Współwłasność nieruchomości (PIT)

Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).

anonim cytuj
29-01-2021
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
29-01-2021

Sugerowane Tematy

Hotel podnosi cenę po zameldowaniu.
Witam. Zarezerwowaliśmy pobyt w hotelu ponad 2 miesiące temu. Dostaliśmy potwierdzenie rezerwacji. Wpłaciliśmy zaliczkę. Dostaliśmy fakturę zaliczkową. W wyznaczonym terminie stawiliśmy się w hotelu, dopłaciliśmy pozostałą kwotę, dostaliśmy FV. Zameldowano nas. Następnego dnia dostajemy informację, że zaszła pomyłka w systemie rezerwacyjnym z winy operatora płatności i nasz pobyt jest dużo droższy, i hotel domaga się dopłaty. Co w zaistniałej sy...
Służebność drogi dojazdowej.
Witam. Został kupiony garaż jakiś czas temu. W akcie notarialnym nie ma napisane nic o służebności drogi dojazdowej. Teraz administracja każe zapłacić. Twierdzą, że poprzedni właściciel miał w akcie notarialnym napisane o służebności drogi dojazdowej i nowy właściciel garażu to przejmuje. Pytanie brzmi: co teraz zrobić? Czy trzeba to płacić, skoro aktualny właściciel nie ma nic ma ten temat napisanego w akcie notarialnym?...
Dziedziczenie.
Czy osoba zmarła, które złożyła wniosek o spadek za życia będzie go dziedziczyć po śmierci. Czy wtedy podział majątku jest bez tej osoby zmarłej? Dowiedziałam się, że raczej dziedziczy skoro w momencie składania wniosku żyła, ale chcę się jeszcze upewnić....
Dane ojca w akcie urodzenia dziecka.
Chciałabym prosić o poradę odnośnie NN w akcie urodzenia. Jakie są procedury? Jak to wygląda po porodzie jeśli ojciec będzie chciał ubiegać się o uznanie ojcostwa? Kto płaci za testy? Na jaką pomoc mogę liczyć z racji tego, że alimentów automatycznie nie mogę pobierać?...

Wyszukiwarka