Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).
Mój dziadek miał trójkę rodzeństwa. Ich rodzice czyli moi pradziadkowie mieli dom, który od kilkunastu lat nie jest przez nikogo zamieszkiwany. Nigdy nic na nikogo nie było przepisywane. Rodzeństwo dziadka już nie żyje, został się sam. Teraz chce zrobić przepis. Tutaj pytanie czy całość domu należy już tylko do dziadka czy np. Do dzieci jego rodzeństwa też?...
Dzień dobry,
1) Jeżeli mąż przed ślubem otrzymał w darowiznę działkę , na której postawił dom - odbiór domu był miesiąc po ślubie czy ewentualnie po rozwodzie należy się żonie połowa domu i połowa działki ?
2) Jeżeli zona będąc Panna otrzymała notarialnie z zapisem dożywocia działkę z nieruchomością to czy ewentualnie po rozwodzie mężowi należałaby się połowa lub jakąś część?
3) Jeżeli żona po ślubie otrzymałabym notarialnie z zapisem dożywoc...
Czy jeśli firma nakazuje pracownikowi odbiór nadgodzin to te dodatkowe godziny , które musi dodać do odbieranych ( i przepracowanych rzeczywiście przez pracownika) może nakazać wybrać w innym terminie tzn . np. do końca okresu rozliczeniowego tj . w innym miesiącu ?
Przykład :
pracownik w styczniu miał w sumie 8 godzin przepracowanych nadgodzin - pracodawca nakazuje mu odebrać te 8 godzin 29 stycznia . Pracownik wybiera cały dzień ( 8 godzinny ...
Moi rodzice są po rozwodzie już ponad 10 lat. Mają razem mieszkanie, które utrzymywała/utrzymuje moja mama. Nikt tam nie mieszka. Mój tata zmarł, co z mieszkaniem teraz? Czyje ono teraz jest?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: