Współwłasność nieruchomości (PIT)

Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).

anonim cytuj
29-01-2021
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
29-01-2021

Sugerowane Tematy

ubezpieczenie zdrowotne
Witam, Czy to prawda, że po utracie pracy 30 dni jest jeszcze ważne ubezpieczenie zdrowotne? Pracowałem tylko tydzień, ale wiem że byłem ubezpieczony i wczoraj się pożegnaliśmy z pracodawcą. ...
Wynajem mieszkania
Hej! Chcemy z chłopakiem wynająć mieszkanie. Znaleźliśmy ogłoszenie, które nam bardzo odpowiada jej chodzi o metraż, warunki i lokalizację. W ogłoszeniu jest informacja, że nie płacimy stawki co miesiąc, a jednorazowo opłatę 10 000 zł na okres 6 miesięcy (ze wszystkim), potem możliwe przedłużenie umowy ( te 6 miesięcy nam odpowiada, bo akurat tyle tam będziemy).Czy spotkaliście się kiedyś z taką ofertą? Jak się zabezpieczyć, by właściciel nie wzi...
Sprzedaż przedmiotu na portalu ogłoszeniowym.
Witam, Sprzedałam na olx używany worek boxerski. Pani przyjechała , obejrzała go i kupiła. Po 5 dniach wysyła mi zdjęcie podartego worka i żąda zwrotu pieniędzy. Kiedy kupowała go worek nie miał wad. Czy ja powinnam jej oddać pieniądze?...
Czy mogę nie wyrazić zgody na pobyt w szpitalu z dzieckiem?
Witam . Potrzebuję porady . Jestem z dzieckiem z noworodkiem w szpitalu u którego 14 dni temu stwierdzono że może ma zapalenie płuc zrobili 2 prześwietlenia itp zmienili leczenie . Czy na kolejne zdjęcia mam prawo się nie zgodzić , ponieważ nie chce kolejnego promieniowania z RTG dla tak małego dziecka . I czy mogę się z dzieckiem wypisać na żądanie po ostatniej dawce antybiotyku ?...

Wyszukiwarka