Współwłasność nieruchomości (PIT)

Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).

anonim cytuj
29-01-2021
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
29-01-2021

Sugerowane Tematy

Dzierżawa pola.
Witajcie, na dzierżawionym polu pojawił się inny dzierżawca na dziko który już obsiał . Mam umowę na 10 lat z datą pewną, która się kończy w 2025r. Właściciel stwierdził żebyśmy to załatwiłi między sobą, że on się nie miesza w to, więc Proponowałem polubowne rozwiązanie problemu jako rekompensatę za wcześniejsze rozwiązanie umowy z właścicielem jednak ten co zasiał nie chce o tym słyszeć. Miał ktoś podobny problem?, jak to rozwiązać ?...
kwarantanna
Witam. Matka znajomej 02.11 dostała skierowanie na wymaz, dzisiaj je zrobiła (03.11) wyniki mają być w czwartek (05.11). Jak jest teraz z kwarantanna? Wiadomo, że jej matka musi odbyć kwarantanne do wyników a w razie pozytywnego wyniku bodajże jest teraz 10/14 dni od dnia skierowania (?). A jak z moją koleżanką? Może wychodzić z domu do wyników, czy od dnia skierowania razem z matką musi zostać w domu?...
Upadłość konsumencka? Czy żeby się o to starać trzeba mieć komornika na pensji?
Kto może starać się o upadłość konsumencka? Czy żeby się o to starać trzeba mieć komornika na pensji?...
pozew rozwodowy
Został złożony pozew rozwodowy bez orzekaniu o winie. Pozwanego nie było w domu gdy kopia pozwu została do niego wysłana i nie odpowiedział na awizo. Czy będzie to miało wpływ na dalszy przebieg rozwodu?...

Wyszukiwarka