Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).
Poruszam dziś temat, który dotknął mnie osobiście, mianowicie zakończyłem wczoraj stosunek pracy z szefem (informując go w wiadomości sms, że przyjdę omówić warunki mojego odejścia). Pracowałem tam przez 1,5 miesiąca i niestety przez ten czas nie mogłem, mimo nalegań, doczekać się umowy o pracę (w założeniu obiecana była umowa - zlecenie). Dziś, podczas skandalicznie przeprowadzonej rozmowy, zostałem poinformowany, że otrzymam wypłatę 10-tego, al...
Otwarty został testament po śmierci X.
X udzielił ustnego oświadczenia woli. W oświadczeniu zawarł informację, że majątek przekazuje obecnej żonie, a pozostałych spadkobierców ustawowych wydziedzicza z powodu braku kontaktu. Czy zachowek należy się wnukom X, które posiada z pierwszego małżeństwa?...
Witam moja córka z zięciem wynajęli mieszkanie w którym nie zamieszkali bo zięć zmarł umowa była na niego w umowie miała właścicielka zapis że przez pół roku nie musi oddawać kaucji. Czy w przypadku śmierci nie powinna postąpić uczciwe i oddać te pieniądze?...
Witam. Moja babcia (matka mojego taty) w 2020 roku przepisała na mnie jako wnuka swoją działkę i dom stojący na niej. Babcia była jedynym właścicielem tej nieruchomości. Babcia posiada dwójkę swoich dzieci tj. mojego ojca i jego siostrę (moją ciocię). Oprócz działki, którą na mnie przepisała posiadała także inną działkę z domem której właścicielami są babcia, mój tata i ciocia w proporcjach 50%-25%-25%. Babcia zmarła dwa tygodnie temu. Jak rozumi...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: