Czy ojciec dziecka może nie płacić zasadzonych alimentów?

Witam. Czy ojciec dziecka może nie płacić zasadzonych alimentów biorąc pod uwagę sobie,że kilka lat wstecz wysyłał trochę więcej niż powinien np na święta, urodziny dziecka, komunia itp. Czy może nie informując matki nie płacić przez okres już 9 miesięcy.
anonim cytuj
01-10-2021
Nie może tak postępować. Jeśli ma zasadzone alimenty to powinien je płacić mimo tego że wcześniej dał więcej...to jego wola była...

anonim cytuj
01-10-2021
Nie może nie płacić alimentów. To, że czasem płacił więcej to była jego dobra wola i nie może tego odejmować od zasadzonych alimentów.

anonim cytuj
01-10-2021
Komornik z klauzula wykonalności. Jeśli pani nie ma pieczątki na wyroku załatwia się to w sądzie bez problemu

anonim cytuj
01-10-2021
W kwestii niewywiązywania się z obowiązku płatniczego alimentów na rzecz dziecka, obowiązujące w Polsce przepisy są jednoznaczne.

Czy ojciec dziecka może nie płacić zasadzonych alimentów biorąc pod uwagę sobie,że kilka lat wstecz wysyłał trochę więcej niż powinien np na święta, urodziny dziecka, komunia itp. Czy może nie informując matki nie płacić przez okres już 9 miesięcy.

Zgodnie z art. 138 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, jeżeli osoba zobowiązana do płacenia alimentów uchyla się od wykonania tego obowiązku, osoba uprawniona do ich otrzymywania może dochodzić ich drogą sądową. Dodatkowe kwoty wysłane w przeszłości z innych powodów, takich jak święta czy urodziny, nie mają wpływu na bieżące zobowiązania alimentacyjne. Te dodatkowe wpłaty były dokonane z własnej inicjatywy i nie mogą być traktowane jako zaliczki na przyszłe alimenty.

Zatem, jeśli ojciec dziecka nie płaci zasadzonych alimentów, mimo wcześniejszych dodatkowych wpłat, nadal jest zobowiązany do regulowania należności. Nieprzestrzeganie tego obowiązku może prowadzić do egzekucji komorniczej. Jeśli orzeczenie o alimentach posiada klauzulę wykonalności, można rozpocząć postępowanie egzekucyjne poprzez komornika. W przypadku braku klauzuli, należy wystąpić do sądu z wnioskiem o jej nadanie.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Szczepienia obowiązkowe dla dzieci.
Witam wszystkich mam pytanko moja córeczka ma 6 lat, od dłuższego czasu wydzwaniają do nas pielęgniarki w sprawie szczepień dziecka. Z własnych powodów i wiedzy na temat szczepień nie chcemy córki szczepić. Co możemy zrobić i jak uniknąć takich sytuacji?...
Fałszywe oskarżenia.
Czy miał ktoś fałszywe oskarżenia przez kobietę o przemoc? Jak się z tego wybronić? Czy wystarcza zeznania jej świadków? Nigdy jej nic w życiu nie zrobiłem....
Czy mąż który jest obcokrajowcem mieszkającym w Polsce ma prawo zarejestrować dziecko w Ambasadzie bez wiedzy i zgody matki??
Witam przychodzę z zapytaniem czy mąż który jest obcokrajowcem mieszkającym w Polsce od 3 lat ma prawo zarejestrować dziecko w Ambasadzie Nigeryjskiej w Warszawie Bez wiedzy i zgody matki? Zdaje mi się że musi zostać wyrażona zgoda matki i musi być podpis ,matka nie zgodziła się na rejestrację A jednak do niej doszło bez jej wiedzy i podpisu. Proszę bez hejtu. Dziękuję....
Komornik za alimenty.
Witam mam takie pytanie. Mam około 100 tyś. Zaległego długu za alimenty, a moje dzieci mają już po 30 lat. Więc jak pójdę do pracy na umowę o prace to komornik będzie mi zajmował 60% wypłaty za zaległe alimenty, czy tylko do najniższej krajowej, a tamten dług będzie rósł? I czy sam wtedy mógłbym z najniższej krajowej wpłacać?...

Wyszukiwarka