Współwłasność nieruchomości (PIT)

Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).

anonim cytuj
29-01-2021
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
29-01-2021

Sugerowane Tematy

Alimenty na niepełnosprawne dziecko.
Witam. Od 20 lat nie podwyższałam alimentów, obecnie mam 280zł. Chce zrobić podwyżkę, córka ma 25 lat i jest niepełnosprawna. Pobieram na nią zasiłki i świadczenia. Nie wiem jak uzasadnić może ktoś pomoże....
Reklamacja obuwia.
Zakupiłam pod koniec styczni 2023 roku obuwie - kozaki skórzane. Chodziłam w nich do końca sezonu, czyli mniej więcej 1,5 miesiąca. Po sezonie, zabezpieczone obuwie trafiło w pudełku na przechowanie. W połowie grudnia 2023, buty wróciły do użytku, ale po pierwszej „chlapie” okazało się, że przecieka lewy but. Złożyłam w sklepie reklamację, buty trafiły do producenta, który uznał reklamację i zadeklarował naprawę. Buty wróciły, zaczęłam ich ponown...
Dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów. Czy jest możliwość cofnięcia go?
Witam. Jeżeli znajomy ma dożywotni sądowy zakaz prowadzenia pojazdów. Czy jest możliwość cofnięcia tego zakazu ?...
Odmowa warunków zabudowy.
Witam mam działkę w warszawie niestety urząd nie chce wydać mi warunków zabudowy ponieważ w promieniu 75m nie ma żadnych budynków do których mogli by się odnieść. Najbliższe zabudowania (domy bliźniaki) znajdują się w odległości 150m. Proszę o poradę co mogę w takiej sytuacji zrobić....

Wyszukiwarka