czy moje dzieci moga przyjać spadek po babci?

Witam. Chciałabym zapytac, czy mimo, iz minął termin 6. miesięcy od zrzeczenia sie spadku przeze mnie, a w imieniu dzieci ani nie nabylam ani się nie zrzeklam, moge zlozyc wniosek do sadu o nabycie spadku wlasnie przez dzieci? (oczywoscie są nastepne "w kolejności" do spadku)
anonim cytuj
04-10-2021
Jeśli Pani odrzuciła spadek to potem jest 6 miesięcy na odrzucenie spadku na dzieci jeśli Pani tego nie zrobi to wtedy spadek przypada na dzieci

anonim cytuj
04-10-2021
ja teraz jestem w trakcie odrzucania spadku po mojej babci w imieniu dzieci bo ja odrzuciłam notarialnie a jeśli chodzi o dzieci to odomentu odrzucenia przeze mnie spadku mam 6 miesięcy by odrzucić za dzieci spadek więc musiałam złożyć wniosek do sądu by wyraził zgodę na odrzucenie jakbym się nie wyrobiła w ciągu 6 miesięcy wtedy ten spadek przypada na dzieci

anonim cytuj
04-10-2021
Witam. Chciałabym zapytac, czy mimo, iz minął termin 6. miesięcy od zrzeczenia sie spadku przeze mnie, a w imieniu dzieci ani nie nabylam ani się nie zrzeklam, moge zlozyc wniosek do sadu o nabycie spadku wlasnie przez dzieci?

W świetle polskiego prawa spadkowego, jeżeli spadkobierca odrzuci spadek, jego udział przechodzi na osoby, które dziedziczyłyby po nim, gdyby nie żył w chwili otwarcia spadku (art. 1009 § 1 Kodeksu cywilnego). Jeśli więc Pani odrzuciła spadek, kolejnymi spadkobiercami są Pani dzieci.

W odniesieniu do dzieci małoletnich, istotne jest, aby złożyć wniosek w sądzie rodzinnym o wyrażenie zgody na nabycie spadku lub na jego odrzucenie. Jeśli minęło już 6 miesięcy od chwili, kiedy Pani dowiedziała się o otwarciu spadku, a nie podjęła żadnych działań w imieniu dzieci (ani odrzucenia, ani przyjęcia spadku), dzieci nabywają spadek z mocy prawa.

Jeśli Pani odrzuciła spadek to potem jest 6 miesięcy na odrzucenie spadku na dzieci jeśli Pani tego nie zrobi to wtedy spadek przypada na dzieci

Dokładnie. Zgodnie z art. 1013 Kodeksu cywilnego, spadkobierca, który chce odrzucić spadek, powinien złożyć odpowiednie oświadczenie w ciągu 6 miesięcy od dnia, gdy dowiedział się o powstaniu prawa do spadku.

Jeśli chodzi o dzieci, termin ten jest ten sam. Jeśli oświadczenie o odrzuceniu spadku nie zostało złożone w terminie, spadek zostaje nabyty przez dzieci. Aby odrzucić spadek w imieniu małoletniego, wymagana jest zgoda sądu (art. 1016 § 2 Kodeksu cywilnego).

ja teraz jestem w trakcie odrzucania spadku po mojej babci w imieniu dzieci bo ja odrzuciłam notarialnie

Jeśli odrzuciła Pani spadek notarialnie, jest to ważne oświadczenie o odrzuceniu. Jeżeli chce Pani dokonać tego samego kroku w imieniu swoich dzieci, musi Pani złożyć odpowiedni wniosek w sądzie rodzinnym o uzyskanie zgody na odrzucenie spadku w ich imieniu. Jeśli nie zostanie to zrobione w terminie 6 miesięcy, spadek zostanie nabyty przez dzieci z mocy prawa.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Przysposobienie dziecka.
Cześć. Mam do Was pytanie. Mój mąż stara się o przysposobienie mojej córki (moja córka ma w akcie urodzenia "ojciec nieznany"). Złożyliśmy do sądu odpowiednie pismo o przysposobienie (pełne), była już pierwsza sprawa , na której sąd odroczył sprawę i zgłosił wszystko do ośrodka adopcyjnego gdzie mój mąż , ja i moja córka będziemy wzywani po kolei, a następnie ta pani, która zajmuje się naszą sprawą ma przyjechać na wywiad środowiskowy...
Praca zdalna.
Witam, zacząłem ostatnio pracę zdalna i dowiedziałem się od pracowników, że na komputerze firmowym jest program team viewer, który ma włączona opcję nagrywania dźwięku i kamerki. Zacząłem się zastanawiać czy w ogóle jest to legalne. Dodam, że w umowie nie było żadnego zapisu o tym....
Przechowanie pieniędzy na czyimś koncie
Pan X ma tendencje do zadłużania się. Sprzedał mieszkanie i została mu po spłaceniu hipoteki kwota 90 tys zł. Kwota ta zawarta jest w akcie i nic sie nie działo „pod stołem”. W związku z lekka ręka do wydawania chce przelać cała kwote ze swojego konta, na konto siostry aby uniemożliwić sobie wydawanie pieniędzy pod wpływem emocji. Czy tak można? Czytałam ze może paść podejrzenie ze to darowizna czy pożyczka, a to ma być tylko na koncie. Podpowie...
Opiekun prawny
Dzien dobry. Chcialabym sie dowiedziec czy powinnam zostac poinformowana oficjalnie przez sad lub notariusza ô tym ze moja siostra zostala opiekunem prawnym naszego ojca. Czy potrzebuje jej zgody aby go widywac ? Dziekuje za odpowiedz. ...

Wyszukiwarka