Współwłasność nieruchomości (PIT)

Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).

anonim cytuj
29-01-2021
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
29-01-2021

Sugerowane Tematy

Wezwanie na Komendę Policji w charakterze świadka.
Witam, Dostałam dzisiaj pocztą wezwanie na Komendę Policji wezwanie w charakterze świadka w sprawie z art.286 kk. Nic więc nie jest napisane. Czy przed stawieniem się na komendzie mogę się dowiedzieć jakoś więcej szczegółów? Czy mogę poprosić o "przesłuchanie" przez telefon (mam małe dziecko)? Z góry dziękuję za pomoc....
Czy mam prawo nie podawać swojego PESELU bądź daty urodzenia firmie windykacyjnej??
Witam , wydzwania do mnie firma windykacyjna dość nieuprzejmi , Czy mam prawo podawać swój PESEL bądź datę urodzenia ? Powiedziałem , że nie mam obowiązku podawać to mi odpowiedziała babka , że lepiej abym podał bo potem może źle się skończyć dla mnie i się rozłączyłem ..Jest jakiś paragraf kodeks który mogę podać przy następnym telefonie od nich ? ...
Kupno działki przed ślubem.
Razem z narzeczonym planujemy zakup działki pod budowę domu z naszych oszczędności. Jak należy uiścić zapłatę za nieruchomość? Każdy po połowie ze swojego prywatnego konta? Czy ma to znaczenie z czyjego wyjdzie przelew? Dodam, że na budowę domu planujemy zaciągnąć wspólnie kredyt....
Nieuregulowane alimenty.
Witam jeśli ojciec dziecka nie płaci na dziecko i prawdopodobnie pracuje za granicą to jak mam odzyskać pieniądze ? Już 2 razy siedział w więzieniu za niepłacenie . 13 lat nie płaci a z funduszu nie dostane bo dochód przekracza....

Wyszukiwarka