Współwłasność nieruchomości (PIT)

Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).

anonim cytuj
29-01-2021
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
29-01-2021

Sugerowane Tematy

Przedłużenie umowy w ciąży
Podjęłam zatrudnienie, w nowym miejscu nie wiedząc, że jestem w ciąży (wcześniej pracowałam u innego pracodawcy, ciągłość pracy jest zachowana). W nowej pracy mam 6-miesięczny okres próbny. Aktualnie jestem w 3 miesiącu ciąży. Przed podpisaniem umowy wstępnie ustaliłam z nowym pracodawcą, że po 3-4 miesiącach pracy podejmiemy temat dalszej współpracy. Czy muszę informować pracodawcę o ciąży podczas tej rozmowy? Czy mogę to „przemilczeć” i prosić ...
Czy jest możliwość sprawdzenia wiarygodności ukończenia studiów?
Witam, chcę zatrudnić pewną osobę na wyższe stanowisko ale po dostarczeniu od niej papierów, dyplom ukończenia politechniki wygląda trochę podejrzanie. Czy mam możliwość sprawdzenia wiarygodności ukończenia studiów jako pracodawca?...
Ekwiwalent za niewykorzystany urlop.
Czy należy mi się ekwiwalent za nie wykorzystany urlop? Dostałam umowę o pracę od marca ubiegłego roku, w czerwcu poszłam na zwolnienie lekarskie ze względu na ciążę. Umowa skończyła mi się w marcu tego roku. Nie wykorzystałam ani jednego dnia urlopu, pracodawca twierdzi że nie należy mi się, ma rację?...
wydziedziczenie
Dzień dobry. Czy może ktoś mi przybliżyć prawo spadkowe. Co mam zrobić, jeżeli zostałem wydziedziczony przez ojca? Testamentem na rzecz moich snów....

Wyszukiwarka