Współwłasność nieruchomości (PIT)

Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).

anonim cytuj
29-01-2021
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
29-01-2021

Sugerowane Tematy

Opłaty komornicze
Proste pytanie, kto ponosi opłaty komornicze, wierzyciel czy dłużnik. I czy komornik ma prawo przetrzymywać pieniądze wierzyciela czy przekazać je od razu po pobraniu od dłużnika?...
Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania?
Babcia przekazała wnukowi testamentem odręcznym dom. Babcia posiada trzy córki. Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania, czyli mamie i dwóm ciociom? Jedna ciocia mieszkająca zagranicą poprosiła o to siostrzeńca. Wniosek o nabycie spadku będzie złożony do sądu. Proszę o informację....
Darowizna
Witam. Jeśli żona przed ślubem otrzymała od rodziny darowiznę pieniężna w kwocie wolnej od podatku bez zgłoszenia np. 6 lat temu. Potem wyszła za mąż to czy może te pieniądze przeznaczyć na budowę domu? Pozwolenie na budowę na 2 osoby i działka kupiona również na 2 osoby....
opieka nad chorym dzieckiem - zwrot zasiłku+odsetki
W momencie gdy byłam na zwolnieniu na opieke nad chorym dzieckie. u mnie w pracy zatrudnionych było ponad 20 osób, więc księgowa wypłaciła wynagrodzenie za okres opieki nad chorym dzieckiem. Po miesiącu ZUS również wypłacił mi zasiłek za opieke nad dzieckiem chorym. Teraz zus domaga się zwrotu zasiłku i doliczył odsetki. Błąd wyniknął z winy księgowej. Co mogę zrobić w danej sytuacji? Zwrot pieniędzy OK ale odsteki mam płacić, skoro to księgowa s...

Wyszukiwarka