Czy ojciec dziecka może nie płacić zasadzonych alimentów?

Witam. Czy ojciec dziecka może nie płacić zasadzonych alimentów biorąc pod uwagę sobie,że kilka lat wstecz wysyłał trochę więcej niż powinien np na święta, urodziny dziecka, komunia itp. Czy może nie informując matki nie płacić przez okres już 9 miesięcy.
anonim cytuj
01-10-2021
Nie może tak postępować. Jeśli ma zasadzone alimenty to powinien je płacić mimo tego że wcześniej dał więcej...to jego wola była...

anonim cytuj
01-10-2021
Nie może nie płacić alimentów. To, że czasem płacił więcej to była jego dobra wola i nie może tego odejmować od zasadzonych alimentów.

anonim cytuj
01-10-2021
Komornik z klauzula wykonalności. Jeśli pani nie ma pieczątki na wyroku załatwia się to w sądzie bez problemu

anonim cytuj
01-10-2021
W kwestii niewywiązywania się z obowiązku płatniczego alimentów na rzecz dziecka, obowiązujące w Polsce przepisy są jednoznaczne.

Czy ojciec dziecka może nie płacić zasadzonych alimentów biorąc pod uwagę sobie,że kilka lat wstecz wysyłał trochę więcej niż powinien np na święta, urodziny dziecka, komunia itp. Czy może nie informując matki nie płacić przez okres już 9 miesięcy.

Zgodnie z art. 138 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, jeżeli osoba zobowiązana do płacenia alimentów uchyla się od wykonania tego obowiązku, osoba uprawniona do ich otrzymywania może dochodzić ich drogą sądową. Dodatkowe kwoty wysłane w przeszłości z innych powodów, takich jak święta czy urodziny, nie mają wpływu na bieżące zobowiązania alimentacyjne. Te dodatkowe wpłaty były dokonane z własnej inicjatywy i nie mogą być traktowane jako zaliczki na przyszłe alimenty.

Zatem, jeśli ojciec dziecka nie płaci zasadzonych alimentów, mimo wcześniejszych dodatkowych wpłat, nadal jest zobowiązany do regulowania należności. Nieprzestrzeganie tego obowiązku może prowadzić do egzekucji komorniczej. Jeśli orzeczenie o alimentach posiada klauzulę wykonalności, można rozpocząć postępowanie egzekucyjne poprzez komornika. W przypadku braku klauzuli, należy wystąpić do sądu z wnioskiem o jej nadanie.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa darowizny samochodu.
Ojciec chce przekazać mi samochód poprzez spisanie ze mną umowy darowizny. Obecnie samochód jest zarejestrowany na poprzedniego właściciela. Zostało zgłoszone jedynie kupno oraz opłacone OC. Czy nie będę miał problemu z rejestracją tego auta? Czy po spisaniu takiej umowy będę miał możliwość rejestracji tego auta na współwłasność z dziadkiem? Nie mogę zarejestrować go na współwłasność z ojcem przez "napiętą sytuację"....
weryfikacja AML
Witam Mam pytanie odnośnie weryfikacji AML. Moja sytuacja wygląda w taki sposób że handlowałem na giełdzie za pośrednictwem brokera. Nazwijmy go CTL. Kiedy dokonywałem wypłaty środków z giełdy zaszła konieczność opłaty podatków w Anglii. Zleciłem to dla mojego brokera. Okazało się wysłał on zafałszowaną deklarację przez co podatek zbyt mały. Na drugi dzień dostałem telefon żebym jak najszybciej opłacił podatek w prawidłowej wielkości 19% co ni...
Spadek
Szybka historia: zmarł wujek. Została tylko babcia, jego mama... I ja jako bratanica.. Ja odrzucę spadek u notariusza, babcia już to zrobiła... A co w stosunku moich dzieci i męża?? Też notariusz czy sąd??...
Bank opóźnia wystawienie listu mazalnego.
Witam, kiedyś wynikła taka sytuacja, że moja mama wzięła kredyt na otworzenie firmy, pod hipotekę, niedawno z ojcem spłaciliśmy całkowicie ten kredyt, bo mama zmarła w 2017 roku. Bank w którym brała kredyt przestał istnieć i został przejęty przez większy bank. Pani w ów banku poinformowała nas o liście mazalnym, tylko, że coś się to bardzo przedłuża, co można zrobić z tym faktem?, pani która nas obsługuje nie ma jak by w tym winy, tłumaczy się gł...

Wyszukiwarka