Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).
Witam czy 4 lata po rozwodzie można żądać od byłego męża spłaty. Zaznaczam nie było intercyzy, mąż miał pełno długów sprzedał dom ja nie byłam dopisana do aktu notarialnego z powodu tych zadłużeń. Mnie po rozwodzie nie spłacił bo twierdził ze mi się nic nie należy. Mamy dorosłą córkę....
Siostra założyła kamery. W sierpniu był przepis. Mama ma do końca życia możliwość mieszkania a ja do końca maja 2023. Czy ma prawo założyć kamery na podwórku?
...
Najemca podpisał że mną umowę końcem października. Nie płaci całej kwoty najmu oraz przekracza terminy. Wciąż kłamie, pisząc że przelał. Zobowiązał się przepisać liczniki i tego nie zrobił. Nie są to zaległości całego czynszu, ale kwoty kilkuset zł/MC. Umowa na czas określony.
Jak to ugryźć? Czy, skoro podpisał umowę wiedząc, że nie ma dochodów, to podlega pod oszustwo? Jest jakiś sposób, by się wyplątać z tego najmu? Podwyższenie czynszu np?...
Pracodawca żąda od pracownika zaplanowania urlopu na cały następny rok, zostawiając 4 dni urlopu na żądanie?, a potem i tak zmusza go do wybrania całego urlopu, także na żądanie do końca roku, czyli wzywa go do siebie i każe wypisywać wnioski urlopowe. Narzuca też ile dni urlopu można zaplanować, w danym kwartale. Czy to jest zgodne z przepisami prawa pracy?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: