Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).
Witam,
jak to jest z pracownikiem w sytuacji gdy zbliża mu się 33 miesiące stażu pracy, powinien dostać umowę o pracę na czas nieokreślony jednak aktualny pracodawca chce aby przeszedł do drugiej firmy (obie firmy tworza spółkę cywilna) żeby tego uniknąć? Ten okres 33 miesiece zaczyna się od nowa, czy jednak przejmuje się pracownika z dobrodziejstwa inwentarza jakim jest dany staż pracy?...
Witam. Na początku roku wykonywałem usługę u klientki polegająca na szpachlowaniu tynków gipsowym u niej w domu. Po wykonanej usłudze szpachlowania zgłosiłem zakończenie prac zgodnie z umową (e-mail). Zgodnie z zapisami w umowie "wszelkie uwagi przy odbiorze zostaną zanotowane w protokole". Podczas odbioru nie było żadnych uwag więc żadnego protokołu nie sporządziliśmy. Klientka się rozliczyła czyli dzieło zostało oddane. Był tylko e-ma...
Moja mama była w nieformalnym związku przez prawie 20 lat. Po Jej śmierci, 4 lata temu, majątek odziedziczyliśmy we trójkę razem z rodzeństwem. Partner mamy oczywiście mieszkał do końca życia z Nami. Ma On dwójkę dzieci z, którymi nie utrzymywał kontaktu. Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku lub ewentualnie chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci?...
W grudniu ubiegłego roku funkcjonariusze CBŚP przeszukali moje mieszkanie i zatrzymali sprzęt elektroniczny, który trafił w ręce biegłego z zakresu informatyki. Głównym zainteresowanym prokuratury i prowodyrem całego zamieszania był członek rodziny, który nie mieszka ze mną od wielu lat. Jego obecny dom również przeszukano, a on sam trafił do aresztu śledczego, w którym przebywa do dziś. Z dokumentu postanowienia wynika, że moje mieszkanie został...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: