Współwłasność nieruchomości (PIT)

Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).

anonim cytuj
29-01-2021
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
29-01-2021

Sugerowane Tematy

Opuszczenie domu.
Jestem właścicielem nieruchomości od niedawna, kupiłem dom razem z dożywociem kilku domowników i mam problem, co muszę zrobić żeby wywalić osobę niezameldowana, której sobie nie życzę oraz osobę zameldowana oczywiście nie przeze mnie, czy mam iść na policję i zgłosić że ta osoba ma opuścić ten dom czy co?...
Podstawa zasiłku chorobowego i macierzyńskiego
W czerwcu zeszłego roku urodziłam pierwsze dziecko (umowa o pracę skończyła się w dniu porodu, zasiłek macierzyński wypłacał ZUS). Jestem obecnie w drugiej ciąży, zatrudnienie od 1 sierpnia umowa o pracę na czas nieokreślony. Mam problemy zdrowotne, nie wiem ile będę w stanie pracować - czy zasiłek macierzyński który był wypłacany przez ZUS będzie się wliczał do podstawy obliczenia ewentualnego zasiłku chorobowego? I idąc dalej do podstawy oblic...
Czy jest to możliwe by na L4 rozwiązano ze mną umowę?
Mam pytanie, pracuje w ZK praca już mi tak siadła na psychikę że wzięłam L4 od psychiatry. Od znajomych wiem że dyrektor nie był tym zadowolony, wzywa mnie na rozmowę o zaistniałej sytuacji mam obawy że chce mi wręczyć rozwiązanie umowy lub dyscyplinarkę z jakiegoś tam powodu. Czy jest to możliwe by na L4 rozwiązali ze mną umowę ?...
Najem okazjonalny- oszukany przed najemcę
Witam serdecznie, piszę tutaj poniewaz moze juz ktos mial podobne doswiadczenia i może mi poradzić co powinienem zrobić w tej sytuacji. Od ponad czterech lat wynajmuje mieszkania na umowie najmu okazjonalnego. Do tej pory mialem juz trzech lokatorów. Przy dwóch pierwszych nie bylo problemow. Mieszkanie zostało pozostawiane w stanie do posprzątania, lekkiego odświeżenia i mogłem wynająć je dalej. Przy ostatniej kobiecie odebrałem mieszkanie w moc...

Wyszukiwarka