Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).
Witam zakupiliśmy pojazd osobowy używamy go już 1.5 tygodniu jutro miną 2 tygodnie okazało się że pojazd podczas rejestracji ma wadę prawną i nie da się go zarejestrować a dokładniej mówiąc nie zgadza się pierwsza umowa gdzie 1 właściciel zmarł w 2020 roku (bez możliwości naprawienia umowy ) . A poprzedni właściciel nie chce przyjąć nam zwrotu samochodu bo twierdzi że już go wyrejestrował co możemy zrobić z tym teraz...
Mam dwie sprawy w e-sądzie.
Do obydwu wniosłem sprzeciw (sprawy sprzed kilku lat) bo nie było mnie w Polsce, co udokumentowałem. Sąd sprzeciwy przyjął, przysłał mi pisma o utracie mocy nakazu zapłaty w jednej i drugiej sprawie i przesłał sprawy do sądu rejonowego w moim mieście.
Tyle, że jeden komornik sprawę spokojnie przyjął i stwierdził, że skoro jest cofnięty nakaz zapłaty, to on umarza postępowanie i kończymy sprawę.
A drugi w innym mieśc...
Mam taką kwestię. W najbliższych dniach planuję wypowiedzieć UoP z zachowaniem 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia. Pracuję w agencji, która ma zakaz konkurencji. Wiem, że normalnie jak się jest na urlopie (a ja mam dużo do wykorzystania) to można pracować w innym miejscu. A co w przypadku gdy mam zakaz konkurencji a będę przechodzić do firmy o podobnym profilu co obecna firma? Nie wiem czy to coś zmienia, ale chcę przejść z UoP na B2B (w nowym m...
Witam,
Dostałam dzisiaj pocztą wezwanie na Komendę Policji wezwanie w charakterze świadka w sprawie z art.286 kk. Nic więc nie jest napisane. Czy przed stawieniem się na komendzie mogę się dowiedzieć jakoś więcej szczegółów? Czy mogę poprosić o "przesłuchanie" przez telefon (mam małe dziecko)?
Z góry dziękuję za pomoc....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: