Współwłasność nieruchomości (PIT)

Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).

anonim cytuj
29-01-2021
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
29-01-2021

Sugerowane Tematy

Upadłość konsumencka, a rozwiązanie umowy o pracę.
Dzień dobry, Czy ogłoszenie upadłości konsumenckiej przez Pracownika banku może być powodem do rozwiązania umowy o pracę na czas nieokreślony? Dodatkową zmianną jest fakt, że Pracownik posiada w banku swojego Pracodawcy kredyt konsumencki, a więc Pracodawca jest jednym z wierzycieli. Nie jest to natomiast kredyt pracowniczy, Pracownik jest po prostu Klientem banku, w którym pracuje....
Służebność drogi dojazdowej.
Witam. Został kupiony garaż jakiś czas temu. W akcie notarialnym nie ma napisane nic o służebności drogi dojazdowej. Teraz administracja każe zapłacić. Twierdzą, że poprzedni właściciel miał w akcie notarialnym napisane o służebności drogi dojazdowej i nowy właściciel garażu to przejmuje. Pytanie brzmi: co teraz zrobić? Czy trzeba to płacić, skoro aktualny właściciel nie ma nic ma ten temat napisanego w akcie notarialnym?...
Darowizna współwłasności małżeńskiej.
Witam Mam pytanie. Mój ojciec do spółki ze swoją drugą żoną kupili z majątku wspólnego w 2007 roku działkę rekreacyjną. Działka ta stanowi współwłasność małżeńską, jak mniemam. Teraz moje pytanie: czy ojciec bez zgody (i wiedzy) swojej małżonki może mi swoją część (???) przekazać jako darowiznę? Drugie pytanie: czy ona może swoją część bez jego zgody sprzedać? Byłabym wdzięczna za jakieś porady. Ojciec jest stary i ma demencję, a ona coś komb...
Alimenty, jak wyegzekwować zadłużenie?
Dzień dobry, mam pytanie o alimenty. Ojciec dziecka ma zasadzone alimenty na dwójkę dzieci 2000 zł. Przynosi co miesiąc w gotówce 1000 zł do matki dzieci. Dług już urósł do kwoty 40 000zł. Jak wyegzekwować ten dług od ojca? Co można zrobić w tej sprawie. Ojciec nie interesuje się dziećmi, przychodzi tylko na godzinę raz w miesiące z pieniędzmi. Ma nową rodzinę ,żyje na bardzo dobrym poziomie. Ciągłe wyjazdy, budowa domu itp. Proszę o porady....

Wyszukiwarka