Jestem zatrudniony na podstawie umowy zlecenia.

mam dwa pytania.
Jestem zatrudniony na podstawie umowy zlecenia. Umowa kończy się 30.09.2021. Ze względu na niekorzystne warunki nie jestem zainteresowany kontynuacją współpracy. Czy muszę poinformować o tym pracodawcę? Jeżeli tak, to w jakim terminie?
Na początku obowiązywania obecnej umowy pracodawca wydał zarządzenie, które określa wynagrodzenie za jedno z wykonywanych przeze mnie zadań. Zarządzenie to zostało przesłane e-mailem oraz umieszczone na stronie firmy. Zadanie miało być rozliczone do końca września. Jednakże, tydzień temu pojawił się aneks do tego zarządzenia, który obniża stawkę za to zadanie. Choć aneks ma datę z października 2020, to nikt go wcześniej nie widział. Nie ma go ani na poczcie elektronicznej, ani na stronie firmy. Żaden z pracowników administracji do zeszłego tygodnia nie słyszał o takim aneksie. Pracodawca nie chce wypłacić pełnego wynagrodzenia za wykonane zadanie. Co robić w takiej sytuacji?
anonim cytuj
19-10-2021
Po pierwsze nie ma Pan pracodawcy tylko zleceniodawcę, jeśli zatrudnienie jest w oparciu o umowę zlecenie.
1. Umowa kończy się z upływem czasu na jaki została zawarta, nie trzeba wcale informować o braku zainteresowania dalszą współpracą (przepisy tego nie nakazują), ale jest to kulturalna praktyka.
2. Wszelkie aneksy do umowy zlecenie muszą być zaakceptowane przez obie strony, a więc ten będzie nieważny skoro nie został podpisany.
art. 77 KC.

anonim cytuj
19-10-2021

Sugerowane Tematy

Jak zacząć wynajmować mieszkanie?
Chcemy z mężem wynająć mieszkanie (my jesteśmy właścicielami). Jak do tego rozsądnie podejść? W sensie nie chcemy później mieć problemu z lokatorami, którzy nie chcą opuścić mieszkania. Jak się zabezpieczyć? Na pewno chcemy sporządzić umowę u notariusza. Ale jak do tego podejść? W jaki sposób sporządzić umowę, abyśmy nie zostali później z problem lokatorami na głowie i ewentualnie późniejszym sprawami sądowymi?...
Czy jest możliwość ubezpieczyć się inaczej niż prywatne ubezpieczenie ?
Dzień dobry .Mam taki problem. Jestem na ten moment nieubezpieczona ponieważ straciłam prace, okazało się także ze nie mogę się zarejestrowac w urzędzie ( ponieważ mieszkam w innym mieście a w innym mam stały meldunek) musze koniecznie iść do dentysty na usunięcie osemki z ostrym apaleniem, mój dentysta stwierdził że przyjął by mnie z bolem ale musiałabym liczyć się z rachunkiem z nfz ( na ten moment nie stać mnie na prywatną wizytę?) Moje pytan...
Przepisanie jednego pokoju w mieszkaniu.
Dzień dobry. W 2003 roku mój dziadek sporządził z sąsiadką umowę kupna sprzedaży na sprzedaż jednego pokoju w mieszkaniu. Koszt transakcji- 5000zł. Sąsiadka zamurowała na swój koszt ścianę i temat przez lata zamknął się, dziadek nic nie mówił. 4 lata temu zmarła babcia, a pół roku temu dziadek zmarł. Spadek przejdzie na mojego tatę i on chciałby tam zamieszkać. Z dokumentów wiemy, ze dziadek płacił mniejszy czynsz, bo nie liczyli mu tego pokoju. ...
Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem.Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy?
Umowa o pracę, pełny etat. Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem sklepu. Sprawdza na kamerach, czy każdy pracownik przyszedł punktualnie, minuta spóźnienia oznacza karę 100zł. Nieważne, że sklep został otwarty punktualnie. Z tego względu każdy pracownik codziennie pracuje 8h 15min. 15min nie są dodatkowo płatne. Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy? ...

Wyszukiwarka