Czy ojciec dziecka może nie płacić zasadzonych alimentów?

Witam. Czy ojciec dziecka może nie płacić zasadzonych alimentów biorąc pod uwagę sobie,że kilka lat wstecz wysyłał trochę więcej niż powinien np na święta, urodziny dziecka, komunia itp. Czy może nie informując matki nie płacić przez okres już 9 miesięcy.
anonim cytuj
01-10-2021
Nie może tak postępować. Jeśli ma zasadzone alimenty to powinien je płacić mimo tego że wcześniej dał więcej...to jego wola była...

anonim cytuj
01-10-2021
Nie może nie płacić alimentów. To, że czasem płacił więcej to była jego dobra wola i nie może tego odejmować od zasadzonych alimentów.

anonim cytuj
01-10-2021
Komornik z klauzula wykonalności. Jeśli pani nie ma pieczątki na wyroku załatwia się to w sądzie bez problemu

anonim cytuj
01-10-2021
W kwestii niewywiązywania się z obowiązku płatniczego alimentów na rzecz dziecka, obowiązujące w Polsce przepisy są jednoznaczne.

Czy ojciec dziecka może nie płacić zasadzonych alimentów biorąc pod uwagę sobie,że kilka lat wstecz wysyłał trochę więcej niż powinien np na święta, urodziny dziecka, komunia itp. Czy może nie informując matki nie płacić przez okres już 9 miesięcy.

Zgodnie z art. 138 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, jeżeli osoba zobowiązana do płacenia alimentów uchyla się od wykonania tego obowiązku, osoba uprawniona do ich otrzymywania może dochodzić ich drogą sądową. Dodatkowe kwoty wysłane w przeszłości z innych powodów, takich jak święta czy urodziny, nie mają wpływu na bieżące zobowiązania alimentacyjne. Te dodatkowe wpłaty były dokonane z własnej inicjatywy i nie mogą być traktowane jako zaliczki na przyszłe alimenty.

Zatem, jeśli ojciec dziecka nie płaci zasadzonych alimentów, mimo wcześniejszych dodatkowych wpłat, nadal jest zobowiązany do regulowania należności. Nieprzestrzeganie tego obowiązku może prowadzić do egzekucji komorniczej. Jeśli orzeczenie o alimentach posiada klauzulę wykonalności, można rozpocząć postępowanie egzekucyjne poprzez komornika. W przypadku braku klauzuli, należy wystąpić do sądu z wnioskiem o jej nadanie.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak jest kara za niestawienie się na komisariat?
Mieszkam za granicą, w Polsce ostatni raz byłem tego sylwestra. Kilka dni temu moją rodzinę zaczęła nachodzić kilkukrotnie policja, pytając się o mnie. Dowiedziałem się, że muszę niezwłocznie się stawić na komisariat na przesłuchanie. Niestety nie mam bladego pojęcia, o jaką sprawę chodzi, nie widzi mi się lecieć do Polski w tej sprawie. Co mi grozi za niestawienie się?...
Samochód zastępczy z OC sprawcy.
Dzień dobry, 03.01.2024 r. miałem kolizję nie z mojej winy, od 05.01.2024r miałem samochód zastępczy z OC sprawcy, do dnia 22.01.2024r. Uznano szkodę całkowitą mojego auta i wypłacono mi odszkodowanie pomniejszone o wartość wraku, pieniądze wpłynęły na konto po południu 15.01.2024r. Dziś przyszło pismo od likwidatora szkody PZU w którym stwierdzają że samochód zastępczy z OC sprawcy należał mi się tylko do 16.01.2024r (czyli dzień po wypłaceniu ...
Zachowek od testamentu.
Babcia spisała przed śmiercią u notariusza testament. Miała 3 córki. Dwie z nich żyją, jedna z nich zmarła w 2020 roku (moja mama). Babcia zmarła w zeszłym roku. W testamencie ujęte są tylko dwie córki, które żyją i dziedziczą spadek każda po połowie. Moja mama ma dwoje dzieci. Czy mogę w związku z tym ubiegać się o zachowek? Rodzina twierdzi, że absolutnie nie, bo mama przecież nie żyje....
Czy szef może zapłacić mi za niewykorzystany urlop?
Witam. Mam pytanie. Mam 20 dni urlopu z czego 10 wykorzystałam, 10 mi zostaje czy szef za te 10 dni może mi zapłacić? Gdy jest sytuacja że są mi potrzebne pieniądze. Jeśli tak , to poproszę o podanie paragrafu bym mogła się na niego powołać. ...

Wyszukiwarka