Współwłasność nieruchomości (PIT)

Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).

anonim cytuj
29-01-2021
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
29-01-2021

Sugerowane Tematy

Przedsądowe wezwanie do zapłaty.
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, iż w pełni poczuwam się do odpowiedzialności za wyrządzoną przeze mnie szkodą (zalanie mieszkania sąsiadce mieszkającej poniżej) - jednak nie zgadzam się z kwotą, która ode mnie chce. Mianowicie, dostałem dziś przedsądowe wezwanie do zapłaty z opisem kosztów, które opiewa na kwotę 1000 PLN - jednak wydaje mi się to kwota zdecydowanie za duża (zalanie rogu pokoju, kilkanaście cm2 powierzchni). Skontaktowałem się z s...
Spadek po rodzicu
Witam, proszę o poradę/sugestię. Miesiąc temu zmarła moja matka, po kilkumiesięcznej walce z rakiem. Kilka dni przed śmiercią sporządziła testament, w którym ujęła swojego męża (nie jest to mój ojciec), córkę czyli moją siostrę i mnie. Mężowi zapisała połowę swojego mieszkania, samochód, część działki, siostrze połowę innego mieszkania, połowę oszczędności z konta bankowego (kwota nie była zapisana w testamencie), część działki a mnie połowę oszc...
Anulowanie długu alimentacyjnego.
Mam zasądzone alimenty na córkę. Córka ma 19 lat. Sprawa jest u komornika. Zdarzało mi się z powodów różnych nie płacenie na bieżąco i urósł mi dług. Od kilku lat płace na bieżąco. Pół roku temu, dogadałem się z córką i anulowała mi dług, złożyła oświadczenie u komornika że anuluje mi dług a bieżące alimenty zostały(płacę terminowo). Kilka dni temu , córka poinformowała mnie że zmieniła zdanie i chce ponownie dług. Czyli cofnąć umorzenie. Pytani...
opieka nad zdrowym dzieckiem
Dwa dni opieki nad zdrowym dzieckiem- czy pracodawca ma prawo odmówić udzielenia dnia wolnego/ wolnych godzin w ciągu dnia?...

Wyszukiwarka