Współwłasność nieruchomości (PIT)

Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).

anonim cytuj
29-01-2021
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
29-01-2021

Sugerowane Tematy

Zabudowa komórki lokatorskiej.
Kupiliśmy z mężem mieszkanie od dewelopera. Do mieszkania przynależy komórka lokatorska, która znajduje się w garażu podziemnym. Dla mnie wygląda bardziej jak boks na rowery, ale w akcie notarialnym mam zapis o komórce lokatorskiej. Brak w niej światła, najbliższa lampa jaka tam jest, świeci w części sąsiada. I teraz pytanie: czy taką komórkę można zgodnie z prawem zabudować? Zabudować, czyli na przykład zainstalować jakieś płyty zasłaniające w...
Opóźnienie w alimentach od dłużnika.
Komornik co miesiąc przelewa mi alimenty na dziecko ściągnięte od dłużnika. W Internecie przeczytałam, że niezwłocznie powinien mi te alimenty przekazać, jednak otrzymuję je po ponad tygodniu. W tytule przelewu jest informacja "alimenty na dzień 13..." a na moje konto wpływają po 20.... Czy to tak może być?...
Wezwanie do bycia rodziną zastępczą.
Członek z dalekiej rodziny, ale jednak spokrewniony, napisał list w desperacji, że wskaże mnie jako rodzinę zastępczą dla swojego dziecka (odebrano mu prawa). Myślę, że już dawno to dziecko jest w rodzinie zastępczej, ale chciałabym podpytać o kwestie prawne. Czy może przyjść do mnie wezwanie do stawienia się w sądzie w innym mieście, gdzie ja nawet nie wyrażam na to zgody. Nie chcę się tułać przez pół Polski, bo ktoś sobie wymyślił, że będą rodz...
Zwolnienie chorobowe.
Jeśli uzyskałam zwolnienie chorobowe w trakcie zatrudnienia, ale podczas zwolnienia nastąpił koniec zatrudnienia to czy zwolnienie chorobowe może być przedłużone pod koniec trwania obecnego?...

Wyszukiwarka