Czy muszę informować pracodawcę o etapach ciąży?

Jestem w 8 miesiącu ciąży , dostałam maila od pracodawcy ze zgodnie z Art. 185. § 1 KP muszę podać informacje o stanie ciąży lub lub przewidywany termin porodu .Lekarz i położna twierdzą że nie musimy udzielać takich informacji zgodnie z RODO dlatego stąd moje pytanie , czy muszę podać takie informacje i czy to prawda że jeśli je podać mogą mi odmówić płacenia zasiłku wychowawczego po ciąży?
anonim cytuj
19-10-2023
Czy lekarz wystawił L4 z kodem B? Może z tym kadry mają problem, że twierdzisz, że jesteś w ciąży, a L4 nie zostało poprawnie wystawione.
tak zostało wystawione z kodem B

anonim cytuj
19-10-2023
Przedstawiała zaświadczenie o ciąży? Bo Pracodawca takie zaświadczenie musi mieć bo na jego podstawie udziela wolnego na badania czy tez wizytę u lekarza.
Przebywam na l4 więc pracodawca nie udziela wolnego na czas badań , a płaci mi ZUS wiec nie wiem czy pracodawca potrzebuje tego zaświadczenia

Potrzebuje bo albo masz umowę u niego aktualna albo już jest przedłużona z mocy prawa do porodu.
poród jest zaplanowany na grudzień a umowa do końca stycznia 2024 więc , jak mógł przedłużyć umowę która nawet się nie zakończyła

To nie musisz nic przedstawiając. Wystarczy ze poinformujesz, ze umowa kończy się po porodzie. I skoro umowa się kończy to nie ma mowy o wychowawczym. Dodatkowo urlop wychowawczy jest urlopem bezpłatnym.

anonim cytuj
19-10-2023
Zgodnie z Art. 185. § 1 Kodeksu pracy pracodawca nie może zatrudniać kobiety w ciąży oraz kobiety w okresie do 21 dni po porodzie na stanowisku, które jest szkodliwe dla zdrowia kobiety lub dziecka. Dlatego pracodawcy zależy na uzyskaniu informacji o stanie ciąży pracownicy, aby przestrzegać tego przepisu. Niemniej jednak, informacje o stanie zdrowia, do których zalicza się informacje o stanie ciąży, są danymi szczególnie chronionymi przez RODO. Pracownica nie jest zobowiązana do ich ujawniania, chyba że sama tego chce. Co do zasiłku wychowawczego, informacja o ciąży nie wpłynie na jego przyznanie.

Jeżeli L4 zostało wystawione z kodem B, oznacza to, że jest to zwolnienie z powodu ciąży. Pracodawca, mając takie zaświadczenie, ma pełne prawo do informacji o stanie zdrowia pracownicy.

W kwestii zaświadczenia o ciąży - jeśli pracodawca chce udzielać wolnego na badania, musi mieć takie zaświadczenie, ale skoro pracownica przebywa na L4, pracodawca faktycznie nie udziela wolnego na badania, ponieważ pracownica i tak jest zwolniona z pracy.

Jeżeli umowa o pracę kończy się po planowanym terminie porodu, to nie ma konieczności przedłużania tej umowy z mocy prawa. Jeżeli chodzi o urlop wychowawczy, to faktycznie jest to urlop bezpłatny, więc pracodawca nie ma obowiązku płacenia za ten okres.

Podsumowując, pracodawca ma prawo do informacji o stanie zdrowia pracownicy w kontekście przepisów Kodeksu pracy dotyczących ochrony pracy kobiet w ciąży. Jednak pracownica nie jest zobowiązana do udzielania dodatkowych informacji związanych z ciążą, jeśli nie chce tego robić. Co do zasiłku wychowawczego, to nie jest on płatny przez pracodawcę, a informacja o ciąży nie wpłynie na jego przyznanie. Jeśli umowa o pracę kończy się po terminie porodu, nie ma potrzeby jej przedłużania.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy w tej sytuacji należy mi się zachowek?
W styczniu tego roku zmarła moja mama. Spadek został podzielony między mnie i siostrę (jedyne dzieci a mąż babci zmarł już wcześniej). Wiem że mama miała 100 tyś zł (sama mnie o tym informowała w 2019 roku po śmierci ojca). Siostra poinformowała mnie żebym tych pieniędzy nie szukał bo mama przekazała te pieniądze jej córce na święta w 2020 roku (nie było żadnego przelewu itp. po prostu rzekomo spakowała gotówkę do torby i wręczyła jej w podarku)....
Spadek po śmierci jednego z rodziców.
Zmarł mój tato. Nie za bardzo wiem jak wygląda teraz cała procedura z mieszkaniem, które po nim zostało. Nie zdążył przepisać go na mnie, czyli córkę, bo zmarł nagle. Brak zadłużeń na mieszkaniu, żadnej hipoteki - mieszkanie własnościowe. Jest jeszcze mój brat, syn mojego ojca, ale on się zrzeknie praw do spadku. Proszę podpowiedzcie od czego zacząć i gdzie się zgłosić? Jak to ma teraz wyglądać?...
Sprzedaż domu odziedziczonego przez dziecko.
Dzieci w wieku 13 i 15 lat nabywają w spadku razem z matką dom po swoim zmarłym ojcu. Czy matka może sprzedać dom bez zgody dzieci i zgody sądu? Czy musi matka czekać do uzyskania pełnoletności przez dzieci i za ich zgodą dopiero wówczas może sprzedać nieruchomość ?...
Zabezpieczenie alimentacyjne na byłego małżonka.
Pisze w imieniu koleżanki, która poszukuje wniosku o zabezpieczenie alimentacyjne dla siebie. Złożyła wniosek o rozwód pięć miesięcy temu i niestety mąż przeciąga sprawę nie odbierając korespondencji, a ona teraz po takim czasie dopiero chce złożyć o zabezpieczenie na siebie, tylko czy można to zrobić z datą wstecz?...

Wyszukiwarka