NORMY DŹWIGANIA DLA KOBIET

Witam. Pracuję w gastronomii,do moich obowiązków należy również ogarnięcie śmietnika. Mamy wielkie kontenery na kółkach,które trzeba przesuwać. Nie mam pojęcia ile ważą,ale są bardzo ciężkie (kontenery jak na zdjęciu). Nigdzie nie widzę informacji odnośnie dopuszczalnej wagi,jeśli chodzi o przesuwanie,a nie wiem,czy dźwiganie się pod to zalicza. Proszę o pomoc i ewentualnie konkretne przepisy. Z góry dziękuję
anonim cytuj
06-10-2021
Normy dźwigania ciężarów dla kobiet są niższe niż dla mężczyzn. Ustawodawca wprowadził też ochronę kobiet będących w ciąży oraz karmiących piersią.
• Dopuszczalna norma podnoszenia ciężarów przez kobietę przy pracy stałej to 12 kg.
• Dopuszczalna norma podnoszenia ciężarów przez kobietę przy pracy dorywczej to 20 kg.
• Przenoszenie materiałów niebezpiecznych ciekłych (np. żrących) jest ograniczone do 10 kg wraz z naczyniem, w którym są umieszczone.
• Dźwiganie ciężarów w ciąży dopuszczalne jest jedynie do masy 3 kg (i to niezależnie od rodzaju pracy). Noszenie ciężkich rzeczy w ciąży (powyżej 3 kg) jest całkowicie niedopuszczalne.
• Podnoszenie ciężarów przez kobietę karmiącą jest ograniczone do 6 kg przy pracy stałej i 10 kg przy pracy dorywczej.
Ponadto, ustalono też normy dotyczące wtaczania i przetaczania przedmiotów o okrągłych kształtach (np. beczek). Masa takiego przedmiotu przetaczanego po powierzchni płaskiej, nie może przekroczyć 80 kg. Po pochylni – 20 kg.
Normy transportowe dotyczące dźwigania zespołowego również przewidują osobne normy dla kobiet.
Zespołowo, kobiety mogą przenosić ciężary ważące nie więcej niż 200 kg. Odległość transportu nie może być większa niż 25 m.
Dopuszczalna norma dźwigania ciężarów zespołowo przez kobiety (na osobę) wynosi:
• 10 kg przy pracy stałej,
• 17 kg przy pracy dorywczej.

anonim cytuj
06-10-2021

Sugerowane Tematy

Wymeldowanie małoletniego dziecka.
Mój narzeczony przebywa w zakładzie karnym w jego miejscu zamieszkania zameldowaliśmy nasza córkę, która obecnie ma 9 miesięcy. Mój teściu wczoraj oznajmił mi że zamierza wymeldować syna chodzi za pewne o sprzedaż mieszkania bo chcieli już kiedyś tak zrobić ale tam jest również zameldowana nasza córka. Chciałam się zapytać czy jest taka możliwość że mogą ją wymeldować a jak tak to na jakiej zasadzie i czy również narzeczonego też. Dodam że jest t...
Nielegalny wynajem mieszkania.
Chciałabym zgłosić donos odnośnie mieszkania, które jest nielegalnie wynajmowane. Macie może dobry wzór takiego zgłoszenia? Na co zwracać uwagę? Czy mogę to zgłosić tylko do urzędu skarbowego czy jeszcze w jakieś miejsce?...
Sfałszowane CV.
Dzień dobry. Co grozi za sfałszowane CV? W latach 2019-2022 pracowałem w biurze. W ostatnim roku, niestety na produkcji, a chciałbym powrócić do pracy w biurze i boję się, że nie przyjmą mnie przez to, że w ostatnim roku pracowałem na produkcji....
Umowa o dożywocie.
Witam w 2016roku została mi przepisana działka z domem .Siostra mamy nie posiada dzieci z mężem są tylko we dwoje. Z racji tego iż moi rodzice całe Życie pomagali finansowo mamy siostrze np. w spłacie rat kredytu na dach wymianę okien zrobienie tarasy wymiana odrodzenia oto zgodziłam się podpisać umowę o dożywocie z ciotka i wujkiem. Niestety od jakiegoś czasu nasze relacje się pogorszyły ciotka ciągle chciała więcej i więcej oczywiście nie pomoc...

Wyszukiwarka