Czy muszę informować pracodawcę o etapach ciąży?

Jestem w 8 miesiącu ciąży , dostałam maila od pracodawcy ze zgodnie z Art. 185. § 1 KP muszę podać informacje o stanie ciąży lub lub przewidywany termin porodu .Lekarz i położna twierdzą że nie musimy udzielać takich informacji zgodnie z RODO dlatego stąd moje pytanie , czy muszę podać takie informacje i czy to prawda że jeśli je podać mogą mi odmówić płacenia zasiłku wychowawczego po ciąży?
anonim cytuj
19-10-2023
Czy lekarz wystawił L4 z kodem B? Może z tym kadry mają problem, że twierdzisz, że jesteś w ciąży, a L4 nie zostało poprawnie wystawione.
tak zostało wystawione z kodem B

anonim cytuj
19-10-2023
Przedstawiała zaświadczenie o ciąży? Bo Pracodawca takie zaświadczenie musi mieć bo na jego podstawie udziela wolnego na badania czy tez wizytę u lekarza.
Przebywam na l4 więc pracodawca nie udziela wolnego na czas badań , a płaci mi ZUS wiec nie wiem czy pracodawca potrzebuje tego zaświadczenia

Potrzebuje bo albo masz umowę u niego aktualna albo już jest przedłużona z mocy prawa do porodu.
poród jest zaplanowany na grudzień a umowa do końca stycznia 2024 więc , jak mógł przedłużyć umowę która nawet się nie zakończyła

To nie musisz nic przedstawiając. Wystarczy ze poinformujesz, ze umowa kończy się po porodzie. I skoro umowa się kończy to nie ma mowy o wychowawczym. Dodatkowo urlop wychowawczy jest urlopem bezpłatnym.

anonim cytuj
19-10-2023
Zgodnie z Art. 185. § 1 Kodeksu pracy pracodawca nie może zatrudniać kobiety w ciąży oraz kobiety w okresie do 21 dni po porodzie na stanowisku, które jest szkodliwe dla zdrowia kobiety lub dziecka. Dlatego pracodawcy zależy na uzyskaniu informacji o stanie ciąży pracownicy, aby przestrzegać tego przepisu. Niemniej jednak, informacje o stanie zdrowia, do których zalicza się informacje o stanie ciąży, są danymi szczególnie chronionymi przez RODO. Pracownica nie jest zobowiązana do ich ujawniania, chyba że sama tego chce. Co do zasiłku wychowawczego, informacja o ciąży nie wpłynie na jego przyznanie.

Jeżeli L4 zostało wystawione z kodem B, oznacza to, że jest to zwolnienie z powodu ciąży. Pracodawca, mając takie zaświadczenie, ma pełne prawo do informacji o stanie zdrowia pracownicy.

W kwestii zaświadczenia o ciąży - jeśli pracodawca chce udzielać wolnego na badania, musi mieć takie zaświadczenie, ale skoro pracownica przebywa na L4, pracodawca faktycznie nie udziela wolnego na badania, ponieważ pracownica i tak jest zwolniona z pracy.

Jeżeli umowa o pracę kończy się po planowanym terminie porodu, to nie ma konieczności przedłużania tej umowy z mocy prawa. Jeżeli chodzi o urlop wychowawczy, to faktycznie jest to urlop bezpłatny, więc pracodawca nie ma obowiązku płacenia za ten okres.

Podsumowując, pracodawca ma prawo do informacji o stanie zdrowia pracownicy w kontekście przepisów Kodeksu pracy dotyczących ochrony pracy kobiet w ciąży. Jednak pracownica nie jest zobowiązana do udzielania dodatkowych informacji związanych z ciążą, jeśli nie chce tego robić. Co do zasiłku wychowawczego, to nie jest on płatny przez pracodawcę, a informacja o ciąży nie wpłynie na jego przyznanie. Jeśli umowa o pracę kończy się po terminie porodu, nie ma potrzeby jej przedłużania.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy mąż który jest obcokrajowcem mieszkającym w Polsce ma prawo zarejestrować dziecko w Ambasadzie bez wiedzy i zgody matki??
Witam przychodzę z zapytaniem czy mąż który jest obcokrajowcem mieszkającym w Polsce od 3 lat ma prawo zarejestrować dziecko w Ambasadzie Nigeryjskiej w Warszawie Bez wiedzy i zgody matki? Zdaje mi się że musi zostać wyrażona zgoda matki i musi być podpis ,matka nie zgodziła się na rejestrację A jednak do niej doszło bez jej wiedzy i podpisu. Proszę bez hejtu. Dziękuję....
Pozew o zachowek.
Złożyłem pozew o zachowek. Została nadana sygnatura akt. Zostałem wezwany do uzupełnienia braków w pozwie, nie zdążę zrobić tego w terminie, bo nie wiem jak się za to zabrać. Zapewne pozew zostanie odrzucony. Czy będę miał szansę złożyć pozew jeszcze raz w komplecie czy zostanie oddalony?...
Moje mieszkanie zostało wciągnięte do egzekucji komorniczej.
Moje mieszkanie zostało wciągnięte do egzekucji komorniczej, mimo to że nie jestem dłużnikiem. Ale pytanie brzmi, gdzie zgłosić nieuczciwą pracę rzeczoznawcy, który to samo mieszkanie dwa lata temu wycenił na wiele drożej dla innych celów a teraz dla komornika wiele taniej, mimo że generalnie ceny nieruchomości poszły tak znacząco w górę? Komornik nie wziął tego w ogóle pod uwagę....
Uzasadnienie wyroku.
Witam dziś minęło 14 dni od momentu złożenia wniosku o uzasadnienie wyroku. Do dnia dzisiejszego nie mam uzasadnienia. Co dalej Drodzy Państwo ?...

Wyszukiwarka