Współwłasność nieruchomości (PIT)

Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).

anonim cytuj
29-01-2021
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
29-01-2021

Sugerowane Tematy

Alimenty z funduszu na dorosłe dziecko.
Moja córka w grudniu kończy 18 lat i nadal się uczy dostaję na nią alimenty z funduszu alimentacyjnego, gdzie składam wniosek o przedłużenie alimentów czy robi to córka jak skończy 18 lat....
nie udowodniona wada sprzętu / zwrot
Witam, Dwa dni temu sprzedałam Xboxa series s, kupujący testował sprzęt, oglądał, zatwierdził i kupił. Na następny dzień odezwał się z informacją, jako że sprzęt jest niesprawny. Wyłącza się podczas użytkowania i się przegrzewa. Na prośbę o załączenie dowodu tj. Filmiku na którym się rzekomo wyłącza, kupujący zareagował w stylu, nie będę nic nagrywał chce zwrot pieniędzy. Sprzęt był używany przez 4 miesiące, przez kilka osób i żadnej się takie...
wypadek w pracy przed podpisaniem umowy
Kochani mam kolejną prośbę o opinię. Syn po szkole 19 lat, zaczął pracę w jednym z wiodących marketów budowlanych. Nie miał rozmowy rekrutacyjnej, zapytano tylko czy chce pracować i polecono przyjść dnia następnego na stanowisko pracy- dział majsterkowanie i ogrodnictwo. Przez 2 tyg. syn nie otrzymywał umowy, choć go ,, cisnęłam,, aby się upomiał. We wtorek syn uległ wypadkowi w miejscu pracy, ma ucięty palec i paznokieć. Natychmiast udał się na ...
Darowizna przed ślubem.
Witam dostałem działkę przed ślubem, a po ślubie na wzięty wspólnie kredyt postawiliśmy dom. Kredyt i wszystkie rachunki spłacam sam, oraz wszystkie faktury są na mnie. Czy żonie należy się jakąkolwiek spłata? Jak to wygląda prawnie?...

Wyszukiwarka