rozwiązanie umowy o prace, urlop itp. kwestie

Dzień dobry

kilka pytań do obeznanych w temacie

1).
umowa na czas nieokreślony.
Jestem zmuszony rozwiązać umowę z pracodawca w jak najdogodniejszej dla mnie formie.
Mam urlop zaległy za 2023 r. w wymiarze 26 dni + z obecnego roku (wypracowany).
W przypadku gdybym jutro tj 13.022024 złożył wypowiedzenie, to ile dokładnie należy mi się urlopu za 2024? Rozumiem, ze będąc na urlopie za 2023 r. nadal mi rośnie urlop za 2024?

26 dni z 2023 roku wypada 19 marca (włącznie)?
Za 2024 rok wypada mi 7 czy 8 dni urlopu? (do 19 marca byłbym na urlopie za 2023r.)
Jak 7 dni to termin wypowiedzenia wypada na 28 marca?

1 a). rozumiem ze pensja na konto będzie wpływać w czasie urlopu za cały luty i niemal cały marzec?

2).
Jaka byłaby najlepsza forma wypowiedzenia? Rozwiązanie umowy za porozumieniem stron czy z decyzji pracownika?
Rozumiem ze z decyzji pracownika - widnieje to w świadectwie pracy etc. i kolejni pracodawcy niezbyt przychylnie pewnie na to patrzą?
Z kolei wyczytałem, ze przy porozumieniu stron nabywam prawo do zasiłku dopiero po 90 dniach od rejestracji w pup.
Przy rozwiązaniu umowy z decyzji pracownika po m7 dniach (jednak nie wiem czy ta forma nie jest mniej korzystna pod względem postrzegania przyszłego pracodawcy).

Zakładam ze zwolnienie przez pracodawce to najmniej Korzystna forma?

3). będąc na urlopie i po złożeniu wniosku ustania stosunku pracy ile i do kiedy mam ubezpieczenie nfz ważne? Uwzględniając powyższe terminy i dni urlopów- jak to wygląda w praktyce, kiedy powinienem się potencjalnie zarejestrować w pup gdybym nie znalazł pracy( nie dopuszczam takiej opcji, ale wole dmuchać na zimne).

4). Czy będąc na urlopie i złożywszy wypowiedzenie „np. rozwiązanie za porozumieniem stron” mogę oficjalnie podjąć prace w innej firmie? Czy muszę czekać do 28-29 marca?

Proszę o odpowiedzi kompetentne rzetelne osoby,
dziękuje
anonim cytuj
12-02-2024

Sugerowane Tematy

Budowa balkonu.
Witam. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest z budową balkonu? Mam górę domu, na dole mieszkają sąsiedzi, podwórko wspólne. Chciałabym dostawić na słupach balkon. Czy muszę zgłaszać to w urzędzie ? Powinnam mieć projekt ? Czytałam o tym trochę i już sama nie wiem w jednym artykule piszą że to rozbudowa domu a gdzie indziej że nie....
pomoc w sprawie najmu okazjonalnego
Witam, proszę o pomoc w sprawie najmu okazjonalnego. Mianowicie - moja dziewczyna będzie podpisywała umowę najmu okazjonalnego - ja będę wpisany jako współlokator. Jednym z załączników jest akt notarialny z podpisem osoby która przyjmie najemcę "pod swój dach" w razie eksmisji. Czy ja, jako współlokator jestem zobowiązany dostarczyć taki sam akt jak moja dziewczyna będąca najemcą? Pozdrawiam...
sprzedałam samochód, kupujący chce zwrotu kosztów.
Dzień dobry, Przedwczoraj sprzedałam samochód. Auto zostało sprawdzone przez kupującego. Dziś osoba, która kupiła auto informuje mnie, że PRAWIE nie działa katalizator. Co potwierdził jej znojmy mechanik. Nie widziałam o jakichkolwiek usterkach . Żąda zwrotu kosztów, grozi policją i sądem. Co zrobić w tej sytuacji, przecież nie wiem co ten mechanik robił z moim autem, czy czegoś nie wymienił skoro to znajomy. Osobiście jestem przekonana, ż...
Wspieram rodzeństwo finansowo, jak i kiedy zgłosić to do urzędu skarbowego
Dzień dobry, Co miesiąc wypłacam trójce młodszego, studiującego rodzeństwa po 1000 zł na konto każdego. W jaki sposób zgłosić to do urzędu skarbowego i kiedy? Czy tytule muszę wpisywać słowo „darowizna”? Będę wdzięczny za odpowiedź....

Wyszukiwarka