Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).
Witam, moje dziecko chodzi do prywatnego żłobka za który place sporo pieniędzy. Już któryś raz z kolei jest ono na kwarantannie z powodu kontaktu z chorym covid19 w tym żłobku. Czy mogę ubiegać się o częściowy zwrot czesnego i gdzie mam się udać bo żłobek nie chce mi zwracać pieniędzy ani obniżyć np. opłat za następny miesiąc? Mam e-mail z pisemna odmową....
Jestem w dość trudnej sytuacji i zastanawiam się nad ogłoszeniem upadłości konsumenckiej w Wielkiej Brytanii. Oczywiście nie jestem zainteresowany turystyką upadłościową gdyż mieszkam tu dłuższy czas...
Otóż w Polsce figuruje jako jeden z kredytobiorców na umowie kredytu hipotecznego. Zakładając, że sąd brytyjski orzeknie o upadłości konsumenckiej, to czy wyżej wspomniany kredyt stanie się wtedy z automatu wymagalny?...
Siostra była ubezpieczona w KRUS jako domownik od 01.01.1983 do14.09. 1985. Później ciężko chorowała i przeszła na rentę. W latach 17.01 1989 do 31.12. 1991 pracowała w Spółdzielni Inwalidów będąc jednocześnie na rencie w KRUS. Za ten okres ZUS przyznał jej 370 zł emerytury. Jednak KRUS poinformował że siostra nie ma prawa do wypłaty dwóch świadczeń tj. emerytury dla domownika z KRUS i emerytury z ZUS. Czy gdyby była ubezpieczona w KRUS jako właś...
Czy właściciel mieszkania, które wynajmuję, ma prawo podnieść czynsz z mocą wsteczną? Dostałam dzisiaj informację, że czynsz wzrósł od lutego i muszę dokonać dopłaty za te ubiegłe miesiące. Czy ta podwyżka nie powinna obowiązywać od miesiąca, w którym dostałam tę informację?
...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: