Dzień dobry. Po śmierci mamy dziedziczę nieruchomość po 1/2 z siostrą. Czy składając do US PIT wpisuję szacowaną wartość całej nieruchomości, czy tylko swojej części?
anonim cytuj
29-01-2021
Jak rozumiem chodzi o SD Z2 (zgłoszenie spadku do zwolnienia z podatku od spadku) nie PIT.
Zgłasza się nabyte udziały w przedmiotach należących do spadku i podaje się wartość udziału.
W formularzu wyraźnie jest napisane: Wartość rynkowa nabytej rzeczy lub nabytego prawa majątkowego (udziału) w dniu powstania obowiązku podatkowego (w zł).
Jeśli rodzic w prezencie przy rodzeństwie dał mi 20.000 zł to rodzeństwo może w przyszłości domagać się zachowku z tej kwoty? Proszę o pomoc bo brat tak z zazdrością patrzył, a rodzice są po 90-tce....
Umowa B2B jako programista. W umowie napisane jest tylko, że czas wypowiedzenia wynosi 2 miesiące. Czy jes coś co reguluje od kiedy czas wypowiedzenia będzie się liczył ? Od dnia zgłoszenia, czy od końca miesiaca lub początku następnego miesiąca po złożeniu wypowiedzenia ?...
Pracowałam 5 lat na umowie o pracę w kioskoportierni. W czerwcu dostałam wypowiedzenie którego nie podpisałam gdyż data zatrudnienia na wypowiedzeniu była 1.01.22 r. Wypowiedzenie odebrałam z poczty. Pracodawca zakończył swoją działalność z datą 17.07.22. Moje pytanie jest czy należy mi się 3 miesięczne wypowiedzenie i należna wypłata. Pracodawca liczy wypowiedzenie od czerwca mimo nie podpisania przeze mnie wypowiedzenia....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: