Jestem zatrudniony na podstawie umowy zlecenia.

mam dwa pytania.
Jestem zatrudniony na podstawie umowy zlecenia. Umowa kończy się 30.09.2021. Ze względu na niekorzystne warunki nie jestem zainteresowany kontynuacją współpracy. Czy muszę poinformować o tym pracodawcę? Jeżeli tak, to w jakim terminie?
Na początku obowiązywania obecnej umowy pracodawca wydał zarządzenie, które określa wynagrodzenie za jedno z wykonywanych przeze mnie zadań. Zarządzenie to zostało przesłane e-mailem oraz umieszczone na stronie firmy. Zadanie miało być rozliczone do końca września. Jednakże, tydzień temu pojawił się aneks do tego zarządzenia, który obniża stawkę za to zadanie. Choć aneks ma datę z października 2020, to nikt go wcześniej nie widział. Nie ma go ani na poczcie elektronicznej, ani na stronie firmy. Żaden z pracowników administracji do zeszłego tygodnia nie słyszał o takim aneksie. Pracodawca nie chce wypłacić pełnego wynagrodzenia za wykonane zadanie. Co robić w takiej sytuacji?
anonim cytuj
19-10-2021
Po pierwsze nie ma Pan pracodawcy tylko zleceniodawcę, jeśli zatrudnienie jest w oparciu o umowę zlecenie.
1. Umowa kończy się z upływem czasu na jaki została zawarta, nie trzeba wcale informować o braku zainteresowania dalszą współpracą (przepisy tego nie nakazują), ale jest to kulturalna praktyka.
2. Wszelkie aneksy do umowy zlecenie muszą być zaakceptowane przez obie strony, a więc ten będzie nieważny skoro nie został podpisany.
art. 77 KC.

anonim cytuj
19-10-2021

Sugerowane Tematy

Jak teraz wygląda kwestia wystawienia zwolnienia na dwóch etatach?
Mój mąż wylądował w szpitalu, jest zatrudniony w dwóch różnych firmach na UoP. Jak teraz wygląda kwestia wystawienia zwolnienia? Czy szpital wystawia dla obu nip-ów, czy jakoś inaczej należy to rozwiązać?...
Czy musze zgodzic sie na test Covid
Mój syn i cała jego klasa zostali objęci kwarantanną, ponieważ ktoś tam w szkole miał dodatni wynik testu. Otrzymałam telefon z sanepidu, że zapraszają na test na Covid. Dopytałam czy jest to zaproszenie czy wymóg, pani odpowiedziała, że bardzo zachęcają. Ok, za zaproszenie podziękowałam. Dzisiaj dostałam drugi telefon z sanepidu, z informacją, że u kogoś następnego wyszedł pozytywny wynik testu, w związku z czym kwarantanna zostaje przedłużona,...
Łączenie urlopu rodzicielskiego i wychowawczego
Dzień dobry, czy jest możliwe łączenie urlopu rodzicielskiego i wychowawczego? Przebywam obecnie na urlopie rodzicielskim (1/2 etatu), który łączę z wykonywaniem pracy (1/2 etatu), ale na tę drugą połowę wzięłam urlop wypoczynkowy (zaległy). Czy jest możliwe po wykorzystaniu całego zaległego urlopu i części bieżącego urlopu z tego roku, zawnioskowanie o urlop wychowawczy do końca okresu urlopu rodzicielskiego w wymiarze 1/2 etatu? A następnie po ...
Alimenty na nieswoje dziecko.
W 2022 urodziło się mi i mojej byłej dziewczynie dziecko, ale od stycznia tego roku nie mieszkamy razem i płacę na nie co miesiąc alimenty. Niedawno dowiedziałem się o zdradzie i po testach okazało się, że nie jest to moje dziecko. Czy mogę ją pozwać o wyłudzenie alimentów skoro wiedziała, że nie jest moje?...

Wyszukiwarka