Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).
Moja córka w grudniu kończy 18 lat i nadal się uczy dostaję na nią alimenty z funduszu alimentacyjnego, gdzie składam wniosek o przedłużenie alimentów czy robi to córka jak skończy 18 lat....
Witam,
Dwa dni temu sprzedałam Xboxa series s, kupujący testował sprzęt, oglądał, zatwierdził i kupił.
Na następny dzień odezwał się z informacją, jako że sprzęt jest niesprawny. Wyłącza się podczas użytkowania i się przegrzewa. Na prośbę o załączenie dowodu tj. Filmiku na którym się rzekomo wyłącza, kupujący zareagował w stylu, nie będę nic nagrywał chce zwrot pieniędzy.
Sprzęt był używany przez 4 miesiące, przez kilka osób i żadnej się takie...
Kochani mam kolejną prośbę o opinię. Syn po szkole 19 lat, zaczął pracę w jednym z wiodących marketów budowlanych. Nie miał rozmowy rekrutacyjnej, zapytano tylko czy chce pracować i polecono przyjść dnia następnego na stanowisko pracy- dział majsterkowanie i ogrodnictwo. Przez 2 tyg. syn nie otrzymywał umowy, choć go ,, cisnęłam,, aby się upomiał. We wtorek syn uległ wypadkowi w miejscu pracy, ma ucięty palec i paznokieć. Natychmiast udał się na ...
Witam dostałem działkę przed ślubem, a po ślubie na wzięty wspólnie kredyt postawiliśmy dom. Kredyt i wszystkie rachunki spłacam sam, oraz wszystkie faktury są na mnie. Czy żonie należy się jakąkolwiek spłata? Jak to wygląda prawnie?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: