Współwłasność nieruchomości (PIT)

Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).

anonim cytuj
29-01-2021
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
29-01-2021

Sugerowane Tematy

Przedłużenie zakazu zbliżania.
Czy po rozwodzie można wnioskować o przedłużenie zakazu zbliżania?...
Adoptacja psa bez wiedzy właściciela, co zrobić
Chcemy adoptować kilkuletniego psa od osoby prywatnej z innego miasta (400 km). Poprosiliśmy właściciela, żeby dostarczył nam książeczkę zdrowia. Okazało się, że pies jest zarejestrowany na małżonkę (małżeństwo jest w trakcie rozwodu i partnerka utrudnia wszelkie działania) i książeczka jest u niej. Weterynarz nie chce wydać panu żadnych dokumentów. Co my, jako przyszli właściciele mamy zrobić w takiej sytuacji, żeby nie mieć problemów?...
Czy pracodawca może wysłać pracownika na urlop bezpłatny bez jego zgody?
Dzień dobry. Proszę o poradę. Pracodawca podczas przerwy świątecznej (3 dni robocze) zamyka zakład. Czy może w tym czasie nakazać pracownikowi wzięcie bezpłatnego urlopu ponieważ nie ma on już normalnego urlopu?...
Komornik za alimenty.
Witam mam takie pytanie. Mam około 100 tyś. Zaległego długu za alimenty, a moje dzieci mają już po 30 lat. Więc jak pójdę do pracy na umowę o prace to komornik będzie mi zajmował 60% wypłaty za zaległe alimenty, czy tylko do najniższej krajowej, a tamten dług będzie rósł? I czy sam wtedy mógłbym z najniższej krajowej wpłacać?...

Wyszukiwarka