Współwłasność nieruchomości (PIT)

Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).

anonim cytuj
29-01-2021
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
29-01-2021

Sugerowane Tematy

Odsetki z alimentów a uszczerbek na zdrowiu.
Dzień dobry, Bardzo proszę o pomoc. Mąż spłaca odsetki z alimentów. W sierpniu przeszedł zawał i jest na L4. Jak wygląda teraz sprawa z ich płaceniem jeśli po 30-stu dniach przejmuje ZUS? Kto wtedy płaci, mąż na konto komornika? Nigdy nie był na tak długim L4 więc nie mamy już takiej wiedzy, a chciałby być na bieżąco z opłatami. Z góry dziękuję za odpowiedź....
Wypowiedzenie ubezpieczenia przez nowego nabywcę samochodu.
Klient kupił ode mnie samochód przy licytacji powiedział że zrezygnuje z ubezpieczenia, oczywiście tego nie zrobił auto zostało sprzedane na fv czy mogę jakoś odzyskać pieniądze za swoją składkę....
zwrot zasiłku do UP
Brat stracił pracę z powodu koronowirusa na koniec kwietnia. Zarejestrował się w urzędzie pracy gdzie został przyznany zasiłek dla bezrobotnych od czerwca dostał dodatek solidarnościowy z ZUS. Wczoraj się dowiedział że musi zwrócić zasiłek do urzędu pracy. Czy faktycznie musi oddać bo dodatek solidarnościowy dostał pomniejszony o kwotę zasiłku? Taką informację uzyskał telefonicznie z urzędu pracy....
Umowa o prace po zakończeniu stażu
Mam pytanie, kończy mi się staż, dostałam propozycję pracy, ale na takich samych warunkach wynagrodzenia jak na stażu (czyli na dzień dzisiejszy 1565 zł). Czy takie wynagrodzenie jest zgodne z obowiązującymi przepisami? Płaca minimalna na dzień dzisiejszy wynosi 3490 zł brutto jeśli się nie mylę. Jeśli mogą mnie zatrudnić na takich warunkach (nie ukrywam, że dla mnie niekorzystnych) to czy mogę beż ponoszenia konsekwencji zrezygnować? Staż mam z ...

Wyszukiwarka