Współwłasność nieruchomości (PIT)

Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).

anonim cytuj
29-01-2021
Bardzo dziękuję.

anonim cytuj
29-01-2021

Sugerowane Tematy

Ukończenie szkoły, zakończenie renty, umowa zlecenie
Witam, Opiszę sytuację. W lipcu ukończyłam szkołę i zakończyła mi się renta. Pracowałam na umowę zlecenie. Nikt nie poinformował mnie o przymusie dostarczenia zaświadczenia o ukończeniu studiów i zakończeniu renty. Dziś otrzymałam telefon że z mojej winy została naliczona nieodpłatna, składki i muszę oddać 582 zł pracodawcy za lipiec i sierpień i naliczą jeszcze za wrzesień i październik. Czy coś takiego jest legalne ? Co mogę zrobić w takiej sy...
Cofnięcie zajęcia komorniczego za alimenty.
Witam czy jeśli matka mojego dziecka wycofa u komornika o ściąganie alimentów to automatycznie zejdzie mi z konta?...
Koszty procesu w przypadku cofnięcia pozwu.
Dzień dobry, czy można cofnąć pozew? Termin rozprawy jest już ustalony. Czy muszę ponieść jakieś koszty za cofnięcie pozwu i odwołanie rozprawy?...
Była partnerka uniemożliwia mi kontakt z dzieckiem.
Była partnerka uniemożliwia mi kontakt z dzieckiem , odmawia spotkań lub nie zezwala na opiekę bez jej obecności . Podczas jej obecności zbiera informacje którymi później mataczy oraz reżyseruje . Co mogę zrobić w takiej sytuacji ? Jak zabezpieczyć kontakt z dzieckiem ?...

Wyszukiwarka