Przebywam na urlopie wychowawczym i chcę złożyć wypowiedzenie o pracę.

Witam, przebywam obecnie na urlopie wychowawczym, ale chcę złożyć wypowiedzenie o pracę. Czy składam tylko to wypowiedzenie i automatycznie urlop mi się kończy czy muszę jakieś osobne pismo w tej sprawie złożyć?
anonim cytuj
31-08-2022
Składając wypowiedzenie urlop wychowawczy się nie przerywa. Jeśli jest przyznany na dłużej niż okres wypowiedzenia to kończy się wraz z końcem okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
31-08-2022
Czyli jeżeli rozwiąże umowę za porozumieniem stron z dniem 31 sierpnia, to wtedy też automatycznie kończy mi się wychowawczy i nic dodatkowo składać nie muszę, tak?

anonim cytuj
01-09-2022
Tak

anonim cytuj
01-09-2022
Dziękuję bardzo za informację

anonim cytuj
01-09-2022
Witam, przebywam obecnie na urlopie wychowawczym, ale chcę złożyć wypowiedzenie o pracę. Czy składam tylko to wypowiedzenie i automatycznie urlop mi się kończy czy muszę jakieś osobne pismo w tej sprawie złożyć?

Zgodnie z art. 186¹ § 1 Kodeksu pracy, urlop wychowawczy nie jest równoznaczny z zawieszeniem umowy o pracę, ale jedynie z zawieszeniem obowiązku świadczenia pracy. Złożenie wypowiedzenia podczas korzystania z urlopu wychowawczego powoduje, że umowa o pracę wygasa z upływem okresu wypowiedzenia. Osobne pismo dotyczące zakończenia urlopu wychowawczego nie jest więc wymagane.

Składając wypowiedzenie urlop wychowawczy się nie przerywa. Jeśli jest przyznany na dłużej niż okres wypowiedzenia to kończy się wraz z końcem okresu wypowiedzenia.

To prawda. Urlop wychowawczy trwa niezależnie od złożenia wypowiedzenia. Jeżeli okres wypowiedzenia jest krótszy niż czas, na który został przyznany urlop wychowawczy, umowa o pracę rozwiązuje się z upływem okresu wypowiedzenia, a tym samym kończy się także korzystanie z urlopu.

Czyli jeżeli rozwiąże umowę za porozumieniem stron z dniem 31 sierpnia, to wtedy też automatycznie kończy mi się wychowawczy i nic dodatkowo składać nie muszę, tak?

Tak, jeśli umowa o pracę zostanie rozwiązana za porozumieniem stron z konkretnym dniem, w tym przypadku 31 sierpnia, to korzystanie z urlopu wychowawczego kończy się wraz z dniem rozwiązania umowy. Nie jest wymagane składanie dodatkowych dokumentów w tej sprawie.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Pomyłka banku a odpowiedzialność klienta.
Mama spłaciła kredyt przed czasem w banku X. W Banku pracownica powiedziała, że mama otrzyma jeszcze około 15 tys. zwrotu za spłatę przed czasem. Kredyt spłacony 20.02. a 22.02 bank wpłaca na konto ponad 170 tys. jako zwrot od spłaconego kredytu, zaś wieczorem zabiera z powrotem z konta. Czy to legalne żeby bank przelewał i zabierał pieniądze bez zgody właściciela?...
na kogo przechodzi prawo do działki ROD po śmierci właściciela?
Mam pytanie o dobre wyjście z trudnej sytuacji. Rodzice nabyli działkę ROD ponad 30 lat temu. Działka była należycie pielęgnowana. Sądziłam z rodzicami drzewka...kwiaty... Miała dyplomy itp. Matka zmarła 10 lat temu. Więc ojciec sam został i pomagałam mu jak zawsze wcześniej. Rok później tata się ożenił z kobietą ze wsi .Nie interesowała się zbytnio działką ale z przymusu chodzila. Natomiast mi i bratowej zabraniała oskarżając nas że jesteśmy je...
Umowa dożywocia
Chciałam zapytać czy dobrze rozumiem jedną rzecz. Mniej więcej nakreślę sytuacje- mój brat zmarł, jednak ma córkę (nieletnią) która w zeszłym roku w spadku nabyła część mojego rodzinnego domu z części mojego ojca, w skrócie ja i ona mamy po 1/6 domu moja mama ma 4/6. Jej matka jest złą kobietą i chce abyśmy my we dwie miały po połowie (strasznie się sądziła z nami po śmierci brata, podła baba, nie chcemy do tego dopuścić, zwłaszcza że ja nie mam ...
Zasiłek macierzyński a bezrobocie.
Pracownikowi urodziło się dziecko. Matka jest bezrobotna więc nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego. Czy w takiej sytuacji pracownik też nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego, który mógłby wziąć za matkę?...

Wyszukiwarka