czy moje dzieci moga przyjać spadek po babci?

Witam. Chciałabym zapytac, czy mimo, iz minął termin 6. miesięcy od zrzeczenia sie spadku przeze mnie, a w imieniu dzieci ani nie nabylam ani się nie zrzeklam, moge zlozyc wniosek do sadu o nabycie spadku wlasnie przez dzieci? (oczywoscie są nastepne "w kolejności" do spadku)
anonim cytuj
04-10-2021
Jeśli Pani odrzuciła spadek to potem jest 6 miesięcy na odrzucenie spadku na dzieci jeśli Pani tego nie zrobi to wtedy spadek przypada na dzieci

anonim cytuj
04-10-2021
ja teraz jestem w trakcie odrzucania spadku po mojej babci w imieniu dzieci bo ja odrzuciłam notarialnie a jeśli chodzi o dzieci to odomentu odrzucenia przeze mnie spadku mam 6 miesięcy by odrzucić za dzieci spadek więc musiałam złożyć wniosek do sądu by wyraził zgodę na odrzucenie jakbym się nie wyrobiła w ciągu 6 miesięcy wtedy ten spadek przypada na dzieci

anonim cytuj
04-10-2021
Witam. Chciałabym zapytac, czy mimo, iz minął termin 6. miesięcy od zrzeczenia sie spadku przeze mnie, a w imieniu dzieci ani nie nabylam ani się nie zrzeklam, moge zlozyc wniosek do sadu o nabycie spadku wlasnie przez dzieci?

W świetle polskiego prawa spadkowego, jeżeli spadkobierca odrzuci spadek, jego udział przechodzi na osoby, które dziedziczyłyby po nim, gdyby nie żył w chwili otwarcia spadku (art. 1009 § 1 Kodeksu cywilnego). Jeśli więc Pani odrzuciła spadek, kolejnymi spadkobiercami są Pani dzieci.

W odniesieniu do dzieci małoletnich, istotne jest, aby złożyć wniosek w sądzie rodzinnym o wyrażenie zgody na nabycie spadku lub na jego odrzucenie. Jeśli minęło już 6 miesięcy od chwili, kiedy Pani dowiedziała się o otwarciu spadku, a nie podjęła żadnych działań w imieniu dzieci (ani odrzucenia, ani przyjęcia spadku), dzieci nabywają spadek z mocy prawa.

Jeśli Pani odrzuciła spadek to potem jest 6 miesięcy na odrzucenie spadku na dzieci jeśli Pani tego nie zrobi to wtedy spadek przypada na dzieci

Dokładnie. Zgodnie z art. 1013 Kodeksu cywilnego, spadkobierca, który chce odrzucić spadek, powinien złożyć odpowiednie oświadczenie w ciągu 6 miesięcy od dnia, gdy dowiedział się o powstaniu prawa do spadku.

Jeśli chodzi o dzieci, termin ten jest ten sam. Jeśli oświadczenie o odrzuceniu spadku nie zostało złożone w terminie, spadek zostaje nabyty przez dzieci. Aby odrzucić spadek w imieniu małoletniego, wymagana jest zgoda sądu (art. 1016 § 2 Kodeksu cywilnego).

ja teraz jestem w trakcie odrzucania spadku po mojej babci w imieniu dzieci bo ja odrzuciłam notarialnie

Jeśli odrzuciła Pani spadek notarialnie, jest to ważne oświadczenie o odrzuceniu. Jeżeli chce Pani dokonać tego samego kroku w imieniu swoich dzieci, musi Pani złożyć odpowiedni wniosek w sądzie rodzinnym o uzyskanie zgody na odrzucenie spadku w ich imieniu. Jeśli nie zostanie to zrobione w terminie 6 miesięcy, spadek zostanie nabyty przez dzieci z mocy prawa.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Uchylenie alimentów na dorosłe dziecko.
Podpowie ktoś jak to jest z wycofaniem alimentów, gdy dziecko nie uczy się i jest pełnoletnie (18 lat). Gdzie i jak to się zgłasza, robi, jakie są procedury?...
Rozliczenie kosztów zużycia wody.
Mam pytanie bo dostałem ostatnio rozliczenie kosztów zużycia wody w bloku. Spółdzielnia mieszkaniowa poinformowała mnie ze "zgodnie z obowiązującym Regulaminem" (szczerze nikt chyba nie wie jaki jest regulamin) dokonała rozliczenia kosztów zużycia wody w oparciu wodomierzy, i po raz pierwszy oprócz wskazań wodomierzy indywidualnych w mieszkaniach dodano korektę do wskazań wodomierza zbiorczego, nie wiem o co chodzi jakim prawem oni nac...
Problemy z tzw. pożyczką domową. Proszę o rade
Witam. Koleżanka wzięła jakiś czas temu pożyczkę domową. Pracownik przychodzi po ratę do domu, co tydzień.. Koleżanka wzięła pożyczkę na 500plus. Jej sytuacja się zmieniła, chodzi o finanse. 2 razy nie zapłaciła raty, kilka razy dała mniej. Ale od dłuższego czasu płaci co tydzień, jednak nie zawsze pełną ratę. "Do akcji" wkroczyła Pani kierownik rejonu. Zaczęły się groźby, krzyki, obrażanie. Kierownik stoi pod blokiem.. Jeśli...
problem z odzyskaniem pieniędzy od pracodawcy
Hej. Mój partner pracował dorywczo w sklepie z sympatycznym płazem w logo (jesteśmy studentami, proszę nie oceniać). Chciał zakończyć współpracę, dlatego też znalazł sobie coś innego, był kilka dni na okresie próbnym, natomiast w sklepie dalej był zatrudniony. Złożył wypowiedzenie z zachowaniem 2 tygodniowego okresu wypowiedzenia zawartego w umowie. Pracodawca wypłacił jedynie połowę pieniędzy za miesiąc wrzesień, na resztę umówił się pod koniec ...

Wyszukiwarka