rozwiązanie umowy o prace, urlop itp. kwestie

Dzień dobry

kilka pytań do obeznanych w temacie

1).
umowa na czas nieokreślony.
Jestem zmuszony rozwiązać umowę z pracodawca w jak najdogodniejszej dla mnie formie.
Mam urlop zaległy za 2023 r. w wymiarze 26 dni + z obecnego roku (wypracowany).
W przypadku gdybym jutro tj 13.022024 złożył wypowiedzenie, to ile dokładnie należy mi się urlopu za 2024? Rozumiem, ze będąc na urlopie za 2023 r. nadal mi rośnie urlop za 2024?

26 dni z 2023 roku wypada 19 marca (włącznie)?
Za 2024 rok wypada mi 7 czy 8 dni urlopu? (do 19 marca byłbym na urlopie za 2023r.)
Jak 7 dni to termin wypowiedzenia wypada na 28 marca?

1 a). rozumiem ze pensja na konto będzie wpływać w czasie urlopu za cały luty i niemal cały marzec?

2).
Jaka byłaby najlepsza forma wypowiedzenia? Rozwiązanie umowy za porozumieniem stron czy z decyzji pracownika?
Rozumiem ze z decyzji pracownika - widnieje to w świadectwie pracy etc. i kolejni pracodawcy niezbyt przychylnie pewnie na to patrzą?
Z kolei wyczytałem, ze przy porozumieniu stron nabywam prawo do zasiłku dopiero po 90 dniach od rejestracji w pup.
Przy rozwiązaniu umowy z decyzji pracownika po m7 dniach (jednak nie wiem czy ta forma nie jest mniej korzystna pod względem postrzegania przyszłego pracodawcy).

Zakładam ze zwolnienie przez pracodawce to najmniej Korzystna forma?

3). będąc na urlopie i po złożeniu wniosku ustania stosunku pracy ile i do kiedy mam ubezpieczenie nfz ważne? Uwzględniając powyższe terminy i dni urlopów- jak to wygląda w praktyce, kiedy powinienem się potencjalnie zarejestrować w pup gdybym nie znalazł pracy( nie dopuszczam takiej opcji, ale wole dmuchać na zimne).

4). Czy będąc na urlopie i złożywszy wypowiedzenie „np. rozwiązanie za porozumieniem stron” mogę oficjalnie podjąć prace w innej firmie? Czy muszę czekać do 28-29 marca?

Proszę o odpowiedzi kompetentne rzetelne osoby,
dziękuje
anonim cytuj
12-02-2024

Sugerowane Tematy

Działalność gospodarcza - a nierejestrowana.
od 2020r do 2022r, prowadziłem działalność gospodarczą, w 2022 została zawieszona. Aktualnie w 2023 chciałbym dodatkowo dorobić na sklepie internetowym, na zasadach działalności nierejestrowanej. Przeczytałem sporo artykułów i dowiedziałem się że nie jest możliwe prowadzenie działalności nierejestrowanej, jeśli w ciągu 5 lat wstecz prowadziło się działalność gospodarczą. Czy są jakieś wyjątki, uchylenia od tego ? Co grozi jeśli prowadziłbym t...
Włamanie na Allegro i zakup.
Dobry wieczór, Wczoraj wieczorem ktoś włamał mi się na konto w portalu Allegro.pl (zmienił adres mailowy, hasło oraz numer telefonu), dokonał zakupów i posłużył się moimi kartami płatniczymi, które były zapisane jako metody płatności. Zakupów dokonał posługując się moim imieniem i nazwiskiem, jednak swoim numerem telefonu oraz adresem w innym mieście. Chcę złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa, jednak nie wiem jak określić j...
Nie zapłacona faktura Vat, wezwanie do zapłaty nie poskutkowało. Jakie kroki podjąć w dalszej kolejności?
Witam. Kilka miesięcy temu wykonywałem usługę załadunku i transportu dla jednej z firm . Wystawiłem fakturę Vat z terminem płatności 14dni ( taka była umowa) Faktura nie została opłacona do dnia dzisiejszego ,mimo iż po telefonicznych próbach kontaktu przedstawiciel kontrahenta zapewniał mnie że fakturę opłacą. Bez rezultatu . 6 tygodni temu wysłałem poleconym ,,wezwanie do zapłaty,, ale nadal to nie poskutkowało . Jakie kroki mogę podjąć...
Jak wygląda postępowanie karne względem policjanta, który po służbie i będąc pod wpływem alkoholu dopuścił się przestępstwa?
Jak wygląda postępowanie karne względem policjanta, który po służbie i będąc pod wpływem alkoholu dopuścił się przestępstwa?...

Wyszukiwarka