Prawo Pracy 12-02-2024 1 odpowiedź

rozwiązanie umowy o prace, urlop itp. kwestie

Pytanie użytkownika
Dzień dobry

kilka pytań do obeznanych w temacie

1).
umowa na czas nieokreślony.
Jestem zmuszony rozwiązać umowę z pracodawca w jak najdogodniejszej dla mnie formie.
Mam urlop zaległy za 2023 r. w wymiarze 26 dni + z obecnego roku (wypracowany).
W przypadku gdybym jutro tj 13.022024 złożył wypowiedzenie, to ile dokładnie należy mi się urlopu za 2024? Rozumiem, ze będąc na urlopie za 2023 r. nadal mi rośnie urlop za 2024?

26 dni z 2023 roku wypada 19 marca (włącznie)?
Za 2024 rok wypada mi 7 czy 8 dni urlopu? (do 19 marca byłbym na urlopie za 2023r.)
Jak 7 dni to termin wypowiedzenia wypada na 28 marca?

1 a). rozumiem ze pensja na konto będzie wpływać w czasie urlopu za cały luty i niemal cały marzec?

2).
Jaka byłaby najlepsza forma wypowiedzenia? Rozwiązanie umowy za porozumieniem stron czy z decyzji pracownika?
Rozumiem ze z decyzji pracownika - widnieje to w świadectwie pracy etc. i kolejni pracodawcy niezbyt przychylnie pewnie na to patrzą?
Z kolei wyczytałem, ze przy porozumieniu stron nabywam prawo do zasiłku dopiero po 90 dniach od rejestracji w pup.
Przy rozwiązaniu umowy z decyzji pracownika po m7 dniach (jednak nie wiem czy ta forma nie jest mniej korzystna pod względem postrzegania przyszłego pracodawcy).

Zakładam ze zwolnienie przez pracodawce to najmniej Korzystna forma?

3). będąc na urlopie i po złożeniu wniosku ustania stosunku pracy ile i do kiedy mam ubezpieczenie nfz ważne? Uwzględniając powyższe terminy i dni urlopów- jak to wygląda w praktyce, kiedy powinienem się potencjalnie zarejestrować w pup gdybym nie znalazł pracy( nie dopuszczam takiej opcji, ale wole dmuchać na zimne).

4). Czy będąc na urlopie i złożywszy wypowiedzenie „np. rozwiązanie za porozumieniem stron” mogę oficjalnie podjąć prace w innej firmie? Czy muszę czekać do 28-29 marca?

Proszę o odpowiedzi kompetentne rzetelne osoby,
dziękuje
1 odpowiedź
Odpowiedź
20 dni temu
Największy błąd w założeniach jest taki, że urlop nie skraca okresu wypowiedzenia.
Jeżeli 13.02.2024 r. złoży Pan wypowiedzenie i ma Pan 3-miesięczny okres wypowiedzenia, to stosunek pracy rozwiąże się 31.05.2024 r., a nie w marcu. Okres wypowiedzenia liczony w miesiącach kończy się ostatniego dnia miesiąca — art. 30 § 2(1) kp. Długość wypowiedzenia przy umowie na czas nieokreślony wynika z art. 36 § 1 kp.
26 dni z 2023 roku wypada 19 marca (włącznie)?

Jeżeli mówimy o 26 dniach urlopu, to liczy się tylko dni pracy zgodnie z grafikiem, a nie wszystkie dni kalendarzowe. Bez grafiku nie da się policzyć dokładnej daty końca urlopu. Soboty, niedziele i święta co do zasady nie „zużywają” urlopu, jeżeli nie są dla Pana dniami pracy.
Rozumiem, ze będąc na urlopie za 2023 r. nadal mi rośnie urlop za 2024?

Tak, dopóki trwa stosunek pracy, nabywa Pan urlop za 2024 r. Urlop za rok rozwiązania stosunku pracy liczy się proporcjonalnie — art. 155(1) kp. Jeżeli umowa skończyłaby się 31.05.2024 r., przy wymiarze 26 dni rocznie u obecnego pracodawcy wychodzi zasadniczo 5/12 z 26 dni, czyli po zaokrągleniu 11 dni urlopu. Jeżeli rozwiązanie nastąpiłoby 28 marca na mocy porozumienia stron, wtedy byłoby 3/12 z 26 dni, czyli po zaokrągleniu 7 dni. Liczy się data rozwiązania umowy, a nie data zakończenia zaległego urlopu.
Za czas urlopu przysługuje normalne wynagrodzenie urlopowe — art. 172 kp. Czyli jeżeli w lutym i marcu będzie Pan na urlopie, to wynagrodzenie za ten okres powinno być wypłacane jak za urlop, a nie jak za nieobecność bezpłatną.
Co do formy rozwiązania umowy:
  • wypowiedzenie przez pracownika — jednostronne, pracodawca nie musi się zgodzić, ale trzeba odpracować/pozostawać w zatrudnieniu do końca okresu wypowiedzenia;
  • porozumienie stron — wymaga zgody pracodawcy, można ustalić dowolną datę zakończenia, nawet wcześniejszą;
  • wypowiedzenie przez pracodawcę — nie jest „najmniej korzystne” z punktu widzenia zasiłku, ale zależy od przyczyny i treści świadectwa pracy.

Nie demonizowałbym świadectwa pracy. W świadectwie pracy wskazuje się tryb i podstawę prawną rozwiązania stosunku pracy. Samo wypowiedzenie przez pracownika nie jest żadną „plamą”. Normalna rzecz na rynku pracy.
Natomiast co do zasiłku dla bezrobotnych: przy wypowiedzeniu przez pracownika albo porozumieniu stron co do zasady prawo do zasiłku powstaje dopiero po 90 dniach od rejestracji, chyba że zachodzi ustawowy wyjątek, np. porozumienie z przyczyn dotyczących zakładu pracy. To wynika obecnie z przepisów ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Nie jest więc tak, że wypowiedzenie przez pracownika daje zasiłek po 7 dniach. Po 7 dniach typowo jest przy rozwiązaniu z przyczyn niedotyczących pracownika / przez pracodawcę, przy spełnieniu pozostałych warunków.
będąc na urlopie i po złożeniu wniosku ustania stosunku pracy ile i do kiedy mam ubezpieczenie nfz ważne?

Dopóki trwa umowa o pracę, jest Pan ubezpieczony. Po ustaniu zatrudnienia prawo do świadczeń opieki zdrowotnej trwa jeszcze 30 dni — [prawo=67uśoz]art. 67 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych[/prawo]. Jeżeli nie znajdzie Pan nowej pracy, rejestracja w PUP daje ubezpieczenie zdrowotne od dnia uzyskania statusu bezrobotnego, niezależnie od tego, czy zasiłek pieniężny przysługuje od razu.
Czy będąc na urlopie i złożywszy wypowiedzenie „np. rozwiązanie za porozumieniem stron” mogę oficjalnie podjąć prace w innej firmie?

Co do zasady można mieć równolegle dwie umowy o pracę, więc podjęcie pracy u innego pracodawcy w czasie urlopu nie jest automatycznie zakazane. Trzeba jednak sprawdzić, czy nie ma Pan umowy o zakazie konkurencji, obowiązku lojalności, konfliktu interesów albo ograniczeń wynikających z regulaminu. Urlop wypoczynkowy nie jest zwolnieniem lekarskim, więc samo podjęcie pracy na urlopie nie jest z tego powodu zakazane.
Jeżeli chce Pan odejść realnie w marcu, to zwykłe wypowiedzenie 13.02 przy 3-miesięcznym okresie tego nie da. Wtedy potrzebne jest porozumienie stron z konkretną datą rozwiązania, np. 28 albo 29 marca, ale pracodawca musi się na to zgodzić. Jeżeli zgody nie będzie, obowiązuje standardowy okres wypowiedzenia.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo pracy 11-12-2022
Wynagrodzenie na L4

Chciałem zapytać czy istnieje jakaś możliwość aby pracodawca (firma państwowa) wypłaciła pracownikowi mniejszą niż 80% pensji za d...

21 odpowiedzi 11-12-2022