Współwłasność nieruchomości (PIT)

Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).

anonim cytuj
29-01-2021
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
29-01-2021

Sugerowane Tematy

Od czego zacząć upadłość konsumencką?
Chciałabym złożyć wniosek o upadłość konsumencka, czy zrobić to samemu czy lepiej przez biuro. I jak to wszystko wygląda?...
Czy właściciel ma prawo wchodzić do wynajmowanego domu
Witam.Dom wynajmowany na pół mieszkają w nim dwie rodziny(obce dla siebie).Czy właściciel ma prawo codziennie wchodzić do niego? Chodzi po całej klatce lokale są osobne do mieszkań.Od strychu do piwnicy codziennie przyjeżdża i sobie chodzi i sprawdza czym palimy co wyrzucamy do koszy czy sprzątamy....
jak odzysak pieniadze za brak mebli w zakupionym domu?
Kupuję dom, sprzedający w rozmowie z pośrednikiem zapewniają, że większość mebli zostanie, gdyż oni ze względu na wiek chcą kupić mieszkanie do 50 m2 i siłą rzeczy z 220 tam nie przeniosą. Dodatkowo podpisaliśmy umowę na 10 tys zł na meble kuchenne i agd. Poszłam im na rękę dając 2,5 miesiąca na wyprowadzkę, to jeszcze wykręcili grzejnik z garażu. Zostawili jedynie starą, odklejającą się zabudowę kuchni, zardzewiałą pralkę bosch i zestaw mebli z ...
Podstawa prawna do złożenia reklamacji w banku-utrata pieniędzy.
W dniu wczorajszym zostałam oszukana na olx. Wystawiłam ogłoszenie na OLX w sprawie sprzedaży. Odezwała się do mnie kobieta na whatsappie, że jest chętna na zakup i załatwi kuriera. Kazała mi wejść w link, który wyglądał jak strona inpostu, wybrałam swój bank i poproszono mnie o imię, nazwisko, hasło. Pani powiedziała, że przelew powinien dojść wieczorem. Po jakiejś godzinie ponownie do mnie napisała, że transakcja się nie powiodła i ponownie kaz...

Wyszukiwarka