Przebywam na urlopie wychowawczym i chcę złożyć wypowiedzenie o pracę.

Witam, przebywam obecnie na urlopie wychowawczym, ale chcę złożyć wypowiedzenie o pracę. Czy składam tylko to wypowiedzenie i automatycznie urlop mi się kończy czy muszę jakieś osobne pismo w tej sprawie złożyć?
anonim cytuj
31-08-2022
Składając wypowiedzenie urlop wychowawczy się nie przerywa. Jeśli jest przyznany na dłużej niż okres wypowiedzenia to kończy się wraz z końcem okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
31-08-2022
Czyli jeżeli rozwiąże umowę za porozumieniem stron z dniem 31 sierpnia, to wtedy też automatycznie kończy mi się wychowawczy i nic dodatkowo składać nie muszę, tak?

anonim cytuj
01-09-2022
Tak

anonim cytuj
01-09-2022
Dziękuję bardzo za informację

anonim cytuj
01-09-2022
Witam, przebywam obecnie na urlopie wychowawczym, ale chcę złożyć wypowiedzenie o pracę. Czy składam tylko to wypowiedzenie i automatycznie urlop mi się kończy czy muszę jakieś osobne pismo w tej sprawie złożyć?

Zgodnie z art. 186¹ § 1 Kodeksu pracy, urlop wychowawczy nie jest równoznaczny z zawieszeniem umowy o pracę, ale jedynie z zawieszeniem obowiązku świadczenia pracy. Złożenie wypowiedzenia podczas korzystania z urlopu wychowawczego powoduje, że umowa o pracę wygasa z upływem okresu wypowiedzenia. Osobne pismo dotyczące zakończenia urlopu wychowawczego nie jest więc wymagane.

Składając wypowiedzenie urlop wychowawczy się nie przerywa. Jeśli jest przyznany na dłużej niż okres wypowiedzenia to kończy się wraz z końcem okresu wypowiedzenia.

To prawda. Urlop wychowawczy trwa niezależnie od złożenia wypowiedzenia. Jeżeli okres wypowiedzenia jest krótszy niż czas, na który został przyznany urlop wychowawczy, umowa o pracę rozwiązuje się z upływem okresu wypowiedzenia, a tym samym kończy się także korzystanie z urlopu.

Czyli jeżeli rozwiąże umowę za porozumieniem stron z dniem 31 sierpnia, to wtedy też automatycznie kończy mi się wychowawczy i nic dodatkowo składać nie muszę, tak?

Tak, jeśli umowa o pracę zostanie rozwiązana za porozumieniem stron z konkretnym dniem, w tym przypadku 31 sierpnia, to korzystanie z urlopu wychowawczego kończy się wraz z dniem rozwiązania umowy. Nie jest wymagane składanie dodatkowych dokumentów w tej sprawie.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak ostrzec przed nieudciwym najemcą
Czy na grupie FB można ostrzec innych przed nieuczciwym najemcą (wstawiając link do jego profilu), który nie zapłacił za kilka miesięcy, za aktualny wynajem i szuka kolejnego miejsca pod wynajem?...
Wycofanie się z umowy przedwstępnej.
Doszło do umowy przedwstępnej notarialnej sprzedaży nieruchomości. Sprzedający - ja (1/2 udziałów w lokalu) oraz druga osoba (partnerka, 1/2 udziałów). Kupujący - 1 osoba. Wpłacony zadatek przez kupującego po 25 tyś dla każdego z nas (na jedno konto). Pouczeni wszyscy o 389, 390, 394 KC w akcie. Z przyczyn niezależnych od nas, musimy wycofać się ze sprzedaży (mieszkanie w którym mieliśmy zamieszkać, niestety nie jest dostępne i nie mamy gdzie pó...
Potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę.
Witam proszę o pomoc. potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. obecnie testament jest w rękach brata mojego ś.p. taty i nie chce mi go pokazać. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę. ...
Wypadek w pracy.
Potknięcie w pracy. Pracodawca chce przenieść całą winę na pracownika. Sytuacja wygląda następująco - podczas przemieszczania się w zakładzie nastąpiło potknięcie o drewniany element czego następstwem była utrata równowagi i uderzenie kciukiem o metalowy przedmiot. Pracodawca twierdzi, że miejsce było dobrze oświetlone oraz czyste ( oprócz drewnianego przedmiotu) i jedynie moja nieuwaga jest wina wypadku. Czy jest jakaś szansa obrony pracownika?...

Wyszukiwarka