Czy ojciec dziecka może nie płacić zasadzonych alimentów?

Witam. Czy ojciec dziecka może nie płacić zasadzonych alimentów biorąc pod uwagę sobie,że kilka lat wstecz wysyłał trochę więcej niż powinien np na święta, urodziny dziecka, komunia itp. Czy może nie informując matki nie płacić przez okres już 9 miesięcy.
anonim cytuj
01-10-2021
Nie może tak postępować. Jeśli ma zasadzone alimenty to powinien je płacić mimo tego że wcześniej dał więcej...to jego wola była...

anonim cytuj
01-10-2021
Nie może nie płacić alimentów. To, że czasem płacił więcej to była jego dobra wola i nie może tego odejmować od zasadzonych alimentów.

anonim cytuj
01-10-2021
Komornik z klauzula wykonalności. Jeśli pani nie ma pieczątki na wyroku załatwia się to w sądzie bez problemu

anonim cytuj
01-10-2021
W kwestii niewywiązywania się z obowiązku płatniczego alimentów na rzecz dziecka, obowiązujące w Polsce przepisy są jednoznaczne.

Czy ojciec dziecka może nie płacić zasadzonych alimentów biorąc pod uwagę sobie,że kilka lat wstecz wysyłał trochę więcej niż powinien np na święta, urodziny dziecka, komunia itp. Czy może nie informując matki nie płacić przez okres już 9 miesięcy.

Zgodnie z art. 138 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, jeżeli osoba zobowiązana do płacenia alimentów uchyla się od wykonania tego obowiązku, osoba uprawniona do ich otrzymywania może dochodzić ich drogą sądową. Dodatkowe kwoty wysłane w przeszłości z innych powodów, takich jak święta czy urodziny, nie mają wpływu na bieżące zobowiązania alimentacyjne. Te dodatkowe wpłaty były dokonane z własnej inicjatywy i nie mogą być traktowane jako zaliczki na przyszłe alimenty.

Zatem, jeśli ojciec dziecka nie płaci zasadzonych alimentów, mimo wcześniejszych dodatkowych wpłat, nadal jest zobowiązany do regulowania należności. Nieprzestrzeganie tego obowiązku może prowadzić do egzekucji komorniczej. Jeśli orzeczenie o alimentach posiada klauzulę wykonalności, można rozpocząć postępowanie egzekucyjne poprzez komornika. W przypadku braku klauzuli, należy wystąpić do sądu z wnioskiem o jej nadanie.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Ankieta bezpieczeństwa osobowego
Witam. Mąż musi w pracy złożyć ankietę bezpieczeństwa osobowego do informacji tajnych i ścisłe tajnych. Postępowanie sprawdzające trochę trwa, a ja miałam ostatnio nieprzyjemna sytuacje. Mianowicie czeka mnie pewnie sprawa karna ponieważ ukradłam dosyć sporo w sklepie. Jeszcze nie dostałam żadnego wezwania na policję, ale wiem ze tak się stanie. Moja sytuacja wyglada nie ciekawie nie wiem co mnie czeka. Nigdy nie byłam karana ale obawiam si...
Zadłużenie w urzędzie skarbowym.
Witam, mężowi zajęli konto z urzędu skarbowego na ponad 8 tys. ze względu na długi jego matki, która nie opłaca podatku za budynki. Dodam, że mąż jest tam tylko zameldowany, nic nie jest na niego zapisane. Jest szansa odzyskać te pieniądze?...
Zrzeczenie się praw rodzicielskich.
Witam, mam następującą sytuację: jestem po rozwodzie parę lat, z małżeństwa mam dziecko. Posiadam prawa rodzicielskie. Przez te wszystkie lata nie udało mi się stworzyć z dzieckiem więzi na tyle silnej by można było mówić o ojcowaniu. Płacę alimenty, czasami się z nim widuje ale tak jak napisałem wyżej moją więź z dzieckiem jest nikła. Dziecko odczuwa to samo. Rozmawiałem na ten temat z byłą żoną i doszliśmy do porozumienia, że taka sytuacja nie ...
Złożyłem zawiadomienie o przestępstwie z art. 161 2kk, prokurator wydał postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia.
Dzień dobry, złożyłem zawiadomienie o przestępstwie z art. 161 2kk, prokurator wydał postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia, napisałem zażalenie do prokuratury i sąd na posiedzeniu podtrzymuje decyzję prokuratora, a ja jestem pewien że osoba wiedziała o tym że jest na coś chora ale mi o tym nie powiedziała, co w tej sytuacji powinienem zrobić? pozdrawiam...

Wyszukiwarka