Współwłasność nieruchomości (PIT)

Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).

anonim cytuj
29-01-2021
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
29-01-2021

Sugerowane Tematy

Ubieganie się o zachowek
Matka i jej mąż darowizną przepisują córce spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu w 2009 r (11 lat temu). Czy syn męża mamy (rencista z uznaną grupą inwalidzką, podobno inwalidzi maja inne prawa) moze w przyszłości ubiegać się o zachowek? Mieszkanie dostała matka jako główny najemca ale później dopisała męża, własnościowe prawo zostało wykupione za czasów małżeństwa. Nie wiem czy to ważne w tym wypadku, w akcie darczyńcy mają zapisane dożywo...
Dziedziczenie długu po rodzicach.
Witam. Rok temu zmarła matka mojego byłego męża. Miała dużo długów. Wczoraj na mój adres przyszło pismo z sądu z prośbą o wskazanie adresu byłego męża. Czy to oznacza że były mąż nie odrzucił spadku po matce ? Czy w związku z tym mój syn może mieć jakieś problemy ?...
Upadłość konsumencka a zadłużenie alimentacyjne.
Pan płacący alimenty(przez komornika) ogłasza(wyrokiem sądu) upadłość konsumencka. Czy komornik powinien poinformować o tym fakcie mamę która dostaje te alimenty oraz syndyka ?...
podatek dochodowy
Sprzedaż nieruchomości na poczet remontu domu. Jakie koszty mogę ponieść aby nie płacić podatku dochodowego od sprzazy(nie minęło 5 lat od jej nabycia) Czy jest gdzieś dokładnie sprecyzowane co mogę kupić a czego nie? Czy faktura wystawiona przez ekipę remontowa również podlega pod koszty poniesione związane z remontem?...

Wyszukiwarka