Czy ojciec dziecka może nie płacić zasadzonych alimentów?

Witam. Czy ojciec dziecka może nie płacić zasadzonych alimentów biorąc pod uwagę sobie,że kilka lat wstecz wysyłał trochę więcej niż powinien np na święta, urodziny dziecka, komunia itp. Czy może nie informując matki nie płacić przez okres już 9 miesięcy.
anonim cytuj
01-10-2021
Nie może tak postępować. Jeśli ma zasadzone alimenty to powinien je płacić mimo tego że wcześniej dał więcej...to jego wola była...

anonim cytuj
01-10-2021
Nie może nie płacić alimentów. To, że czasem płacił więcej to była jego dobra wola i nie może tego odejmować od zasadzonych alimentów.

anonim cytuj
01-10-2021
Komornik z klauzula wykonalności. Jeśli pani nie ma pieczątki na wyroku załatwia się to w sądzie bez problemu

anonim cytuj
01-10-2021
W kwestii niewywiązywania się z obowiązku płatniczego alimentów na rzecz dziecka, obowiązujące w Polsce przepisy są jednoznaczne.

Czy ojciec dziecka może nie płacić zasadzonych alimentów biorąc pod uwagę sobie,że kilka lat wstecz wysyłał trochę więcej niż powinien np na święta, urodziny dziecka, komunia itp. Czy może nie informując matki nie płacić przez okres już 9 miesięcy.

Zgodnie z art. 138 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, jeżeli osoba zobowiązana do płacenia alimentów uchyla się od wykonania tego obowiązku, osoba uprawniona do ich otrzymywania może dochodzić ich drogą sądową. Dodatkowe kwoty wysłane w przeszłości z innych powodów, takich jak święta czy urodziny, nie mają wpływu na bieżące zobowiązania alimentacyjne. Te dodatkowe wpłaty były dokonane z własnej inicjatywy i nie mogą być traktowane jako zaliczki na przyszłe alimenty.

Zatem, jeśli ojciec dziecka nie płaci zasadzonych alimentów, mimo wcześniejszych dodatkowych wpłat, nadal jest zobowiązany do regulowania należności. Nieprzestrzeganie tego obowiązku może prowadzić do egzekucji komorniczej. Jeśli orzeczenie o alimentach posiada klauzulę wykonalności, można rozpocząć postępowanie egzekucyjne poprzez komornika. W przypadku braku klauzuli, należy wystąpić do sądu z wnioskiem o jej nadanie.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Bon na zasiedlenie.
Dzień dobry, Moja sytuacja wygląda następująco mieszkam w miejscu bardzo słabo skomunikowanym z resztą świata i przez długie czasy oczekiwania na przesiadki między autobusami moja podróż do pracy trwała by około 2h w jedną stronę mimo tego że nie jest to nawet 50km drogi, lecz Pani w urzędzie pracy stwierdziła, że jako czas dojazdu do pracy liczy się tylko czas spędzony w autobusie, nie liczy się czas czekania na przesiadki itp., co skreśla moją...
Jak przekazać mieszkanie bez możliwości zachowku
Cześć. Trudna sytuacja rodzinna , proszę nie oceniać tylko jeżeli możecie to podpowiedzcie. Jak przekazać mieszkanie jednemu dziecku tak żeby drugie po śmierci rodzica nie mogło żądać od obdarowanego zachowku ani jakichkolwiek innych roszczeń spadkowych?...
Odbieranie i czytanie cudzej korespondencji.
Co zrobić jak wyprowadziłam się z mieszkania i teraz zamieszkuje tam mój ex .Konkretnie chodzi o korespondencję ! Pozmieniałam już gdzie mogłam nowy adres zamieszkania. Mój ex nie informuje mnie, że coś jeszcze przychodzi tam do skrzynki sam sobie odbiera moje listy otwiera je, awizo czasem odbierze bo na poczcie nie wiedzą że jesteśmy po rozwodzie. Mój syn był świadkiem jak ex czyta i targa mija korespondencję. Co mogę zrobić w tej sprawie ? Nie...
Ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych.
Mam dość. Od ponad roku ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych. W zeszłym roku wzięto na mnie kredyt online w banku (sprawa się toczy w prokuraturze), a miesiąc temu sprowadzono na moje dane samochód osobowy z Austrii, a co za tym idzie urząd obciążył mnie podatkiem akcyzowym. Toczy się postępowanie w trzech urzędach - tym, który wystawił tytuł, ten, w którym ktoś złożył taka deklarację w moim imieniu oraz moim, tym, który ściąg...

Wyszukiwarka