Przebywam na urlopie wychowawczym i chcę złożyć wypowiedzenie o pracę.

Witam, przebywam obecnie na urlopie wychowawczym, ale chcę złożyć wypowiedzenie o pracę. Czy składam tylko to wypowiedzenie i automatycznie urlop mi się kończy czy muszę jakieś osobne pismo w tej sprawie złożyć?
anonim cytuj
31-08-2022
Składając wypowiedzenie urlop wychowawczy się nie przerywa. Jeśli jest przyznany na dłużej niż okres wypowiedzenia to kończy się wraz z końcem okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
31-08-2022
Czyli jeżeli rozwiąże umowę za porozumieniem stron z dniem 31 sierpnia, to wtedy też automatycznie kończy mi się wychowawczy i nic dodatkowo składać nie muszę, tak?

anonim cytuj
01-09-2022
Tak

anonim cytuj
01-09-2022
Dziękuję bardzo za informację

anonim cytuj
01-09-2022
Witam, przebywam obecnie na urlopie wychowawczym, ale chcę złożyć wypowiedzenie o pracę. Czy składam tylko to wypowiedzenie i automatycznie urlop mi się kończy czy muszę jakieś osobne pismo w tej sprawie złożyć?

Zgodnie z art. 186¹ § 1 Kodeksu pracy, urlop wychowawczy nie jest równoznaczny z zawieszeniem umowy o pracę, ale jedynie z zawieszeniem obowiązku świadczenia pracy. Złożenie wypowiedzenia podczas korzystania z urlopu wychowawczego powoduje, że umowa o pracę wygasa z upływem okresu wypowiedzenia. Osobne pismo dotyczące zakończenia urlopu wychowawczego nie jest więc wymagane.

Składając wypowiedzenie urlop wychowawczy się nie przerywa. Jeśli jest przyznany na dłużej niż okres wypowiedzenia to kończy się wraz z końcem okresu wypowiedzenia.

To prawda. Urlop wychowawczy trwa niezależnie od złożenia wypowiedzenia. Jeżeli okres wypowiedzenia jest krótszy niż czas, na który został przyznany urlop wychowawczy, umowa o pracę rozwiązuje się z upływem okresu wypowiedzenia, a tym samym kończy się także korzystanie z urlopu.

Czyli jeżeli rozwiąże umowę za porozumieniem stron z dniem 31 sierpnia, to wtedy też automatycznie kończy mi się wychowawczy i nic dodatkowo składać nie muszę, tak?

Tak, jeśli umowa o pracę zostanie rozwiązana za porozumieniem stron z konkretnym dniem, w tym przypadku 31 sierpnia, to korzystanie z urlopu wychowawczego kończy się wraz z dniem rozwiązania umowy. Nie jest wymagane składanie dodatkowych dokumentów w tej sprawie.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

ponowny wniosek o dozór elektroniczny
wiem że złożenie ponownego wniosku o dozór elektroniczny przed upływem 3 miesięcy od wydania odmownej decyzji zostaje bez rozpatrzenia. Gdzieś jednak usłyszałam iż warto złożyć na dwa tygodnie przed upływem tych 3 miesięcy aby nadać bieg sprawie - czy to prawda?...
Czy mogę nie wyrazic zgody na wymianę piecy przez spółdzielnię mieszkaniową?
Spółdzielnia Mieszkaniowa w przyszłym roku będzie likwidować piecyki gazowe, ponieważ ciepła woda będzie z rur. Jak się dowiedziałam wszyscy muszą wyrazić zgodę. Nie chce rezygnować z gazu ponieważ jest dużo tańsze. Mam mieszkanie własnościowe i czy spółdzielnia może decydować w takiej sprawie....
Duplikat świadectwa po likwidacji szkoły.
Witam, Potrzebuję odpisu mojego świadectwa ukończenia egzaminu dojrzałości i świadectwa z ostatniej klasy szkoły średniej. Problem polega na tym, że szkoła do której uczęszczałem już nie istnieje. Gdzie mogę starać się o takie odpisy ? Pozdrawiam...
Co jeśli nie ma mnie w domu podczas kontroli ZUS?
Jestem na L4 na cały miesiąc. L4 mogę chodzić mam pieska i mieszkam sama, na zakupy muszę iść. Jak kontrola będzie u mnie mam obowiązek zaprosić do domu czy nie ? Czy paragony od sklepu wystarczą ? Mogę iść prywatnie do innego lekarza np. dentysta jak jestem na L4??...

Wyszukiwarka