgłosiłem to do firmy od rolet, która stwierdziła, że to wina mo...

Wyszukiwarka