czy moje dzieci moga przyjać spadek po babci?

Witam. Chciałabym zapytac, czy mimo, iz minął termin 6. miesięcy od zrzeczenia sie spadku przeze mnie, a w imieniu dzieci ani nie nabylam ani się nie zrzeklam, moge zlozyc wniosek do sadu o nabycie spadku wlasnie przez dzieci? (oczywoscie są nastepne "w kolejności" do spadku)
anonim cytuj
04-10-2021
Jeśli Pani odrzuciła spadek to potem jest 6 miesięcy na odrzucenie spadku na dzieci jeśli Pani tego nie zrobi to wtedy spadek przypada na dzieci

anonim cytuj
04-10-2021
ja teraz jestem w trakcie odrzucania spadku po mojej babci w imieniu dzieci bo ja odrzuciłam notarialnie a jeśli chodzi o dzieci to odomentu odrzucenia przeze mnie spadku mam 6 miesięcy by odrzucić za dzieci spadek więc musiałam złożyć wniosek do sądu by wyraził zgodę na odrzucenie jakbym się nie wyrobiła w ciągu 6 miesięcy wtedy ten spadek przypada na dzieci

anonim cytuj
04-10-2021
Witam. Chciałabym zapytac, czy mimo, iz minął termin 6. miesięcy od zrzeczenia sie spadku przeze mnie, a w imieniu dzieci ani nie nabylam ani się nie zrzeklam, moge zlozyc wniosek do sadu o nabycie spadku wlasnie przez dzieci?

W świetle polskiego prawa spadkowego, jeżeli spadkobierca odrzuci spadek, jego udział przechodzi na osoby, które dziedziczyłyby po nim, gdyby nie żył w chwili otwarcia spadku (art. 1009 § 1 Kodeksu cywilnego). Jeśli więc Pani odrzuciła spadek, kolejnymi spadkobiercami są Pani dzieci.

W odniesieniu do dzieci małoletnich, istotne jest, aby złożyć wniosek w sądzie rodzinnym o wyrażenie zgody na nabycie spadku lub na jego odrzucenie. Jeśli minęło już 6 miesięcy od chwili, kiedy Pani dowiedziała się o otwarciu spadku, a nie podjęła żadnych działań w imieniu dzieci (ani odrzucenia, ani przyjęcia spadku), dzieci nabywają spadek z mocy prawa.

Jeśli Pani odrzuciła spadek to potem jest 6 miesięcy na odrzucenie spadku na dzieci jeśli Pani tego nie zrobi to wtedy spadek przypada na dzieci

Dokładnie. Zgodnie z art. 1013 Kodeksu cywilnego, spadkobierca, który chce odrzucić spadek, powinien złożyć odpowiednie oświadczenie w ciągu 6 miesięcy od dnia, gdy dowiedział się o powstaniu prawa do spadku.

Jeśli chodzi o dzieci, termin ten jest ten sam. Jeśli oświadczenie o odrzuceniu spadku nie zostało złożone w terminie, spadek zostaje nabyty przez dzieci. Aby odrzucić spadek w imieniu małoletniego, wymagana jest zgoda sądu (art. 1016 § 2 Kodeksu cywilnego).

ja teraz jestem w trakcie odrzucania spadku po mojej babci w imieniu dzieci bo ja odrzuciłam notarialnie

Jeśli odrzuciła Pani spadek notarialnie, jest to ważne oświadczenie o odrzuceniu. Jeżeli chce Pani dokonać tego samego kroku w imieniu swoich dzieci, musi Pani złożyć odpowiedni wniosek w sądzie rodzinnym o uzyskanie zgody na odrzucenie spadku w ich imieniu. Jeśli nie zostanie to zrobione w terminie 6 miesięcy, spadek zostanie nabyty przez dzieci z mocy prawa.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

scalenie działek
Witam serdecznie. Otrzymałem w darowiźnie działkę rolno-budowlaną, która niestety jest dość wąska. Właścicielem przyegajacej obok działki równie wąskiej jest mój brat. Mamy plan aby scalić je razem tak żeby można było coś sensownego wybudować lub sprzedać jako całość. Jeśli ja kupię od brata to współwłaścicielką będzie moja żona. Czy to nie będzie problem przy wniosku o scalenie działek? Może formą darowizny... Tylko jak to można zrobić w pros...
Wypłata na L4
Witam piszę w sprawie wypłaty na L4 Od 31 grudnia jestem na L4 ze względu na zagrożona ciążę pierwsze l4 od 31grudnia do 20 stycznia i od 20 przedłużone do 17 lutego . Umowa na pół etatu czyli 1070 zł na rękę , a dostałam wypłatę 740 zł .. kierowniczka nie potrafi mi tego wylumaczyc .. a z tego co się zorientowałam to L4 jest 100 procent płatne , co mam zrobić w takiej sytuacji?...
Egzekucja z konta firmowego.
Wiemy, że chronione są (zwolnione z zajęcia) środki na wypłaty pracownicze, składki ZUS czy też podatki... A jak to się ma w kwestii zaległych podatków?...czy zgromadzone środki na zajętym rachunku bankowym może bank mi odblokować na spłatę "starych podatków" (zaległe podatki)?...
Darowizna od rodziców
Cześć, czy przelew sporej sumy pieniędzy od rodziców dla dorosłego dziecka jest obciążony jakimiś opłatami czy podatkiem? Jeśli tak, to jakim. ...

Wyszukiwarka