Praca zdalna, a L4.

Witam, czy przy pracy zdalnej przy komputerze( czyli 8 h bez wymaganego ruchu) każde L4 jest traktowane tak samo, jak przy normalnej pracy? W tym przypadku chodzi o złamaną nogę, czyli i tak w siedzeniu w żaden sposób to nie przeszkadza. Dziękuję z góry za odpowiedź.
anonim cytuj
27-08-2023
L4 to L4. Nie ma znaczenia schorzenie czy rodzaj pracy. Dotyczy każdej pracy.

anonim cytuj
27-08-2023
Przy złamanej nodze nie należy 8 h siedzieć, bo krążenie będzie złe. Odpowiedz na pytanie. L4 to zakaz pracy zarobkowej.

anonim cytuj
27-08-2023
Rozumiem Twoje wątpliwości dotyczące zwolnienia lekarskiego (L4) w kontekście pracy zdalnej.

Witam, czy przy pracy zdalnej przy komputerze( czyli 8 h bez wymaganego ruchu) każde L4 jest traktowane tak samo, jak przy normalnej pracy? W tym przypadku chodzi o złamaną nogę, czyli i tak w siedzeniu w żaden sposób to nie przeszkadza.

Zwolnienie lekarskie (L4) jest dokumentem potwierdzającym tymczasową niezdolność do pracy, niezależnie od rodzaju schorzenia czy miejsca wykonywania pracy. Chociaż, jak zauważyłeś, w przypadku pracy zdalnej pewne schorzenia mogą wydawać się mniej uciążliwe, to jednak L4 nie jest wystawiane wyłącznie z powodu niemożności fizycznego wykonania obowiązków. Lekarz ocenia ogólny stan zdrowia pacjenta oraz potencjalne ryzyko dla jego zdrowia podczas wykonywania pracy.

Przy złamanej nodze ważne jest unikanie długotrwałego siedzenia, aby zapobiec powikłaniom takim jak zakrzepica.

L4 to L4. Nie ma znaczenia schorzenie czy rodzaj pracy. Dotyczy każdej pracy.

Zgadza się. Zwolnienie lekarskie dotyczy zakazu pracy zarobkowej w określonym czasie niezależnie od rodzaju wykonywanej pracy.

Podsumowując, jeśli lekarz wystawił Ci zwolnienie lekarskie, oznacza to, że uznał Twoją sytuację za wymagającą wypoczynku i unikania obciążeń związanych z pracą, niezależnie od jej rodzaju czy miejsca wykonywania.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Po wygranych w sprawach sądowych z ZUS
Wygrałem sprawy sądowe z ZUS (w sprawie rekompensaty do emerytury za pracę w warunkach szkodliwych) w pierwszej i drugiej instancji (Sąd Apelacyjny odrzucił apelację ZUS). - czy (i ew. od kogo) dowiem się o ewentualnej kasacji ZUS, - zakładając, że ZUS nie złoży kasacji, ile czasu ma ZUS na realizację wyroku ew. czy muszę składać jakieś pisma/wnioski do ZUS w tej sprawie...
Pracodawca żąda zaplanowania urlopu na cały następny rok.
Pracodawca żąda od pracownika zaplanowania urlopu na cały następny rok, zostawiając 4 dni urlopu na żądanie?, a potem i tak zmusza go do wybrania całego urlopu, także na żądanie do końca roku, czyli wzywa go do siebie i każe wypisywać wnioski urlopowe. Narzuca też ile dni urlopu można zaplanować, w danym kwartale. Czy to jest zgodne z przepisami prawa pracy?...
Podwyżka na fundusz remontowy.
Chciałbym się dowiedzieć czy zarząd wspólnoty może podnieść stawkę na fundusz remontowy o ponad 100% kwoty liczone od metra kw. mieszkania. Chodzi o to że na zebraniu najbliższym chcą przedstawić taka uchwałę, ponieważ pieniądze chcą przeznaczyć na utwardzenie i nową nawierzchnie drogi. Nie udał się zarządowi pomysł aby każdy z mieszkańców. Dobrowolnie wpłacił około 1500 zł tytułem wpłaty na remont drogi, więc chcą wymusić w funduszu remontowym...
Sąsiad uderzył w mój samochód.Nie zdążyłam zareagować, bo odjechał co zrobić w takiej sytuacji
Sąsiad uderzył zderzakiem w mój samochód- miał pecha, ze to widziałam przez okno. Jest niewielki ślad. Nie zdążyłam zareagować, bo odjechał. Kamer brak. oczywiście pójdę do niego jutro, ale nie wiem, czy weźmie to na klatę, bo trochę się wydaje być gburowaty. Czy nagrywanie rozmowy z nim może być wykorzystane później w sprawie? To jest legalne?...

Wyszukiwarka