NORMY DŹWIGANIA DLA KOBIET

Witam. Pracuję w gastronomii,do moich obowiązków należy również ogarnięcie śmietnika. Mamy wielkie kontenery na kółkach,które trzeba przesuwać. Nie mam pojęcia ile ważą,ale są bardzo ciężkie (kontenery jak na zdjęciu). Nigdzie nie widzę informacji odnośnie dopuszczalnej wagi,jeśli chodzi o przesuwanie,a nie wiem,czy dźwiganie się pod to zalicza. Proszę o pomoc i ewentualnie konkretne przepisy. Z góry dziękuję
anonim cytuj
06-10-2021
Normy dźwigania ciężarów dla kobiet są niższe niż dla mężczyzn. Ustawodawca wprowadził też ochronę kobiet będących w ciąży oraz karmiących piersią.
• Dopuszczalna norma podnoszenia ciężarów przez kobietę przy pracy stałej to 12 kg.
• Dopuszczalna norma podnoszenia ciężarów przez kobietę przy pracy dorywczej to 20 kg.
• Przenoszenie materiałów niebezpiecznych ciekłych (np. żrących) jest ograniczone do 10 kg wraz z naczyniem, w którym są umieszczone.
• Dźwiganie ciężarów w ciąży dopuszczalne jest jedynie do masy 3 kg (i to niezależnie od rodzaju pracy). Noszenie ciężkich rzeczy w ciąży (powyżej 3 kg) jest całkowicie niedopuszczalne.
• Podnoszenie ciężarów przez kobietę karmiącą jest ograniczone do 6 kg przy pracy stałej i 10 kg przy pracy dorywczej.
Ponadto, ustalono też normy dotyczące wtaczania i przetaczania przedmiotów o okrągłych kształtach (np. beczek). Masa takiego przedmiotu przetaczanego po powierzchni płaskiej, nie może przekroczyć 80 kg. Po pochylni – 20 kg.
Normy transportowe dotyczące dźwigania zespołowego również przewidują osobne normy dla kobiet.
Zespołowo, kobiety mogą przenosić ciężary ważące nie więcej niż 200 kg. Odległość transportu nie może być większa niż 25 m.
Dopuszczalna norma dźwigania ciężarów zespołowo przez kobiety (na osobę) wynosi:
• 10 kg przy pracy stałej,
• 17 kg przy pracy dorywczej.

anonim cytuj
06-10-2021

Sugerowane Tematy

Jak uzyskać polskie obywatelstwo?
Mój brat zmarł, a za miesiąc urodzi mu się córka. Jego narzeczona pochodzi z Ukrainy i na wiosnę planowali ślub. Wszyscy łącznie z matką bardzo chcemy żeby dziecko miało polskie obywatelstwo i nazwisko po ojcu. Co zrobić w takiej sytuacji? Jak uznać ojcostwo? Czy da się też pomóc matce nabyć obywatelstwo w takiej sytuacji?...
Rozwód i podział majątku wspólnego.
Witam, dostałam w darowiźnie działkę od rodziców, później darowałam pół działki mężowi, zaczęliśmy budowę domu w tym momencie sso, będziemy brać rozwód. Jak wygląda sprawa z podziałem majątku ? Czy mężowi należy się połowę naszego majątku, jeżeli działka była darowana z mojej strony i większość pieniędzy na budowę domu też było ode mnie ?...
Testament, Darowizn,Zachowek
Dzień dobry Rodzice 18 lat temu przekazali koleżance mieszkanie w formie aktu notarialnego testament...po 2 latach przekazali to samo mieszkanie darowizna. Ojciec nie żyje 15 lat mama pół roku temu zmarła. Czy siostrze ónależy się zachowek......
Czy pracodawca może narzucać mi dni urlopowe?
Witam, jak to jest w Polskim prawie, czy pracownik musi wziąć 14dni urlopu ciągiem? Czy pracodawca może narzucać mi dni urlopowe? Np., że między świętami a sylwestrem muszę wziąć wolne? Czy muszę wykorzystać cały swój urlop w danym roku? Tak, aby dni zaległe nie przeszły na następny? Według mojego pracodawcy muszę. Oraz jak to wygląda z urlopem w sytuacji zmiany pracy? Kończąc pracę w jednej firmie muszę wykorzystać cały pozostały mi urlop(...

Wyszukiwarka