Współwłasność nieruchomości (PIT)

Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).

anonim cytuj
29-01-2021
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
29-01-2021

Sugerowane Tematy

wypowiedzenia/likwidacja stanowiska
Obecnie przebywam na urlopie macierzyńskim do czerwca , pracodawca poinformował mnie ze ma dla mnie wypowiedzenie za porozumieniem stron ponieważ likwiduje moje stanowisko pracy. Czy ma takie prawo ? Czy po otrzymaniu wypowiedzenia będzie wypłacany zasiłek macierzyński z ZUS ?...
Rozdzielność majątkowa a skarga pauliańska.
Z mężem kupiliśmy mieszkanie, mieliśmy współwłasność małżeńską, tak było wpisane w księdze. Po pół roku zrobiliśmy rozdzielność i mąż darował mi mieszkanie. Po roku popadł w długi z tytułu nieuczciwych kontrahentów. Moje pytanie czy jeżeli zrobią skargę pauliańską to licytacja jest z całego mieszkania czy z połowy ?? Słyszałam też że muszą uzyskać nakaz zapłaty na mnie żeby była możliwość licytacji mieszkania, czy to prawda? Proszę o poradę bo na...
zniesienie obowiązku alimentacyjnego
Witam, zwracam się się z prośbą o pomoc, sytuacja dotyczy mojego syna, który ma aktualnie 27 lat. Płacę alimenty w wysokości 1100 zł, on natomiast kończy aktualnie politechnikę i broni magistra (studia dzienne), w zeszłym roku bronił dwukrotnie inżyniera natomiast wcześniej jeden rok powtarzał, postanowiłem założyć sprawę o zniesienie obowiązku alimentacyjnego, którą przegrałem i kosztowało mnie to 6k, (sprawa założona w zeszłym roku) czy ...
Podział majątku wspólnego a majątek osobisty
Rozwód na horyzoncie więc chciałbym rozeznać się w temacie podziału majątku. Sytuacja wygląda tak: Żona przed ślubem miała majątek osobisty w postaci oszczednosci w wysokości 80 tys zł. 30 tys zł wpłaciła na swoje ike a resztę przelewała systematycznie na nasze konto wspólne gdzie następnie było przeznaczane na różne lokaty, obligacje itd. Od początku małżeństwa mieszkamy w mieszkaniu należącym do jej rodziców do którego stałe się dokładamy. ...

Wyszukiwarka