Współwłasność nieruchomości (PIT)

Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).

anonim cytuj
29-01-2021
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
29-01-2021

Sugerowane Tematy

Ograniczenie władzy rodzicielskiej.
Witam jakie dokumenty powinnam dodać do wniosku o uregulowanie kontaktów z dzieckiem ? Co najlepiej ująć we wniosku o ograniczeniu praw? ( chce decydować o edukacji, miejscu pobytu i leczeniu dziecka- dziecko niepełnosprawne -z ojcem często brak kontaktu, wyniki , lekarze go też nie interesują). Czy mogę złożyć wniosek o pokrycie kosztów utrzymania pół na pół czy tylko o alimenty? Na adwokata mnie nie stać -syn potrzebuje kosztownego leczeni...
Czy pracodawca może zwolnić stażystę z urzędu pracy?
Witam! Czy pracodawca może zwolnić stażystę z urzędu pracy który przebywa na l4? Obecnie przebywam na l4 od 5 dni. Czy ktoś się orientuje jak to wygląda?...
Zwrot zadatku.
Dzień dobry, Zawarłem umowę na usługę wymiany okna, termin realizacji wpisany na umowie to 8 tygodni, które minęły już 3 tygodnie temu. Wykonawca pobrał 1000 złotych zadatku. Kontaktowałem się z nim kilkukrotnie i zawsze jest jakaś wymówka, a to montażysta chory, a to grafik nieustalony i oddzwoni. Chciałem się dogadać bo nie widzi mi się czekać kolejne 8 tygodni u innego wykonawcy. No ale trudno. I teraz pytanie w jakiej formie mam dostarczyć w...
Jak nabyć działkę od rodziców?
Dzień dobry. Rodzice mojej żony mają działkę budowlaną , którą chcieliby nam przekazać . Jednak żona ma również siostrę , która jest bardzo konfliktowa. W jaki sposób możemy nabyć działkę od rodziców mojej żony, aby jej siostra nie mogła wnosić żadnych roszczeń nawet po śmierci ich rodziców ?...

Wyszukiwarka