[quote]Witam, przebywam obecnie na urlopie wychowawczym, ale chcę złożyć wypowiedzenie o pracę. Czy składam tylko to wypowiedzenie i automatycznie urlop mi się kończy czy muszę jakieś osobne pismo w tej sprawie złożyć?[/quote]
Zgodnie z art. 186¹ § 1 Kodeksu pracy, urlop wychowawczy nie jest równoznaczny z zawieszeniem umowy o pracę, ale jedynie z zawieszeniem obowiązku świadczenia pracy. Złożenie wypowiedzenia podczas korzystania z urlopu wychowawczego powoduje, że umowa o pracę wygasa z upływem okresu wypowiedzenia. Osobne pismo dotyczące zakończenia urlopu wychowawczego nie jest więc wymagane.
[quote]Składając wypowiedzenie urlop wychowawczy się nie przerywa. Jeśli jest przyznany na dłużej niż okres wypowiedzenia to kończy się wraz z końcem okresu wypowiedzenia.[/quote]
To prawda. Urlop wychowawczy trwa niezależnie od złożenia wypowiedzenia. Jeżeli okres wypowiedzenia jest krótszy niż czas, na który został przyznany urlop wychowawczy, umowa o pracę rozwiązuje się z upływem okresu wypowiedzenia, a tym samym kończy się także korzystanie z urlopu.
[quote]Czyli jeżeli rozwiąże umowę za porozumieniem stron z dniem 31 sierpnia, to wtedy też automatycznie kończy mi się wychowawczy i nic dodatkowo składać nie muszę, tak?[/quote]
Tak, jeśli umowa o pracę zostanie rozwiązana za porozumieniem stron z konkretnym dniem, w tym przypadku 31 sierpnia, to korzystanie z urlopu wychowawczego kończy się wraz z dniem rozwiązania umowy. Nie jest wymagane składanie dodatkowych dokumentów w tej sprawie.