Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).
W udzielonej pożyczce prywatnej podałem termin do zapłaty . Termin już dawno upłynął ale nie mam w umowie zapis że mogę tą umowę wypowiedzieć . Co mogę zrobić ? Napisać nakaz zapłaty ? Czy jednak mogę wypowiedzieć tą umowę z czasem natychmiastowym bez zachowania okresu 6 tygodniu ?...
Mieszkam w kamienicy od ponad 30 lat. Mieszkanie jest wynajmowane. Pierwsza umowa to umowa z miastem później przejął to właściciel. Mam kilka pytań:
1. Główny najemca ok 15 lat temu zmarł umowę o najem przejęła siostra Umowa była pisemna i od około 5 lat właściciel wysyła aneksy do umowy pocztą: np w kwietniu dostaliśmy aneks o podwyżce czynszu. Żaden z aneksów nie był podpisywany. Dziś czytam że taki aneks jest nie ważny bo siostra to nie podpi...
Mam pytanie dotyczące OC.
Pojazd w ramach szkody całkowitej z OC sprawcy idzie do ubezpieczyciela.
Ubezpieczyciel sprzedaje wrak.
Co z polisą?
Nowy właściciel korzysta z dotychczasowej polisy?
Wrak jest sprzedany za kwotę niewiele wyższą od ceny polisy (innymi słowy kupujący wrak dostaje polisę za free).
Czy może można wypowiedzieć polisę i odzyskać wydane na nią pieniądze?
(proporcjonalnie do pozostałego okresu)....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: