Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).
Witam
Sprawa spadkowa. Moja babcia zostawiła testament notarialny w którym wszystko zapisuje mi .
Ustawowymi spadkobiercami są córki czyli moja mama i ciotka . Założyłam sprawę w sądzie o nabycie spadku gdzie podałam adres zameldowania ciotki w Polsce pod którym nie przebywa na stale bo pracuje w Anglii ,przyjeżdża na urlopy .
Pod tym adresem mieszka jej córka . Dziś na sprawie dowiedziałam się od Sędziny że żaden papier z sądu nie został o...
Witam.
Corka ma ustalone kontakty z ojcem na sali zabaw 3 razy w miesiacu i przy odpowiedniej pogodzie moze zabierac ja na spacer. Corka nie widziala swojego ojca 2 lata gdyz siedzial w wiezieniu za grozby do mnie i ma rowniez zakaz zblizania sie do mnie.corka nie chce isc do ojca a sala zabaw jest zamknieta z powodu pandemi.
Moje pytanie, czy cos mi grozi jesli nie dowoze corki na widzenia gdyz sala zabaw jest zamknieta a corka nie chce isc?...
Witam. Pracuje zarabiam ( legalnie w Polsce) odkładam sobie pewne kwoty na koncie w banku, czy po pewnym czasie urząd skarbowy może domagać się ode mnie abym z uzbieranej sumy np 80 tys musiała przelać do urzędu skarbowego jak to wygląda
...
Bardzo proszę o pomoc. Jak najlepiej rozwiązać poniższą sytuację?
25 lat temu moi rodzice kupili działkę, po jednej stronie mieszka bardzo kłótliwy sąsiad i niestety od jego strony zastali nierówną siatkę (o kształcie litery S). Rodzice domyślali się, ze granica jest przesunięta i faktycznie ostatnio (przy postępowaniu o drogę konieczną)okazało się, ze siatka stoi w taki sposób ze sąsiad zajmuje działkę moich rodziców (około 20-70cm) na całej je...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: