NORMY DŹWIGANIA DLA KOBIET

Witam. Pracuję w gastronomii,do moich obowiązków należy również ogarnięcie śmietnika. Mamy wielkie kontenery na kółkach,które trzeba przesuwać. Nie mam pojęcia ile ważą,ale są bardzo ciężkie (kontenery jak na zdjęciu). Nigdzie nie widzę informacji odnośnie dopuszczalnej wagi,jeśli chodzi o przesuwanie,a nie wiem,czy dźwiganie się pod to zalicza. Proszę o pomoc i ewentualnie konkretne przepisy. Z góry dziękuję
anonim cytuj
06-10-2021
Normy dźwigania ciężarów dla kobiet są niższe niż dla mężczyzn. Ustawodawca wprowadził też ochronę kobiet będących w ciąży oraz karmiących piersią.
• Dopuszczalna norma podnoszenia ciężarów przez kobietę przy pracy stałej to 12 kg.
• Dopuszczalna norma podnoszenia ciężarów przez kobietę przy pracy dorywczej to 20 kg.
• Przenoszenie materiałów niebezpiecznych ciekłych (np. żrących) jest ograniczone do 10 kg wraz z naczyniem, w którym są umieszczone.
• Dźwiganie ciężarów w ciąży dopuszczalne jest jedynie do masy 3 kg (i to niezależnie od rodzaju pracy). Noszenie ciężkich rzeczy w ciąży (powyżej 3 kg) jest całkowicie niedopuszczalne.
• Podnoszenie ciężarów przez kobietę karmiącą jest ograniczone do 6 kg przy pracy stałej i 10 kg przy pracy dorywczej.
Ponadto, ustalono też normy dotyczące wtaczania i przetaczania przedmiotów o okrągłych kształtach (np. beczek). Masa takiego przedmiotu przetaczanego po powierzchni płaskiej, nie może przekroczyć 80 kg. Po pochylni – 20 kg.
Normy transportowe dotyczące dźwigania zespołowego również przewidują osobne normy dla kobiet.
Zespołowo, kobiety mogą przenosić ciężary ważące nie więcej niż 200 kg. Odległość transportu nie może być większa niż 25 m.
Dopuszczalna norma dźwigania ciężarów zespołowo przez kobiety (na osobę) wynosi:
• 10 kg przy pracy stałej,
• 17 kg przy pracy dorywczej.

anonim cytuj
06-10-2021

Sugerowane Tematy

Spadek po mamie. Co mogę zrobić by bratowa zaprzestała rozdawnictwa?
Zmarła mama ,z bratem jestem skłócona, wniosek o spadek został złożony, sprawa koniec września. Tymczasem bratowa rozdaje rzeczy po mojej mamie po rodzinie i znajomych. Co mogę zrobić by bratowa zaprzestała rozdawnictwa ,bo zanim dojdzie do sprawy nic nie zostanie....
Prawa autorskie.
Chciałbym opublikować wiersz/piosenkę na spotter fb publicznie, skierowana do bliskiej osoby ze względu na miłe dla niej zaskoczenie. Piosenko/wiersz jest na tyle genialna i ładnie ułożona, że boję się, że może zostać skradzione i wykorzystane przez jakiś zespół lub osobę. W jaki sposób mogę to zabezpieczyć i udowodnić, że należy do mnie w razie gdybym gdzieś ja usłyszał? Jaka adnotację napisać pod publikowana piosenka?. Proszę o wskazówki jak si...
Czy na zwolnienie lekarskim mogę wyjechać za granicę?
Witam czy jeżeli jestem na L4 od psychiatry i potrzebuję się oderwać na jakiś czas to czy mogę wyjechać za granicę? ...
na kogo przechodzi prawo do działki ROD po śmierci właściciela?
Mam pytanie o dobre wyjście z trudnej sytuacji. Rodzice nabyli działkę ROD ponad 30 lat temu. Działka była należycie pielęgnowana. Sądziłam z rodzicami drzewka...kwiaty... Miała dyplomy itp. Matka zmarła 10 lat temu. Więc ojciec sam został i pomagałam mu jak zawsze wcześniej. Rok później tata się ożenił z kobietą ze wsi .Nie interesowała się zbytnio działką ale z przymusu chodzila. Natomiast mi i bratowej zabraniała oskarżając nas że jesteśmy je...

Wyszukiwarka