Witam.
Nigdy nie wniosłam do sądu o alimenty dla syna. Ojciec dziecka 2x zapłacił synowi pieniążki przekazem pocztowym o tytule: ALIMENTY ZA MIESIĄC 09, 10,11 na syna.....
Teraz pisze Pozew o Alimenty dla mojego syna. Czy sąd może uwzględnić te 2 przekazy jako alimenty mimo że nigdy nic nie było sadownie ustalone?
anonim cytuj
26-01-2021
Alimenty nie muszą być ustalane sądownie, a zatem dobrowolne wpłaty o takim tytule w przelewie są świadczeniami alimentacyjnymi.
Dzień dobry, dostaliśmy list z urzędu z zawiadomieniem o wszczęciu postępowania administracyjnego o nałożenie kary pieniężnej za przekroczenie czasu na rejestracje pojazdu. Czy jest szansa na jakiekolwiek odwołanie się? Proszę o pomoc...
Potrzebuje porady w takiej sytuacji.
Jestem współwłaścicielem mieszkania razem z siostrą.
Nie mieszkam tam, mieszkanie zajmuje siostra. Od ok 3 lat nie płaci czynszu, otrzymałam pozew oraz nakaz zapłaty.
Chce znieść współwłasność żeby nie musieć więcej odpowiadać za jej długi.
Siostra nie będzie w stanie mnie spłacić, i pewnie nie będzie miała środków na zakup mieszkania przy ewentualnej sprzedaży obecnego, ma dwójkę dzieci.
Czy w takiej syt...
Witam, koleżanka ma dostać pieniądze od rodziców, z tego co przeczytała kwota wolna od podatku to 36 120 zł, jeżeli dostanie 35 tysięcy zł, to może dostać je w gotówce skoro ta kwota jest zwolniona z podatku czy musi być to przekazane na konto aby było wiadomo skąd je dostała?...
Witam. Został kupiony garaż jakiś czas temu. W akcie notarialnym nie ma napisane nic o służebności drogi dojazdowej. Teraz administracja każe zapłacić. Twierdzą, że poprzedni właściciel miał w akcie notarialnym napisane o służebności drogi dojazdowej i nowy właściciel garażu to przejmuje.
Pytanie brzmi: co teraz zrobić? Czy trzeba to płacić, skoro aktualny właściciel nie ma nic ma ten temat napisanego w akcie notarialnym?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: