Przebywam na urlopie wychowawczym i chcę złożyć wypowiedzenie o pracę.

Witam, przebywam obecnie na urlopie wychowawczym, ale chcę złożyć wypowiedzenie o pracę. Czy składam tylko to wypowiedzenie i automatycznie urlop mi się kończy czy muszę jakieś osobne pismo w tej sprawie złożyć?
anonim cytuj
31-08-2022
Składając wypowiedzenie urlop wychowawczy się nie przerywa. Jeśli jest przyznany na dłużej niż okres wypowiedzenia to kończy się wraz z końcem okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
31-08-2022
Czyli jeżeli rozwiąże umowę za porozumieniem stron z dniem 31 sierpnia, to wtedy też automatycznie kończy mi się wychowawczy i nic dodatkowo składać nie muszę, tak?

anonim cytuj
01-09-2022
Tak

anonim cytuj
01-09-2022
Dziękuję bardzo za informację

anonim cytuj
01-09-2022
Witam, przebywam obecnie na urlopie wychowawczym, ale chcę złożyć wypowiedzenie o pracę. Czy składam tylko to wypowiedzenie i automatycznie urlop mi się kończy czy muszę jakieś osobne pismo w tej sprawie złożyć?

Zgodnie z art. 186¹ § 1 Kodeksu pracy, urlop wychowawczy nie jest równoznaczny z zawieszeniem umowy o pracę, ale jedynie z zawieszeniem obowiązku świadczenia pracy. Złożenie wypowiedzenia podczas korzystania z urlopu wychowawczego powoduje, że umowa o pracę wygasa z upływem okresu wypowiedzenia. Osobne pismo dotyczące zakończenia urlopu wychowawczego nie jest więc wymagane.

Składając wypowiedzenie urlop wychowawczy się nie przerywa. Jeśli jest przyznany na dłużej niż okres wypowiedzenia to kończy się wraz z końcem okresu wypowiedzenia.

To prawda. Urlop wychowawczy trwa niezależnie od złożenia wypowiedzenia. Jeżeli okres wypowiedzenia jest krótszy niż czas, na który został przyznany urlop wychowawczy, umowa o pracę rozwiązuje się z upływem okresu wypowiedzenia, a tym samym kończy się także korzystanie z urlopu.

Czyli jeżeli rozwiąże umowę za porozumieniem stron z dniem 31 sierpnia, to wtedy też automatycznie kończy mi się wychowawczy i nic dodatkowo składać nie muszę, tak?

Tak, jeśli umowa o pracę zostanie rozwiązana za porozumieniem stron z konkretnym dniem, w tym przypadku 31 sierpnia, to korzystanie z urlopu wychowawczego kończy się wraz z dniem rozwiązania umowy. Nie jest wymagane składanie dodatkowych dokumentów w tej sprawie.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

scalenie działek
Witam serdecznie. Otrzymałem w darowiźnie działkę rolno-budowlaną, która niestety jest dość wąska. Właścicielem przyegajacej obok działki równie wąskiej jest mój brat. Mamy plan aby scalić je razem tak żeby można było coś sensownego wybudować lub sprzedać jako całość. Jeśli ja kupię od brata to współwłaścicielką będzie moja żona. Czy to nie będzie problem przy wniosku o scalenie działek? Może formą darowizny... Tylko jak to można zrobić w pros...
Zatrudnienie po okresie próbnym 3 miesięcznym.
Dzień dobry, Umowa o pracę na okres próbny do dzisiaj. W umowie zawarto że po okresie próbnym strony postanawiając zawrzeć umowę na czas określony powyżej 12 miesięcy. Czy jeżeli do dzisiaj nie otrzymałam wypowiedzenia to pracodawca jest zobowiązany do tego żeby dać mi kolejną umowę? Wiem że tak logicznie wynika z tej umowy, ale w Polsce chyba bywa różnie. Dodatkowo jak to się ma do dalszego zatrudnienia nawet jeżeli kolejna umowa została by...
Czy musze składać wniosek PCC-3
Czy musze składać wniosek PCC-3, jeśli wartość pojazdu nie przekracza 1000 ZŁ? Wiem, że w tym przypadku wartość podatku wynosi 0 ZŁ, jednakże nigdzie nie może znalezc, czy pomimo tego takowy wniosek należy złożyć....
Rozwiązanie umowy o pracę przed jej rozpoczęciem.
Miałam stabilną pracę w pewnej firmie przez prawie 6 lat ale niezbyt dobrze płatną. Znalazłam kolejna pracę, firma złożyła mi ofertę, naciskała na skrócenie wypowiedzenia z 3 do 2 ms. Obecna firma się zgodziła. Z nową firmą podpisałam umowę jeszcze przed rozpoczęciem stosunku pracy. Kilka tygodni przed rozpoczęciem nowej pracy nowa firma dała wypowiedzenie umowy dodając zapis, że w ciągu 3 tygodni mogę odwołać się do sądu. W starej firmie kończy ...

Wyszukiwarka