Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).
Dzień dobry, jestem ojcem dwóch corek, które bardzo kocham. Kilka lat po rozwodzie i opiece naprzemiennej jedna z moich córek zaczęła mieć problemy z matką i jej byłym partnerem. Córka podcięła sobie żyły będąc pod opieka matki. W czasie mojej opieki, zauwazylem to od razu, rozpocząłem z córką terapie u lekarza psychiatry. Najpierw farmakologiczna, która miała przygotowac córkę do terapii z psychologiem. Córka zaczęła być nastawiana przeciwko mni...
Witam mam pytanie.
Jest nas 4 z mamą. Mamą chce swój udział domu przepisać na mnie oraz na 1 z braci, 2 brat się nie zgadza za swój udział i żąda sporo spłaty. Ale pytanie brzmi jak mama może przepisać swój udział z opcją, żeby brat w przyszłości nie mógł dostać zachowku? Czy brat o takim przepisie musi być poinformowany?
Oraz czy zapisek u notariusza, że ja będę mamie płacił dożywotnią rentę uchroni mnie kiedyś przed zachowkiem?
Proszę o konk...
Jest jakiś paragraf zeby odwołać się od składania zeznań w sądzie jako świadek w sprawie rozodowej? Wiem ze cokolwiek bym nie powiedziała będzie zle i boję się ze osoby pokrzywdzone moimi zeznaniami będą chciały uprzykrzyc mi zycie...
...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: