Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).
Hejka proszę o pomoc
Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników?
I czy wypowiedzenie umowy o pracę zaczyna się w dniu wystawienia? Czy doręczenia do pracowników? Czy dopiero jak wrócą ze zwolnienia lekarskiego?
Umowa na czas nieokreślony o pracę.
Pracodawca chce zaoszczędzić kasę i zwolnic ludzi i płacić im na lewo pod stołem gotówkę tylko mniejsza kwota najniższa krajowa.
Pracodawca zalega z pensja za 2 lub 3 miesiące jest niewia...
Dostałem wezwanie jako świadek do sądu na sprawę o podział majątku rodziców. Sprawa odbywa się w środku tygodnia w miejscowości oddalonej o co najmniej 200km od miejsca gdzie mieszkam i studiuje. Ponadto, nie ma dobrej komunikacji żebym miał jak dojechać a nie mam też swojego samochodu. Jestem dziennym studentem wymagającego kierunku gdzie nie mogę mieć nieobecności plus jest to okres zaliczeń i egzaminów. Nie mam też zasądzonych alimentów i ze w...
Problem może banalny ale nie wiem jak mogę go prawnie załatwić. Dziecko 5 latek chodzi do publicznego przedszkola ja z racji wykonywania swojej pracy (godziny pracy 6-18) nie jestem w stanie odebrać go o 16 z przedszkola i wysłałam 15 letnią córkę. Pani dyrektor(osoba stanowcza i bez chęci współpracy z rodzicami ) uświadomiła mnie ze jest to osoba nieletnia i nie może wydać jej malucha. Nawet nie mogę napisać oświadczenia ze na moją odpowiedzial...
Brat miał syna z kochanką lecz nie dał nazwiska ponieważ za imprezami nie miał czasu niestety on zginął tragicznie jego kochanka wystąpiła do sądu o uznanie jego ojcostwa po śmierci czy takie coś można zrobić wiemy że on żadnych dokumentów nie zostawił żeby tam pisało że on jest ojcem....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: